- Член од
- 5 март 2018
- Мислења
- 17.322
- Поени од реакции
- 19.793
Не памтам, потсети меОбјаснето у само 50 мои поста тогаш.
Не памтам, потсети меОбјаснето у само 50 мои поста тогаш.
Најбоље е што гомнава сеа се праат наудрени, небаре тоа беше пред 20 години.Што бладаш, у време на ек на пандемија коа ти викаат не се групирајте, у северна вукојебина одредена група на граѓани си праеше собиранки и со тоа директно придонесоа да букнат бројките.
Така де, истото и ние го праевме, по слави, по викендици, Мош, Селект и како де викаше онаа другата од Струмица дискотека, па свадби па крштевки.Што бладаш, у време на ек на пандемија коа ти викаат не се групирајте, у северна вукојебина одредена група на граѓани си праеше собиранки и со тоа директно придонесоа да букнат бројките.
Па дека бил позитивен го одбиле. Ризикот од компликации е голем. Најверојатно ова ќе остане во пракса. Инаку операции се прават онаму каде што е неопходно и оправдано. Знаеш или ќе го добиеш третманот или под земја.Мој братучед требаше да го оперираат за скршеница, го вратија 10 дена да чека зашто испадна позитивен на тестот
Како и да е знам дека регуларно не можеше да се добие специјалист до крај на летото, за навака веќе не сум проверил, ќе проверам здравје кога клиниката кај што треба да идам не е ковид центар со еден куп заразени внатре. Дека имаше луѓе што се прегледуваа имаше, кој со врски, кој преку директна комуникација со лекарот. Претежно луѓе што си ја имаат дијагнозата од претходно.
Мислам дека и Венко Филипче да беше на форумот немаше да каже дека здравството ни било исто ко пред пандемијата.
Абе види, дур не беа ифтарите - мирни беа и нашите. После тоа се раскучи скроз работата и кај нас. Пошто знаеш, ако они можат, оти не смеам и јас?Така де, истото и ние го праевме, по слави, по викендици, Мош, Селект и како де викаше онаа другата од Струмица дискотека, па свадби па крштевки.
Разликата е шо тие тоа го правеа дури имавме полициски час, и полицијата не мрдна со прст оти му ги лижат јајцата на ДУИ
Да, зашто ја будала сум да дремам дома док одредена група на граѓани кур им чуе. Док они си славеа Бајрами, некој својот празник го прослави дома 4 дена у 4 ѕида.Така де, истото и ние го праевме, по слави, по викендици, Мош, Селект и како де викаше онаа другата од Струмица дискотека, па свадби па крштевки.
Разликата е шо тие тоа го правеа дури имавме полициски час, и полицијата не мрдна со прст оти му ги лижат јајцата на ДУИ
За твое арно ќе седиш, пандемија е, вирус е, ако шиптарот скокни во Вардар и ти ќе скокниш, тоа викам тие будали, ги знајме од планина слезени во Чаир, ама нашите ??Да, зашто ја будала сум да дремам дома док одредена група на граѓани кур им чуе. Док они си славеа Бајрами, некој својот празник го прослави дома 4 дена у 4 ѕида.
Џабе ако ја почитуам мерки, а некој не. У почеток некој почитуаше мерки, некој не. Ја не придонесов да се зголеми бројката кј мене, некој друг придонесе.За твое арно ќе седиш, пандемија е, вирус е, ако шиптарот скокни во Вардар и ти ќе скокниш, тоа викам тие будали, ги знајме од планина слезени во Чаир, ама нашите ??
За твое арно ќе седиш, пандемија е, вирус е, ако шиптарот скокни во Вардар и ти ќе скокниш, тоа викам тие будали, ги знајме од планина слезени во Чаир, ама нашите ??
Не е поентата во итноста за оперативен зафат, туку за затворени оддели и сали..луѓе чекаат цела година за многу спец.прегледи и други операции...таа што ја спомнуваш за колк имала среќа, пари или врски.Па дека бил позитивен го одбиле. Ризикот од компликации е голем. Најверојатно ова ќе остане во пракса. Инаку операции се прават онаму каде што е неопходно и оправдано. Знаеш или ќе го добиеш третманот или под земја.
Инаку кој рече дека здравството ни било исто ко пред пандемијата?
@pozdrav eden topol шо е итно кај катарактата? Кај познаничката твоја требале 5 дена, ама јас знам најмалку 2 случаја, пстари лица, каде што операција на колк беше направена во рок од 1 ден. Едниот во болница закачи корона и отиде човекот.
Автоматски споено мислење:
Абе види, дур не беа ифтарите - мирни беа и нашите. После тоа се раскучи скроз работата и кај нас. Пошто знаеш, ако они можат, оти не смеам и јас?
...прво тебе ќе ти опишам во местото каде живееш, твојата фамилија веднаш да била услужена со специјалистичко консултативна здравствена услуга малку повеќе сомнително, не е само да се надоврзеш на нештото,Исто и кај мене, во мојата фамилија.
Јас досега немам слушнато некој да бил вратен од болница,зборам од мое блиско опкружување....прво тебе ќе ти опишам во местото каде живееш, твојата фамилија веднаш да била услужена со специјалистичко консултативна здравствена услуга малку повеќе сомнително, не е само да се надоврзеш на нештото,
единствено ако не се работи за загрозувачка здравствена ситуација и да не биде пациентот носен на носила итно во болница, тој за да добие било каков специјалистички консултативен преглед мора да иде преку матичен лекар кој преку формата „ Мој термин“ ќе закаже кај соодветниот специјалист!
ај да одговориме на @cholismo, да речеме дека пациентот идејќи наутро да купи леб се слизнал и се повредил можеби скршеница, може не, но имал страшни болки оток на ногата, па треба итно да посети ортопед, е па да видиме денешна ситуација, доколку некој сака да закаже за таков ортопедски преглед каде би можел да се прегледа утре понеделник 01.02.2021,
Прегледај го приврзокот 281933 Прегледај го приврзокот 281937
да видиме, располагаме со пет специјалисти ортопеди од кои последните двајца нема термини, но затоа имаме слободни термини кај тројца,
да видиме кај првиот ортопед на листата има 15 слободни термини и тоа само еден во 8ч наутро на 16ти и уште еден термин на 24ти, така да пациентот со скршеница или со болки не може да чека,
Прегледај го приврзокот 281936 Прегледај го приврзокот 281938
ај да видиме вториот ортопед на ред што има 25 слободни термини за преглед, хм све се зафатени остана само еден термин во 12:30 ч на 25 ти фебруари што е многу касно, ај да видиме кај третиот ортопед, хм термин дури на 26 ти фебруари што е многу касно за овој пациент што мора утре да се прегледа,
но не се предаваме одиме понатаму да видиме кај комшиите да е подобра ситуација, што е 39 км да се вози пациентот со кола исто како да е во некоја метропола па од еден крај на друг,
Прегледај го приврзокот 281941 Прегледај го приврзокот 281942
ништо не вршиме работа ниту кај комшиите, од троја ортопеди ниеден нема термин така да од утре во Прилем никој не смее да се движи да не падне или се повреди нема кој да ги прегледа, ама ние не се предаваме идеме понатаму други поблиски комшии, Охрид да видиме?
Прегледај го приврзокот 281946 Прегледај го приврзокот 281945
од 9 ортопеди само 5 имаат термин, но ако ги отвориме сите термини ќе видиме дека сите се на крај на месец фебруари што апослутно не одговара на пациентот,
Прегледај го приврзокот 281947 Прегледај го приврзокот 281952
Прегледај го приврзокот 281949 Прегледај го приврзокот 281958 Прегледај го приврзокот 281959
еве редоследно да не ги коментирам,
сега ќе прашам, што со пациентот од Битола кој да речеме има скршеница, не може да направи утре, ниту задутре, ниту после 10 дена специјалистичко консултативен преглед кај ортопед ниту во болницата во Битола, ниту во Прилеп, ниту во Охрид!
... види, друго да шетаат по болници друго да добијат соодветна здравствена услуга, јас изгубив толку време да ти доловам како тоа функционира токму во Битола, не се работи дали ТИ си слушнала или не, се работи како тоа функционира и можам да ти кажам за било која болница, клиника, институт... околината твоја ако била во Брза помош и примиле терапија, тоа моментално не значи и соодветна специјалистичка консултативна услуга!Јас досега немам слушнато некој да бил вратен од болница,зборам од мое блиско опкружување.
Досега сум немала такво искуство.
Епа конкретно за тоа и јас зборувам, вујна ми е шеќераш, и плус други попратни болести, мора да оди често во Скопје да и прават некои терапии, таа е задоволна од докторите таму, ми вилаѕ свака им част како успеваат на толкав хаос да пружат добра нега, сега ако мр лажи таа те лажам и јас тебе.... види, друго да шетаат по болници друго да добијат соодветна здравствена услуга, јас изгубив толку време да ти доловам како тоа функционира токму во Битола, не се работи дали ТИ си слушнала или не, се работи како тоа функционира и можам да ти кажам за било која болница, клиника, институт... околината твоја ако била во Брза помош и примиле терапија, тоа моментално не значи и соодветна специјалистичка консултативна услуга!
... јас мислам дека е срамота во 21 век, кога Битола има Клиничка Болница и онколошко одделение, за еден дијабетска состојба пациентот да патува до Скопје, „добра нега“ ќе биде кога некој стручен независен одстрана ќе го процени тоа, а не вујна ти, оти таа дури не знае што се подразбира под „добра нега“ кога се оди од провинција све е Уау на клиника во главен град!Епа конкретно за тоа и јас зборувам, вујна ми е шеќераш, и плус други попратни болести, мора да оди често во Скопје да и прават некои терапии, таа е задоволна од докторите таму, ми вилаѕ свака им част како успеваат на толкав хаос да пружат добра нега, сега ако мр лажи таа те лажам и јас тебе.
Истото е и за едно девојче тука, во комшии,падна на глава од крлешка со потрес на мозокот беше, родителите нејзини се фалат од третманот кој го добиле исто така во Скопје.
Јас верувам и во оние кои викаат дека е хаос, еве во Битола видовме какви дешавки се дешаваа на болница, човек со скршена нога, со излезена коска му рекле приватен ортопед дс бара,па по фејсбуци сопругата пишуваше за нивната голгота.