Конфликтот во Сирија

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.450
Поени од реакции
5.138
Ќе летаат Скадови со сарин...

Патем, мое лично мислење - нема да има странска интервенција врз Сирија. А ако има - читај прв ред.

Треба да почнам да се обложувам. :P

Инаку, голема грешка прави Сирија ако се ослободи (го уништи) од хемиското оружје.
Тие треба најдобро да знаат дека немаат пријатели (сојузници) на планетава. Најдобриот сојузник им е нивната армија, како и хемиското оружје кое е дел од војската. Русија не е сојузник со Сирија. Кина, Иран помалку. Доколку увидат дека имаат корист од падот на Асад, тие први ќе интервенираат против него.
Но ситуацијата е таква каква што е, и Асад треба најдобро да ги искористи "пријателите" што ги има.

Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.605
Поени од реакции
748
Турција собори сириски хеликоптер

Turkish warplanes shoot down Syrian helicopter: Turkish deputy PM

http://www.reuters.com/article/2013/09/16/us-syria-crisis-turkey-idUSBRE98F0K920130916

Turkey shot down Syrian helicopter at border, Deputy PM says

http://www.hurriyetdailynews.com/helicopter-crashes-near-turkeys-border-with-syria-report.aspx?pageID=238&nID=54538&NewsCatID=352

А после соборувањето на хеликоптерот од страна на турски воени авиони, пилотите вака беа убиени од сириските бунтовници..:facepalm:

Syrian Rebels Behead Regime Helicopter Pilot Shot Down By Turkey

http://weaselzippers.us/2013/09/16/syrian-rebels-behead-regime-helicopter-pilot-shot-down-by-turkey/

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Не ме чуди ни масакрот во Вашингтон да е исцениран.. за Американската јавност да се потсети на 2001.. па да добие и друг тип на поддршка Обама.. The old Wild West..
D.C. Massacre Averts Attention From Obama's Failure In Syria

Shooting Rampage at Navy Yard Possible Syria Diversion

Ќе биде смешно ако испинуваат дека напаѓачите биле противници на нападот на Сирија.
Нема да ме чуди, воопшто.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Треба да почнам да се обложувам. :P

Инаку, голема грешка прави Сирија ако се ослободи (го уништи) од хемиското оружје.
Тие треба најдобро да знаат дека немаат пријатели (сојузници) на планетава. Најдобриот сојузник им е нивната армија, како и хемиското оружје кое е дел од војската. Русија не е сојузник со Сирија. Кина, Иран помалку. Доколку увидат дека имаат корист од падот на Асад, тие први ќе интервенираат против него.
Но ситуацијата е таква каква што е, и Асад треба најдобро да ги искористи "пријателите" што ги има.
http://a1on.mk/wordpress/archives/205775

Претседателот на Иран, Хасан Рохани изјави во понеделникот дека неговата држава ќе прифати секаква власт во Сирија, која што ќе ја избере народот.

„Ние ќе го прифатиме секого што ќе го изберат сириските граѓани“, изјави Рохани.

Ова изјава е малку поинаква од изјавите на останатите ирански лидери кои често истакнуваа дека Иран го поддржува својот сојузник сирискиот претседател Башар ал Асад и го обвинуваат Западот за организирање на бунт против него.

Претседателските избори во сирија планирани се за 2014 година, но малкумина во опозицијата ги сфаќаат изборите сериозни или веруваат дека тие би можеле да бидат одржани додека се води граѓанската војна.

Опозиционите лидер велат дека се и против преговори со владата на Асад, освен ако целта на преговорите не е да се договори заминување на Асад од власт.

Изјавава е од типот, прифаќаме дека има и друга страна. Ова има за цел да не се доживее евентуалниот пад на Сирија како пораз на политиката на Иран, имајќи ја во предвид досегашната реторика на Иран.

Имено колку и да има странско влијание во оваа војна, сепак има и незадовлна страна во Сирија, има дезртирани генерали кои се борат против Асад. Тоа што западот и исламистите ја користат ситуацијата во свои цели, и поттураат масло во огнот, не значи дека огин немало. А сега, после 110.000 жртви, работите не се сигурно како што биле претходно. Сојузниците се одредуваат во даден момент по логика следејќи ги интересите, а не по емоции.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
http://a1on.mk/wordpress/archives/205775

Претседателот на Иран, Хасан Рохани изјави во понеделникот дека неговата држава ќе прифати секаква власт во Сирија, која што ќе ја избере народот.

„Ние ќе го прифатиме секого што ќе го изберат сириските граѓани“, изјави Рохани.

Ова изјава е малку поинаква од изјавите на останатите ирански лидери кои често истакнуваа дека Иран го поддржува својот сојузник сирискиот претседател Башар ал Асад и го обвинуваат Западот за организирање на бунт против него.

Претседателските избори во сирија планирани се за 2014 година, но малкумина во опозицијата ги сфаќаат изборите сериозни или веруваат дека тие би можеле да бидат одржани додека се води граѓанската војна.

Опозиционите лидер велат дека се и против преговори со владата на Асад, освен ако целта на преговорите не е да се договори заминување на Асад од власт.

Изјавава е од типот, прифаќаме дека има и друга страна. Ова има за цел да не се доживее евентуалниот пад на Сирија како пораз на политиката на Иран, имајќи ја во предвид досегашната реторика на Иран.

Имено колку и да има странско влијание во оваа војна, сепак има и незадовлна страна во Сирија, има дезртирани генерали кои се борат против Асад. Тоа што западот и исламистите ја користат ситуацијата во свои цели, и поттураат масло во огнот, не значи дека огин немало. А сега, после 110.000 жртви, работите не се сигурно како што биле претходно. Сојузниците се одредуваат во даден момент по логика следејќи ги интересите, а не по емоции.
Чекај чекај... ако ја добро разбирам македонски овде со болдираново пишува НИЕ ЌЕ ГО ПРИФАТИМЕ СЕКОГО !?!?!?!? ајдее.... кај е оној Иран кој се колнеше дека ќе ја брани Сирија и имале некој договор за меѓусебна одрбана и помош заедно со Асад а сега прифаќа СЕКОГО... Хасан само што ја спаси државата од пропаст,вака одложена пропаст на неодредено време.. чудо како никогаш не сум во право а секогаш испаѓа она што го зборам..

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Треба да читате меѓу редови. Не е тешко.

Zoran MKD

Мијак на квадрат.
Член од
11 септември 2010
Мислења
2.021
Поени од реакции
1.018
Sekogo samo da e shiit.
Popatno voenat pomosh koj ja dava Iran na Sirija se meri vo milijardi.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
И не заборавајте дека Турција ја има најголемата армија во НАТО после Америка,а и една меѓу 5те во НАТО најјаки армии... Иран мислам дека се игра со оган.. ако Америка во судир со нив погоди еден нуклеарен реактор цел Иран ќе умре од ракови и други најтешки болести.. порано имав еден текст,беше опишан целиот напад врз Иран,прво да се уништат крајбрежните единици а подоцна и нуклеарните реактори со што ќе се проишири голема радијација..

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Sekogo samo da e shiit.
Popatno voenat pomosh koj ja dava Iran na Sirija se meri vo milijardi.
Тоа што Асад е алавит не значи дека ја узурпирал власта и дека нема подршка пошироко во народот. Прво и основно Асад ужива подршка кај мнозинството на народот, вклучувајќи Алавити, Шиити, Сунити и Христијани. И второ режимот на Асад е секуларен.

Да имаше Асад поддршка само од Алавитите, немаше да издржи ни 2 месеци, а не пак 2 ипол години.

И башка тоа, не им пречеше на Иран тоа што, на пример, Хамас се Сунити, па до пред 2 години да им даваат 400 милиони долари во воена помош, годишно.

Персиското влијание во Сирија, Либан, Палестина и Курдистан е историско и нема врска со религија. Изјавата дека ќе прифатат секого, секако е со пропорционален карактер, а тоа значи дека ќе прифатат секого кој им е наклонет. Тоа е нормален став на една држава. Тоа не значи дека ќе престанат да го подржуваат Асад, туку дека новата администрација ја трга тврдокорната реторика, која на прво место и им го донесе ембаргото.

Колку за инфо:
http://ruskarec.mk/news/2013/05/04/rusija_podgotvena_da_pregovara_so_siriskata_opozicija_21333.html

И Русите на неколку наврати прифатија разговор со бунтовниците, а можеби се и веќе одржани неформални средби. Треба да се има во предвид Руската поморска база во Сирија. Русија оваа база треба да успее да ја задржи и во случај Асад да падне и секако е дека ќе има разговори со бунтовниците.

Член од
13 април 2013
Мислења
73
Поени од реакции
72
Повеќе инфо за ова ако може. :icon_mrgr:
http://www.almanar.com.lb/english/adetails.php?eid=110043&cid=31&fromval=1&frid=31&seccatid=71&s1=1
Оваа информација не ја земај фаталистички туку е само варијанта на официјалната верзија дека руските радари во 10 и 16 часот по локално московско време ги детектираа двете "невидливи "ракети кои беа генерална проба за способрноста на руската воена технологија.
После оваа проба на американците им станаа појасни многу работи и решија да не напаѓаат.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
http://www.almanar.com.lb/english/adetails.php?eid=110043&cid=31&fromval=1&frid=31&seccatid=71&s1=1
Оваа информација не ја земај фаталистички туку е само варијанта на официјалната верзија дека руските радари во 10 и 16 часот по локално московско време ги детектираа двете "невидливи "ракети кои беа генерална проба за способрноста на руската воена технологија.
После оваа проба на американците им станаа појасни многу работи и решија да не напаѓаат.
Мислам дека овие информации се во рамките на шпекулација.

Член од
7 август 2011
Мислења
4.971
Поени од реакции
15.228
Чекај чекај... ако ја добро разбирам македонски овде со болдираново пишува НИЕ ЌЕ ГО ПРИФАТИМЕ СЕКОГО !?!?!?!? ајдее.... кај е оној Иран кој се колнеше дека ќе ја брани Сирија и имале некој договор за меѓусебна одрбана и помош заедно со Асад а сега прифаќа СЕКОГО... Хасан само што ја спаси државата од пропаст,вака одложена пропаст на неодредено време.. чудо како никогаш не сум во право а секогаш испаѓа она што го зборам..
A зошто не го дочита целиот артикла а ?

,,Ние ќе го прифатиме секого што ќе го изберат сириските граѓани"

Клучен збор ИЗБЕРАТ. Граѓаните во 2007 го избраа Асад со преку 90 % подршка, граќаните лани ја избраа партијата на Асад со преку 95 % подршка. Се надевам дека сфати, по се изгледа не си во право ;)

Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.384
Поени од реакции
1.985
Israel wants to see Syrian President Bashar al-Assad toppled, its ambassador to the United States said on Tuesday, in a shift from its non-committal public stance on its neighbor's civil war.
Even Assad's defeat by al Qaeda-aligned rebels would be preferable to Damascus's current alliance with Israel's arch-foe Iran, Ambassador Michael Oren said in an interview with the Jerusalem Post.
http://www.reuters.com/article/2013/09/17/us-syria-crisis-israel-idUSBRE98G0DR20130917

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
A зошто не го дочита целиот артикла а ?

,,Ние ќе го прифатиме секого што ќе го изберат сириските граѓани"

Клучен збор ИЗБЕРАТ. Граѓаните во 2007 го избраа Асад со преку 90 % подршка, граќаните лани ја избраа партијата на Асад со преку 95 % подршка. Се надевам дека сфати, по се изгледа не си во право ;)
Види го прочитав тоа,ама што ако падна Башар со бомбардирање од Америка или без и тогаш ќе ми кажеш НАРОДОТ НА СИРИЈА ИЗБРА ДА ПАДНЕ АСАД !? нели 95% беа.. а еве ќе падне,сигурно,само прашање на време е.. не ја свати поентата на Иран,поентата е дека Иран го напушта оној став за Сирија и дига раце само тоа да не биде ГОТОВО ВИШЕ НЕКА ПРОПАДНЕ СИРИЈА ете ќе го кажуваат тоа вака во блага форма,и Асад и свесен дека Иран му ги врти грбот... плус на Иран му одговара да дојдат на власт исламистите во Сирија затоа што е и Иран со исламисти,подобро исламисти него некој си Асад што брани христијани од исламисти..

Kajgana Shop

На врв Bottom