Конфликтот во Сирија

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.113
Поени од реакции
16.058
Не ми е јасно. Нели Сирија пред некоја година го предаде цело хемиско оружје?
 

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.401
Поени од реакции
7.851
Па не ќе биде изненадување целиот овој циркус да е резултат на операција за спасување на нивните крвопролевачи во Сирија.

https://off.net.mk/vesti/svet/sirija-lagi-i-video-klipovi

Сирија, лаги и видео клипови

14 Април 2018 - 22:10

Кога ќе се сети колку ладнокрвно Колин Пауел и Тони Блер лажеа за хемиското оружје во Ирак (башка Либија), на човек сè почесто му доаѓа да ѕирнува и кај овие другиве извори кои имаат сосема поинаква перспектива на настаните. Да прошетаме заедно.



Прво за слободниот (дали да ставиме наводници?) дел од светот. На британски „Скај њуз“ гостува генерал Џонатан Шо. Не само што е генерал туку е поранешен командант на британските вооружени сили. Но, штом скршна од сценариото и го постави клучното прашање кое ама баш сите нормални го поставуваат: кој би бил мотивот на Асад да употреби хемиско оружје кога конвенционално го освојува теренот? ; генералот бива дрско и бескрупулозно прекинат.

„Знам дека трпеливо чекавте да ве вклучиме но тука ќе мора да прекинеме, многу ми е жал“, ќе го отфикари и самата по малку збунета новинарка.


Тоа Британците се - во политичка смисла - да се чудиш. Тереза Меј се чинеше особено згрозена од самата помисла на употреба на хемиско оружје. Како да Британија во 80-тите не ѝ продаваше на Сирија хемикалии (диметил фосфит, триметил фосфит и хидроген флуорид) од кои се произведува нервниот отров сарин и како да таму не извезуваше хемикалии и во 2012 година, дури и откако на адреса на Асад веќе беа стигнати обвинувања за играње со нервни отрови.

А денес активисти ја носат Британија и на суд заради продавање оружје на Саудијците со што го разгорува страдањето во Јемен. Според ОН, таму ситуацијата е ваква: 10.000 луѓе убиени и 3 милиони расселени. Уницеф изброи 5.000 убиени или осакатени деца од почетокот на конфликтот во 2015. Колера и акутна дијареа погодиле преку милион луѓе а дури 8 милиони луѓе се под ризик да умрат од глад.

Сето тоа не ѝ пречеше на Велика Британија, од почетокот на конфликтот до сега, на Саудиска Арабија да ѝ продаде оружје од 6,4 милијарди долари.



Деновиве низа извори пишуваа дека Сириската Армија при операцијата во Источна Гута заробила неименуван број британски оперативци (плус американски и израелски) интегрирани во редовите на Џаиш ал-Ислам. Битно да се знае, Дума беше последното сериозно упориште на овие од Џаиш ал-Ислам.

Од комбинирани извори приказната оди вака:

Сириската армија со руска помош зароби пратка на хемиско оружје наменето за Источна Гута. Тоа беше британско оружје произведено во Портон Даун во Салисбури. Русите се сомневаат дека и инцидентот со Скрипал е поврзан со ова, бидејќи според нивните сознанија, Скрипал работел со Портон Даун како организатор на шверц со оружје, во соработка со една украинска фирма. Русија негира дека го труела Скрипал но признава дека бил под нејзина присмотра поради неговите активности во кои е вклучена и поддршка на терористите во Сирија. Русија исто така потврди дека Сириската армија заробила британски, американски и израелски разузнавачки офицери во Источна Гута.

Сириско-руски извори следниов арсенал го идентификуваат како хлорин полнет во Портон, Салисбури (фатен пред некое време кај Ал Каеда во Источна Гута) а во она подолу имало и VX нервен гас од британската пратка:




Ракетниот напад на САД, Британија и Франција се објасни како реакција на хемиски напад во Дума во кој загинаа 70-тина цивили за кој промптно се обвини официјален Дамаск. Бидејќи ни ОН ни OPCW (Организација за забрана на хемиското оружје), немаа ни време ни можности да донесат квалификуван суд за тоа што точно се случило таму, главна алатка за сензибилизирање на јавноста беа неколку страшни видео материјали од лице место.

Поточно три видео клипови. За некои од нив се утврди дека дополително им се бришени или менувани мета-податоците.



Тој едниот клип, со куп испоумрени жени и дечиња во една просторија, со пена на уста и слични грозотии, нема ни да ви го линкаме бидејќи е - верувајте ни - преужасен. Во него е малку чудно што никој не се ни закашлува од луѓето кои доаѓаат на тоа грозоморно место непосредно после масакрот и ја снимаат сцената (а се луѓе од контроверзните Бели шлемови при што немаат никаква медицинска опрема на себе). А не можеш бре да не се ни закашлаш. За оние кои не им веруваат на тие групации, приказната е ваква: Џаиш ал-Ислам сфаќаат дека ја губат Дума па со помош на Белите шлемови инсценираат: ги собираат овие кутри луѓе и ги трујат, за да предизвикаат гнев кон Асад и соодветна реакција од западните сојузници со која тие би спасиле газ во своето упориште.



Вториот клип е оној од болницата. За самата ситуација сведочат двајца болничари. Имало ракетирање, почнале да им носат повредени а овие да им помагаат кога се појавил некој човек, рекол дека е хемиски напад и веднаш настанала паника, полевање со вода, давање на оние за астма на деца....


Третиот клип не мора ич да го раскажуваме бидејќи е сам по себе многу описен: огромна бомба со хемиско полнење го пробила таванот и потоа отишла да спие. При што била посебно нежна кон креветот кој не е нималку повреден.

https://off.net.mk/files/statija/2018/04/14/rdnelp0ujui1so9m.mp4

*****

Инаку, човек сешто ќе се изнагледа од тој пусти Блиски исток. На пример кога некој сака да ги покаже жртвите ама камерата малку предвреме ќе се вклучи.

https://off.net.mk/files/statija/2018/04/14/303181081679940672346451155938946765553664n.mp4

*****

Инаку, пред некој ден пишувавме за водата во Флинт, Мичиген:



Тоа.
Исто и од другата страна ко шо глеам,

[DOUBLEPOST=1523794161][/DOUBLEPOST]


Овие исто ко тебе викаат, нема потврда Израелците дека бомбардирале

http://wh24.ru/ataka-izrailya-na-siriyu-okazalis-sluxami/

After the American strike of the cruise missile over Syria, Israel conducted its own attacks on Syria, according to rumors spread by some media and anti-media activists of the media.

These rumors were also actively supported by some Israeli and pro-Israeli media. Previous statements about a possible Iranian base in this area also played their own role.
As the rumors developed, even reports of "four Israeli air raids" appeared. However, these reports can not be confirmed by any reliable source or evidence.
Нема ни да има потврда веројатно кој стои позади нападот, а шо е потрагично базата која е нападната, НАВОДНО е под контрола на иранската исламска револуционерна гарда, одделот за надворешни акции или така нешто.

The building was used by Iran’s expeditionary Quds Force, the foreign wing of its Islamic Revolutionary Guards Corps (IRGC)

 
Последно уредено:

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.623
Поени од реакции
26.136
После сиве овие пиздарии можиме само да закључиме дека стварно немаме друга опција освем НАТО!:toe:
Не е баш така... далеку од тоа дека Русија не покажа моќ тука... Полека се основаат темелите на еден нов биполарен свет... Враќањето на студената војна....
 
Член од
30 јули 2014
Мислења
5.113
Поени од реакции
16.058
Не е баш така... далеку од тоа дека Русија не покажа моќ тука... Полека се основаат темелите на еден нов биполарен свет... Враќањето на студената војна....
Види која висока цена ја плаќа Сирија поради тоа што е на крстопат на амерички и руски интереси. За сириски интереси воопшто и не праиме муабет. Јас се само не Сирија би му посакал на било кого, најмалку на ова мало отепано државиче. Најубаво да си бидеме во западната сфера без да не боли глава.
 
B

Bafra

Гостин
Види која висока цена ја плаќа Сирија поради тоа што е на крстопат на амерички и руски интереси. За сириски интереси воопшто и не праиме муабет. Јас се само не Сирија би му посакал на било кого, најмалку на ова мало отепано државиче. Најубаво да си бидеме во западната сфера без да не боли глава.
Па не дека те прашуваат дал сакаш или не. Едноставно не те примаат во тоа друштво, од кои причини тоа е нејасно.:toe:
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.623
Поени од реакции
26.136
Види која висока цена ја плаќа Сирија поради тоа што е на крстопат на амерички и руски интереси. За сириски интереси воопшто и не праиме муабет. Јас се само не Сирија би му посакал на било кого, најмалку на ова мало отепано државиче. Најубаво да си бидеме во западната сфера без да не боли глава.
Па не сме, колку и да се трудиме да бидеме.. Тоа ни е најголемиот проблем... .Што во моментов сме како Сирија. Еве Сирија што ако беше една од ретките вистински секуларна држава, со 4 различни религии кои живееја во склад до пред 7 години.... Модерното Сириско општество подсетуваше на западните општества... и што се случи ?!?

Русија беше доста време беше надвор од конфликтот во Сирија, и што се закануваше да стане од Сирија, калифат?!? Беше закана за западните сили Сирија??? Не!!!

Не ме зезај едноставно САД бираат еден сојузник во еден регион, и ги избраа Саудијците.. Чим ги избраа Саудијците, тогаш ќе ги тераат своите интереси преку нивната политика(Арапска пролет), .... Така е и на Балканот, се знае кој им е партнер и може да се види кон каде ќе се тера политиката на Балканот. Всушност тоа се прикажува последните 27 години.... Што ако Гадафи се отвори скрос кон западот? Што ако ги финансираше политички кампањи на некои политичари? Што му се случи?

Така и со нас. Како да ти кажам, колку и да се трудиме џабе е. Ако си мислите дека Грција ја има таа моќ да не одврати од НАТО, гадно се лажете. САД не не сака во НАТО поради некоја причина. Најверојатно има некакви други планови за нас....

Така да најверојатно ова што го збориш би било точно вака некако: Најубаво да си бидеме во западната сфера поделени помеѓу Бугарија и Албанија без да не боли глава.

Ама не е толку страшно да не поделат, колку што ќе е страшна можната војна која ќе направи таа поделба....
 
Член од
24 април 2008
Мислења
10.542
Поени од реакции
11.628
https://off.net.mk/net-roulette/onaka/shto-misleshe-vo-vremeto-na-obama

ШТО МИСЛЕШЕ ВО ВРЕМЕТО НА ОБАМА

15 април 2018 - 07:31




Исто и од другата страна ко шо глеам,

Другата страна никогаш не била толку високо издигната на херојски пиедестал, а заслугите за тоа се` исклучиво на западот, бидејќи западот ги финансира и вооружува таканаречените "борци за слобода и демократија", кои кога за прв пат вкусија победа во одредени населени места во 2012 и во 2013 година, веднаш почнаа на немуслиманските жители во териториите кои ги завзедоа да им се закануваат со смрт доколку не преминат кон ислам или доколку не си заминат, бидејќи кога овие слободариве и демократариве ќе ја соборат од власт таа другата страна, најавија дека ќе воведат теократско општествено уредување во кое нема да има место за немуслимани, а тоа е спротивно на секуларноста која другата страна ја нуди.

Западот мислеше дека нивната арапска пролет, која во реалноста е арапска зима - бидејќи секаде каде што има поминато, со себеси има донесено се` и сешто, освен слобода и демократија - ќе помине како вода во Сирија, исто како што помина како вода во Тунис и Египет - во Египет не потраа долго време, фала му на Бога - или во најлош случај можеби ќе потрае неколку месеци како во Либија, која веќе е на добар пат да биде северноафрички Ирак со долгогодишни секташки насилства и крвопролевања.

Но воената игранка на западот во Сирија не резултираше според очекувањата - нивните слободари и демократари ја губат војната против другата страна, а западот сеуште се мисли дали да си признае пораз или да си истера виетнамско сценарио во Сирија, па потоа да си замине од таму со наведната глава.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.350
Поени од реакции
79.180
Како би изгледао савршен сценарио за расплет кризе у Сирији из угла нашег просечног експерта за геополитичке односе, фудбал и нуклеарна истраживања?

- Русија активира С-400, обара све америчке, британске и француске ракете, потапа њихове носаче авиона у Средоземљу, гађа атомским бомбама Њујорк и Лос Анђелес;

- После успешног заузимања Вашингтона, Анатолиј Фоменко, Владимир Жириновски и Јован И. Деретић заједно спаљују Конгресну библиотеку из које претходно износе 12 ковчега са тајним подацима о забрањеној историји Срба;

- Ми у међувремену објављујемо рат НАТО пакту, бомбардујемо Бондстил, протерујемо све Шиптаре и заузимамо Скадар;

- После тога крећемо у операцију ослобађања Вуковара;

- Избијамо на линију Ријека - Загреб - Крижевци;

- У ослобођеном Книну Баја Мали Книнџа организује концерт. Сви плачу.

- Дејан Анђус постаје главни и одговорни уредник спортског програма РТС-а;

- Маја Волк се протерује из земље.[DOUBLEPOST=1523817570][/DOUBLEPOST]


:lolzz::pos:
 
Последно уредено:
Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
Британската плавуша изјавила дека целта, со бомбардирањата во Сирија е исполнета!
Имајќи во предвид дека он е кокиче политичар, не е исклучено дека НАТО ќе го намали ангажманот таму. Ќе остави Турција да прави тампон зони и да ја држи напнатоста.
Офтопик, изгледа дека е на ред слично сценарио во Украина.
 

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.069
Поени од реакции
4.716
Јас напишав релативно пократко време од 12 часа, не знам ти од каде ги најде тие 5 минути.
Според тоа шо прочитав еден крстосувач со водени проектили има 90 старт ап ќелии за проектили, некаде на 30 сек може да лансира по една ќелија.
Напишав колку има распоредено разурнувачи, крстосувачи и подморници само од Моранрицата на САД вооружени со крстосувачки проектили на кои им е Сирија во домет.

Друго, ако САД заедно со ВБ и Франција нема сериозна логистика, многу добро разузнавање не знам кој има, за цели сигурно ќе најдат.

Јас со скромното познавање и тоа шо сум прочитал знам дека може да дојде од заситување на комплетната ПВО мрежа во Сирија, а истото го тврдат и некои авторитетни личности, верувам не им се отстапува медиумски простор за џабе.

Еве ти за С400:

92N6E Grave Stone Multimode Engagement Radar

The 92N6E departs from the specialised engagement and fire control functionality of earlier radars in the Flap Lid family, exploiting abundant computing power no differently than Western AESAs. It is intended to provide autonomous manual and automatic sector searchs, target acquisition and tracking, in adverse weather, Electronic Counter Measures, chaff and low altitude clutter environments. The radar is equipped with an IFF capability.

The 92N6E Grave Stone will automatically prioritise targets, compute Launch Acceptable Regions for missile launches, launch missiles, capture missiles, and provide midcourse guidance commands to missiles while tracking the target and missile. Missile guidance modes include pure command link, semi-active homing, and Track via Missile (TVM) / Seeker Aided Ground Guidance (SAGG), where missile semi-active seeker outputs are downlinked to the Grave Stone to support the computation of missile uplink steering commands.

The radar can track 100 targets in Track While Scan mode, and perform precision tracking of six targets concurrently for missile engagements. data exchanges between the 92N6E Grave Stone and 30K6E battle management system are fully automatic.

The 92N6E Grave Stone data processing subsystem is designed around the Elbrus-90 mikro SPARC multiprocessor system, like the S-300PMU2 30N6E2 Tomb Stone variant. Computing power is exploited to support a diverse range of modes and waveforms. These including:



    • Sniffing waveforms at varying power levels to establish the presence of interfering emitters at a given angle and frequency;
    • Adaptive beam control reflecting immediate operational conditions;
    • Variable PRFs and scan rates for missile and target tracking;
    • Defeat of high power active noise jammers by the use of “radical measures” in the design.
New Electronic Counter Counter Measures technology was employed in the design of the 92N6E Grave Stone, but was neither described nor named.

Lemanskiy et al described the 48N6E3 missile in some detail, but did not include any disclosures beyond what is already public knowledge.

The authors did state that increased radar power-aperture product performance in both the 92N6E Grave Stone and 91N6E Big Bird increases the capability of the S-400 Triumf to engage low signature or stealth targets, but their cryptic claim of 50 percent of the engagement range remains difficult to interpret.


Еве кој е капацитетот на target acquisition на една батерија на С400, за трупно ПВО понатаму, колкав капацитет има да соборува мети зависи од колку лансери има во својот состав, така да твоето дека може да се пука нон стоп не држи.
Еден лансер има 4 стартуп проектили. 90 томахавки во старт ап ќелии има еден крстосувач.
Кое е времето на полнење на еден лансер од С400 батерија?

Понатаму, сто пати напишав дека постои интероперабилност помеѓу руските ПВО системи и дека тоа значително ја зголемува потентноста на целокупната ПВО мрежа во Сирија, ти дали го прочита тоа и шо разбра е нешто сосема друго.
Ова пак не ја исклучува можноста за презаситување со бараж од крстосувачки проектили.

Наназад види ја тебелата со веројатноста на С400 за прв и втор последователен погодок на безпилотни цели, 0,8 и во пракса би требало да се испалат два проектили по цел, кругот до каде е со преполнување на лансерите и така 24/7/365?

Инаку јас не ја дадов таа изјава за неутрализација на лансирните средства каква и да е, само ја пренесов и ја зедов во предвид, ко шо гледам и добар дел од јавноста.
За да дојде до заситување што ќе го оневозможи ПВО да реагира врз сите мети, потребен е голем број на проектили што ќе одат кон иста мета што ја штити една единица. За тоа да се направи потребни се десетици, па и стотици проектили упатени кон една мета. Трошење на толку ресурси (скапи проектили чие стрелање и релоадирање троши многу време) за да се уништи една мета е просто надвор од умот. Имајќи предвид дека добар дел од метите се длабоко внатре, истреланите проектили може ќе поминат и покрај други единици од ПВО.
Ова сценарио единствено би било можно доколку се гаѓа некоја многу вредна стратешка цел што е добро штитена и вреди да се потрошат значителни ресурси врз неа.

Пресретнувањето на проектилите се врши со ракети, но многу често веројатно и многу поефективно е користење на куршуми, нешто како што функционира Панстир.

Еден лансер има 4 стартуп проектили. 90 томахавки во старт ап ќелии има еден крстосувач.
Не знам од каде читаш или како го сфати ова, можеби од слики или видеа, ама ако имаат само четири ракети, подобро нека нацртаат и голема мета за да му кажат на непријателот гаѓајте тука.
Една единица на С-400 може да достигне до педесетина лансери со по 4+ ракети или вкупно стотици ракети на располагање во секое време. Настрана фактот што С-400 употребува неколку различни типови на ракети со различен дострел наменети на различни мети (балистички ракети, авиони, крстосувачки ракети).

Еден лансер може да содржи и по 16 ракети, а може да биде микс од различни типови на ракети:



Покрај ова секогаш тука се единици на Панстир, Бук и сл. што може да добиваат податоци од моќните радари на С-400.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom