Конфликтот во Сирија

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.146
Поени од реакции
22.703
Украинци на ФБ бараат и објавуваат информации во врска со идентитетите на руските пилоти во Сирија. Колку ниско паднаа...

ИСИС користи ситуација.

Последно уредено:

Rokko

SiFU 師父
Член од
30 мај 2014
Мислења
714
Поени од реакции
299
Глупаци, индивидуален пораз незначи и неуспех на држава, ама оди објаснисе со слепец.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.146
Поени од реакции
22.703
Тоа е тоа. Беше интересно додека траеше. 500 милиони долари изгорени.

Obama Administration Ends Pentagon Program to Train Syrian Rebels
The Obama administration has ended the Pentagon’s $500 million program to train and equip Syrian rebels, administration officials said on Friday, in an acknowledgment that the beleaguered program had failed to produce any kind of ground combat forces capable of taking on the Islamic State in Syria.

Pentagon officials were expected to officially announce the end of the program on Friday, as Defense Secretary Ashton B. Carter leaves London after meetings with his British counterpart, Michael Fallon, about the continuing wars in Syria and Iraq.

“I wasn’t happy with the early efforts” of the program, Mr. Carter said during a news conference with Mr. Fallon. “So we have devised a number of different approaches.” Mr. Carter added, “I think you’ll be hearing from President Obama very shortly” on the program.

A senior Defense Department official, who was not authorized to speak publicly and who spoke on the condition of anonymity, said that there would no longer be any more recruiting of so-called moderate Syrian rebels to go through training programs in Jordan, Qatar, Saudi Arabia or the United Arab Emirates. Instead, a much smaller training center would be set up in Turkey, where a small group of “enablers” — mostly leaders of opposition groups — would be taught operational maneuvers like how to call in airstrikes.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.833
Поени од реакции
12.899
Russian airstrikes kill 2 ISIS commanders, 300 militants – Defense Ministry

Кучињата лаат, караванот продолжува да гази.[DOUBLEPOST=1444400146][/DOUBLEPOST]
(y)

60 цели бомбардирани во рок од 24 часа.

Последно уредено:
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.438
Поени од реакции
18.413
Убо се ова вака прај Путин, парче прават русите, ама за жал ќе мора да ви ја реметам екстазата, ИСИС напредува во Алепо.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.156
Поени од реакции
3.388
Убо се ова вака прај Путин, парче прават русите, ама за жал ќе мора да ви ја реметам екстазата, ИСИС напредува во Алепо.
Napreduva bidejki umerenive teroristi se zafateni so siriskata armija, ama ke I dojde redot I na niv.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.438
Поени од реакции
18.413
Napreduva bidejki umerenive teroristi se zafateni so siriskata armija, ama ke I dojde redot I na niv.
Кој спомна бунтовници :) Армијата на Асад заедно со Иранци се во Алепо. Русија бомбардира парче прави, ама на терен:

Исламистите сега се наоѓаат на околу 2 километри оддалеченост од Алепо, што е најблиску што некогаш се доближиле до овој град, кој, и покрај борбите, и понатаму го контролира сириската војска.

Според тврдењата на исламистите, тие зазеле пет села во близина на Алепо и убиле десетина „отпадници“, терминот што го користат за сириските војници и нивните поддржувачи.

Ирански генерал беше убиен во Сирија, каде што бил советник на војската на претседателот Башар Ал Асад. Ирански воени извори потврдија дека генералот Хосеин Хамедани синоќа бил убиен од страна на милитанти на ИСИС во предградие на Алепо.

http://www.mkd.mk/svet/vesti/isis-mu-se-priblizhuva-na-najgolemiot-siriski-grad-i-pokraj-ruskite-bombardiranja-video

• Ми се допаѓа
Reactions: fmi
Член од
1 мај 2015
Мислења
477
Поени од реакции
657
Sefte, Mi-24p u Hama - Musasana vo plamen

Последно уредено:
Член од
1 февруари 2005
Мислења
1.299
Поени од реакции
1.806
ИСИС се истите главорези со сириската умерена опозиција, нишо не заземаат а се дислоцираат кај ИСИС2.

Во моментов Сириската армија ги млати по сите фронтови, главно гледаат да ликвидираат кај има џеб или опкружение, исто ги вадат од зелените појаси и ги бутаат во пустината. Това е нормална стратегија да среди прво по-лесните проблеми и да ја ослободи пешадијата која е зафатена со тие реони. ИСИС исто си имаат американски советници, така им наредиле, јасно се гледа дека го засилуваат тој коридор Алепо- Турција, претпоставувам дека еден момент сириската армија ќе го затвори.

Член од
14 април 2008
Мислења
1.257
Поени од реакции
914
Секој што војувал на туѓа територија добивал дури и ако не успее да ја освои или одржи. Виетнам со 55000 американски жртви или Афганистан со 15 000 советски жртви тоа се сепак многу многу помалку од штетата која му е направена на противникот. А ако без војна бил оставен да просперира до каде ќе стигнел пример виетконговците со ширење на комунизмот низ целото подрачје на Индокина.
Штом Русија се крена на дејство во Сирија таму ќе прави огромна штета која е многу поголема од цената која се плаќа (да неделува). Во ниедна разработка на настаните исламтерорчудовиштата не може да бидат победници. Како и да возвраќаат, ќе трпат многу поголеми штети од оние кои можат да ги направат. Освен само во една. Префрлање на судирот во Кавказ, односно на територијата од противникот.
И тука пак американците може да ја одиграат клучната улога за тоа да го овозможат.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.261
Поени од реакции
15.366
Ирак го слави Путин: "Православен христијанин кој ги брани шиитите"

09.10.2015 | 19:30
Извор: Точка
Прочитано: 1729 пати
Испрати на пријател
Зголеми го фонтот
Намали го фонтот

Поради нападот на руската војска на Исламската држава, Владимир Путин во очите на Ирачаните е виден како "спасител на Блискиот исток".

Со оглед на успехот на руските удари на џихадистите и евидентната дестабилизација на Исламската држава, Ирачаните почнале да се сомневаат во ангажманот на САД на Блискиот исток, пренесува Sputnjik.

"Русите, за разлика од САД, постигнува видливи резултати. Американците бомбардираат една година, а ИСИС е посилен. Не постигнаа ништо", рекол Мухамед Нихаја, сликар од Багдад.

Нихаја е само еден од многуте Ирачани кои ги зафатила "путиноманијата".

"Муслиманите нè бомбардираат бидејќи сме шиити, а Путин е православен христијанин кој нè брани. Можеби и тој е Шиит, а ние тоа не го знаеме", вели трговецот Сааф Абдулах.

Ирачките социјални мрежи едноставно експлодирале кога се проширила гласината дека Владимир Путин е од Блискиот исток.

Според гласините, таткото на Путин бил ирачки трговец, специјализиран за трговија со смокви, или на нивниот јазик - "тин". Така таткото на Путин станал "Абу Тин". Тој по втората светска војна се преселил во СССР и се оженил со русокоса Русинка. Кога го добил синот, му го дал името Абудалмир. Според Ирачаните, името Владимир Путин е русифицирана верзија на името Абдуламир Абу Тин.

"Му благодарам на Путин што ми овозможи да останам во Ирак. Подобар е од Обама", вели таксистот Али ел Рамахи.

Ирачкиот комитет за одбрана и безбедност навестил дека Ирак можеби ќе побара помош од Русија во борбата против Исламската држава. Оваа информација ја потврдил и претседателот на комитетот Хаким Замли.

http://tocka.com.mk/1/173385/irak-go-slavi-putin-pravoslaven-hristijanin-koj-gi-brani-siitite

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.533
Поени од реакции
33.674
Читам и се чудам, дали информациите тежко стигнуват или има друг проблем.

1. Газпром наjaви скратуване на турски тек на 50% и призна дека ке го отложат.
http://www.vesti.bg/sviat/gazprom-otlaga-i-namaliava-turski-potok-6043531

2. Ердоган предупреди дека Турциja може да се откаже целостно от рускиот гас и да даден изградбата на првата турска нуклеарка на некоj друг, прус запирането на туски тек(коj реално е запраjaн от Турциja).
http://www.dnes.bg/world/2015/10/08/turciia-zaplashi-moje-da-sprem-da-kupuvame-ruski-gaz.279001
Чуди се, обаче и @teneke се чуди. Шо да ви објаснувам, поише од тоа што го напишав?

Ајде вака и полека читајте: Во Турција се ближат избори, и на Ердоган му гори под ногите. Тоа што му треба е отргнување на вниманието на јавноста, од корупцијата на неговото владеење кон други работи.
За се понатаму, погледајте го филмов (иако се сомневам дека ќе ја извлечете пораката): Wag the Dog

Член од
14 април 2008
Мислења
1.257
Поени од реакции
914
Една од опасностите кои ги спомнува претседателот Обама е Исис. Добро, кој на планетава нив ги вооружува? Кој ги вооружува Сиријците кои се борат против Асад? Кој постојано носи оружје во тој регион? Дали вие навистина не разбирате кој се бори во Сирија? Главно платеници. Сфаќате ли дека тие за тоа добиваат пари? Платениците се борат за оној кој плаќа најмногу. Ги вооружуваат и им даваат пари. Јас дури и знам за колкави суми се борат. Потоа ќе откријат некој кој плаќа повеќе... па одат да се борат за него.

Па ќе заземат нафтни полиња. Каде и да е, во Ирак или Сирија, и почнуваат да вадат нафта. Каму санкции за оние кои ја купуваат таа нафта? Верувате дека САД не знаат кој купува? Не се тоа нивните сојузници кои купуваат нафта од Исис? Мислите САД немаат влијание врз нивните сојузници? Или поентата е дека тие не сакаат да влијаат врз нив по ова прашање?

Тогаш, зошто да се бомбардира Исис? Во областите во кои вадат нафта тие плаќаат повеќе па платениците од "цивилизираната" сиријска опозиција веднаш им се придружуваат. Ова за мене е многу непрофесионална политика.

"Ние мораме да ја подржиме цивилизираната и демократска опозиција во Сирија". Па ја поддржувате а тие утре одат во Исис. Не може да се размислува еден чекор понапред?

Владимир Путин, одговарајќи на прашање на американски новинар на прес конференција на Дебатниот клуб Валдаи.

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.283
Поени од реакции
7.002
Секој што војувал на туѓа територија добивал дури и ако не успее да ја освои или одржи. Виетнам со 55000 американски жртви или Афганистан со 15 000 советски жртви тоа се сепак многу многу помалку од штетата која му е направена на противникот. А ако без војна бил оставен да просперира до каде ќе стигнел пример виетконговците со ширење на комунизмот низ целото подрачје на Индокина.
Штом Русија се крена на дејство во Сирија таму ќе прави огромна штета која е многу поголема од цената која се плаќа (да неделува). Во ниедна разработка на настаните исламтерорчудовиштата не може да бидат победници. Како и да возвраќаат, ќе трпат многу поголеми штети од оние кои можат да ги направат. Освен само во една. Префрлање на судирот во Кавказ, односно на територијата од противникот.
И тука пак американците може да ја одиграат клучната улога за тоа да го овозможат.
нема проблем,анализата ти вришти,ИСИЛ преку Кавказ продира на Москва и ја неутрализира Русија..........на шо дрога сте и јас да го одморам мозокот вака понекогаш

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
As Russia Bombs Syria, U.S. Pulls Aircraft Carrier Out of Persian Gulf

As Russian warships rain down cruise missiles as part of its military strike in Syria, there's now a glaring absence in the region: For the first time since 2007, the U.S. Navy has no aircraft carrier in the Persian Gulf.

Military officials said Thursday that they've pulled the USS Theodore Roosevelt, which is home to about 5,000 service members and 65 combat planes, so that it can undergo maintenance. The ship officially exited the gulf around 11 p.m. ET. The temporary measure is also the result of mandatory budget cuts.
Интересно. Пред неколку дена Американците ги повлекоа Patriot ракетите од Турција со истиот изговор - поради техничко одржување

Kajgana Shop

На врв Bottom