The Obama administration has ended the Pentagon’s $500 million program to train and equip Syrian rebels, administration officials said on Friday, in an acknowledgment that the beleaguered program had failed to produce any kind of ground combat forces capable of taking on the Islamic State in Syria.
Pentagon officials were expected to officially announce the end of the program on Friday, as Defense Secretary Ashton B. Carter leaves London after meetings with his British counterpart, Michael Fallon, about the continuing wars in Syria and Iraq.
“I wasn’t happy with the early efforts” of the program, Mr. Carter said during a news conference with Mr. Fallon. “So we have devised a number of different approaches.” Mr. Carter added, “I think you’ll be hearing from President Obama very shortly” on the program.
A senior Defense Department official, who was not authorized to speak publicly and who spoke on the condition of anonymity, said that there would no longer be any more recruiting of so-called moderate Syrian rebels to go through training programs in Jordan, Qatar, Saudi Arabia or the United Arab Emirates. Instead, a much smaller training center would be set up in Turkey, where a small group of “enablers” — mostly leaders of opposition groups — would be taught operational maneuvers like how to call in airstrikes.
Napreduva bidejki umerenive teroristi se zafateni so siriskata armija, ama ke I dojde redot I na niv.Убо се ова вака прај Путин, парче прават русите, ама за жал ќе мора да ви ја реметам екстазата, ИСИС напредува во Алепо.
Кој спомна бунтовници Армијата на Асад заедно со Иранци се во Алепо. Русија бомбардира парче прави, ама на терен:Napreduva bidejki umerenive teroristi se zafateni so siriskata armija, ama ke I dojde redot I na niv.
ИСИС се истите главорези со сириската умерена опозиција, нишо не заземаат а се дислоцираат кај ИСИС2.Убо се ова вака прај Путин, парче прават русите, ама за жал ќе мора да ви ја реметам екстазата, ИСИС напредува во Алепо.
Чуди се, обаче и @teneke се чуди. Шо да ви објаснувам, поише од тоа што го напишав?Читам и се чудам, дали информациите тежко стигнуват или има друг проблем.
1. Газпром наjaви скратуване на турски тек на 50% и призна дека ке го отложат.
http://www.vesti.bg/sviat/gazprom-otlaga-i-namaliava-turski-potok-6043531
2. Ердоган предупреди дека Турциja може да се откаже целостно от рускиот гас и да даден изградбата на првата турска нуклеарка на некоj друг, прус запирането на туски тек(коj реално е запраjaн от Турциja).
http://www.dnes.bg/world/2015/10/08/turciia-zaplashi-moje-da-sprem-da-kupuvame-ruski-gaz.279001
нема проблем,анализата ти вришти,ИСИЛ преку Кавказ продира на Москва и ја неутрализира Русија..........на шо дрога сте и јас да го одморам мозокот вака понекогашСекој што војувал на туѓа територија добивал дури и ако не успее да ја освои или одржи. Виетнам со 55000 американски жртви или Афганистан со 15 000 советски жртви тоа се сепак многу многу помалку од штетата која му е направена на противникот. А ако без војна бил оставен да просперира до каде ќе стигнел пример виетконговците со ширење на комунизмот низ целото подрачје на Индокина.
Штом Русија се крена на дејство во Сирија таму ќе прави огромна штета која е многу поголема од цената која се плаќа (да неделува). Во ниедна разработка на настаните исламтерорчудовиштата не може да бидат победници. Како и да возвраќаат, ќе трпат многу поголеми штети од оние кои можат да ги направат. Освен само во една. Префрлање на судирот во Кавказ, односно на територијата од противникот.
И тука пак американците може да ја одиграат клучната улога за тоа да го овозможат.
Интересно. Пред неколку дена Американците ги повлекоа Patriot ракетите од Турција со истиот изговор - поради техничко одржувањеAs Russian warships rain down cruise missiles as part of its military strike in Syria, there's now a glaring absence in the region: For the first time since 2007, the U.S. Navy has no aircraft carrier in the Persian Gulf.
Military officials said Thursday that they've pulled the USS Theodore Roosevelt, which is home to about 5,000 service members and 65 combat planes, so that it can undergo maintenance. The ship officially exited the gulf around 11 p.m. ET. The temporary measure is also the result of mandatory budget cuts.