Контактни леќи

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Не би знаел да ти одговорам на прашањето, затоа што не се многу разбирам :)
Ќе идам утре, па ќе видам што ќе ми кажат.
0.25 е помал диоптерот на леќите од тој на наочарите али во твојов случај сигурно тоа не е проблемот. Иди на лекар!

Член од
5 декември 2009
Мислења
439
Поени од реакции
66
Денојве треба да заминам на одмор на море.. и пошто ова че ми биди прва година да одам на одмор на море со леќи дали можи да ми кажите тие шо носите леќи некој совет, искуства..
Инаку со леќи се капам, пливам во езерава , базени и не ми смета леќиве е сега на море дека солена водата ненам како че биди :p

Член од
24 септември 2009
Мислења
245
Поени од реакции
35
Денојве треба да заминам на одмор на море.. и пошто ова че ми биди прва година да одам на одмор на море со леќи дали можи да ми кажите тие шо носите леќи некој совет, искуства..
Инаку со леќи се капам, пливам во езерава , базени и не ми смета леќиве е сега на море дека солена водата ненам како че биди :p
Мене докторот ми кажа дека во езерска вода и обична никако со леќи, а во морска можело, поради некои организми нз... Јас секоја година ги носам на море и немам проблеми, само нормално не нуркам, гледам да не ми дојде многу вода во очи и сл, сепак си треба пазење. Али јбг, кога имаш 4 диоптер без нив не се живее :D А сега за на базен не знам што ќе правам... :(

Christian Lovato

stonecold
Член од
2 април 2012
Мислења
601
Поени од реакции
272
Мене докторот ми кажа дека во езерска вода и обична никако со леќи, а во морска можело, поради некои организми нз... Јас секоја година ги носам на море и немам проблеми, само нормално не нуркам, гледам да не ми дојде многу вода во очи и сл, сепак си треба пазење. Али јбг, кога имаш 4 диоптер без нив не се живее :D А сега за на базен не знам што ќе правам... :(
Кај мене - 4 е па! Ама си ги носам и кога се бањам и секаде!Некогаш и заспивам со нив!
--- надополнето: 10 август 2012 во 10:40 ---
Истиот диоптер кој е даден за наочари не одговара за леќи кои би требало да имаат иста јачина. Разликата е што леќите се поблиску до окото од стаклата.
Лекарите имаат начини да ги претворат диоптерот за стакла во диоптер за леќи.
Тебе сигурно ти дале други вредности за диоптерот на леќите кои се разликуваат од диоптерот на стаклата?
Да -1 е , на пр ако носиш диоптер -2 леќите мора да тис е -1!

Член од
20 јуни 2011
Мислења
192
Поени од реакции
13
Деновиве планирам да земам леќи ,па може ли некој да ми каже како се движат цените и во кој продавниици во Скопје може да ги најдам.Брат ми носи леќи ги купи од Охрид коштаа околу 7500 денари демек биле најквалитетни.Но кој и да слушне се чуди зошто толку скапи...​

Член од
14 јуни 2008
Мислења
1.369
Поени од реакции
1.075
Операција прави :D
јас бар тоа планирам во нареднава година.

Член од
14 јуни 2008
Мислења
1.369
Поени од реакции
1.075
Рано ми е уште, ќе почекам до 20, па тогаш. Пиши како си прошол :)
Има време, само планирам.Еден другар беше во Турција на операција и го пуштија одма, а и дупло поевтино пршол него тоа што му го барале кај нас.

Christian Lovato

stonecold
Член од
2 април 2012
Мислења
601
Поени од реакции
272
Еве ми ги мене новите..зелени се! :)
лош квалитетт зошто ми се зафркна апаратот!

nilla-vanilla

#kingliam
Член од
17 јуни 2010
Мислења
2.041
Поени од реакции
1.748
Може некој да ми каже некоја оптика во Скопје каде што ќе можам леќи да купам. И дали кога одите да купувате леќи, треба некоја друга информација, на пример лист од преглед каде што сум била, или доволно е само да појдам и да им го кажам диоптерот?

Christian Lovato

stonecold
Член од
2 април 2012
Мислења
601
Поени од реакции
272
Може некој да ми каже некоја оптика во Скопје каде што ќе можам леќи да купам. И дали кога одите да купувате леќи, треба некоја друга информација, на пример лист од преглед каде што сум била, или доволно е само да појдам и да им го кажам диоптерот?
Ништо не треба, само диоптер да кажеш и толку :) инаку незнам за Скопје пошто сум од Велес.

Maryah.C

Be a bee
Член од
9 јуни 2006
Мислења
4.001
Поени од реакции
710
На колку време се менуваат леќи? На 1 месец?

Kajgana Shop

На врв Bottom