Контактни леќи

В

влијателен

Гостин
30€ за месец дена. Не гледам што има врска тука цената.
Нема шанса леќи со цилиндар да се толку евтини. Јас кога прашував ми нудеа од 9000.
Те прашав за цена затоа што, причина што не гледаш чисто, може да е тоа што немаат цилиндар.

Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
5.486
Abe koja cena se stakla za ocila...nosam leki mi ojdoa jabana ramkite od naocarite pa zemav novi ramki ama mnogu baraat za stakla 1800den To je mnogo!!!. Nekoj skoro da ne zimal nekade poeftinko?
Invader
30Eura mesecno? Damn toa e skapicko...Ja zemam tie meki leki 3 para mesecni ( citaj 2 mesecni za 3100den.
Za cela godina davam 100 eura taka da tvojto malku solenko. Ok mozda nosis polutvrdi deka so cilindar...Meki leki nema kolku sto znam takvi...

Invader

I am not in danger, I am the danger!
Член од
17 ноември 2008
Мислења
18.021
Поени од реакции
22.930
Нема шанса леќи со цилиндар да се толку евтини. Јас кога прашував ми нудеа од 9000.
Те прашав за цена затоа што, причина што не гледаш чисто, може да е тоа што немаат цилиндар.
Епа еве како пишува.
SPH D -1,50 CYL -2,75 OS 20
SPH L -1,50 CYL -0,75 OS 160

В

влијателен

Гостин
Грешка, поправено.
Иначе чекав 2 недели.
Мене така ми имаа згрешено, ми дадоа леќи без цилиндар и не гледав јасно, всушност немаше разлика со и без леќи. Можеби е тоа причината и кај тебе.
Се вратив, ги проверија и рекоа дека се грешка.

Invader

Член од
17 ноември 2008
Мислења
18.021
Поени од реакции
22.930
Мене така ми имаа згрешено, ми дадоа леќи без цилиндар и не гледав јасно, всушност немаше разлика со и без леќи. Можеби е тоа причината и кај тебе.
Се вратив, ги проверија и рекоа дека се грешка.
Не дека нема разлика, али немам чист вид, тоа е проблемот. Еве,сега ги извадив, ставив наочари и пак гледам нормално.
Ништо, ќе идам утре, па ќе видам што ќе ми кажат. Иначе, мислам дека треба наочари и леќи да имаат иста диоптрија?

В

влијателен

Гостин
Не дека нема разлика, али немам чист вид, тоа е проблемот. Еве,сега ги извадив, ставив наочари и пак гледам нормално.
Ништо, ќе идам утре, па ќе видам што ќе ми кажат. Иначе, мислам дека треба наочари и леќи да имаат иста диоптрија?
Не треба да имаат ист диоптер. Кога одам на контрола, докторот на ливчето пишува еден диоптер за стакла, а друг за леќи.

Invader

Член од
17 ноември 2008
Мислења
18.021
Поени од реакции
22.930
Не треба да имаат ист диоптер. Кога одам на контрола, докторот на ливчето пишува еден диоптер за стакла, а друг за леќи.
Како не? Логично е да имаат ист. Пример, кога нема да носиш леќи, ќе носиш наочари.

В

влијателен

Гостин
Како не? Логично е да имаат ист. Пример, кога нема да носиш леќи, ќе носиш наочари.
Истиот диоптер кој е даден за наочари не одговара за леќи кои би требало да имаат иста јачина. Разликата е што леќите се поблиску до окото од стаклата.
Лекарите имаат начини да ги претворат диоптерот за стакла во диоптер за леќи.
Тебе сигурно ти дале други вредности за диоптерот на леќите кои се разликуваат од диоптерот на стаклата?

Invader

Член од
17 ноември 2008
Мислења
18.021
Поени од реакции
22.930
Истиот диоптер кој е даден за наочари не одговара за леќи кои би требало да имаат иста јачина. Разликата е што леќите се поблиску до окото од стаклата.
Лекарите имаат начини да ги претворат диоптерот за стакла во диоптер за леќи.
Тебе сигурно ти дале други вредности за диоптерот на леќите кои се разликуваат од диоптерот на стаклата?
Не би знаел да ти одговорам на прашањето, затоа што не се многу разбирам :)
Ќе идам утре, па ќе видам што ќе ми кажат.

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.406
Поени од реакции
5.972
Може да има минимална разлика.
На пример ако имаш реален диоптер -3.75, леќите да ти ги направат -3.50 за да не го оптеретиш окото и да ја гледаш буквално секоја точка, бидејќи ќе те боли глава така. Ама обично истото го прават и со очилата.

Christian Lovato

stonecold
Член од
2 април 2012
Мислења
601
Поени од реакции
272
Нормално е на почеток, да не ми се гледа најдобро? Значи денес ставив леќи и некако замаглено ми делува...
Случајно да не се во боја?Мене така сега си земав во боја и на почетокот по краевите замаглено гледав ама се поправи..ако се леќите нови може да се однесуваат така, иначе види да не е оштетена , имам зимано безбојни и сум јја повредил леќата а јас не сум ја видел штетата а со таа леќа матно гледав!Па дури кога ја однесов у оптика таа преку еден апарат виде дека сум ја оштетил,може не се гледа со голо око!

Член од
5 декември 2009
Мислења
439
Поени од реакции
66
Многу ми е итно прашањево. Едната леќа на еден крај малку ми се скина и шо да прам сега?
--- надополнето: 14 јули 2012 во 17:08 ---
Незнам дали е до то ама од три пати пробување ко че ја ставев ме пецкаше оково.. совет..

В

влијателен

Гостин
Многу ми е итно прашањево. Едната леќа на еден крај малку ми се скина и шо да прам сега?
--- надополнето: 14 јули 2012 во 17:08 ---
Незнам дали е до то ама од три пати пробување ко че ја ставев ме пецкаше оково.. совет..
Ништо, ќе ја фрлиш.

Kajgana Shop

На врв Bottom