Конечно асална GPS навигација за iPhone!

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.205
Поени од реакции
34.441
iPhone е одлично џиџе (знаете дека официјален превод за gadget e „џиџе“?), но некако ми беше некомплетно без добра GPS навигација.

Знаеме дека Google Maps не бркаше работа затоа што мапите мораа да се симнат во вистинско време, па поради тоа беше потребна константна 3G конекција и добар интернет план (кој многумина го немаат), а да се користи интернет во друга земја (преку roaming) е лудост.

Ако имате користено Garmin на Nokia со AdriaRoute мапа знаеме што значи добар GPS клиент со детална мапа од Македонија. Но, Garmin тотално потфрли кога станува збор за iPhone и исфрли некоја глупа верзија со мапи само за Америка и Канада, кои (повторно) треба да се симнуваат во вистинско време додека возите...

Offmaps и xGPS пак дозволуваат сочувување на мапи директно на телефонот, но тие се премногу тешки и не нудат тридимензионална turn-by-turn навигација. За Скопје на пример, се потребни околу 50 мега. Значи, за еден град, а не за цела држава. Чисто колку за споредба - за iGo сите мапи од балканските земји (заедно со апликацијата) тежат околу 300 мега.

Да, победникот во натпреварот за GPS навигација за iPhone е iGo My Way. Ги има истите, дури и подобрени и подновени мапи што се наоѓаа за Garmin на Nokia со најновите POI (Points of Interest).

За крај, ме интересира, кои се вашите фаворити од овие софтверчиња за GPS навигација за iPhone? Само да ве потсетам дека темава е за дискусии и рецензии, не за споделување линкови со софтвер или мапи. Тоа правете го по други канали (пораки, месинџери и тн...).

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Јас го користев Navigon за во Грција, одличен е и ги има скоро сите најважни и најнови POI.

Го снимив iGO како препорака од Jane на форумов, ама мапата за Македонија, поготово Скопје...е срање. :)

Баш ќе го пробам iGo My Way, па ќе споделам импресии. Исто така најмногу од сите вакви апликации ја користам AllSportsGPS, што е уствари GPS навигација со логови, километражи и други добри статистики - за спортување!
Возење точак, downhill, трчање, планинарење и слично. Многу добро средство за мотивација и водење запис на вашите сесии. Јас, на пример, се мотивирав секој пат да ја надминам просечната брзина на возење точак по кеј - почнав од 20 км/с, па се до 26-27 км/с.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Овие од iGo се ненормални бе, пола од улиците не им се обележани со правци - два пати ме однесе проклетата навигација во спротивен правец. Плус, сигурен сум дека утињаше рути, поточно ме водеше на подолгите рути иако имаше и пократки патишта.

Зборам за во странство ова, во Мк треба да средам со мапата за да видам. :)

tha CaspeR

NV.mk
Член од
1 мај 2006
Мислења
1.508
Поени од реакции
162
Катастрофа е iGo, ги симнав сите мапи можни за Македонија и пак е тапа.

Јас го користам Магелан Road Mate, најдетална и најдобра мапа има... специјализиран за МК е.

Сега пробувам да ставам мапи на Навигон, ама осеќам дека ко iGo ќе биде, а вака ко GPS апп е најдобар од сите...

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
За навигон е ова, така Некро? :)

Член од
6 мај 2010
Мислења
226
Поени од реакции
85
јас имам доста добра мапа за македонија видете од овие ако не ги бива пишете на пп ќе ја ставам.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
јас имам доста добра мапа за македонија видете од овие ако не ги бива пишете на пп ќе ја ставам.
Стави ја тука мапата, не се нелегални тие фајлови. :)

Член од
6 мај 2010
Мислења
226
Поени од реакции
85
за IGO е мапата ама мислам дека иста со на Necrophilia за тоа реков пробајте ја па ако не а бива тогаш да ја ставам мојата пошто гледам и неговата е 2010 и мојата е 2010.

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Катастрофа е iGo, ги симнав сите мапи можни за Македонија и пак е тапа.

Јас го користам Магелан Road Mate, најдетална и најдобра мапа има... специјализиран за МК е.

Сега пробувам да ставам мапи на Навигон, ама осеќам дека ко iGo ќе биде, а вака ко GPS апп е најдобар од сите...
Можеш и 1000 мапи да испробаш, ама дур не дојдеш до вистинските мапи, пак ќе викаш дека е катастрофа...

За навигон е ова, така Некро? :)
Колку што знам мапите се компатибилни и за двата, башка и со иста екстензија се.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Можеш и 1000 мапи да испробаш, ама дур не дојдеш до вистинските мапи, пак ќе викаш дека е катастрофа...

Колку што знам мапите се компатибилни и за двата, башка и со иста екстензија се.
Значи имам проблем, во Навигон мапите се со .map; а во iGo се .fbl....

Но, имињата на новиве мапи се "Serbia_NaVIGO_83.fbl", а на оригиналното е само "Serbia.fbl", кога ќе ги пребацам преку iFunBox, не ми ги чита...

Не ми е јасно, а баш порано пред да направам апдејт на iOS 4 си ја пребацив новата мапа за MK за iGo без проблем...

tha CaspeR

NV.mk
Член од
1 мај 2006
Мислења
1.508
Поени од реакции
162
Ајде дај да видам кои се тие вистински или најдобри според тебе...

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Значи имам проблем, во Навигон мапите се со .map; а во iGo се .fbl....

Но, имињата на новиве мапи се "Serbia_NaVIGO_83.fbl", а на оригиналното е само "Serbia.fbl", кога ќе ги пребацам преку iFunBox, не ми ги чита...

Не ми е јасно, а баш порано пред да направам апдејт на iOS 4 си ја пребацив новата мапа за MK за iGo без проблем...
Сакаш да кажеш Навигон не чита .fbl? Инаку барем за андроидот, имињата на мапите немаат врска т.е. нема врска името на фајлот, а мапата во себе си има свое име и како и да се вика фајлот, мапата е таа. Може само конфликт да се појави ако за иста територија имаш две различни мапи.

Ајде дај да видам кои се тие вистински или најдобри според тебе...
Ги проба тие горе Бошко што ти ги остави? Претпоставувам дека истите ти ги праќа, Скопје е претерано детално...

Kajgana Shop

На врв Bottom