Кому е полесно да му се признае?

K

kat.<3

Гостин
убаво е да знаеш дека имаш пријател на кој можеш да му кажеш се и дека ќе те разбере, но и психологот не е лоша опција, ако видиш во него човек кој може да помогне, а сепак зборовите кои имаш толку голема потреба да ги чуеш поубаво звучат кажани од устата на пријателот.

Gadfly Baba

Registered Loser
Член од
20 февруари 2007
Мислења
997
Поени од реакции
21
Најлесно и најдобро е да се отвориш на некој што ќе го заборави кажаното,поради незаинтересираност :bounce:
Ем ти си под заблуда дека си слушнат и психички олеснет,ем чоекот нема да се замара со туѓи досадни проблеми.

ex machina

сфинге раја
Член од
4 септември 2007
Мислења
721
Поени од реакции
104
Имате некоја голема тајна, проблем, мака или било што, што многу ве мачи и ви тежи, па нормално сакате да ја кажете некому. Е сега, да видиме како работи психата на човекот ... дали тоа што имате, полесно би му го признале на најдобриот/ата другар/ка или на човек кој би го платиле т.е. психолог?
На никого. Вистинските тајни си ги задржувам за себе, затоа што единствено така се безбедни. Е сега, ретко, ама се случува понешто и да ми стежне, а да не знам за што точно се работи. Знак дека имам проблем кој ме ремети психички е тоа што потсвета почнува да ми праќа криптирани пораки преку бизарни соништа. Сите сонови ги запишувам веднаш кога ќе станам, затоа што 2 секунди после се забораваат детаљите. Ова е одличен начин за запознавање на начинот на кој работи сопствениот мозок, затоа што гледајќи наназад, можеш да ги увидиш аналогиите помеѓу соништата и работите што ти се случувале во тој период.

Не сум била досега на психолог, ама нема да ми биде срам да отидам ако имам потреба. Знам луѓе на кои добар психолог им помогнал да се извадат од ситуацијата во која што се, но и да научат како во иднина да реагираат во такви сиутации. Психологот, како професионалец, да ги постави вистинските прашања и со тоа да ме наведе да го искажам, да го формулирам тоа што ме мачи. Тој треба од последиците од проблемот да го согледа коренот на проблемот, и да ме насочи на решавање на вистинското место.

Со време, од психологот се учат техниките кои ги применува, и можат да се применат во иднина за самопомагање.

Мислите дека вашата тајна ќе е посигурна кај вашиот долгогодишен пријател или кај тој што со пари е задолжен да ви ја чува и зошто токму кај тој што мислите? А и општо, што е посигурно според вас?:helou:
Психологот е неутрален, а и наслушан на све и свашта, така што тешко дека заради моите глупости нема да спие ноќе. Претпочитам да не ги замарам најблиските со моите проблеми, освен ако немаат директна врска со нив. Не е дека не им верувам, туку едноставно не сакам да се тревожат за работи за кои не можат да ми помогнат. На патот кон себезапознавањето и станувањето подобра личност, некои работи треба секој човек сам да си ги разреши.

Mädchen

Smile
Член од
31 мај 2006
Мислења
1.571
Поени од реакции
38
Обично големите тајни си ги чувам за мене, колку сакат тешки нека бидат.
Ама ете, доколку мора да бирам, дали би ја кажала тајната на психолог или на моја најблиска другар/ка, дефинитивно би се одлучила за психолог.
Прво, затоа што веќе имам искуство со психолог, и можам да кажам дека сум задоволна од целиот наш разговор, сите негови совети.
Значи, доколку ми треба некој совет, или некое решение за мојата тајна, или проблем, ми треба објективна личност, објективен одговор, и објективен совет.
Второ, затоа што, како шо рече Сатори, постои можност, да тој психолог после нашиот разговор, веднаш да заборави на мојот проблем, тајна итн.
Не би му кажала на мој близок/ска другар/ка, од причина шо, постои опасност таа тајна да биди издадена...Од непретпазливост, може да се испушти тајната.
А личност на која најмногу и` верувам е мојата мајка. Почесто и` ги кажувам неа оние поголемите работи и тајни, отколку на моите најверни другарки. Се знае, вистински другар на денешно време не постој.
Некоја поголема тајна полесно е да му се признае на психолог.Бидејќи него тоа му е работа,ќе те ислуша до крај,можи да ти дај објективен совет,и знајш дека никогаш нема да излези тајната на виделина односо дека нема да ја кажи.А на другар/ка можи несакајќи да и се испушти.Некогаш не можи да ти поможи твој близок,туку треба помош од стручно лице.
Сепак мојте не толку страшни проблеми му ги кажувам на најблиските и со нив се советувам.

Член од
29 ноември 2007
Мислења
1.149
Поени од реакции
38
Според мене најголемите тајни човек треба да си ги задржи за себе.Е веќе ако морам да бирам,тогаш морам да кажам дека никогаш на другар/ка не би кажала некоја голема тајна,а на психијатар да.Од проста причина што психијатарот може професионално да ми помогне без притоа да ме осудува.

Член од
3 март 2009
Мислења
601
Поени од реакции
178
Имате некоја голема тајна, проблем, мака или било што, што многу ве мачи и ви тежи, па нормално сакате да ја кажете некому. Е сега, да видиме како работи психата на човекот ... дали тоа што имате, полесно би му го признале на најдобриот/ата другар/ка или на човек кој би го платиле т.е. психолог?
Мислите дека вашата тајна ќе е посигурна кај вашиот долгогодишен пријател или кај тој што со пари е задолжен да ви ја чува и зошто токму кај тој што мислите? А и општо, што е посигурно според вас?:helou:
Тоа 'најдобар пријател' е многу релативна и индивидуална работа. Јас може да речеме, да имам 5 најдобри другарки пред кои немам тајни. Ама со секоја од нив посебно имам различен однос, нормално, зашто сите се различни и мојот пристап кон нив е различен. Затоа на пример, зависи од проблемот што ме мачи би го споделила можеби со некоја од нив. Или во случај ако ни една не ми се чини како да може да ме разбере, тогаш на психолог. Ама не мора да значи дека ако споделам со другарка дека и на психолог не може да одам. Зошто другарка ќе ти даде свое субјективно мислење, можеби малку и ќе ти ги размеша работите. А психологот никогаш нема да ти понуди решение, се што ќе ти даде е различен пристап кон проблемот, ќе ти овозможи од друга перспектива да гледаш на ситуацијата, така што ќе ти биде полесно сам да најдеш решение. Инаку за било кој проблем не би се плашела да го изнесам пред психолог, зошто прво, тој човек не е емоционално вмешан со мене и моите проблеми, може објективно да ги гледа, и него реално земено, не го засега што правам јас. Иако е невозможно, ама психологот треба да тежнее на некој начин да биде машина, своите ставови, можеби стереотипи, предрасуди, мислења мора да ги тргне на страна за да ти помогне најобјективно што може. И твојата тајна МОРА да ја чува за себе. Затоа споделувањето со него никогаш не може да е негативно. Освен тоа што можеби при разговор може да те соочи со некои работи што нема да ти се допаднат па сеансите да не бидат секогаш со среќен крај. Ама и тоа е дел од животот, така само ќе ти помогне да се соочиш со тоа што можеби неќеш да си го признаеш и на тој начин повеќе ќе те приближи до вистинската причина за проблемот, а со тоа и до решението.

R

Roten 96

Гостин
Убаво е да кажеш на некого полесно ке ти биде,но јас никогаш нема да кажам ни на некој најдобар другар ни па на психолог....што подразбирате вие под најдобар другар не постојат такви на денешно време...

Член од
8 октомври 2009
Мислења
312
Поени од реакции
153
На мајка ми. На другите и не им е галје за проблемите кои ги имаш или што ти се случило него само колку формално да си се пожалиш да ти олесни :)

Belle

A Jedi
Член од
12 април 2009
Мислења
1.006
Поени од реакции
552
Полесно би ми било да и признаам на најдобрата другарка. Доколку е нешто премногу страшно би ми било срам да и признаам затоа што можеби на некој начин би се разочарала од мене, но она може да ми даде подобар совет затоа што многу добро ме знае, отколку некој што првпат ме гледа. Можеби психологот е учен за тоа, ама не ми го знае карактерот за да знае каков совет да ми даде, а за другарка ми знам дека не би ме издала.

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Полесно би ми било да и признаам на најдобрата другарка. Доколку е нешто премногу страшно би ми било срам да и признаам затоа што можеби на некој начин би се разочарала од мене, но она може да ми даде подобар совет затоа што многу добро ме знае, отколку некој што првпат ме гледа. Можеби психологот е учен за тоа, ама не ми го знае карактерот за да знае каков совет да ми даде, а за другарка ми знам дека не би ме издала.
Рецимо тајната што треба да ја признаеш е дека татко ти ја тепа мајка ти, ама татко ти е моќен и богат човек и пијаница, ама мајка ти безусловно го сака. Што мислиш кој ќе ти даде поточен совет? Другарката твоја која е патем тинејџерка и се што знае се штикли и шминка, или психолог/психијатар кој цел живот го посветил за да ги запознае луѓето и како размислуваат и да помогне во секоја дадена ситуација? (Не заборавај, добар психолог/психијатар може да ти го препознае и запознае карактерот за 10 секунди, без уста да отвориш.)

Belle

A Jedi
Член од
12 април 2009
Мислења
1.006
Поени од реакции
552
Рецимо тајната што треба да ја признаеш е дека татко ти ја тепа мајка ти, ама татко ти е моќен и богат човек и пијаница, ама мајка ти безусловно го сака. Што мислиш кој ќе ти даде поточен совет? Другарката твоја која е патем тинејџерка и се што знае се штикли и шминка, или психолог/психијатар кој цел живот го посветил за да ги запознае луѓето и како размислуваат и да помогне во секоја дадена ситуација? (Не заборавај, добар психолог/психијатар може да ти го препознае и запознае карактерот за 10 секунди, без уста да отвориш.)
Ок не размислив за толку екстремни ситуации, ама мислам дека во овој случај само полиција помага, нема тука психијатарот што да прави...Би разговарала со мајка ми, би го пријавила во полиција, незнам.... o_O

F

FuckYouAll

Гостин
На никого.
Неколку пати сум кажал тајна на другар, другарка и на крај тие потези испаднале многу погрешни.
Шо си имам мое си е и на никого не го кажвам, ако ми тежит ќе најдам начин да ја надминам таа состојба и толку.

Член од
1 декември 2011
Мислења
2.680
Поени од реакции
3.053
Јас со мамичка би разговарала и таа ќе ми даде совет што да направам или може ќе и кажам на другарка ми па она да разговара со мене и да ми помогне.

I think I'm about to throw up.

Јас ќе си чувам за себе. Тајна што ја знаат двајца, не е веќе тајна.
Друго е барање совет и остало. Совет се бара од психијатар. Или постои темава, моеш слободно да си пишеш, све стручни лица.
http://forum.kajgana.com/threads/Љубовни-проблеми-Потребен-ти-е-совет-Обрати-се-тука.4404/
Или оваа.
http://forum.kajgana.com/threads/Кајгана-психолог.24586/

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Ок не размислив за толку екстремни ситуации, ама мислам дека во овој случај само полиција помага, нема тука психијатарот што да прави...Би разговарала со мајка ми, би го пријавила во полиција, незнам.... o_O
Работата е шо во никој случај, твојата другарка неможе да те посоветува подобро одколку психијатар/психолог. Од две прости причини, нема искуство, и не гледа објективно на стварите.

Kajgana Shop

На врв Bottom