PSYtisfaction напиша:
Баш поради тоа што тој човек ти е целосно непознат, многу е полесно било што да му кажеш, особено кога се работи за твоја тајна, лична тајна, нешто ”забрането„, нешто лошо што си го направила, што е потешко да се каже на некој близок. Пред психијатарот нема да мораш да размислуваш дали ќе те осуди за она што си го направила, ќе ти даде професионален совет за тоа како да го решиш проблемот, и загарантирано ќе ти ја зачува тајната, затоа што професијата му налага да држи строга дискреција за своите клиенти, за тоа е и платен, нели.
Каков и да ми даде совет, без разлика што се нарекува професионален, не може да биде до толку. Сепак, блиските луѓе подобро те познаваат, а психологот не може да те запознае од две-три гледања. Другарките сепак ме знаат подолго, знаат отсекогаш каква сум била, како реагирам во одредени ситуации, што ме мачи, што ме расположува. За мајка ми да не правам муабет.
Мене потешко би ми било да се искажам пред некој што не го познавам, баш и ќе се мислам дали да бидам целосно отворена. Можам да замислам во таква ситуација каква ќе бидам, воопшто нема да бидам опуштена. А пред блиските далеку сум порелаксирана и послободна. И доколку ме осудува блискиот, сепак тоа ќе ми го каже отворено и ќе се замислам дали некаде имам грешка.
Дивајн напиша:
Но, кога веќе не е така, кога сите повеќе верувате на блиските, нели некогаш ви е страв дека тоа што ќе им го признаете може кад-тад да биде прекажано на ваша штета? Нели, гаранција за тајната кај другарот е само другарството, кое не значи дека ќе е вечно, а додека кај психологот се парите, тој од тоа живее и на некој начин повеќе е задолжен да го задржи за себе тоа што ќе му го кажете?
Реков, можеби премногу верувам во другарството, ама блиските секогаш ќе ми бидат поблиски до срце, а со тоа и пред сите други за искажување на тајните и маките. Не велам дека можеби еден ден нема да биде злоупотребена мојата доверба, но сепак јас не ни размислувам за тоа дали ќе дојде некогаш до тоа. Кога сметам дека некој/а ми е другар/ка, не се оптеретувам со тоа дали ќе биде прекажано или не, едноставно верувам. А другото останува на него/нејзе како личност.