Колку дозволувате родителите да ви се мешат во една врска?

vaga1985

Разочарена од се
Член од
30 јули 2011
Мислења
1.564
Поени од реакции
418
Инспирирана од еден пост во една тема ја отварам оваа тема и целта е јасна, дали вие што сте во врска или брак дозволувате вашите родители да ви се мешат во врската и до кој степен?
Значи сите родители на еден или друг начин имаат влијание врз нас децата секој има различно сфаќање. Меѓутоа доаѓа ден кога сите деца пораснуваат и стапуваат во врски или брак што ќе се случи ако девојката или дечкото што го сакате не е одобрен од вашите родители. Дали вие тогаш раскинувате или пак останувате и се борите за таа љубов?
За мене си ги сакам родителите ама не сум дозволила да ми мешат да ми кажуваат со кој треба да бидам или дали тој е за мене или не е, ми дале живот ама за таква одлука не сакам никој да ми се меша. Дали некој дечко е за мене или не е јас самата одлучувам и да излезе дека не е таа е моја грешка.
Што мислите колку врски имаат завршено баш само затоа што родителите не ја одбриле?
Дали се имате најдено во таква врска и што сте направиле понатаму? :)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.782
Поени од реакции
12.251
За у брак велиш, а? у брак не постои такво нешто ако вие тоа не го сакате и ако не сте у ист двор.

Има мешање и мешање...и мешање. советите, разговорите од родители ги сфаќаш како недобронамерни или нападни? Мешање е поголемо или еднакво на забрана за избор на партнер, а забраната (или покушај за забрана) ако следи треба да размислиш што довело до неа. "Мешањето" т.е. советите се пожелни ако родителот ти е широковид, писмен, разбран, со помината искуствена километража, и ...така натаму. Ако тој успеал да подигне и сочува семејство, зш да не му веруваш за советите?
што ќе се случи ако девојката или дечкото што го сакате не е одобрен од вашите родители.
зашто не би бил одобрен? зошто би била забраната? некои сигурно ќе добиеш образложение од родителот ...барем за вакви дешавки секогаш има зошто, но и затоа.

vaga1985

Разочарена од се
Член од
30 јули 2011
Мислења
1.564
Поени од реакции
418
За у брак велиш, а? у брак не постои такво нешто ако вие тоа не го сакате и ако не сте у ист двор.

Има мешање и мешање...и мешање. советите, разговорите од родители ги сфаќаш како недобронамерни или нападни? Мешање е поголемо или еднакво на забрана за избор на партнер, а забраната (или покушај за забрана) ако следи треба да размислиш што довело до неа. "Мешањето" т.е. советите се пожелни ако родителот ти е широковид, писмен, разбран, со помината искуствена километража, и ...така натаму. Ако тој успеал да подигне и сочува семејство, зш да не му веруваш за советите?
зашто не би бил одобрен? зошто би била забраната? некои сигурно ќе добиеш образложение од родителот ...
За тоа дека ќе се мешат во бракот на секој можен начин знам и би им верувала за мешање само во случај ако станува збор за човек кој би ме малтретирал, да сака со повеќе жени да оди истовремено, да пие често, да тепа за такви некои работи би дозволила ама ако со мене се однесува како што треба и не ги прави тие работи и ми се допаѓа зошто да дозволам да одлучуваат на мое место. Ако чекам одобрение од нив за тоа каков човек би имала покрај мене тогаш нема да има никаков затоа што никогаш не би им бил погоден или доволно добар за мене исто како што јас не би била доволно добра за некој друг. Зборот ми е зошто секогаш родителите ги гледаат недостатоците во твојот дечко или девојка зошто не ја бараат добрината во човекот и зошто секогаш го зборуваат најлошото за дечкото или девојката. Сум слушнала примери и примери како родителите влијаат врз одлуките на децата па на крај не се тие што би го живееле животот со него/неа.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.782
Поени од реакции
12.251
Зборот ми е зошто секогаш родителите ги гледаат недостатоците во твојот дечко или девојка зошто не ја бараат добрината во човекот и зошто секогаш го зборуваат најлошото за дечкото или девојката.
за првото...можеби зошто велат љубовта е слепа, а за второто...као бивши омладинец :)немам такви посебни искуства. Можеби има некој друг што сподели такво искуство, мака...
Као родител дур сеа сфаќам зашто некои пробуваат да влијаат врз врската/бракот...и ја ги контролирам тие врски на децата (хехе, колку што може човек денеска).

Гледано порано како син и сега како родител...проектот е ист, влезните параметри се различни. Впрочем и најголем дел од вас со време ќе сменат мислење за овие нешта.

Член од
25 октомври 2010
Мислења
736
Поени од реакции
704
Ако сум со некоја која ја сум ја избрал и се сакаме од дно на душа, тука се затвара кругот, Наш живот наша ствар, фала им на родителите што не родиле но ва е мој и нејзин живот, тука се затварам, останатото е мое

vaga1985

Разочарена од се
Член од
30 јули 2011
Мислења
1.564
Поени од реакции
418
за првото...можеби зошто велат љубовта е слепа, а за второто...као бивши омладинец :)немам такви посебни искуства. Можеби има некој друг што сподели такво искуство, мака...
Као родител дур сеа сфаќам зашто некои пробуваат да влијаат врз врската/бракот...и ја ги контролирам тие врски на децата.

Гледано порано како син и сега како родител...проектот е ист, влезните параметри се различни. Впрочем и најголем дел од вас со време ќе сменат мислење за овие нешта.
Некогаш е оправдано влијанието некогаш не ама мислам секогаш треба да има граница за тоа влијание не мора секогаш да биде како што родителите сакаат колку порано ќе го сфатиме тоа толку подобро. Сега за сега немам деца ниту пак сум во брак и затоа би сакала да слушнам размислувања од двете страни. Што е тоа што ги тера родителите да се мешат во една врска? Исто така би сакала да дадам еден пример за тоа мешање на родителите. Во кратки црти ќе се обидам да образложам за еден случај:
Дечко и девојка беа заедно од гимназија. Тој -беше еден на мајка и на татко и со факултет мислам таа -девојка без факултет и работеше потоа во конфекција кај нас. Мајката на дечкото со години во врската збореше се и сешто за девојката не штедеше зборови и тие пак беа заедно. Дојде ред тие да се верат мајката пак не попушти и девојката после 8 години врска му раскина на дечкото и си најде друг. Девојката остана бремена од другиот и на денот на веридбата долгогодишниот дечко дојде да ја бара да му се врати. Сегашниот вереник се налути и го избоде до смрт бившиот дечко а тој заврши во затвор. Што направи таа мајка сега кога го закопа својот син пред неа. Мислам дека цела оваа драма немаше да се случи ако мајката беше попуштила и дозволеше тие да бидат заедно.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
воопшто не сум близок со моите за такви работи, моја работа си е тоа не гледам зошто тие би ми се мешале

El Bohemio

Silver Gate
Член од
6 јули 2009
Мислења
1.058
Поени од реакции
943
Мислам дека тоа е минато, мешање во врски и бракови... во времето можеби на нашите родители, после по ретко...
За во врска, дали и воопшто уште некој се меша, а за во брак можеби сеуште има такви, но ако живеат во иста куќа/стан, најчесто заради -кој и колку плаќал сметки- и она нашето - снаа-свекрва...
А колку е нивно право да се мешаат? Мислам дека, онолку колку што не издржаваат...(мислам на материјалното)

Fasty

Артист
Член од
1 август 2011
Мислења
182
Поени од реакции
47
Епа мила треба да се поставиш така мангупски за да ги одвзеш стегите од дома и тогаш се е решено јас на пример не почитувам полагање на сметки ама баш на никого и сум доста жествен фраер на тоа поле сите кој добро ме познаваат знаат дека на оваа тема можам 2 дена да пишувам но да ја скратиме не дозволувам иако сум сентиментален се си има свој граници и јас према никого неам авторитет и страв ама имам почит и тоа се во граници на нормалата.Прекрасна тема но сепак има премногу за дискутирање.Најубаво е да си оформиш повеќе варијации нља живот како она на фејзбук -Жвот каков што мојте професори знаат дека живам,живот каков што мојте пријатели знаат дека живеам,живот каков што родителите мислат дека живеам И ЖИВОТ КАКОВ ШТО СТВАРНО ГО ЖИВЕАМ ..ова ти е најубаво и си се поставуваш зависно од тоа во каква екипа си и какво опкружение на луѓе ама немој да се изгубиш во сопствените лаги.ПРЕД ЏАНКЕРОТ СИ ЏАНКЕР ПРЕД АНГЕЛИТ СИ АНГЕЛ !

Член од
27 јули 2011
Мислења
633
Поени од реакции
241
николку за мојата врска со која девојка ќе сум си одлучувам само самиот јас и никој друг

vaga1985

Разочарена од се
Член од
30 јули 2011
Мислења
1.564
Поени од реакции
418
На еден или друг начин се мешаат сакале ние или не. Само зошто секогаш мораат да се мешат во врска, а наше е ние дали ќе го дозволиме тоа или не. Што ќе постигнат со тоа ако те одделат со тој/таа што го/ја сакаш? Зошто секогаш мораат да барат идеалност? Сигурно некој имал такво искуство и има поминато низ тоа па ме интересира дали на некој му се има случено нешто такво и кои се последиците од тоа?

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Инспирирана од еден пост во една тема ја отварам оваа тема и целта е јасна, дали вие што сте во врска или брак дозволувате вашите родители да ви се мешат во врската и до кој степен?
Значи сите родители на еден или друг начин имаат влијание врз нас децата секој има различно сфаќање. Меѓутоа доаѓа ден кога сите деца пораснуваат и стапуваат во врски или брак што ќе се случи ако девојката или дечкото што го сакате не е одобрен од вашите родители. Дали вие тогаш раскинувате или пак останувате и се борите за таа љубов?
За мене си ги сакам родителите ама не сум дозволила да ми мешат да ми кажуваат со кој треба да бидам или дали тој е за мене или не е, ми дале живот ама за таква одлука не сакам никој да ми се меша. Дали некој дечко е за мене или не е јас самата одлучувам и да излезе дека не е таа е моја грешка.
Што мислите колку врски имаат завршено баш само затоа што родителите не ја одбриле?
Дали се имате најдено во таква врска и што сте направиле понатаму? :)
Цела среќа ,досега не ми се десило да имам проблеми на релација родители - женска.За такви работи се баш опуштени,дури сум и изненаден понекогаш.
А ако некогаш би била таква ситуација...од секогаш сум имал проблеми со авторитети,па не знам...знам дека најмногу ми мислат добро (во денешно време сигурен си само во најблиската фамилија и не со 100% ),па и да не е некоја ок женска ,нека се изгорам прво ,па да си осетам на моја кожа каква е.
А доста врски завршиле / не оделе поради мешање на родители или други личности од околината на парот.Назадни ми се такви родители , уште поназадни нивните деца.

nilla-vanilla

#kingliam
Член од
17 јуни 2010
Мислења
2.041
Поени од реакции
1.748
Искрено и мене никогаш не ми стана јасно што ги тера да се мешаат, зошто НИКОЈ не е доволно добар за да биде со нивното дете, дали они нивното дете си го сметаат за идеално... И јас барам одговори на овие прашања долго време, посебно зошто имав лично искуство со тоа. Значи можам да разберам дека родителот му мисли се најдобро на своето дете, ама пак од друга страна детето е доволно паметно(сега не во секој случај ама...) да знае како и со кого стапува во врска. Ако таа личност е наркоман, алкохоличар, лошо се однесува и ред други работи, родителите секако мораат да реагираат, но ако личноста е пристојна, фина, добра, како и секој обичен човек јас не знам зошто би се мешале тука. Никогаш не сфатив што им смета, а се нешто мора да им смета на родителите. Но јас еве лично не попуштив, макар пукнале :D И потполно се согласувам со Вага - ако оставам јас родителите да одлучуваат за мене, тогаш би останала засекогаш сама, зошто едноставно ТОЈ СОВРШЕНИОТ никогаш нема да го најдат.

К

Кики.

Гостин
Поради тоа што сум премногу блиска со моите ги слушав што имаа да кажат за дечкото со кој што бев во врска. Дали ги послушав или не - моја работа, ама најмногу ги прашав за мислење затоа што гледаат објективно од страна и мислам дека не погрешив. А за мешање во брак мајка ми има една добра реченица: „ Каков е - таков, ти ке си живееш со него, не ние.“

Член од
21 септември 2008
Мислења
1.082
Поени од реакции
588
Kолку што јас се имам мешано во нивната, толку дозволувам тие да се мешаат во мојата.

Kajgana Shop

На врв Bottom