Колку ги познаваме македонските глаголи?

Дискусија во форумот 'Уметност, литература, јазик' започната од Macedalien, 18 јули 2012.

 1. SmoothCriminal

  SmoothCriminal

  Член од:
  1 август 2009
  Мислења:
  398
  Допаѓања:
  920
  Со и-раздел (транзитивен, преоден глагол):
  1л. јас позеленив; ние позеленивме
  2л. ти позелени; вие позеленивте
  3л. тој/таа/тоа позелени; тие позеленија

  Со е-раздел (рефлексивен, повратен глагол):
  1л. јас позеленев; ние позеленевме
  2л. ти позелене; вие позеленевте
  3л. тој/таа/тоа позелене; тие позеленеа


  Ние немаме условен начин како посебен начин, но услов се искажува со следниве конструкции: со можниот начин (за хипотетски услов, претполагано дејство), со идно време (за реален услов), со минато идно време (за нереален услов):
  1. Ако повторно го видам тоа јадење, би позеленел.
  2. Ако ми ја купиш бојата, ќе ја позеленам блузата.
  3. Ако не беше љубоморен, не ќе позеленеше.

  Условен начин со и-раздел (исто како и можен начин):
  јас, ти, тој/таа/тоа би позеленил, -а, -о; ние, вие, тие би позелениле

  Условен начин со е-раздел (пак, исто како и можен начин):
  јас, ти, тој/таа/тоа би позеленел, -а; ние, вие, тие би позеленеле


  Следен глагол: замисли во предминато време и глаголски придавки од тој глагол.
   
  На Windfucker и Macedalien им се допаѓа ова.
 2. Macedalien

  Macedalien Вонземјански Администратор

  Член од:
  6 февруари 2005
  Мислења:
  10.103
  Допаѓања:
  238
  Благодарам маестро! :cuc:
   
  На SmoothCriminal му/ѝ се допаѓа ова.
 3. SmoothCriminal

  SmoothCriminal

  Член од:
  1 август 2009
  Мислења:
  398
  Допаѓања:
  920
  Па, убава е темата!
   
  На Macedalien му/ѝ се допаѓа ова.
 4. ЏинЏер

  ЏинЏер Proud cactus owner

  Член од:
  6 септември 2011
  Мислења:
  2.620
  Допаѓања:
  8.940
  Еднина:
  1л. бев замислил (-а)
  2л. беше замислил (-а)
  3л. беше замислил (-а/-о)

  Множина:
  1л. бевме замислиле
  2л. бевте замислиле
  3л. беа замислиле

  глаголски придавки: замислен,замислена, замислено.

  Следно: глаголот донесе во идно прекажано време и глаголски прилог од истиот.
   
  На SmoothCriminal му/ѝ се допаѓа ова.
 5. SmoothCriminal

  SmoothCriminal

  Член од:
  1 август 2009
  Мислења:
  398
  Допаѓања:
  920
  Еднина:
  1л. ќе сум донел, -а
  2л. ќе си донел, -а
  3л. ќе донел, -а, -о

  Множина:
  1л. ќе сме донеле
  2л. ќе сте донеле
  3л. ќе донеле

  Глаголски прилог: донесувајќи.

  Следен глагол: лелее во минато определено несвршено време, заповеден начин и глаголска именка.
   
 6. n/a

  n/a

  Член од:
  28 декември 2011
  Мислења:
  1.193
  Допаѓања:
  2.253
  Јас, пак, цело време мислев дека одбирам нешто од граматика, а тоа врска да сум немал... всушност, сум имал, ама одамна, а темава е одлична за проверување и повторување :)
   
 7. Windfucker

  Windfucker Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат

  Член од:
  30 април 2010
  Мислења:
  8.418
  Допаѓања:
  15.231
  Еднина
  Јас лелеев
  Ти лелееше
  Тој/Таа/Тоа лелееше

  Множина
  Ние лелеевме
  Вие лелеевте
  Тие лелееа

  Заповеден начин

  Директна заповед
  Оди лелееи (????) Зорт малку, не сум сигурен

  Индиректна заповед

  Нека лелее

  Глаголска именка

  лелеење


  Нареден глагол масирам во идно прекажано време и глаголска л-форма.
   
  На SmoothCriminal му/ѝ се допаѓа ова.
 8. SmoothCriminal

  SmoothCriminal

  Член од:
  1 август 2009
  Мислења:
  398
  Допаѓања:
  920
  Мали поправки две, кај третото лице множина и кај директниот заповеден начин.

  Треба да биде тие лелееја.

  Кај глаголите од е и и групите, кои имаат корен кој завршува на самогласка: лелее е од е група, а коренот леле- му завршува на -е (самогласка), се додава наставката -ја во трето лице множина. Истото е и кај пее, на пример: пееја.

  Директен заповеден начин е лелеј и лелејте. Заповедниот начин кај глаголите од е и и групите со корен на самогласка се прави со наставките -ј во еднина и -јте во множина, кои се додаваат на коренот (леле-). Кај пее е пеј и пејте.
  Индиректниот заповеден начин е точен, може да се образува со нека, и се конјугира во сите лица и во двата броја.
   
  На Windfucker му/ѝ се допаѓа ова.
 9. fsim

  fsim

  Член од:
  24 август 2011
  Мислења:
  14
  Допаѓања:
  2
  Прв пат сум на темава, така да можеби и претходно сте го менувале, но ми треба помош: како се менува глаголот се смее во сегашно време? Поточно како е формата за 1 л. ед.? Се смејам или се смеам?
   
 10. SmoothCriminal

  SmoothCriminal

  Член од:
  1 август 2009
  Мислења:
  398
  Допаѓања:
  920
  Правилно е се смеам. Не се додава -ј-.
   
  На blacky му/ѝ се допаѓа ова.
 11. blacky

  blacky

  Член од:
  20 март 2008
  Мислења:
  377
  Допаѓања:
  279
  " Ј " се додава кога има три самогласки една до друга.
   
 12. SmoothCriminal

  SmoothCriminal

  Член од:
  1 август 2009
  Мислења:
  398
  Допаѓања:
  920
  Да продолжиме:


  Глаголска л-форма од масира е масирал, -а, -о, -е. Истата се употребува за образување на идно прекажано време:

  1л ед. ќе сум масирал,-а,-о
  2л ед. ќе си масирал, -а, -о
  3л ед. ќе масирал, -а, -о

  1л мн. ќе сме масирале
  2л мн. ќе сте масирале
  3л мн. ќе масирале

  Следно: донесува во минато определено несвршено време, глаголска именка и глаголски прилог.
   
  На Windfucker му/ѝ се допаѓа ова.
 13. Mary Poppins

  Mary Poppins

  Член од:
  6 јануари 2011
  Мислења:
  1.056
  Допаѓања:
  2.675
  1л. донесов донесовме
  2л. донесе донесовте
  3л. донесе донесоа

  глаголска именка: донесување
  глаголски прилог: донесувајќи

  (SmoothCriminal објаснува далеку подобро од мојот професор оваа година по СМЈ. Браво (y))

  Следно: Глаголот лежи исто во минато определено несвршено и разлика меѓу глаголите каже и рече
   
  На langelina и SmoothCriminal им се допаѓа ова.
 14. ldtr

  ldtr

  Член од:
  8 септември 2011
  Мислења:
  43
  Допаѓања:
  13
  "донесе" и "донесува" се два различни глаголи.
   
  На SmoothCriminal му/ѝ се допаѓа ова.
 15. SmoothCriminal

  SmoothCriminal

  Член од:
  1 август 2009
  Мислења:
  398
  Допаѓања:
  920

  Во право е Idtr, „донесе“ и „донесува“ се различни глаголи – првиот е свршен глагол, а вториот е несвршен. Затоа прашањето беше да се промени „донесува“ во минато определено несвршено време. Одговорот на Mary Poppins е со „донесe“ во минато определено свршено време и е точен за тој глагол, но за „донесува“ треба да е вака:

  1л. донесував, донесувавме
  2л. донесуваше, донесувавте
  3л. донесуваше, донесуваа

  Глаголската именка и глаголскиот прилог се одлични.

  Следно за решавање е прашањето од Mary Poppins.
   

Сподели преку: