Колкава би требало да биде платата во Македонија?

+_Inception_+

Quantum
Член од
30 јануари 2005
Мислења
230
Поени од реакции
2
Princ напиша:
ti izgleda si bil pod dejstvo na nekoja narkoticna substanca vo momentot koga si ja pocnuval temata bidejki temata e "Kolkava bi trebalo da bide platata vo Makedonija?" i tolku. dec it. naredniot pat daj opis,mislenje i nekolku drugi raboti sto odat komplet so otvaranjeto tema. ima naslov, pa opis.. Misticen, daj stavi paint da mu nacrtam :lol: :lol:
aj Pozdrav i pravo po patot pa levo.
abe kako SITE mozea da ja razberat i ubavo si odgovorija samo TI ne uspea a :))))))))))))))))))))))))))))) ?
znaci ne e problemot nit do mene nit do drugite nit pa deka e pogresno postavena temata
PAINT treba da se uvede ovde ozbilen sum...za takvi kako tebe i kamera ne ke e loso da se obezbedi ziva snimka od mestoto na nastanot za da MOZEBI svatis sto ustvari treba da napises
SMESNO i ZALOSNO :) :( :) :( :) :( :)

Член од
10 мај 2005
Мислења
529
Поени од реакции
14
Lekar vo Makedonija zema sugavi 300 evra, a vo Hrvatska istiot takov lekar zema 800 evra. Plus tie lekari strajkuvaat za pogolemi plati, a na nasive ni na kraj pamet ne im doagja deka situacijata im e kaka. :D

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
spored standardot i platata... Najbitno e da se iam realni ceni na site proizvodi (bukvalno site!!!) i balansiranost pomegju platata i potroshuvachkata. A za edno semejstvo mora da ima dve plati (zboram za cetiri clena)...

+ Da ima dobro socijalno i zdravstveno osiguruvanje (plateno od rabotodavecot kako hsto e sluchaj so site zemji vo svetov) a i beneficii (akcii) za site vraboteni vo golemi pretprijatija...

Se na se - rabotnikot da ima pogolemi prava, odredeno rabotno vreme (35-40 casa) a ne naopaku kako shto beshe sluchaj vo poslednive nekolku godini vo Makedonija a i vo posledniov mesec koga prochitav deka nekoi prava na rabotnicite se ukinuvaat. Toa e edna goooooolema sramota za zemja pretendent za evropskite strukturi... :(

Член од
23 април 2005
Мислења
622
Поени од реакции
14
Без разлика како што се договриле еве една проста математика (пошто сум економист)

На едно 4 члено семејство му се потребни следните финансиски средства...околу 5000 денари за сметки, околу 10 000 денари за општа исхрана...така да се на се за да прежувуваш ти требаат околу 20000 денари......а секој денар повеќе е добродојден......

Esobar

Македонија над СЕ !
Член од
12 февруари 2008
Мислења
4.895
Поени од реакции
453
па треба според трудот иначе па реално според мене 300 евра не е доволно за луксузен живот ама тоа е а најниска плата 200 евра :smir:

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
za dobar zivot vo MK za edno 4 cleno semejstvo da ima se da si plati se da izlezat mazot i zenata na vecera so prijateli da im kupat na decata nesto da gi platat smetkite da vozat sredna kola i da im bide poln friziderot okolu 50 000/60 000 denari i ke ziveat srekno i veselo

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Јас не би работел за помалку од 250.000 евра годишно. (плус хранарина)
Навикнат сум на луксузен живот, екстраваганција и монденство.

k@z@n

RS power
Член од
3 март 2008
Мислења
997
Поени од реакции
53
најмалце 20.000 денари за де преживее едно 4 члено семејство.

Член од
13 септември 2008
Мислења
194
Поени од реакции
259
spored cenata na strujata i mn drugi ostanati raboti 600 evra najniska makedonska plata zato so site onie rabotnici so rabotat kaj grcite toa go ima mn vo bt rabotat za 100 eura mesecno tie pari ne stigat samo za smetki a ne i za jadenje i uste eden kup trosoci

daryll

борец за справедливост
Член од
18 декември 2008
Мислења
231
Поени од реакции
3
Колко горе-долу е средниот доход на един финансист средна р'ка? А на адвокат? В Скопие имам предвид, не в провинцијата?

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Platata vo Makedonija...posle Nova Godina KE BIDE MNOOGU VISOKA.....verojatno prosekot, na osnova na koj SE PRESMETUVAAT DAVACKITE ke otide na 50.000 denari...... taka da.....
..ke ja imame istata situacija kako so NAMALENITE DANOCI...koga ministerot zaboravi da kaze na KOLKU ZGOLEMENA OSNOVA se presmetuva SMALENIOT DANOK... :)

Inaku...mislam deka minimumot za koj moze da se razgovara, za cetvorocleno semejstvo..i toa so maloletni deca e cca. 20.000 neto...bez avtomobil , bez letuvanje i bez nikakov, "shoping"....naokolu...so eden zbor na rabot na "nekakva" egzistencija bez da moras da si dopustis soznanie deka si klosar kacen na kontejner.... i se pod uslov , ako imas nekakvo stance preostanato od socijalizmot.... i seto toa denes i do izborite...posle koi ke proraboti inflatornoto stampedo i ke stane aktuelna molitvata Boze pomozi... :)

Член од
6 август 2008
Мислења
646
Поени од реакции
17
Еве за мене што е реална плата према цените на услугите и потрошувачката кошница. Пример за млад брачен пар без деца со сопствен стан. Примања минимум по 500 еур и двајцата, за да можат да ги платат комуналиите, пристојно да се облечат, пристојно да се хранат без прекардашување и аздис, но и без стегање од денес за утре. Оваа плата е доволна само за овие "луксузи на животот". Доколку земеме во предвид дека секој месец треба да се плака некоја рата за мебел, бела техника, автомобил од најниска класа( не е луксуз ова) треба да се додадат кај двајцата уште по 100 еур минимум. Кога ке се родат децата + по 100. Кога ке станат адолесценти, ке искачаат, ке трошат (пристојно) плус по 100. Значи на 4- члено семејство требаат вкупни приходи од минимум 1500- 1600 еур за основните тракатанци без да му останува нешто заштеда.
Затоа платите во ЕУ се над 2000 еур па семесјтво од 4 члена има вкупни месечни приходи од минимум 8000 евра. А трошоците се скоро исти како кај нас.
Се согласувам, се друго би го нарекол преживување, а не живеење.

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
Еве за мене што е реална плата према цените на услугите и потрошувачката кошница. Пример за млад брачен пар без деца со сопствен стан. Примања минимум по 500 еур и двајцата, за да можат да ги платат комуналиите, пристојно да се облечат, пристојно да се хранат без прекардашување и аздис, но и без стегање од денес за утре. Оваа плата е доволна само за овие "луксузи на животот". Доколку земеме во предвид дека секој месец треба да се плака некоја рата за мебел, бела техника, автомобил од најниска класа( не е луксуз ова) треба да се додадат кај двајцата уште по 100 еур минимум. Кога ке се родат децата + по 100. Кога ке станат адолесценти, ке искачаат, ке трошат (пристојно) плус по 100. Значи на 4- члено семејство требаат вкупни приходи од минимум 1500- 1600 еур за основните тракатанци без да му останува нешто заштеда.
Затоа платите во ЕУ се над 2000 еур па семесјтво од 4 члена има вкупни месечни приходи од минимум 8000 евра. А трошоците се скоро исти како кај нас.
do pola od muabetov te razbiram
ama posle malku pocnuvas da ja preteruvas 1500 1600 evra plata vo makedonija
i posle makedonceto posle 3-4 plati ke bide gazda a tamu kaj sto raboti sefot ke go otera u 100 pm taka da vidi
da imaat priliv od 50 000-60 000 den ke imaat se
a i ke stedat i na odmor ke odat
a deka vo eu zimaat 8000evra plata ili pogresno te imformirale ili si greska
8000evra se pari drugar i na mars vredat mnogu pari se toa ama da ne ja tupam pravime za plata vo mk

Kajgana Shop

На врв Bottom