Колкава би требало да биде платата во Македонија?

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
a

The`bItCh напиша:
slasa напиша:
najmalce 1000 aihihi:) kazhi im kolku zemate vie vo sweden plata da im se kreni kosata:)))))
France prosecno 1900 - 2800 ama tretina ti odi za danoci (ne za struja i voda tuku za licen dohod). Taka da za tebe stanuva od trite podolgoto :)))))))))))

+_Inception_+

Quantum
Член од
30 јануари 2005
Мислења
230
Поени од реакции
2
abe kako i da gledas, koja bilo zemja da ja zemes kako primer ke vidis deka nie sme so najniski plati...vo Francija plakaat danok ama zatoa zemaat plata od 1900-2800 evra kako sto kazuvas a ovde sredna plata ti e 7000-8000 denari...so tie pari ne mozes sam sebesi samo da se prehranis a da ne zboruvame za ostanatite raboti koj mu se neophodni na eden covek za normalen zivot...

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Infected напиша:
abe kako i da gledas, koja bilo zemja da ja zemes kako primer ke vidis deka nie sme so najniski plati...vo Francija plakaat danok ama zatoa zemaat plata od 1900-2800 evra kako sto kazuvas a ovde sredna plata ti e 7000-8000 denari...so tie pari ne mozes sam sebesi samo da se prehranis a da ne zboruvame za ostanatite raboti koj mu se neophodni na eden covek za normalen zivot...
Da ama ne se sekade trosocite isti :)

Dodeka vo Makedonija eden bilet za voz kosta 5 ? od Skopje do Gevgelija (povraten ej!!!) ovde za istatoto rastojanie plakjas 20 ? (vo eden pravec). Ako nemi veruvate povelete : http://www.voyages-sncf.fr

Dodeka vo Makedonija ne se plakja patarina, ovde se plakja 6 ? na sekoi 100 km. Dodeka vo Makedonija edna vekna leb cini 0,30 ? vo Francija cini 1.10 ? .

Pretplata za radiodifuzna taksa ti e 280 ? godisno (a televiziite se nula, nema titluvani tuku dublirani - na francuski - filmovi). Edna nokj vo hotel (samo za spienje) ti e 20 ? dodeka vo Makedonija za 20 ? imas polupansion (letoska ne mozev da se iznacudam).

Edna vecera vo restoran ti e minimum 40 ?. Vo Makedonija e kade kade poeftino (eden hamburger i toa saglam, so zdravi kompiri i so kolku-tolku poarno meso od ova plasticnoto)...

Zamisli : danok plakjas na deset licni dohodi. Ako Edna tretina od 2800 ? e 930 ?, godisno plakjas 9300 ? (po mene si znam - ne plakjam tolku ama funkcionerite glava ne mozat da dignat!!!).

Ne veruvam deka Makedonija e zemja so najnizok standard - standardite se tie. Problemot na Makedonija e, kako so kaza Misticen, sto nikojne si gleda za sebe. Eden moj kolega letoska bese vo Makedonija i sakase da ja pokani drugarka mi da predava na eden univerzitet kako viziting profesor. Devojkata ne ni mrdna so prst - posledno "izvinuvanje" i bese deka i bilo strav (so cel um bre - kako da jas kje ja pstavev na ulica koga kje dojdese ovde!!!).

Ne znam so da kazam drugo ama spored standardot i platata - ni na zapad ne pagjaat od nebo!!! Neli RaGeAnGeL ? Ete ti si sekoj bozji den mrtva umorna oti rabotis po 40 saati nedelno!!!

Celta mi e da kazam deka navistina se platite golemi ama i davackite ne se pomalce. Eden prijatel mi velese "Najdobro e da zarabotuvas vo Francija, da ne plakjas danoci i da trosis vo Makedonija...". Toa mi bese poentata!!!

+_Inception_+

Quantum
Член од
30 јануари 2005
Мислења
230
Поени од реакции
2
Macedalien ne mozam da se slozam so tebe...tie danoci i drugi kurci-palci mi se jasni na mene i ok e toa te razbiram so sakas da mi kazes megutoa drzavicevo ni e partali...ima luge sto ne mozat da se prehranat vo denot i na site ni e jasno deka toj broj se poveke se zgolemuva...Vo Makedonija postojat 2 klasi na luge a toa se: mnogu bogati i mnogu siromasni...tie sto se mnogu bogati imaat milioni a tie sto se mngu siromasni kako sto navedov gore nekoj od niv nemaat ni da se prehranat...i ne mozes ti da mi kazes deka ista e platata i zivotot vo Francija ili vo bilo koja drzava i vo Makedonija...samiot standard vo Evropskite drzavi e na mnogu povisoko nivo za razlika od nasiot... jas mislam deka site treba da go znaat toa posto ocigledno e

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Aj megju redovi :

Infected напиша:
Macedalien ne mozam da se slozam so tebe...tie danoci i drugi kurci-palci mi se jasni na mene i ok e toa te razbiram so sakas da mi kazes megutoa drzavicevo ni e partali...
Toa ti e kako onaa starata : trazili ste - gledajte!!! Nikoj ne ni e kriv!!!!!!!

infected напиша:
ima luge sto ne mozat da se prehranat vo denot i na site ni e jasno deka toj broj se poveke se zgolemuva...
Nasekade gi ima tie lugje. Razlikata e vo toa sto vo Makedonija ima lugje a vo drugite drzavi ima zverovi koisto gi frlaat decata na pat posle osumnaesettata godina od zivotot. Se slucuva decata da zavrsat na bukvalno na ulica so dva partali na sebe a roditelite da vozat mercedesi. Znaes so se desava? Isto kako da ne se poznavaat...

infected напиша:
Vo Makedonija postojat 2 klasi na luge a toa se: mnogu bogati i mnogu siromasni...tie sto se mnogu bogati imaat milioni a tie sto se mngu siromasni kako sto navedov gore nekoj od niv nemaat ni da se prehranat...
Kako i nasekade vo svetot. Nikade, vo nikoe opstestvo ne mozes da najdes "sredna klasa". Taautopija e vekje odamna mrtva.

infected напиша:
i ne mozes ti da mi kazes deka ista e platata i zivotot vo Francija ili vo bilo koja drzava i vo Makedonija...
Rekov = ne e ista no koga kje gi sporedis standardite pak na isto se sveduva... Po mene si znam - ne mozes da mi kazes. Mi trebaa tri godini za da mozam da si dozvolam da odam na odmor vo Makedoniija a imam plata od 1850 ? net.

infected напиша:
samiot standard vo Evropskite drzavi e na mnogu povisoko nivo za razlika od nasiot... jas mislam deka site treba da go znaat toa posto ocigledno e
Epa vo toa e i poentata - povisok standard (t.e. povisoki ceni) i povisoka plata a i povisoki trosoci... Proporcionalno isto ti se fakja. I da skratime po edna nula na evroto pak isto kje bide...

+_Inception_+

Quantum
Член од
30 јануари 2005
Мислења
230
Поени од реакции
2
Macedalien man izgleda ne se razbirame jas i ti :)
dzabe mi gi pravis tie statistiki i probuvas da me uveris deka zivotot i platite vo Francija i vo Makedonija se podednakvo isto t.e. pravoproporcionalni kako sto kaza :)
ne be brat ne mozes da sporeduvas 2 drzavi koi se MNOGUUUUU daleku edna od druga...toa ti sto si Makedonec otiden vo druga drzava i edvaj si si dozvolil da otides na odmor posle ne znam kolku godini rabotenje ne znaci deka zitelite Francuzi treba da rabotat isto kolku tebe za da si ovozmozat odmor :)
drugo e Makedonec vo Francija i Francuzin vo Francija...mnogu jasno koj ima poveke i koj moze poveke da si dozvoli :)

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Infected напиша:
Macedalien man izgleda ne se razbirame jas i ti :)
dzabe mi gi pravis tie statistiki i probuvas da me uveris deka zivotot i platite vo Francija i vo Makedonija se podednakvo isto t.e. pravoproporcionalni kako sto kaza :)
ne be brat ne mozes da sporeduvas 2 drzavi koi se MNOGUUUUU daleku edna od druga...toa ti sto si Makedonec otiden vo druga drzava i edvaj si si dozvolil da otides na odmor posle ne znam kolku godini rabotenje ne znaci deka zitelite Francuzi treba da rabotat isto kolku tebe za da si ovozmozat odmor :)
drugo e Makedonec vo Francija i Francuzin vo Francija...mnogu jasno koj ima poveke i koj moze poveke da si dozvoli :)
Ocigledno ja i tio sme se razbrale pogresno :)

Jas imam samo 2.5 godini ziveeno vo Makedonija (kraj 1998 sredina 2001)... Dojdov za da naucam poarno Makedonski jazik:)

P

Princ

Гостин
glupava tema. so seta pocit do toj/taa sto ja otvoril/a.
edinstven odgovor mislam deka e POGOLEMA OTKOLKU STO E.
koj sme nie da kazuvame suma..
Pozdrav.

Член од
23 јануари 2005
Мислења
1.000
Поени од реакции
8
Princ, ne bi rekol deka e glupa... ako recheme kako sto vikash ti POGOLEMA OD STO E MOMENTALNO, nekako mnogu lesno se predavame ... podobro e koa bi znaele kolku bi trebalo da bide, pa toa da go imame kako nekoj goal, da sonuvame za nego, pa daj boze i da go postigneme !

P

Princ

Гостин
a kolku bi trebalo da bide spored tebe? 500 evra? 1000? i tuku-taka da gi dobies tie pari? sekako deka treba da bide spored zaslugite.

+_Inception_+

Quantum
Член од
30 јануари 2005
Мислења
230
Поени од реакции
2
Princ pogore navedov deka ne e se do trudot vo ovaa drzava...trudot poveke se ceni vo drugite drzavi megutoa kaj nas sekogas tie sto zarabotivaat poveke pari zarabotuvaat na neposten nacin so kradenje i sl...a ne vikam deka so trud ne mozes da postignes poveke...naprotiv mozes meguta takvite vo mkd se vo mnogu mal broj...
btw mislam deka eden talent bavejki se profesionalno so bilo sto mnogu poveke bi zarabotil vo druga drzava odkolku vo makedonija a isto i negoviot trud mnogu poveke ke se ceni vo druga drzava

P

Princ

Гостин
ne se razbirame..
kako prvo prasanjeto e postaveno loso. ne mozes nekoj nov vraboten da go prasas kolku saka da go plakjas. jas vikam deka treba da bide pogolema platata (znaci da se krene standardot) no ne mozes da zemas plata onolku kolku sto ti sakas. jas sakam 10 000 evra mesecno. a i 100 000 koga bi dobival, ne bi mi precelo.

+_Inception_+

Quantum
Член од
30 јануари 2005
Мислења
230
Поени од реакции
2
Princ напиша:
ne se razbirame..
kako prvo prasanjeto e postaveno loso. ne mozes nekoj nov vraboten da go prasas kolku saka da go plakjas. jas vikam deka treba da bide pogolema platata (znaci da se krene standardot) no ne mozes da zemas plata onolku kolku sto ti sakas. jas sakam 10 000 evra mesecno. a i 100 000 koga bi dobival, ne bi mi precelo.

C c C ne znam sto ti se slucue ...
Nikade ne pisuva kolku plata treba da zema pocetnik a kolku coek sto raboti 5,10,30..godini
prasanjeto bese spored nasiov standard kolku plata bi bilo dovolno za da mozes da pomines mesecot so site plateni smetki,ishrana,zadovolstvo,setanje ova ona ..
a vo pravo si JAS i TI definitivno ne sme se razbrale :)

Misticen treba PAINT da stais u postov...ke bide podobro koga KE MU GO NACRTAS ona sto ustvari sakas da mu go kazes...pa valjda ke svati :)))))))

P

Princ

Гостин
ti izgleda si bil pod dejstvo na nekoja narkoticna substanca vo momentot koga si ja pocnuval temata bidejki temata e "Kolkava bi trebalo da bide platata vo Makedonija?" i tolku. dec it. naredniot pat daj opis,mislenje i nekolku drugi raboti sto odat komplet so otvaranjeto tema. ima naslov, pa opis.. Misticen, daj stavi paint da mu nacrtam :lol: :lol:
aj Pozdrav i pravo po patot pa levo.

Kajgana Shop

На врв Bottom