Infected напиша:
abe kako i da gledas, koja bilo zemja da ja zemes kako primer ke vidis deka nie sme so najniski plati...vo Francija plakaat danok ama zatoa zemaat plata od 1900-2800 evra kako sto kazuvas a ovde sredna plata ti e 7000-8000 denari...so tie pari ne mozes sam sebesi samo da se prehranis a da ne zboruvame za ostanatite raboti koj mu se neophodni na eden covek za normalen zivot...
Da ama ne se sekade trosocite isti
Dodeka vo Makedonija eden bilet za voz kosta 5 ? od Skopje do Gevgelija (povraten ej!!!) ovde za istatoto rastojanie plakjas 20 ? (vo eden pravec). Ako nemi veruvate povelete :
http://www.voyages-sncf.fr
Dodeka vo Makedonija ne se plakja patarina, ovde se plakja 6 ? na sekoi 100 km. Dodeka vo Makedonija edna vekna leb cini 0,30 ? vo Francija cini 1.10 ? .
Pretplata za radiodifuzna taksa ti e 280 ? godisno (a televiziite se nula, nema titluvani tuku dublirani - na francuski - filmovi). Edna nokj vo hotel (samo za spienje) ti e 20 ? dodeka vo Makedonija za 20 ? imas polupansion (letoska ne mozev da se iznacudam).
Edna vecera vo restoran ti e minimum 40 ?. Vo Makedonija e kade kade poeftino (eden hamburger i toa saglam, so zdravi kompiri i so kolku-tolku poarno meso od ova plasticnoto)...
Zamisli : danok plakjas na deset licni dohodi. Ako Edna tretina od 2800 ? e 930 ?, godisno plakjas
9300 ? (po mene si znam - ne plakjam tolku ama funkcionerite glava ne mozat da dignat!!!).
Ne veruvam deka Makedonija e zemja so najnizok standard - standardite se tie. Problemot na Makedonija e, kako so kaza Misticen, sto nikojne si gleda za sebe. Eden moj kolega letoska bese vo Makedonija i sakase da ja pokani drugarka mi da predava na eden univerzitet kako viziting profesor. Devojkata ne ni mrdna so prst - posledno "izvinuvanje" i bese deka i bilo strav (so cel um bre - kako da jas kje ja pstavev na ulica koga kje dojdese ovde!!!).
Ne znam so da kazam drugo ama spored standardot i platata - ni na zapad ne pagjaat od nebo!!! Neli RaGeAnGeL ? Ete ti si sekoj bozji den mrtva umorna oti rabotis po 40 saati nedelno!!!
Celta mi e da kazam deka navistina se platite golemi ama i davackite ne se pomalce. Eden prijatel mi velese "Najdobro e da zarabotuvas vo Francija, da ne plakjas danoci i da trosis vo Makedonija...". Toa mi bese poentata!!!