- Член од
- 20 февруари 2014
- Мислења
- 5
- Поени од реакции
- 0
https://www.dropbox.com/s/4x51griiunkl63b/Untitled.pngсликај ги наредени една до друга прво аверс па реверс сите поставени во ист правес - идентично
https://www.dropbox.com/s/4x51griiunkl63b/Untitled.pngсликај ги наредени една до друга прво аверс па реверс сите поставени во ист правес - идентично
не ме разбра, на предходн а слика гкледам имаш повеќе такви монети, сакав сите да ги сликаш една до друга исто поставени еднаш реверс еднаш аверс не една покриена со друга или сврртена една реверс една аверс на купче
https://www.dropbox.com/s/q01hflns37gh680/Moneti.jpg ete i vaka..не ме разбра, на предходн а слика гкледам имаш повеќе такви монети, сакав сите да ги сликаш една до друга исто поставени еднаш реверс еднаш аверс не една покриена со друга или сврртена една реверс една аверс на купче
Да, вака барав пошто и на првата фотографија нешто ми пада в очи. Јас не сум експерт за моенти но неколку години уназат работев на идентификација на антички монети па ќе ти објаснам.
Сите беа извалкани , јас ги чистев за да се види некој знак за да ја дознаам вредноста и потеклото на монетите. Иначе се семејно наследство монетите , па не верувам дека се фалсификат , а и твоето мислење држи место . Иначе фала многу.[DOUBLEPOST=1393419321][/DOUBLEPOST]Да, вака барав пошто и на првата фотографија нешто ми пада в очи. Јас не сум експерт за моенти но неколку години уназат работев на идентификација на антички монети па ќе ти објаснам.
Монетите се ковале рачно, си имаше метален калап еден за аверс еден за реверс па мајсторот ќе земел празно тркалезно бронзено (сребрено, златно) парче и со удар ќе втиснел едната па другата страна. Значи рачна обработка. Во зависност како ја удрил доста монети можат да бидат како накриво чукнати да не се идеални аверс и реверс да не се поклопуваат во правец..... али тоа е нормално и очекувано. Кај твоите монети примеќам дека сите се исто фалично чукнати, на исти места му се деловите повеќе оштетени или појасни па дури и неправилниот облик на монетите е секаде ист. Тоа ми дава сомнеж дека се работи за некоја нова серија правена машински за да личи на стари монети. Гледам и дека се чистени и тоа на различни начини, обично ваков лот (грст) монети ги работи еден конзерватор и обично пошто се сите од ист материјал веројатно најдени на исто место - и постапката би требало да е иста но и тука има разлики ....
Вака по основ само на фотографија јас се сомневам, имено има едно правило, ако најдеш неколку монети сите исто удрени - најверојатно се фалсификат, не тврдам со 100% сигурност али горе наведените забелешки силно ми сугерираа на такво нешто. Не знам која е историјата на монетите каде се најдени и кој ги чистеше, ова само на основ на фотографија ти кажувам.
Сликаја најбрзо што можиш , сакам да ја видам..Хм, ја препознав оваа предпоследната на hristijantrajcevski, мислам дека иам таква дома. Ако не таква иста, слична е. Не сум сигурен од што материјал е, не е злато сигурно ама стара е сигурно. Ако ја најдам у дрангулиите дома ќе ја сликам и ќе ја споделам.
Горе доле колку што вреди среброто.Иам сребрена монета со ликот на гоце делчев вреди нешто?
Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
Мислишн нема историска вредност?Горе доле колку што вреди среброто.
2-3 години затворИмам монета од Марко Крале, незнам која година вреде нешто ?
појасни малце2-3 години затвор
по закон секој артефакт најден (моента, керамика, украс, скулптура) мора да го однесеш и пријавиш во музеј каде ќе биде забележен и категоризиран. Не мора да им го дадеш (може да понудат да ти го откупат но и не мора) може да си го задржиш, но не и да тргуваш (да го продаваш) и кога сакаат можат да ти го побараат на увид.појасни малце![]()
Монетата е најдена во мојот двор, моментално ја изгубив но е дома, па да видам дали се исплаќа да ја тражам, немам намера да ја продавам само ме интересирасше вредноста.по закон секој артефакт најден (моента, керамика, украс, скулптура) мора да го однесеш и пријавиш во музеј каде ќе биде забележен и категоризиран. Не мора да им го дадеш (може да понудат да ти го откупат но и не мора) може да си го задржиш, но не и да тргуваш (да го продаваш) и кога сакаат можат да ти го побараат на увид.