A koj e pa toj: pratenik, minister, gradonacalnik, direktor, sovetnik, doktor, hirurg, profesor, sudija, inspektor, policaec, carinik, revizor i.t.n. sto ne zel nekad MITO, makar i nesto najsitno ?? zarem ima takov, na planetava zemja !!!!!!!!!!!!!!!!!Најплатени се сите професии кај кои што можеш да земаш мито... од типот Судија, Доктор, Инспектор, Ревизор... нз како ги викаат тие што даваат дозвола за градба и компанија...
Druze abe 30/40/50 iljadi zemaat doktorine ebago, a kamo li politicarite t.e. licata so politicki/drzavni funkcii koi zimaat preku iljada evra kako nisto, a moze i 2/3 tisuca euros per month.Не знам што сте се запнале со политичарите, легално не земаат многу плата околу 30.000,40.000 денари што не е многу во споредба со вработени во телеком и банкарскиот сектор.
Абе друже, имаше еден податок преседателот на РМ, земал околу 50.000 денари а во споредба во РЕК просечна плата е 40.000 илјади, сепак не треба да ги потценуваме функциитеи одговорностите што ги имаат политичарите. Како и што кажав претходно најплатени се оние кои се најпрофитабилни а во нашиот случај Телеком и Банкарскиот сектор, е сега овие се работни места каде што реално полесно можеш да влезеш и да ја земаш таа плата. Можеби повеќеплатено е пилот на авиот ама не е лесно да стигнеш до таму, исто како и што не е лесно да си политичар или премиер или пратеник или не знам што. Е сега професорите и политичарите можеби имаат и некои легално-нелегални извори меѓутоа тоа нема врска со темата и со исплатената нето плата.Druze abe 30/40/50 iljadi zemaat doktorine ebago, a kamo li politicarite t.e. licata so politicki/drzavni funkcii koi zimaat preku iljada evra kako nisto, a moze i 2/3 tisuca euros per month.
Друже како податок може да стои 50 000 денари, ама земаат бонуси. За секое излегување од држава бонус (паричен бонус колку што знам), превоз гратис, хотелски сместувања гратис, претседателските вили на Водно гратис...и други триста тракатанци за кои не ни знаеме..гратис. Така да податокот дека земаат по 2-3000 евра не е така чуден.Абе друже, имаше еден податок преседателот на РМ, земал околу 50.000 денари а во споредба во РЕК просечна плата е 40.000 илјади, сепак не треба да ги потценуваме функциитеи одговорностите што ги имаат политичарите. Како и што кажав претходно најплатени се оние кои се најпрофитабилни а во нашиот случај Телеком и Банкарскиот сектор, е сега овие се работни места каде што реално полесно можеш да влезеш и да ја земаш таа плата. Можеби повеќеплатено е пилот на авиот ама не е лесно да стигнеш до таму, исто како и што не е лесно да си политичар или премиер или пратеник или не знам што. Е сега професорите и политичарите можеби имаат и некои легално-нелегални извори меѓутоа тоа нема врска со темата и со исплатената нето плата.
Tokmu taka, toa jas pogore go napisav, osnovna plata na visok politicki/drzaven funkcioner e 50/60 iljadarki, no plus site ovie bonusi koi ti si gi napisal, kje izlezat 200 iljadarki na mesec, ako ne i povekje.Друже како податок може да стои 50 000 денари, ама земаат бонуси. За секое излегување од држава бонус (паричен бонус колку што знам), превоз гратис, хотелски сместувања гратис, претседателските вили на Водно гратис...и други триста тракатанци за кои не ни знаеме..гратис. Така да податокот дека земаат по 2-3000 евра не е така чуден.