Кои се најголемите музички легенди во историјава

• Креатор на темата Креатор на темата kirecvetkov92
  • Време на започнување Време на започнување
Matej the Malicious напиша:
Da Dejv e celiot mozok na bendod...go imas gleano filmot Pink Floyd-The Wall?

Gledan mi e 100 pati,tolku mnogu mi se dopaga,ima ceni sto te poluduvaat na moment :) :) :)

najgolema legenda e definitivno 2pac ...................naprae revolucija vo sekoj aspekt

Јас би ја надоплнил листата на струмицсо:
Dave Miles,
John Lee Hooker
Barry White
Metalica
Prodigy
исто и Bob Marley како носител на регето
Run DMC и многу други кои сепак оставиле многу важен белег во музичката историја

Matej the Malicious напиша:
Filmot e genijalen!!! odlicno e snimen, porakata e zakon interpretirana a za takvi sceni ima!!!!

da da ,pred koku vreme na Tv David Gimour go prezentirase t.e.solo albumot On An Island....genijalnost si e genijalnost.majstor e na taa gitarata!!!

M-I-L-A напиша:
da da ,pred koku vreme na Tv David Gimour go prezentirase t.e.solo albumot On An Island....genijalnost si e genijalnost.majstor e na taa gitarata!!!

А јас веќе го имам 1 месец и најмалку 20 пати го имам преслушано и колку е добар луѓе! WOOOOOW! Наликува малку на Dark side of the moon и малку на Wish you were here. Меланхоличен е, ама тоа е типично за Gilmour! Топло ви го препорачувам!

Worf напиша:
А јас веќе го имам 1 месец и најмалку 20 пати го имам преслушано и колку е добар луѓе! WOOOOOW! Наликува малку на Dark side of the moon и малку на Wish you were here. Меланхоличен е, ама тоа е типично за Gilmour! Топло ви го препорачувам!

da da,ama poveke mu gi cenam instrumentalkite..kako na primer shine on you crazy diamond...taa mu e nenormalno DOBRAAA..a ovoj on an island ne mu e bas instrumentalka...ama nema vrska sepak dobar e!!!

Abe Kurt Cobain nikoj ne go spomna?

strumics напиша:
Ептен неозбилно и глупо е да се зборува за една легенда во музиката. Тоа може да се должи на неинформираност, претенциозност и во крајна линија непознавање на музиката.
Не претендирам дека сум голем познавач на музиката, ама ке се обидам да кажам нешто:

1. Јохан Себастијан Бах. Легенда на барокната музика. Слушајте ја неговата Токата и Фуга и ке го осетите барокот во музиката во сет негов сјај.
2. Историски после следува класицизмот. Лудвиг ван Бетовен. Потребни ли се зборови. Човек кој го одбележал овој период. Ероиката(5-та Бетовенова симфонија) и деветтата симфонија ми се фаворити.
3. Романтизам. Моцарт.Чудо од дете. Турски марш, Реквием. Умира млад. Неговото дело не умира. Легенда.
4. Опера. Неможам да се одлучам тука. Џузепе Верди. Поимот опера ве асоцира ли на овој автор? Или Џоакино Росини од чијшто Севилски Бербер и децата го знаат она Фигаро, Фигаро, Фигаро.... а, богами и Жорж Бизе. Кармен е од него, како најпозната. Нашиот Кирил Македонски со првата македонска опера Гоце.
5. Авторската музика во 20 век би ја претставил со Џорџ Гершвин и Морис Равел. И двајцата се легенди. Рапсодија во сино и вонвременското Болеро. Трајко Прокопиев од нашите, Ристо Аврамовски.. Фирфов
6. Дизи Гилеспи? Сачмо(Луис Армстронг)? Потребни ли се зборови? Влијаеле на многу генерации музичари.
7. Да не ги заборавиме Елвис Присли и онаа генерација рок`н`рол музичари од пеесеттите кои ја прават таа нова музика.
8. Битлси. Револуција. Беби бум генерација со свои погледи на светот и свој музика. Одбележале едно време и поставиле нови стандарди.
9.Лед Цепелин, Дип Парпл, Дорс, Пинк Флојд... Рок легенди. Немам зборови. Нирвана... со нив порасна една генерација, и јас со нив. Леб и Сол од нашите, Архангел, Мизар... Бијело Дугме од ex-Yu просторите
10. Крафтверк. Електронски генијалци. Пионери на техното.
11. Мајкл Џексон и Мадона.Поп идоли. Крал и кралица на Поп музиката. Забега Мајкл нешто со педофилијата, ама сепак е легенда. Мадона е добри 20 години на врвот.
12. Секс Пистолс, Рамоунс, Клеш. легенди на панкот и Нју вејвот. Азра исто така од ex- Yu. македонската група Пеницилин, од критиката оцената како „македонска Азра„

Извинување до сите неспомнати легенди, толку знам и толку напишав
Bravo be drugar mnogu ubavo napisano da imav zeleno ke ti dadev site time pa i nekoj drugi (ne moze site da se napista vlijaele na muzikata na pozitiven ili negativen nacin Carski napisano RESPECT

M-I-L-A напиша:
da da,ama poveke mu gi cenam instrumentalkite..kako na primer shine on you crazy diamond...taa mu e nenormalno DOBRAAA..a ovoj on an island ne mu e bas instrumentalka...ama nema vrska sepak dobar e!!!

Има 2-3 инструменталки на албумот и се добри, а Shine on you crazy diamond не е инструменталка, туку има инструментални делови. Песната е поделена на 9 дела. Првата песна на албумот е од I-V дел, а последната од VI-IX дел и имаат 3 строфи заедно двата дела.

Shine on You Crazy Diamond I-V

Remember when you were young, you shone like the sun.
Shine on you crazy diamond.
Now there's a look in your eyes, like black holes in the sky.
You were caught on the crossfire of childhood and stardom, blown on the steel
breeze.
Come on you target for faraway laughter, come on you stranger, you legend, you
martyr, and shine!
You reached for the secret too soon, you cried for the moon.
Threatened by shadows at night, and exposed in the light.
Well you wore out your welcome with random precision, rode on the steel breeze.
Come on you raver, you seer of visions, come on you painter, you piper, you
prisoner, and shine!

Shine on You Crazy Diamond VI-IX

Nobody knows where you are, how near or how far.
Pile on many more layers and I'll be joining you there.
And we'll bask in the shadow of yesterday's triumph, and sail on the steel breeze.
Come on you boy child, you winner and loser, come on you miner for truth and
delusion, and shine!

hmmmmmm......legendi,neli trebalo da gi nema da se legendi ili zboreme za zivi legendi???

vidov nekolku iminja na umetnici i bandovi,ali licen vkus nema nisto zaednicko so legendi,legendi mora objektivno da gi sporeduvas....
sto e muzicka legenda???deka prodale mn albumi,deka uste se slusaat iako ne postojat,deka bil sexapilen,deka bil najgolem fraer na vremeto ili pak deka navistina se bili dobro muzicari????

ako zboreme za legendi i ja ke go kazam slicnoto kao strumics....beethoven,bach,strauss i taka dalje i crncite u dzunglata koj go otpea prviot blues ili what ever se togas legendi.....

Backstreet Boys. :icon_lol: :icon_lol: :icon_lol: Ne be samo se zaebavam. Bob Marley iako ne go slusam mislam deka e najdobar. A isto taka i Elvis ( ne za dzabe go vikaat kral)

Jas mislam Roling Stones ili Beatles oni go pocnale cudoto nareceno "rock and roll" ......

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom