Кои се најголемите музички легенди во историјава

Steve Vai

Guitar Wizzard
Член од
14 декември 2005
Мислења
614
Поени од реакции
7
strumics напиша:
Ептен неозбилно и глупо е да се зборува за една легенда во музиката. Тоа може да се должи на неинформираност, претенциозност и во крајна линија непознавање на музиката.
Не претендирам дека сум голем познавач на музиката, ама ке се обидам да кажам нешто:

1. Јохан Себастијан Бах. Легенда на барокната музика. Слушајте ја неговата Токата и Фуга и ке го осетите барокот во музиката во сет негов сјај.
2. Историски после следува класицизмот. Лудвиг ван Бетовен. Потребни ли се зборови. Човек кој го одбележал овој период. Ероиката(5-та Бетовенова симфонија) и деветтата симфонија ми се фаворити.
3. Романтизам. Моцарт.Чудо од дете. Турски марш, Реквием. Умира млад. Неговото дело не умира. Легенда.
4. Опера. Неможам да се одлучам тука. Џузепе Верди. Поимот опера ве асоцира ли на овој автор? Или Џоакино Росини од чијшто Севилски Бербер и децата го знаат она Фигаро, Фигаро, Фигаро.... а, богами и Жорж Бизе. Кармен е од него, како најпозната. Нашиот Кирил Македонски со првата македонска опера Гоце.
5. Авторската музика во 20 век би ја претставил со Џорџ Гершвин и Морис Равел. И двајцата се легенди. Рапсодија во сино и вонвременското Болеро. Трајко Прокопиев од нашите, Ристо Аврамовски.. Фирфов
6. Дизи Гилеспи? Сачмо(Луис Армстронг)? Потребни ли се зборови? Влијаеле на многу генерации музичари.
7. Да не ги заборавиме Елвис Присли и онаа генерација рок`н`рол музичари од пеесеттите кои ја прават таа нова музика.
8. Битлси. Револуција. Беби бум генерација со свои погледи на светот и свој музика. Одбележале едно време и поставиле нови стандарди.
9.Лед Цепелин, Дип Парпл, Дорс, Пинк Флојд... Рок легенди. Немам зборови. Нирвана... со нив порасна една генерација, и јас со нив. Леб и Сол од нашите, Архангел, Мизар... Бијело Дугме од ex-Yu просторите
10. Крафтверк. Електронски генијалци. Пионери на техното.
11. Мајкл Џексон и Мадона.Поп идоли. Крал и кралица на Поп музиката. Забега Мајкл нешто со педофилијата, ама сепак е легенда. Мадона е добри 20 години на врвот.
12. Секс Пистолс, Рамоунс, Клеш. легенди на панкот и Нју вејвот. Азра исто така од ex- Yu. македонската група Пеницилин, од критиката оцената како „македонска Азра„

Извинување до сите неспомнати легенди, толку знам и толку напишав
Горе долу, со некои исклучоци,и јас би го кажал истото!

Ann.

Queen of Nature
Член од
27 април 2006
Мислења
504
Поени од реакции
50
Metallica,Joe Satriani,Jimi Hendrix i uste mnogu drugi ama sega ovie mi dojdoa na pamet(ovie se spored mene):)
A opsto kazano se soglasuvam so strumics.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Mesaja напиша:
Епа биле некој, олд скул рок...шо врискаат женските по ниф и кубат коси...:)
Јас колку што сум разбрал, Битлси свиреле beat музика (оттаму и името The Beatles) која се појавува во 60-тите под влијание на rock`n`roll-от и rockabilly музиката. да се класифицираат како Поп група, според мене не е можно.

CopyOfDeath

Die Die My Darling!!!
Член од
30 ноември 2005
Мислења
4.186
Поени од реакции
48
Deep purple
Led Zeppelin
Doors
Rolling Stones
Queen
Pantera
Metallica
Све легенди.........................Вечна им Слава:cug:

Член од
9 мај 2006
Мислења
144
Поени од реакции
0
Ima mnogu ali spored mene se G'N'R,The beatles,Led Zepelin,Depp Purple i
Bob Marley

Worf

Leader of the High Council
Член од
1 мај 2006
Мислења
413
Поени од реакции
4
Добро бе луѓе! Само во постот на strumics прочитав за Pink Floyd како најголеми музички легенди! Зар никој не ги знае или сте ги заборавиле! Не смее да се игнорира фактот што имаат 2 најпродавани албуми меѓу првите десет во историјата Dark Side Of The Moon i The Wall! Ај да не ве карам уште еднаш!:star::icon_lol:

NIKA

F.B.I (Fausse Bonne Idée)
Член од
11 април 2006
Мислења
791
Поени од реакции
12
Леб и сол!!!!

Trancer4e

Extreme Trance Addict
Член од
25 јануари 2006
Мислења
427
Поени од реакции
1
Astral Projection,Cosmic Gate i Infected Mushroom...vo istorijata na Trans (ne e bitno koj жanr) muzikata....

M-I-L-A

I'm gonna...
Член од
30 март 2006
Мислења
199
Поени од реакции
0
David Gilmour e legenda i ke ostane ....

The_Grim

Acid Nightmare
Член од
22 ноември 2005
Мислења
1.501
Поени од реакции
24

I ODUSTAJTE!!!!!!!!!!!!!:bip::bip::bip::bip::bip::bip: :kez::kez::kez::kez:

Член од
16 мај 2006
Мислења
48
Поени од реакции
0
strumics напиша:
1. Јохан Себастијан Бах. Легенда на барокната музика. Слушајте ја неговата Токата и Фуга и ке го осетите барокот во музиката во сет негов сјај.
2. Историски после следува класицизмот. Лудвиг ван Бетовен. Потребни ли се зборови. Човек кој го одбележал овој период. Ероиката(5-та Бетовенова симфонија) и деветтата симфонија ми се фаворити.
3. Романтизам. Моцарт.Чудо од дете. Турски марш, Реквием. Умира млад. Неговото дело не умира. Легенда.
4. Опера. Неможам да се одлучам тука. Џузепе Верди. Поимот опера ве асоцира ли на овој автор? Или Џоакино Росини од чијшто Севилски Бербер и децата го знаат она Фигаро, Фигаро, Фигаро.... а, богами и Жорж Бизе. Кармен е од него, како најпозната. Нашиот Кирил Македонски со првата македонска опера Гоце.
5. Авторската музика во 20 век би ја претставил со Џорџ Гершвин и Морис Равел. И двајцата се легенди. Рапсодија во сино и вонвременското Болеро. Трајко Прокопиев од нашите, Ристо Аврамовски.. Фирфов
6. Дизи Гилеспи? Сачмо(Луис Армстронг)? Потребни ли се зборови? Влијаеле на многу генерации музичари.
7. Да не ги заборавиме Елвис Присли и онаа генерација рок`н`рол музичари од пеесеттите кои ја прават таа нова музика.
8. Битлси. Револуција. Беби бум генерација со свои погледи на светот и свој музика. Одбележале едно време и поставиле нови стандарди.
9.Лед Цепелин, Дип Парпл, Дорс, Пинк Флојд... Рок легенди. Немам зборови. Нирвана... со нив порасна една генерација, и јас со нив. Леб и Сол од нашите, Архангел, Мизар... Бијело Дугме од ex-Yu просторите
10. Крафтверк. Електронски генијалци. Пионери на техното.
11. Мајкл Џексон и Мадона.Поп идоли. Крал и кралица на Поп музиката. Забега Мајкл нешто со педофилијата, ама сепак е легенда. Мадона е добри 20 години на врвот.
12. Секс Пистолс, Рамоунс, Клеш. легенди на панкот и Нју вејвот. Азра исто така од ex- Yu. македонската група Пеницилин, од критиката оцената како „македонска Азра„
Pa 4oveku kako ne te mrzelo da go napishesh ova??? Wow...Ina4e definitivno se soglasuvam so tebe... :))))))

M-I-L-A

I'm gonna...
Член од
30 март 2006
Мислења
199
Поени од реакции
0
Matej the Malicious напиша:
se soglasuvam ali ne samo Dejv tuku cel sostav--PINK FLOYD
tocno taka,site se legendi,ama sepak David -glasot i gitarata na Pink Floyd e najlegenda od site!!!

Kajgana Shop

На врв Bottom