Mesaja
Dot.
- Член од
- 14 јуни 2005
- Мислења
- 5.532
- Поени од реакции
- 16
Е не е ни така..ебате..BOREKALEV напиша:Jimi Xendriks (pardon)
JIMI HENDRIX!!!!
Е не е ни така..ебате..BOREKALEV напиша:Jimi Xendriks (pardon)
Горе долу, со некои исклучоци,и јас би го кажал истото!strumics напиша:Ептен неозбилно и глупо е да се зборува за една легенда во музиката. Тоа може да се должи на неинформираност, претенциозност и во крајна линија непознавање на музиката.
Не претендирам дека сум голем познавач на музиката, ама ке се обидам да кажам нешто:
1. Јохан Себастијан Бах. Легенда на барокната музика. Слушајте ја неговата Токата и Фуга и ке го осетите барокот во музиката во сет негов сјај.
2. Историски после следува класицизмот. Лудвиг ван Бетовен. Потребни ли се зборови. Човек кој го одбележал овој период. Ероиката(5-та Бетовенова симфонија) и деветтата симфонија ми се фаворити.
3. Романтизам. Моцарт.Чудо од дете. Турски марш, Реквием. Умира млад. Неговото дело не умира. Легенда.
4. Опера. Неможам да се одлучам тука. Џузепе Верди. Поимот опера ве асоцира ли на овој автор? Или Џоакино Росини од чијшто Севилски Бербер и децата го знаат она Фигаро, Фигаро, Фигаро.... а, богами и Жорж Бизе. Кармен е од него, како најпозната. Нашиот Кирил Македонски со првата македонска опера Гоце.
5. Авторската музика во 20 век би ја претставил со Џорџ Гершвин и Морис Равел. И двајцата се легенди. Рапсодија во сино и вонвременското Болеро. Трајко Прокопиев од нашите, Ристо Аврамовски.. Фирфов
6. Дизи Гилеспи? Сачмо(Луис Армстронг)? Потребни ли се зборови? Влијаеле на многу генерации музичари.
7. Да не ги заборавиме Елвис Присли и онаа генерација рок`н`рол музичари од пеесеттите кои ја прават таа нова музика.
8. Битлси. Револуција. Беби бум генерација со свои погледи на светот и свој музика. Одбележале едно време и поставиле нови стандарди.
9.Лед Цепелин, Дип Парпл, Дорс, Пинк Флојд... Рок легенди. Немам зборови. Нирвана... со нив порасна една генерација, и јас со нив. Леб и Сол од нашите, Архангел, Мизар... Бијело Дугме од ex-Yu просторите
10. Крафтверк. Електронски генијалци. Пионери на техното.
11. Мајкл Џексон и Мадона.Поп идоли. Крал и кралица на Поп музиката. Забега Мајкл нешто со педофилијата, ама сепак е легенда. Мадона е добри 20 години на врвот.
12. Секс Пистолс, Рамоунс, Клеш. легенди на панкот и Нју вејвот. Азра исто така од ex- Yu. македонската група Пеницилин, од критиката оцената како „македонска Азра„
Извинување до сите неспомнати легенди, толку знам и толку напишав
Јас колку што сум разбрал, Битлси свиреле beat музика (оттаму и името The Beatles) која се појавува во 60-тите под влијание на rock`n`roll-от и rockabilly музиката. да се класифицираат како Поп група, според мене не е можно.Mesaja напиша:Епа биле некој, олд скул рок...шо врискаат женските по ниф и кубат коси...
se soglasuvam ali ne samo Dejv tuku cel sostav--PINK FLOYDM-I-L-A напиша:David Gilmour e legenda i ke ostane ....
Pa 4oveku kako ne te mrzelo da go napishesh ova??? Wow...Ina4e definitivno se soglasuvam so tebe... )))))strumics напиша:1. Јохан Себастијан Бах. Легенда на барокната музика. Слушајте ја неговата Токата и Фуга и ке го осетите барокот во музиката во сет негов сјај.
2. Историски после следува класицизмот. Лудвиг ван Бетовен. Потребни ли се зборови. Човек кој го одбележал овој период. Ероиката(5-та Бетовенова симфонија) и деветтата симфонија ми се фаворити.
3. Романтизам. Моцарт.Чудо од дете. Турски марш, Реквием. Умира млад. Неговото дело не умира. Легенда.
4. Опера. Неможам да се одлучам тука. Џузепе Верди. Поимот опера ве асоцира ли на овој автор? Или Џоакино Росини од чијшто Севилски Бербер и децата го знаат она Фигаро, Фигаро, Фигаро.... а, богами и Жорж Бизе. Кармен е од него, како најпозната. Нашиот Кирил Македонски со првата македонска опера Гоце.
5. Авторската музика во 20 век би ја претставил со Џорџ Гершвин и Морис Равел. И двајцата се легенди. Рапсодија во сино и вонвременското Болеро. Трајко Прокопиев од нашите, Ристо Аврамовски.. Фирфов
6. Дизи Гилеспи? Сачмо(Луис Армстронг)? Потребни ли се зборови? Влијаеле на многу генерации музичари.
7. Да не ги заборавиме Елвис Присли и онаа генерација рок`н`рол музичари од пеесеттите кои ја прават таа нова музика.
8. Битлси. Револуција. Беби бум генерација со свои погледи на светот и свој музика. Одбележале едно време и поставиле нови стандарди.
9.Лед Цепелин, Дип Парпл, Дорс, Пинк Флојд... Рок легенди. Немам зборови. Нирвана... со нив порасна една генерација, и јас со нив. Леб и Сол од нашите, Архангел, Мизар... Бијело Дугме од ex-Yu просторите
10. Крафтверк. Електронски генијалци. Пионери на техното.
11. Мајкл Џексон и Мадона.Поп идоли. Крал и кралица на Поп музиката. Забега Мајкл нешто со педофилијата, ама сепак е легенда. Мадона е добри 20 години на врвот.
12. Секс Пистолс, Рамоунс, Клеш. легенди на панкот и Нју вејвот. Азра исто така од ex- Yu. македонската група Пеницилин, од критиката оцената како „македонска Азра„
tocno taka,site se legendi,ama sepak David -glasot i gitarata na Pink Floyd e najlegenda od site!!!Matej the Malicious напиша:se soglasuvam ali ne samo Dejv tuku cel sostav--PINK FLOYD