Е сега не претерувај! Секој балканец е специјалист за фудбал, политика и секс! Вино никаде не е спомнато во таа специјализација, затоа да си лафиме за што не бива
Лично ни јас не сум преголем фан на Мускати, ми ја прекриваат премногу секундарната арома. Ама не е спорно дека има голема публика, во последно време помеѓу помладите.
Инаку, види што мисли 90% од луѓето кај нас - Тга за југ е најдобро домашно вино.
Така да, не ме занима што мисли кај нас, регулар џо за ова, како што не ме занима истиот што мисли за филмови и слично. Регулар Џо има право на свое мислење, а ја ќе проценам колку е релевантно тоа негово мислење, според мене.
Што мислиш, кој е најголемиот цивилизациски бенефит кој ќе го добие човештвото ако се дигне винската култура на максимално ниво? Што е најстрашното што може да се деси ако во кафана ја порачам погрешната сорта бело вино, ја напунам чашата повеќе од половина и порачам шопска со виното и свинско?
Така можеш за миљон ствари да кажеш.
Што е најстрашно ако пред спиење си слушам Цеца? Или што најстрашно ќе се деси ако не знам разлика помеѓу натриум бензин ор ватевер и ланци од хемиски влакна на куров таму?
30 може не, али 25 може комотно да ги вади И после имаат проблем со пласманот на смедеревката.
Кај нас секоја година има род од 150 до 180 милиони килограми винско грозје( зависно од годината). Од нив околи 45 милиони се Вранец и околу 40 милиони килограми Смедеревка. Освен Тиквеш, што зема посериозна количина на Смедеревка и во последно време Џумајлија, останатите винарии не се заинтересирани за неа.
И наместо да се стремиме кон поскоро намалување на сортиментот на Смедеревка и нејзино прекалемување во Вранец( за него на пример секогаш би имало пазар), државата дава субвенции за одржавање, одгледување и засадување на нови лозови насади од Смедеревка. Али тоа се дешава во држави ко нашата, без долгорочна стратегија за винарство иако винаството во Македонија, заедно со тутунот е стратешки производ во земјоделието.
Само да не се деси уште еднаш ко во 2016 година, кога по нивите низ Македонија, останаа и преку 20 милиони килограми смедеревка необрана.
На младо лозје во убава година со наводнување без проблем се вади 30+ тона биди сигурен, дури и вранецот на одрини со кроење знаат да го оптеретат до максимум. Се е кажано со болдот, мада со младиве генерации ќе биде сигурно подобро. Сами ќе си ја скројат стратегијата така да се надевам на подобри времиња.
Кај помалите земјоделци нема да остане ништо на ниви, дали во визба или дома за ракија ќе се полни штекот битно нема да се фрли
На младо лозје во убава година со наводнување без проблем се вади 30+ тона биди сигурен, дури и вранецот на одрини со кроење знаат да го оптеретат до максимум. Се е кажано со болдот, мада со младиве генерации ќе биде сигурно подобро. Сами ќе си ја скројат стратегијата така да се надевам на подобри времиња.
Кај помалите земјоделци нема да остане ништо на ниви, дали во визба или дома за ракија ќе се полни штекот битно нема да се фрли
Абе можеш ти и на вранецот 30 тона да извадиш, ама тој вранец со 16 шеќерни единици, после која винарија ќе ти го земе?
Вујко ми во Богданци има вранец на одрина еден хектар и редовно си вади 22 тона со 21+ шеќерни единици и си го дава во Маркудов.
Да, кај малите земјоделци нема да остане, ама ако си од Кавадарци, веројатно се сеќаваш на 2016, јас лично бев таму, таков плач, молење и патење од страна на лозарите сеуште не сум видел. Жалосно за лугето, меѓутоа беше неизбежно.
Автоматски споено мислење:
Иначе, пријател што работи со опрема од Италија, вчера ми кажуваше дека државата Италија, им наложи на лозарите и земјоделските комбинати, да скратат род за една пупка на чокотот. Таа една пупка ќе ја покрие државата, а земјоделците ќе имаат квалитетно грозје, винариите ќе можат да го откупат годинешниот род( бидејќи и они имаат сериозна залиха на вино).
Е тоа е квалитетна држава која инвестира и субвенционира правилно во лозарството.
Абе можеш ти и на вранецот 30 тона да извадиш, ама тој вранец со 16 шеќерни единици, после која винарија ќе ти го земе?
Вујко ми во Богданци има вранец на одрина еден хектар и редовно си вади 22 тона со 21+ шеќерни единици и си го дава во Маркудов.
Да, кај малите земјоделци нема да остане, ама ако си од Кавадарци, веројатно се сеќаваш на 2016, јас лично бев таму, таков плач, молење и патење од страна на лозарите сеуште не сум видел. Жалосно за лугето, меѓутоа беше неизбежно.
Автоматски споено мислење:
Иначе, пријател што работи со опрема од Италија, вчера ми кажуваше дека државата Италија, им наложи на лозарите и земјоделските комбинати, да скратат род за една пупка на чокотот. Таа една пупка ќе ја покрие државата, а земјоделците ќе имаат квалитетно грозје, винариите ќе можат да го откупат годинешниот род( бидејќи и они имаат сериозна залиха на вино).
Е тоа е квалитетна држава која инвестира и субвенционира правилно во лозарството.
Што имам видено одрина во општина Градско накрцана ле-ле, вика под 30тона на вранец не сум бил откако е во полн род инаку уште од кроење на продолжени кордуници. Вика само јако ѓубрење, доволно вода и појачана фолијарна исхрана со елементи (калиум пред се мислам викаше) и нема гајле за шеќери..
Инаку што мислиш за дестилеријата што се предлагаше и од самиот градоналник на Кавадарци, држи вода ќе има економска логика при години со “вишок“ на грозје или тешко таа работа да заживее ? Многу држави се ослободуваа од вишокот на вино претворајки го во дезинфекциони средства со субвенции од државата
Да, кај малите земјоделци нема да остане, ама ако си од Кавадарци, веројатно се сеќаваш на 2016, јас лично бев таму, таков плач, молење и патење од страна на лозарите сеуште не сум видел. Жалосно за лугето, меѓутоа беше неизбежно.
Што имам видено одрина во општина Градско накрцана ле-ле, вика под 30тона на вранец не сум бил откако е во полн род инаку уште од кроење на продолжени кордуници. Вика само јако ѓубрење, доволно вода и појачана фолијарна исхрана со елементи (калиум пред се мислам викаше) и нема гајле за шеќери..
Инаку што мислиш за дестилеријата што се предлагаше и од самиот градоналник на Кавадарци, држи вода ќе има економска логика при години со “вишок“ на грозје или тешко таа работа да заживее ? Многу држави се ослободуваа од вишокот на вино претворајки го во дезинфекциони средства со субвенции од државата
Држи и тоа како. Дестилерија и тоа како и е потребна на Македонија, ем за вишокот на грозје, ем за презентирање на ракијата како македонски бренд пред светот. Колку само мали дестилерии има во соседна Србија, и прават ракија буквално од секое можно овошје. Со производни колони во дестилерија се вади чист алкохол на 80%, алкохол буквално во се го има, дезинфекциони средства, средства за миење на прозори, шофершајбни итн инт..
Иначе не само во дестилерија, кај нас фали и концентратори за шира. Во соседството на пример доста се користи концентрираната шира за засладување на вината. И сите тие земаат од Италија, бидејќи кај нас ако немаш резервирано која количина ја сакаш, после неможеш да најдеш.
Ја одамна се спремам да организирам тестирање на слепо у мое друштво (има еден само кој се разбира добро у вино).
Веројатно ќе докажам дека луѓето воглавно не знаат кое вино е скапо/добро.
Инаку ете, не се иста сорта гарант, али Совињонот на Тиквеш Спешл С., кој малку беше газиран, не би го избрал, наместо оноа скришното вино на Тиквеш - Вино од Југ или како да ја викаат таа течноста што ја сипаат у пластика, притоа пишувајќи Тиквеш со најмали букви што може. Едноставно, не сакам воопшто да биде газирано виното. Можеби некој кој се разбира би рекол дека тоа е дозволиво до одреден степен, на пример, другаров што се разбира, ми рече дека таа газираност намерно ја додаваат како конзерванс, па претерале или нешто слично.
Автоматски споено мислење:
Тие Тиквеш се како влада во сенка,скриена организација, што има свои во сите пори на општеството, во сите владини структури кои имаат било каква врска со виното и сегде.
Очекувам кога се шетам низ лозје кај другаров, што има винарија, да сретнам некој со униформа од Тиквеш, меѓу лозниците, како проверува нешто. И тука гарант еден од вас е од Тиквеш. Сто посто.
Тие Тиквеш се како влада во сенка,скриена организација, што има свои во сите пори на општеството, во сите владини структури кои имаат било каква врска со виното и сегде.
Очекувам кога се шетам низ лозје кај другаров, што има винарија, да сретнам некој со униформа од Тиквеш, меѓу лозниците, како проверува нешто. И тука гарант еден од вас е од Тиквеш. Сто посто.
Кирил Колемишевски, кој беше избран за заменик-министер за економија при последната владина реконструкција кон средината на годинава, поседува удели и акции во неколку друштва, од кои дел се стекнати во тековната 2019 година.Според податоците на „Фокус“ обезбедени од надлежните институции, во не
fokus.mk
Имаше муабети и дека Љупчо Георгиевски бил врзан со Далвина, а нај ново пријателите на Заеви Никоб влегуваат во бизнисов на местото на Механџиски
Мислам дека у живот (мада релтивно е тоа ваљда), најбољи сооднос на квалитет на вино и цена, сум го добил за некои извонредни вина што ги купив у винаријата у Порто Карас. По 10-12 евра беа.
Кирил Колемишевски, кој беше избран за заменик-министер за економија при последната владина реконструкција кон средината на годинава, поседува удели и акции во неколку друштва, од кои дел се стекнати во тековната 2019 година.Според податоците на „Фокус“ обезбедени од надлежните институции, во не
fokus.mk
Имаше муабети и дека Љупчо Георгиевски бил врзан со Далвина, а нај ново пријателите на Заеви Никоб влегуваат во бизнисов на местото на Механџиски
Љупчо е врзан со визба Валандово, од сигурно информации ова. После продавањето од страна на Агрокор, ја зема човек близок на Геогриевски.
Иначе оваа година за откуп ќе работи и Вила Марија, истите газди си ја отвориле нормално преку друга фирма и пак ќе откупуваат оваа година.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.