Кое е Вашето „црвено знаме“ (red flag)

Член од
28 август 2013
Мислења
4.446
Поени од реакции
13.569
Поинтересни се онија со 'појак' енглески, на пр. 'mummy of 3'

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.844
Поени од реакции
20.343
Ако ти се верува прва работа што ми текна кога го допишав постот беше дека првото нешто што ќе им текне на сите жени (и некои мажи како Igec) кога ќе го прочитаат постот е дека сум претерал па затоа го ставив и последниот пасус. Така што на шала на смеа ваквиот коментар го очекував само прашање беше кој прв ќе го пише. У случајот ти. Не можам да ти опишам колку ми се предвивливи жените и нивните реакции и колку ретко ме изненадуваат.
Не ти е досадно така коа ти е се предвидливо? Се надевам ќе најдеш некоја што ќе те изненади, интересно е :love:

Член од
13 април 2021
Мислења
3.444
Поени од реакции
11.317
Ако ти се верува прва работа што ми текна кога го допишав постот беше дека првото нешто што ќе им текне на сите жени (и некои мажи како Igec) кога ќе го прочитаат постот е дека сум претерал па затоа го ставив и последниот пасус. Така што на шала на смеа ваквиот коментар го очекував само прашање беше кој прв ќе го пише. У случајот ти. Не можам да ти опишам колку ми се предвивливи жените и нивните реакции и колку ретко ме изненадуваат.
Предвидливи ти се жените и нивните реакции, предвидливи се и твоите постови за жените драг Сусаро.

Ах, колку е предвидлив животов :D
Се до моментот додека не те снајде нешто непредвидливо.

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.122
Поени од реакции
25.559
Не ти е досадно така коа ти е се предвидливо? Се надевам ќе најдеш некоја што ќе те изненади, интересно е :love:
Да, досадно е. Иначе сум наоѓал такви што изненадувале, ама многу ретко. И кај сите нив имало едно заедничко НЗС, еден патерн. А тоа е-Не функционираат добро со други жени. Или тие избегаваат други жени или другите жени ги избегаваат нив или и двете. И а приметам малце нетипичен тек на мисли ко за женско прво нешто што ја прашувам е-Како ти тече комуникација со други жени? И одговорот што го добивам е обично: никако, тешко или морам да го прилагодам начинот кој обично го имам за да можам со нив комуницирам. И тогаш знам дека стварно се работи за една од тие "поразличните".

Член од
31 јануари 2024
Мислења
270
Поени од реакции
931
Да, досадно е. Иначе сум наоѓал такви што изненадувале, ама многу ретко. И кај сите нив имало едно заедничко НЗС, еден патерн. А тоа е-Не функционираат добро со други жени. Или тие избегаваат други жени или другите жени ги избегаваат нив или и двете. И а приметам малце нетипичен тек на мисли ко за женско прво нешто што ја прашувам е-Како ти тече комуникација со други жени? И одговорот што го добивам е обично: никако, тешко или морам да го прилагодам начинот кој обично го имам за да можам со нив комуницирам. И тогаш знам дека стварно се работи за една од тие "поразличните".
Чисто методолошки:

Генералната претпоставка зад сите твои писанија за жените е дека полот го одредува карактерот, односно дека сите жени на едно елементарно ниво се исти. Ако ги поделиш на типични и различни, ти отиде цела вистина за нив.

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.844
Поени од реакции
20.343
Искрено јас имав малку проблем да не речам со дечко ми сега маж веќе долги години затоа што имав повеќе машки другари него женски, така пораснав, кога го запознавав ми рече само добро бе ти женски другарки имаш :icon_lol:

Sussaro

Член од
27 декември 2005
Мислења
6.122
Поени од реакции
25.559
Чисто методолошки:

Генералната претпоставка зад сите твои писанија за жените е дека полот го одредува карактерот, односно дека сите жени на едно елементарно ниво се исти. Ако ги поделиш на типични и различни, ти отиде цела вистина за нив.
Јас често генерализирам и бранам генерализации. Но и секогаш допишувам дека можеш да користиш генерализации се додека си свесен дека постојат исклочоци. Затоа што за разлика од природните науки во општествените не постои никогаш нешто каде што е 100% апликабилно за сите луѓе. Но тоа не значи дека патернот како патерн не постои и дека не може да се носи генерален заклучок.

Член од
31 јануари 2024
Мислења
270
Поени од реакции
931
Јас често генерализирам и бранам генерализации. Но и секогаш допишувам дека можеш да користиш генерализации се додека си свесен дека постојат исклочоци. Затоа што за разлика од природните науки во општествените не постои никогаш нешто каде што е 100% апликабилно за сите луѓе. Но тоа не значи дека патернот како патерн не постои и дека не може да се носи генерален заклучок.
Така поставено звучи како ронка надеж дека не се сите жени исти, и дека можеби еден ден ќе најдеш некоја различна. Романтичен концепт во основа, иако потполно погрешен. Ако постојат две спротивставени гледишта, дека полот го одредува и не го одредува карактерот, не постои гледиште помеѓу.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.811
Поени од реакции
3.010
Се надевам сите што бараат љубов ќе ја најдат, а оние што бараат идеална кандидатка за брак ќе ги штиклираат сите нивни точки и подточки кои се наведени во темава, за работите што треба да ги поседува, карактерните и физичките критериуми, кои треба да ги исполни идеалната кандидатка за долга врска/брак или кратка врска сеедно. Млади сте имате време да ја најдете вашата "поубава половина" и да бидете среќни, цело е кога има се. Со среќа на сите! :)(y):LOL::love:

Член од
30 октомври 2022
Мислења
591
Поени од реакции
1.590
Ок. Сфаќам, никој не сака потенцијалниот партнер да има огромна километража. Ама како вие знаете колку партнери има поминато вашиот потенцијален партнер? Ангажирате приватен детектив или ги прашувате пред да стапите во врска со нив?
Ќе ја прашаш и ќе ти кажит дека и си втор нормално.:D

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.811
Поени од реакции
3.010
Искрено јас имав малку проблем да не речам со дечко ми сега маж веќе долги години затоа што имав повеќе машки другари него женски, така пораснав, кога го запознавав ми рече само добро бе ти женски другарки имаш :icon_lol:
Јас имам еден машки пријател и одкако се омажив не сум во контакт со него, зашто некој неможе да сфати дека женско можело да има машки пријател (n):(

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.844
Поени од реакции
20.343
Јас имам еден машки пријател и одкако се омажив не сум во контакт со него, зашто некој неможе да сфати дека женско можело да има машки пријател (n):(
Не до тој степен, сите тие ми се другари, ме израснаа на некој начин, од почеток му беше чудно Оти не сум ваљда ко останатите со цел круг другарки, може се разочара дека нема да има шанса со некоја моја појака другарка :icon_lol:

Sussaro

Член од
27 декември 2005
Мислења
6.122
Поени од реакции
25.559
Не си единствена. Имав колешка на пример со две ќерки. И ми викаше дека ги охрабрува ќерките да се дружат со машки. И јас демек глуп сум ја прашав Зошто? Затоа што вика јас бев растена со машки, машките се "почисти". Тоа почисти и значеше демек директни се, се држат меѓу себе не си прават педерски работи позади грб и лојални се. И кога си во средина кога се вреднува логика, транспаретност, неправење педерски работи зад грб и слично, човек може да се прилагоди на тоа.

Така поставено звучи како ронка надеж дека не се сите жени исти, и дека можеби еден ден ќе најдеш некоја различна. Романтичен концепт во основа, иако потполно погрешен. Ако постојат две спротивставени гледишта, дека полот го одредува и не го одредува карактерот, не постои гледиште помеѓу.
Ова можам да ти кажам само мое мислење пошто не сум стручен антрополог или сличен евеолутивен научник, можам само емпириски да ти одговорам така што земи го ова ненаучно.

Верувам дека полот има инклинација да го одредува карактерот. Мислам дека имаше истражување дека женски бебиња имаат поголема дарба за препознавање на фацијални емоции, во стил мало намрштување ќе го забележат, а машко бебе нема и дека еволуцијата ги има однесно во таа насока емоциите да им се основен темел и улога во општеството, со мажот и со другите жени од племето.

Е ама исто верувам дека интеракцијата со средината, напорот, трудот, влијанието од останатите како и желбата на самата индивидуа да користи повеќе мозок може да влијаат на тоа.

Или упростено гледано еве вака. За мене е исто како зависнот од хероин. Хорсајлата има инклинација (иако не вродена нели) да се води по тој нагон на следна доза и во 94 од 100 случаеви знаеш дека ќе земе пак. Тие 6 од сто се тие што се излечиле.

И кај жените има такви инклинации пример да го одберат најголемиот сељак и куртон пошто им гарантира сигурност и здрава сперма. Ама во редок број случаеви знае да им светне сијаличката дека лошо ќе заврши тоа па и покрај големиот магнетизам кон сељакот сепак се решаваат да одолеат.

Е сега во конкретниве теми жени реагираат на два начина кога ќе пишеш работи што не им се свиѓаат:

1. Хехехе, ти имаш мало куре и инсел си немаш пичка видено во живот.

2. Ако првото не им успеаа и малце ги спастриш следи пасив-агресивот: Јас не знам зошто ти губиш време со мене чим сум таква глупа и не сум на твое ниво, ти секако си најпаметен бла бла.

Заедничко и за двете овие е што се емотивни реакции без никакви издржани и логички контрааргументи. Е сега многу ретко на времето на пример имаше една членка мислам Мнемозина се викаше каде што ми реплицираше поконкретни работи што захтеваа дискусија и беше малку од малку поконкретно нешто. Јас не викам дека треба сите да се согласат со мене, ама дај бе нешто пишано каде што гледам дека си употребил мозок. Нека е најспротивно на моето, дај да видам кохерентна конструирана мисла и став. Не. Хехехехехе мал ти е курот, инсел си, се надевам еден ден ќе си најдеш некоја ко за тебе хехехе. И после се вреѓаат кога им викаш дека емоции им се во 6-та а мозок во лер.

Kajgana Shop

На врв Bottom