Кога треба да кажеме ”извини”?

Член од
29 септември 2005
Мислења
19
Поени од реакции
0
aham

ubav zbor, no sosema bezznacaen dokolku ne e iskreno iskazan

sagaqua

Successful and Creative
Член од
23 декември 2005
Мислења
2.218
Поени од реакции
31
Многу често го употребувам од култура.
Знам да кажам искрено извини на крајот од реченицата, тогаш кога ќе увидам дека нешто сум згрешила.
А го употребувам и на почетокот,ако сакам да укажам на нечија грешка „Извини, ама не си во право...„ :coffee:

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Извинете кажувам кога прекинувам некого во муабет, или кога се јавувам некаде за некоја информација (со тој збор почнувам, дека знам прекинувам некого во кафе-муабет, нормално) па и да е јавувањето општо кај познат доколку не е тој на телефон, или кога влегувам во било каква продавница пред да прашам нешто, или кога поминувам низ гужва ...
Кога грешам некому не кажувам извини дека се осеќам бедно и не верувам дека ќе поправи нешто тоа ... гледам ако може поинаку да го поправам тоа, или ако ми е некој близок викам онака "добро де извини" па звучи многу цинично баш ради тоа што не верувам во зборот ... затоа не го практикувам често.
А не сакам ни мене да ми кажуваат извини ... се осеќа човек кога се кае за тоа што згрешил и тоа извини ако го каже незнам што да вратам па не го сакам ич. Најчесто моите блиски ако ми згрешат им простувам пред тоа, па не ми е пријатно да се измачуваат да смислат како да ми се извинат.:coffee:

Член од
21 септември 2005
Мислења
198
Поени од реакции
0
Uctivo e da se kaze izvini, no da ne se premine vo servilnost. Dosta e zastapen vo mojot vokabular.

P

Princ

Гостин
Како што рекоа неколкумина пред мене, извини несекогаш може да значи нешто за личноста која сте ја повредиле/наштетиле. Мислам дека кога би била мала грешката, тип кој и јас би ја простил со извини, би рекол извини. Но ако е многу поголема, мислам дека тивко ке си одам..

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Извини го употребувам многу често(како што рече Дивнето),но ако му имам некому близок згрешено тогаш употребувам зборови кои и мене ме погодуват како„Многу ми е жал не сакав да те повредам„или„не го направив тоа намерно„...
А зборот извини и нема некое големо значење.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
schtranga напиша:
Dali vi e tesko da kazete ´´izvini´´ bez razlika dali se raboti za sitnica ili nesto pogolemo ?
Не.
schtranga напиша:
Dali vi znaci nesto koga nekoj ke vi se izvini ili isto vi e?
Зависи од личноста и нејзината искреност за која што веќе имам изградено мислење. Може некој да се извини, а да знам дека само лиже гз, може некој да не, а да знам дека му е криво и дека се кае.
schtranga напиша:
Dali so izvinuvanjeto se obiduvame da ja popravime greskata ili samo pokazuvame deka imame kultura ?
Ако се извинуваш од култура, подобро не се извинувај.

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
„Извини” во мојот речник е употребен само кога искрено и вистински се каам за нешто што сум згрешила или ако несвесно сум направила нешто кое би можело да му наштети на другиот. Никогаш не сум се извинувала само колку да се рече и да помине муабетот.
Има луѓе кои од гордост не се извинуваат, а се свесни дека згрешиле, што според мене е глупаво. Човечки е да се греши.

Глупаво се чувствувам ако некој постојано ми се извинува, а се нервирам ако гледам дека не е искрено извинувањето.

Убаво е да не грешиме, да не мора да дојде до „извини”.

betogrozdanov45

мајстор за гибаници
Член од
26 октомври 2005
Мислења
1.549
Поени од реакции
6
Koga sme zgresile...IZVINI e premostliv zbor...malce da se simne tvojata gordost ne e tolku losho, a IZVINUVANJETO pomagfa vo toa...

kLiNkA

Ponosna Hrvatica
Член од
4 јануари 2006
Мислења
2.116
Поени од реакции
5
Izvini.. e toj zbor skoro i go nema vo mojot recnik... jas skoro nikogas ne se izvinuvam (duri i ako znam deka sum zgresila)... mislam deka ako go kazam toa Izvini ke si ja pogazam mojata Gordelivost... taka da ne ni pametam koga posleden pat sum kazala IZVINI (a da sum go mislela toa)... nekogas kazuvam izvini ali pred toa i mene da mi kazat izvini a ja vrakam samo od kultura

Eko1

Форум Џедај
Член од
20 мај 2005
Мислења
1.579
Поени од реакции
29
Јас го користам зборот многу често.....во конверзација..... на телефон и тнт..... доколку сум згрешил на некого обавезно се извинувам во тој стил да знае дека го мислам и дека сум увидол каде грешам...... кој признава пола му се опростува... нели? :wink: :icon_lol:

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.404
Поени од реакции
5.960
Кажувам "извини" секогаш кога знам дека сум згрешила и навистина ми е жал за постапката. Иако многу е тешко да се победи гордоста за да се изговори тој збор. Но зборот нема никакво значење ако не е кажан од срце.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Извини се кажува кога се мисли, особено по грешка.

зунза

Модератор
Член од
27 јануари 2006
Мислења
3.301
Поени од реакции
60
Ako stvarno sum vinovna,ako stvarno me boli sto sum pogresila ili se slucilo taka,ako vo sebe se jadam i ne mi e ubavo i me jadi sovesta,normalno deka lesno ke kazam Izvini!
Inaku ne velam izvini za gluposti.Ne e toj taka lesen zbor pa za sekoja glupost ajde izvini izvini izvini.....
Ne go koristam za se i seshto,ne vredi za se da se izvinuvam :) hehe. Inaku za kulturno izvini si koristam "pardon" ili "izvinete" ili sl.

Kajgana Shop

На врв Bottom