Киселини во стомак

Lajce

Не за сркање
Член од
19 април 2006
Мислења
997
Поени од реакции
116
bube напиша:

Imate srekja sto naletav na forumov i bas radi ovaa tema se registrirav,
ne deka nemam popametna rabota,tuku znam kolku e bolno da "imas kiselina".
Site sto ke se prepozaat vo mene gi sovetuvam da postapat isto kako i jas.
Prvo da pocnam so nacinot na ishranata,bidejki toa e najvaznoto.
Ja sum tip gurman i fanatik po blago. Uste kako dete si jadam cesto blago,razni cokoladi
kolaci,koka kola,sendvici,pici .....
So eden zbor KATASTROFA...
Pri vakva hrana zeludnikot e primoran da laci povekje kiselina so sto se zgolemuva moznosta od negovo ostetuvanje. Ovaa ne e edinstvenoto,ako plus ste primorani da zemate i antibiotici i raznorazni lekovi protiv bolki vo mojot slucaj ketanol forte himoral
i vibramicin,so sigurnost trvdam deka ste go ostetile zeludnikot(negovata sluzokoza koja e bariera sto sluzi da ne ja osekjate kiselinata).
Znaci sekoj ima kiselina,nekoj ne ja osekja,a nekoj da(toj e bolen).
Ja custvuvate kiselinata(gorenjeto)vo zeludnikot zatoa sto vi e ostetena barierata.
Na takvite osteteni mesta se naseluvaat gabite sto gi vnesuvame so hranata vo najlos slucaj i kralicata na gabite (HELIKOBACTIS). Fala bogu jas ja nemav!!
Se ustanovuva so kontrola na izmetot! Odbranata na organizmot pocnuva da raboti
i zeludnikot laci kiselina i koga ne jadete(sigurno imate gabi-paraziti-pecurki[narodski])
Nas toa ne boli pa nie ja blokirame negovata rabota so razno razni gluposti
od tipot na bikarbona rutacidi i site neutralizatori na zeludnikovata kiseleni.
Tuka sme glavni zastitnici na gabata,koja se osekja prijatno,zastitena pa bara povekje od nas seker vo vid na cokolado ,sladoled,kolaci....
Pri takva ishrana gabata gi osvojuva tenkoto,debeloto,dvanaestpalecnoto crevo se mnozi i prodozuva da vodi borba protiv vas................................
prodolzuva........
Прво навистина фала на советиве горе долу и нас ни се познати ама нејсе убаво се изложени тука :cuc::cuc:
ама многу рестрикции бе ке биде тешко:raz::my9:
 

TWEETY***

Мy life..my rules..any questions?
Член од
18 февруари 2006
Мислења
2.041
Поени од реакции
66
Киселини во стомакот претставува вишок на дигестивни сокови во желудникот помеѓу кои најважна е хлороводородната киселина (солна киселина). Овие сокови можат да преминат во хранопроводот предизвикувајќи печење кај срцето и во грлото.


Симптоми: Чувство на киселост и болка во стомакот. Со време киселината се качува во хранопроводот и предизвикува силно чувство на непријатност и печење).
Ако ова се случува често може да предизвика заостанување на течности, со тенденција за предизвикување на реуматоиден артрит, главоболка, а забите можат да станат многу осетливи на оцет и кисели овошја.


Причини: Печењето се јавува почесто кога постои проблем со црниот дроб или бубрезите. Исто така може да биде предизвикан од лоша комбинација на храната или кога се консумираат овошје и сокови по јадење месо или некоја друга тешка храна. Храната лесно се вари (30 мин.). Ако прво јадете месо, ќе бидат потребни часови за да се свари, при што ќе му оневозможи на овошјето да премине во тенкото црево за да се свари. Ова предизвикува варење на овошјето во желудникот, што доведува до лошо варење и појава на киселини.


Препорачан третман:
1. Не прејадувајте се.
2. земајте големи дози чист Алое Вера гел. Тој ја неутрализира киселината и го регулира нивото на Ph.
3. алфалфа (Зелени таблети со хлорофил, алфалфа, хромпиколинат и др.). Алфалфа помага поради својата голема алкалност.
4. Ѓумбирот е исто так од голема корист во ресорбирањето на стомачните киселини. Во исхраната вклучете и алкалниа храна како што се урми, папаја и печени јаболки.
5. сокот од компир е ефективен против киселини. (исцедете малку сок од компир во вода, оставете го да преноќи и испијте го следниот ден со сок од алое вера)
6. не легнувајте веднаш после јадење бидејќи так желудочните сокови ќе преминат во хранопроводот и грлото. Ако лежите, држете ја глават подигната. Се препорачува да не легнувате барем 2.5 часа по јадењето.
7. елиминирајте ги продуктите кои предизвикуваат киселини: напитоци со кофеин како кафе, чај, колаитн. Избегнувајте и лути пиперчињња, црн пипер, какао, црвено месо и тестенини. Исто так избегнувајте цигари и газирани пијалоци бидејќи тие го надувуваат стомакот и долниот дел на хранопроводот.
8. елиминирајте ги пржените и масни јадења.
9. Елиминирајте го стресот и анксиозноста од Вашиот живот бидејќи ова е една од главните причини за појава на киселини, гастрит и чирови.
10. ладни влажни крпи на стомакот по јадење помагаат во намалувањето на киселините и дискомфорот.
Ако не се обрне внимание на овој проблем, може да дојде до појава на чир
МНОГУ ВАЖНА ЗАБЕЛЕШКА! Пред оброк, јадете го најпрвин овошјето и соковите, а потоа причекајте да се сварат (30 минути). Ако јадете овошје после оброкот тоа не може брзо да се свари и ќе почне да ферментира, предизвикувајќи проблеми во варењетои појава на киселини
.ВНИМАНИЕ! Ако ги имате следниве симптоми заедно со киселини: гадење, вртоглавица, повраќање со крв, болка во градите која се шири во вратот и рацете, консултирајте се со Вашиот лекар.


 
Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
61
Офчар напиша:
Абе, ви се дешава?

Ја изглеа гнетам крволочно, све јадам.. па после оп трт.

Ајде дежурните нека напишат нешто на оваа тема. И како да ја лечам сем сода бикарбона, не за друго, ај шо е гадна, касно е, па ко ќе ждригнам моите ќе ги разбудам..
Goltni 3-4 zrnca ziv oriz.
Jadi zitarici (ovesni snegulki i sl)
Ladno mleko:smir:
 
Член од
20 март 2007
Мислења
8.493
Поени од реакции
308
па шо знам јас кога имам киселини една две коски од маслинк. да озбилно помага, со сила ако треба и после ни глава ова де ни стомак те боле онака свеж 5ка. :)


pozdraFFF....
 
Член од
27 февруари 2006
Мислења
1.356
Поени од реакции
9
За мене спас од киселини во желудников се или јаболко, или ладно млеко, помага
 
Член од
5 април 2007
Мислења
252
Поени од реакции
4
Sto sakajte pijte samo da znaete toa e privremen lek,ja sum probal se vo vrska so kisilinite no nisto ne pomaga trajn.
Moj sovet e da pripazite na hranata,pijalcite,cigarite i sto poveke da sportuvate,mene toa edinstveno me pomaga.
Imav nekoja povreda i bev malku otsuten od vezbanjeto i za nekolku dana pocnaa kiselinite,koga povtorno se aktivirav so sporto se izgubija.
 

Batistuta

..пак од скриен број...
Член од
16 февруари 2005
Мислења
1.945
Поени од реакции
50
Ептен ретко ми се дешава... :)
Последен пат беше од едно заебано битолско бело вино у пластика :tapp:
Пелистерка знае доста да помогне... :wink:
 
К

Кнез Мишкин

Гостин
Добра тема ама зошо писувате киселини во желудникот има само една киселина тоа е хлороводородна со масена концентрација која се движи од 0,1 - 1%...Иначе порано често имав киселина ама најдобро решение е да си одте на ренген да си направите снимање ке ви дадат терапија и готова работа...ако не ја изгубите целосно барем ке се намали ацидната хиперсекреција...
 
Член од
27 септември 2007
Мислења
1.028
Поени од реакции
440
Јас имам киселина во желудникот и шмукам KOMPENSAN апчиња и подобро ми е. Пијам и чај од нане и уште подобро ми е. Нагло ослабев одкако ја имам киселинава, која се ствара не од друго туку од јадење тестенини многуууу.
 
M

MIL

Гостин
Popravilo e Kiselini vo zeludnik ne vo stomak,jas imam kiselini najcesto od blago navecer ako apnam cokoladce ili od koka kola ili od nekoe jadenje se stvaraat od hrana i posle se lecam so pienje soda bikarbona edna lazicka i kisela voda i posle ne kiselini se jadam niz zdrigggggggggggggggg :pos2: e togas veke lesno se dise Coveci gledajte da ne ve fanat grdo e stvarno :jaj:
 

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Тие киселини ги имав кога примав инфузии два пати дневно стварно неубо чувство, ама зато тука беше Ранитал... иако некако чудно ми мириса
 
Член од
22 ноември 2008
Мислења
415
Поени од реакции
11
Не знаев што е тоа за што толку луѓево се жалат се додека не пробав 2 лажици мед :nesvest: Ауу... ама ми помина за брзо време без никакви апчиња, а оттогаш ми се нема повторено:pipi:
 

Martin_GSM

бившиот torrent
Член од
13 април 2006
Мислења
2.076
Поени од реакции
68
ааа како ме фаќа ко ке каснам некое јадење ама малце ако каснам а ако изедам повеке немам никаква мака. ова посебно со смоки и со соленки ми се дешава ама се решава со кисела вода.
 

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Во последно време имам многу сериозен проблем со киселинити и сериозни болки во стомакот.

Станува збор за многу, многу сериозен проблем кој значително влијае на расположението и кој бара многу голема упорност во лекувањето.

Факт е дека мора да се откажеш од некој тип на храна и да внимаваш што јадеш за да го решиш овој проблем, иначе целиот живот ќе ти помине со апчиња.

Јас разговарав со еден доктор специјалист за оваа проблематика, вели дека гастроскопија (стетопскопија) е најдобриот начин за да се утврдат причините од кои произлегуваат болките во желудникот. Процесот е специфичен и болен, но мора да се издржи.

На клиника за гастроенетерохепатологија прават специфичен начин на исхрана за секоја пациент со кој ќе се намалат ваквиот тип на проблеми.

Иначе доколку во меѓувреме ако некој има некој нов лек како да се надминат овие проблеми ќе му бидам благодарен ако ми пише, зошто тек во вторник имам закажано за на лекар, а до тогаш болките не се трпат!~
 

Kajgana Shop

На врв Bottom