Кефир

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.436
Поени од реакции
29.971
Има згрутчување горе и бистра течност доле. Како да ја одвојам мајата за пак да ја употребам?
Не се секирај, згрутчувањето е нормално. На времето кога во Кафказот номадите правеле кефир (од таму потекнува), кефирот се правел во мешини од козји желудник кој висел над влезот од шаторот. Обичај било како што доаѓале гости во шаторот (и домашните вклучително кога влегувале), секој по еднаш ја „шамарал„ мешината со кефирот. Со ова практично се промешувал кефирот.

Тоа и ти ќе го направиш, ќе ја промучкаш теглата за да се воедначи вискозноста на содржината на теглата. Потоа сето тоа го цедиш низ голема пластична цедалка (која седи во голема пластична инка). Така е најлесно.

Ако не си спреман за лесно (си пишува убаво се што треба од „опрема„ во уводните постови) тогаш ќе мораш да имровизираш со цедењето... потежок начин (попрљав начин дефинитивно). ;)[DOUBLEPOST=1392914863][/DOUBLEPOST]Инаку Бучен Козјак млекото последниве неколку пати е тапа. Многу „течен„ испаѓа кефирот, и покисел пошто очигледно млекото е „фабрички„ поразводнето отколку што треба и така премалку храна има за кефир мајата: станува прекисел кефирот и разводнет. Здравје Радово беа супер додека се продаваше во кесе, сега во тетрапак за никаде го направија (разводнето и со чуден вкус, помалку иде како мувлосано расипано да е млекоти, а и кефирот после).

Ќе морам пак Битолско да пробам. :-/
 
Последно уредено:
Член од
29 март 2013
Мислења
35
Поени од реакции
8
Не се секирај, згрутчувањето е нормално. На времето кога во Кафказот номадите правеле кефир (од таму потекнува), кефирот се правел во мешини од козји желудник кој висел над влезот од шаторот. Обичај било како што доаѓале гости во шаторот (и домашните вклучително кога влегувале), секој по еднаш ја „шамарал„ мешината со кефирот. Со ова практично се промешувал кефирот.

Тоа и ти ќе го направиш, ќе ја промучкаш теглата за да се воедначи вискозноста на содржината на теглата. Потоа сето тоа го цедиш низ голема пластична цедалка (која седи во голема пластична инка). Така е најлесно.

Ако не си спреман за лесно (си пишува убаво се што треба од „опрема„ во уводните постови) тогаш ќе мораш да имровизираш со цедењето... потежок начин (попрљав начин дефинитивно). ;)[DOUBLEPOST=1392914863][/DOUBLEPOST]Инаку Бучен Козјак млекото последниве неколку пати е тапа. Многу „течен„ испаѓа кефирот, и покисел пошто очигледно млекото е „фабрички„ поразводнето отколку што треба и така премалку храна има за кефир мајата: станува прекисел кефирот и разводнет. Здравје Радово беа супер додека се продаваше во кесе, сега во тетрапак за никаде го направија (разводнето и со чуден вкус, помалку иде како мувлосано расипано да е млекоти, а и кефирот после).

Ќе морам пак Битолско да пробам. :-/
A da probate so domasno mleko nekoj privatmjak da vi nosi doma
 

Anne.

~ Happiness In Slavery.
Член од
4 декември 2009
Мислења
4.628
Поени од реакции
10.284
Постојат некои правила за тоа кога и како да се пие? Дали сабајле на гладно, да не се меша со нешто друго и сл? Фала :)
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.436
Поени од реакции
29.971
Ма не, од аспект на консумација кефирот слободно сметај го исто како јогуртот, ама барем десетина пати побогат со пробиотски содржини.

Не сум слушнал за било какви проблеми во комбинација со други јадења (лековите си имаат предупредувања кои одат со јадење а кои не). Се разбира освен во хипотетички ситуации како на пример ако изедеш половина чоколадна торта и потоа испиеш кригла кефир... ;)
 

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
@Vanlok може да ме ставиш и мене на список за маја од кефир? :)
 
Член од
13 јануари 2013
Мислења
11
Поени од реакции
7
Ќе морам пак Битолско да пробам. :-/
@Vanlok проба ли со Битолско? Како ти изгледа? Приметив дека "алпско млеко" содржи 3,5 % масленост, но е трајно млеко и за сметка на тоа има повеќе конзерванси..

Ма не, од аспект на консумација кефирот слободно сметај го исто како јогуртот, ама барем десетина пати побогат со пробиотски содржини.

Не сум слушнал за било какви проблеми во комбинација со други јадења (лековите си имаат предупредувања кои одат со јадење а кои не). Се разбира освен во хипотетички ситуации како на пример ако изедеш половина чоколадна торта и потоа испиеш кригла кефир... ;)
Пред некој ден пробав, и мислам дека лошо оди ако се конзумира пред/по риба (како што се збори и за останатите млечни производи)...
 
Член од
29 март 2013
Мислења
35
Поени од реакции
8
Milo mi e sto najposle makedonija go otkri kefirot....:)
Deka pomaga pomaga samo potrebno e poveke vreme
Ne odzema vreme samo 5 minuti dnevno..
Najgolem pronlem na ligeto e mrzata i nemaat odgovornost. ...:confused:
Kefirot dava mnohu a bara samo 5minuti vnimanie potrudete se nema da zazalite ... pozzz
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.436
Поени од реакции
29.971
@Vanlok проба ли со Битолско? Како ти изгледа? Приметив дека "алпско млеко" содржи 3,5 % масленост, но е трајно млеко и за сметка на тоа има повеќе конзерванси...
Битолско свежо, не Битолско трајно. Што да кажам, agony of the choice (што би кажал Black Adder).
Не е полошо од Бучен Козјак, секако е подобро од Здравје Радово кое моментално е ужасно.

Изборот на свежо млеко е за никаде, како што кажа @maktigar домашно пресно молзено млеко е најдобро но алас, не е лесно во Скопје да најдеш редовно снабдување од домашно млеко. Ако некој знае фармер.продавач во околина на Карпош 4, частам пиво (или друга пијачка по избор).


П.С. Риба и кефир? Побогу, со риба само бело вино иде. Зошто некој би сакал млечен производ со риба? ;)
 
Член од
24 февруари 2014
Мислења
1
Поени од реакции
0
Ма не, од аспект на консумација кефирот слободно сметај го исто како јогуртот, ама барем десетина пати побогат со пробиотски содржини.

Не сум слушнал за било какви проблеми во комбинација со други јадења (лековите си имаат предупредувања кои одат со јадење а кои не). Се разбира освен во хипотетички ситуации како на пример ако изедеш половина чоколадна торта и потоа испиеш кригла кефир... ;)
Може од културата?
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.436
Поени од реакции
29.971
Се разбира дека може, со задоволство ќе дадам од мајата на секој што сака да си прави сопствен кефир. Но мора да те предупредам дека ќе треба да почекаш пар месеци. Веќе има неколкумина што имаат побарано пред тебе.

Воедно да ги замолиме сите што не читаат и веќе имаат маја, да се приклучат во споделување на вишокот што со време редовно се јавува.
 
Член од
29 март 2013
Мислења
35
Поени од реакции
8
za 10 15 dena ke imam voden kefir dali ima zaineresirani ( znaci ne e mlecen kefir ) da ne nasani zabuna .... koj moze da si go podigne vo ohrid[DOUBLEPOST=1393321484][/DOUBLEPOST]VODENI KEFIR:sinonimi: japanski kristali, tibicos, biserne suze, kaspijske alge...

Vodeni kristali poznati su još po nazivu Tibicos, izgledaju kao izmrvljeni gumeni bomboni staklaste boje. Napitak nije lošeg okusa, nešto kao gazirana limunada. Ovdje u stvari nije riječ o pravim kristalima, nego o probiotičkoj kulturi koja odgovarajućom pripremom stvara tzv. vodeni kefir. Da bi učinak bio potpun, napitak bi se morao pripremati svaka 24 sata i piti svakodnevno do litra i pol. Kako bi se kristali namnožili potrebno im je oko mjesec i pol dana, na danjem svjetlu na sobnoj temperaturi, zimi se to vrijeme malo produljuje.

MOJA PREPORUKA:

LIMUN, GROZDJICE I OSTALO SUHO VOCE NIJE NEOPHODNO - ONI SAMO DAJU AROMU. SECER NEMORA BITI OBICNI KUHINJSKI VEC MOZE BITI I VOCNI (IZ VOCNOG SOKA), SMEDJI NERAFINIRANI, GROZDJANI SECER, MED... VODU MOZETE ZAMJENITI CAJEM ILI DOMACIM VOCNIM SOKOM. IZBJEGAVAJTE VODU SA KLOROM - VODOVODNU VODU NO AKO BAS NEMATE DRUGU MOZE I TA NO ONDA NEKA BAR ODSTOJI OTVORENA PAR SATI ILI JOS BOLJE DA BUDE SOLARIZIRANA (PAR SATI NA SUNCU). NAJBOLJA JE IZVORSKA - FLAŠIRANA ILI JOS BOLJE DIREKTNO SA IZVORA.

RECEPT i DJELOVANJE mozete vidjeti na slici:

Attached Thumbnails

__________________
“Ne vjeruj zato što je to mudrac rekao, ne vjeruj zato što je to uobičajeno mišljenje, ne vjeruj zato što je to zapisano, ne vjeruj zato što netko drugi to vjeruje, nego prosudi istinu i nakon što ju pažljivo ispitaš i raščlaniš i uvidiš da će svima činiti dobro, živi u skladu s njom i pomozi drugima da čine isto. – Buda
jas gi korisam i mlecniot i vodenio kefir bomba se i dvata[DOUBLEPOST=1393321810][/DOUBLEPOST]LJEKOVITOST GLJIVE VODENOG KEFIRA:
1. Regulira izmjenu obrambenih tvari u organizmu (tj. pojačava proizvodnju limfocita koji služe u obrani našeg organizma od bolesti, pogotovo teških bolesti poput aids-a, tumora.. )
2. Liječi bolesti srca, regulira tlak (visok i nizak), te razgrađuje kolesterol u žilama
3. Liječi gušteraču, jetru i slezenu
4. Liječi žuč, čisti žučne kanale, dvanaesnik i otapa žučne kamence
5. Liječi želudac i crijeva, uspostavlja redovitu probavu i čisti crijeva od zaostalih nakupina
6. Gljiva stvara antibiotik i liječi upalna mjesta u organizmu, također spriječava upale
7. Liječi oboljele bubrege, bubrege koji ne rade punim kapacitetom i kontrolira bubrežne puteve
8. Onemogućuj razvitak novih metastaza i uništava stare
9. Revitalizira organizam uklanjajući umor, pospanost, bezvoljnost.
10. Pomaže kod impotencije uzrokovane stresom, nedostatkom vitamina, minerala..
11. Pomaže u uklanjanju svih simptoma stresa, poput opadanja kose, masne ili pretjerano suhe kože, pucanja noktiju, gnojnih prišteva..itd.
12. Pomaže kod kožnih oboljenja, psorijaze, gljivičnih infekcija, virusnih infekcija(hpv), bakterijskih infekcija
13.Pomaže kod uboda komaraca, osa, pčela, i raznih kukaca
14. Pomaže kod vaginalnih problema (za žene sa učestalim vaginalnim infekcijama - gljivičnim, bakterijskim, virusnim) - u roku mjesec dana infekcije se prestaju pojavljivati
15. Liječi neurološke probleme, nesanicu, ublažava simptome teških psihičkih bolesti
16. Pomaže pri stvaranju crvenih krvnih stanica, pa je pogodno kod raznih oblika anemije, obilnih mjesečnica... itd.
17. Pomaže pri uklanjanju vode iz organizma
18. Potiče na rast trombocite pa rane brže zarastaju što je pogodno za dijabetičara, u čijem slučaju se ne smije stavljati više od jedne žlice šećera (bolje smeđega)
19. Pomaže u odstranjivanju loših bakterija iz organizma i ukljanja uspješno gljivice, pogotovo candidu albicans[DOUBLEPOST=1393321988][/DOUBLEPOST]za vanlok evo lica koi prodavaat mleko
Цена: 40 Денари
Опис:
prodavam kvalitetno kozjo mleko so distribucija do vasiot dom.

Локација: Скопје Огласувач: Toni Dimevski
Прати Е-Маил
075277410
[DOUBLEPOST=1393322080][/DOUBLEPOST]Цена: 50 Денари
Опис:
kvalitetno mleko kozite se xraneti so prirodna hrana bakterioloski ispravno
Прати Е-Маил
070981973
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom