Квалитетот на водата што ја пиеме

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Вагав, рачунав, читав по интернетов многу, и дојдов до заклучок дека најбоље решение е филтрирање со филтер-бокал. Најбољи се Брита и рускине Камфор (мислам така се викаа).
Најлошо решение е тоа кое го упражњавав пред да почнам со филтер, а тоа е флаширана у пластика. Полошо од пластика е чешма (но само за градови што имаат лоша вода од чешма).
И јас имам таков бокал. Филтерот пишува дека треба да се мења еднаш месечно, а во СК го мењам еднаш неделно од што се затупанува, па сеа гледаме колку е здрава водава.

Член од
22 декември 2011
Мислења
2.324
Поени од реакции
5.362
Факт е дека пиеме нечиста вода. Мене ми се гади веќе кога ја пијам. Најдобро е купечка, но треба да фрлаш многу пари за тоа, барем јас за вас не знам зошто пиеме огромни количества на вода посебно во овој летен период :)

Член од
25 јуни 2012
Мислења
2.497
Поени од реакции
2.407
Каква флаширана вода, полошо нема. Водата е ставена во пластика, всушност во нафта. Незнам зошто да се купува вода во Македонија кога ние сме меѓу ретките земји во светот што имаат чиста вода за пиење. А за да се исчисти може да си се користи филтер.

Г

Гучи

Гостин
Кај мене па секое сабајле песок има во водата, кога мијам заби ми доаѓа како да имам паста со гранули :D
What if you are using паста со гранули

But you just don't know :unsure:

Ме мрзеше да ја праам на фотошоп, добро е и вака :icon_lol:

Иначе купечка ич неможам да пијам, некој чуден вкус ми има.

Член од
24 април 2008
Мислења
10.959
Поени од реакции
12.377
Рашче дава една од најквалитетните води за пиење што сум ги сретнал...неможе да се мери со флаширана според мене.
Кажи им го тоа на црните гезвиња и на црните лончиња кај мене дома, кои секогаш обелуваат при греење на вода во нив. :D

А не се од времето на Југославија, не се постари од 5 години, па да кажеш дека во нив е проблемот.

Ајдееее, доста више со вакви муабети водата ваква водата таква, црви имала , нечиста била бла бла бла.. Барем до сега никој не умрел :cenzura: Јас си пијам од чешма и е многу подобра од ,,купечкава''. Впрочем имаме една од најквалитетни води у Европа... така да кој има од вишок нека си пие флаширана :D
Јас мислам дека проблемот не е во водата, туку во водоводот.

Скопје има бајаги стар водовод, особено во општина Центар, но никако да и текне на било која градска администрација да се ангажира околу менување на водоводните цевки, од кои некои датираат од пред скопскиот земјотрес од 1963 година.

Очигледно спомениците и административните згради напикани како сардини во конзерва се поважни од скопскиот водовод и од здравјето на скопјани.

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
What if you are using паста со гранули

But you just don't know :unsure:

Ме мрзеше да ја праам на фотошоп, добро е и вака :icon_lol:

Иначе купечка ич неможам да пијам, некој чуден вкус ми има.
:cuc: за болдот.
За моето селце(Колонија-Идризово) можам да кажам дека име многу убава вода,само некој пат кога ќе нема подолго време вода таа е бела,али по некоја минута се очистува :)

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Водата во Скопје е одлична, дел е изворска од Рашче, а дел од бунари
Човечкиот е прилагоден на конзумира природна вода, во која има и други материи ( на пример варовник ). Ако некој пробал да пие дестилирана вода нема да му се бендиса
Глупост прават тие што пијат вода од шишиња. Во шишињата може да има сешто и кој знае дали таква вода е бактериолошки исправна по кој знае колку време чување
Глупост е и некој што ја филтрираат водата. Воопшто не пречи да има малку минерални материи во водата - напротив
Не заборавете: Човекот е природно суштество и тој е прилагоден на природна вода
Омекната или дестилирана вода е добра за акумулатори и сл.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Дали некогаш сте се запрашале каква вода пиете?
Дали и колку е квалитетна и здрава водата што ја пиеме од чешма?
Дали фалишираната вода е подобра од таа од чешмите?

Јас од чешма ретко пијам вода, зошто според мене не е чиста некако. А и ми создавала проблеми во некои случаеви.

Што мислите вие?
сакаш да кажеш демек таа купечката вода е подобра него оваа од чешма што ти тече?

значи каков народ постои... абе златна вода имаме ние во македонија - од чешма да пиеш вода ништо да не ти се деси.. толку богати сме со вода неможете да замислите... наброј ми од сите држави у светов колку има такви што може да си дозволат да пиат од чешма? еве ти пример грчка... сите купуваат вода од лидл зашто кај нив не се пие вода од чешма... таа вода ја користат за други цели.. ете земи ја германија. - исто! франција швајцарија и мн мн други држави... па ке кажам - златна вода имаме ја употребуваме како што нетреба! со питка вода ние вадиме бавчи переме коли миеме улици прскаш у двор да се разладиш и тн и тн и тн....

К

Кнез Мишкин

Гостин
Водата се испитува:
-хемиски (хлориди, сулфати потрошувачка на кислород, железо, амонијак, нитрати, нитрити) + од токсиколошка лабораторија: манган, кадмиум, олово, арсен, жива...
-физичко хемиски (заматеност, pH, кондуктивност)
-бактериолошки
Сите анализи се прават на високо ниво и водава се контролира секој ден, кога бев на пракса баш у ваква лабораторија ми кажуваа дека речиси во сите градови водата е одлична, само варира тврдината (количеството на калциум и магнезиум)

Најголем бизнис ти е да земеш вода од чешма да ја флашираш и да ја продаваш.

Плус нутриционистички велат дека нема разлика од куповната и водата од чешма. (се разбира ако и двете се исправни)

Има едни филтри, со јоно-разменувачки смоли (катјонити и анјонити), за бокал, еднаш купив пропуштив вода и анализирав кондуктивност пред пропуштање и после, разликата беше незначителна. Си велам не е возможно, па пишува дека има смоли, отворам внатре, немаше ни 3 грама смола, имаше памук, активен јаглен и малку смола.

Од тогаш си пијам од чешма, имам само механички филтер, да не се наголтам песок. :D

L

.Lost Angel.

Гостин
Еве до тие кои што викаат дека водата е нечиста и сл. Водата си е супер отидете до кај изворот и ќе видите каква вода е. Факт е дека цевките по кои доаѓа водата се лоши затоа многу пати и гледаме дека водата е бела бидејќи ставаат хлор. Водата е многу поубава која извира него ли таа што ја пиете во шишиња пластични. само работата е што додека дојде водата до нашиве чешми ќе стане по друга бидејќи доста цевки сеуште непроменети од 68ма. така да али сепак според мене поубаво е да се стави филтер на чешмата и да ја фитлира водата.

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
сакаш да кажеш демек таа купечката вода е подобра него оваа од чешма што ти тече?

значи каков народ постои... абе златна вода имаме ние во македонија - од чешма да пиеш вода ништо да не ти се деси.. толку богати сме со вода неможете да замислите... наброј ми од сите држави у светов колку има такви што може да си дозволат да пиат од чешма? еве ти пример грчка... сите купуваат вода од лидл зашто кај нив не се пие вода од чешма... таа вода ја користат за други цели.. ете земи ја германија. - исто! франција швајцарија и мн мн други држави... па ке кажам - златна вода имаме ја употребуваме како што нетреба! со питка вода ние вадиме бавчи переме коли миеме улици прскаш у двор да се разладиш и тн и тн и тн....
Да, купечката е подобра. Јас неколку пати имам приметено водата од чешма колку е нечиста и не е убава за пиење. Па дури некад и проблеми сум имал заради нечиста вода. И тоа не е само кај мене дома, дури и кај роднини (исто и тие ми имаат спомнато дека водата е нечиста), пријатели, другари итн....

Значи катастрофа е водата од чешма кај нас. Добра е, но само во планинските делови кај што се пие изворска вода. Али по градовите нема чиста. Нека не те лажат. Не смениле цевки од 1 светска војна.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113

Kajgana Shop

На врв Bottom