Кајганџиски книжевен предизвик за 2025 година

Колку книги сметате дека може да прочитате во 2025?

• Extremely Easy Level - 1 книга

• Very Easy Level - 3 книги

• Easy Level - 5 книги

• Medium Level - 10 книги

• One Per Month Level - 12 книги

• Major Level - 15 книги

• Hard Level - 20 книги

• Very Hard Level - 30 книги

• Extremely Hard Level - 40 книги

• Ultimate Level - 50 книги

Резултатите може да се погледнат само после гласање.
Член од
26 февруари 2024
Мислења
21
Поени од реакции
44
9. As good as dead, Holly Jackson, 5/5 трета и последна книга од трилогијата A good girl's guide to murder

1738346677588.png

Леле луѓе какво финале! Олку добра трилогија одамна немам читано, од проста причина што уште од првата книга авторката не подготвува за тоа што следи во втората, ликот еволуира, се соочува со гнев роден од неправдата, растечка агресивност, а после втората книга и со PTSD, за сето тоа да биде одлично доловено и кулминарано во третата книга. Иако навидум, посебно првата книга делува тинејџерска, воопшто не е така.

Член од
3 декември 2018
Мислења
20
Поени од реакции
23
1. Приказничар - Жарко Кујунџиски
Одлична збирка на раскази од Жарко, му доаѓа како еден постмодернистички обид за проширување на можностите на расказот како книжевна форма. Посебно ми се допадна расказот И јас сум Скопје, во кој што на еден смел и оригинален начин авторот зборува за општествените неприлики што го задесија нашето општество и главниот град. 4.5/5

2. Кад смо били млади - Оливер Ловренски
Книгава ја прочитав на хрватски, кај нас уште не е преведена. Лани направи мал бум низ Европа и во Норвешка, па ми беше на тапет веќе некое време. Арно ама, се гледа дека повеќе време се посветило на форма отколку на содржина (а не сум сигурен дека тоа е направено целосно намерно). Авторот е релативно млад, и верувам дека го искористил моментот на помодарство за да провлече еден просечен ракопис за современата младина во Осло, користејќи се со сленг и своевидна мешавина од поезија-проза. Иако не ми остави некаков преголем впечаток, книгата си има свои предности, посебно интересниот хумор и референцирањето на популарна култура на моменти. 3/5

Attachments

Kajgana Shop

На врв Bottom