со јачмен де
За тој грав обично користам од темниот - кафеавиот грав, стандарндо се вари и се истура првата вода, после во тенџере оди масло на него препржувам праз (секогаш користам праз место кромид) ко ќе подомекне додавам сецкана сланина, некоја сува (или свежа) пиперка тоа кратко се пропржува, лајца црвена пипер и одма оцедениот грав и со топла вода залевам - 5-6 зрнциња црна пипер. Се вари на тивко а за тоа време на страна се вари јачмен, мојата мерка е пола кило грав - 100 грама јачмен. кога јачменот е речиси сварен (по тврдоста на зрното оценувам) го турам јачменот в гр ав и се доварува. Јачменот побрзо се вари од гравот и треба да се стави кога и гравот е при крај. 10-15 минути пред крај ставам сол, вегета, ловор и лајца доматно пире или пола филџан домата. На крај секогаш вадам пиперките дали сувви или свежи го стругам месестиот дел а кожичките ги фрлам, кје ги иситнам со нож како кашичка и ги враќам во гравот. Ова е даламтинска рецепта има неколку варијации али мене овака ме бендиса, треба да се зема јачмен кој е за јадење пошто постои и оној кој е за стока или живина ранење а не е ист. Ист е рецептот и грав со макарони само што место јачмен одат макарони , и ова ми е од далмација.