Кафе барови

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
400?!?......тешко со законов за забрането пушење..
Тоа ќе го речев и јас.

400 се прават, не дека не. Ама зависи многу тука квадратурата, клиентелата, цените...
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Јас можам за мала кафана да ти кажам, многу скромен инвентар, инвестиција позначајна само во кујната, 25 маси х4, дневна заработка 1.500 евра.
 

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Башка рекет што треба да даваш тука исто одат доста пари месечно.
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Јас можам за мала кафана да ти кажам, многу скромен инвентар, инвестиција позначајна само во кујната, 25 маси х4, дневна заработка 1.500 евра.
Бога ми, кафана со 25 маси и не е така мала кафана.
 

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Тоа ќе го речев и јас.

400 се прават, не дека не. Ама зависи многу тука квадратурата, клиентелата, цените...
Капацитет од 20 маси,цените како и секаде во Скопје,клиентела специфична,се освен шмизлерај за кој треба кожа за да седнат на гз (цитат:))
А законов за пушење,кај и да е ќе падне или ќе дозволат на тераси да се пуши :)
4 кафиња = 280 ден
20 * 280 =5600
Кафе се пие еден саат,според некоја логика (ако има народ нормално) за два саата се прават 100 евра,а локалот работи од 9 наутро до 12 навечер.Тука се плус свирките навечер петок,сабота,недела.
Кај грешам?:)))
 
Член од
8 август 2005
Мислења
456
Поени од реакции
78
Капацитет од 20 маси,цените како и секаде во Скопје,клиентела специфична,се освен шмизлерај за кој треба кожа за да седнат на гз (цитат:))
А законов за пушење,кај и да е ќе падне или ќе дозволат на тераси да се пуши :)
4 кафиња = 280 ден
20 * 280 =5600
Кафе се пие еден саат,според некоја логика (ако има народ нормално) за два саата се прават 100 евра,а локалот работи од 9 наутро до 12 навечер.Тука се плус свирките навечер петок,сабота,недела.
Кај грешам?:)))
Јас мислам дека не грешиш. Таа е математиката.и пред се зборуваме з просек. Кога запролетува и прометот оди нагоре. Се почесто, гледам дека од кафе барови, стануваат кафе ресторани, што кај нас би дошло едно те исто. Во суштина незнам дали постои разлика мегу тие две правно, или само во називот е разликата. Сакав да кажам, со оглед дека во утринскиот период лугето поретко седнуваат на кафе, кафе баровите поднаа да нудат и доручек :).така да наместо кафе пауза, паузата за ручек ја користиш. За прометот, мислам дека (ги изоставам сите кафе барови во центар) во сите градови има по мин 3-4 кафулиња што и тоа како ги заработуваат овие пари. Мегу другото мегу поскапите работи, во едно кафуле, мислам едка е стартната инвестицја и уредувањето. како за пример..кафе бар со 20 маси повлекува 80 столчиња и 20 маси. Последно време столчињата што ги гледам по кафич не се баш ефтини...Посебна прича е кога ги вадат терасите надвор:) инвестиција само од маси и столчиња. ни А од амбиент,но цената на кафето е иста. Тогаш кагуле располага валјда со 50 маси:) Вода да пијат лугето што седнале па ке има промет.
Во помали градови мислам дека е битно( како што спомна некој погоре) да си фацка и да те знаат лугето. Во скопје мислам дека е помалку игра улога тоа, скоро и ич можеби.
За тоа колку промет се прави, ке се присетам на еден настан, кога инспекција, стави пломба на неколку кафичи. За истите уште следниот ден да ја скинат пломбата и да продолжат со работа. (НЕ ме држете за збор, ама мислам казната за кинење на пломбата мислам дека кажжа дека може да достигнела до неколку илјади евра...) така да, ваљда навистина им се исплатило таков чекор

еве налетав на една статија...
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=F92179AE1A441747AE6FD7CE969A4A64

Индиректно ова ми лажува дека им се исплати:)
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Капацитет од 20 маси,цените како и секаде во Скопје,клиентела специфична,се освен шмизлерај за кој треба кожа за да седнат на гз (цитат:))
А законов за пушење,кај и да е ќе падне или ќе дозволат на тераси да се пуши :)
4 кафиња = 280 ден
20 * 280 =5600
Кафе се пие еден саат,според некоја логика (ако има народ нормално) за два саата се прават 100 евра,а локалот работи од 9 наутро до 12 навечер.Тука се плус свирките навечер петок,сабота,недела.
Кај грешам?:)))
Секој ден не е Велигден :)

Убава е математиката, и камо секој ден да е така. Арно ама, со толку многу конкуренција...во Скопјево има кафиќ буквално на секои 10 метри.

Некои живеат како „маалски“, некои на „стара слава“, некои дека имаат кожни седалки за газињата на шмизлите...а некои се утепуваат од плаќање менаџери и менаџерчиња што ќе збираат раја.

Локацијата е еден од клучните фактори.
 

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Секој ден не е Велигден :)

Убава е математиката, и камо секој ден да е така. Арно ама, со толку многу конкуренција...во Скопјево има кафиќ буквално на секои 10 метри.

Некои живеат како „маалски“, некои на „стара слава“, некои дека имаат кожни седалки за газињата на шмизлите...а некои се утепуваат од плаќање менаџери и менаџерчиња што ќе збираат раја.

Локацијата е еден од клучните фактори.
Да,во право си :)

Локацијата мора да е на прометна улица,иако не секогаш е тоа правило во Скопје.Овде и најзбутаните места знаат да изненадат.
 
Член од
8 август 2005
Мислења
456
Поени од реакции
78
имаше едно место шо се викаше лилит, до mcdonalds, во пролазот, центар. претходно не ми текнува што беше, па го направија кафе ресторанче италијанско и тоа не успеа го затворија. Локацијата е примарна ама не и секогаш одлучувачка. Секако центар е центар.
 
Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Капацитет од 20 маси,цените како и секаде во Скопје,клиентела специфична,се освен шмизлерај за кој треба кожа за да седнат на гз (цитат:))
А законов за пушење,кај и да е ќе падне или ќе дозволат на тераси да се пуши :)
4 кафиња = 280 ден
20 * 280 =5600
Кафе се пие еден саат,според некоја логика (ако има народ нормално) за два саата се прават 100 евра,а локалот работи од 9 наутро до 12 навечер.Тука се плус свирките навечер петок,сабота,недела.
Кај грешам?:)))
Кафе...такво нешто само за фајронт порачувам...
Насабајле ќе си правиш шкембе чорба.....на нејзе е добра заработувачката а ефтино кошта, понатаму (ко што прават скоро сите) ќе си земеш домашна ж’та и разни празни шишиња , има средства за фарбање и ете ти виски и слични течности, ова младежов појма нема што пие, важно е само да се чатали......имам уште идеи..но понатаму...
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Јас пак сум за клуб кој ќе функционира по принцип на покани и во кој влезот ќе биде овозможен само со клубски чип картички. Картички од кои ќе зависи и статусот на одреден гостин за тоа што се може да му се приушти внатре.

Не зборам за не знам каква финта. зборам за онаква скопска елита која не гледа колку потрошил човек кога ќе седне со одбрано друштво. 10 маси да се , од една маса се заработува и по 200 евра затоа што не пијат едно кафе, туку по неколку точења од доста солени вискија и коктели. и се што иде уз тоа.
 
S

smart ass

Гостин
На секој чекор има по едно ново кафуле.Старите добро се држат,што значи има пари во овој бизнис кој никогаш нема да „умре“ исто како и меаните :)
Ме интересира колку се вложува,а колку се добива во овој бизнис,некои искуства?Колку ти требаат за почеток,колку фиксни трошоци има во месец и колку профитот е поголем од трошоците?
Епа ќе треба една студија...мини студија...ASAP.

400?!?......тешко со законов за забрането пушење..
Богами...
 
Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
Зависи што сакаш да отвориш леандра.. мн широка тема. Овие „елитните“ плаќаат и до 20.000 евра по основ на кирија па не само што не затвараат туку напротив и се шират а неретко и влегуваат во некој клуб без оглед дали со шанк како основачи или отвараат нивен.
Но сепак сметам дека математиките горе не се баш така прости.. или на крајот на краиштата есапот дома и на пазар никогаш не е ист. Ако одиш на варијанта отварам препознатлив, во тој случај биди спремна на огромна инвестицја и во ентериер, услуга, безжични интернети, опрема озвучување осветлување реклами и рекламни материјали, вработени па уредување и преуредување секоја сезона итн итн. Ако помаливе знаат и да скријат некое келнерче, поголемиве ги имаат сите пријавено, а задолжителни им се и оние ко мини шефови на смени што си ги имаат - ако ги немаш отиде заработката кај келнерите и шанкерот :) ..и нормално некој што ги спомена менаџерите убав дел од колачот одсекогаш фаќале и тие..и конечно тоа што е атрактивно за младината е атрактивно и за инспецијата. Некој погоре спомна рекет, аа мислам дека тоа и не е толкав проблем денес.. си плаќаш легално оезбедување.. барем знаеш дека во вториов случај имаш фирма која ќе плати и нешто данок :)
а за локацијата, па штознам, во скопје се покажа дека тоа и нема некоја пресудна улога, ако правиме хронологија.. од внатрешниот дел на трговски преку кејот па на улица македонија сега и дебар маало е бајчки актуелно.. така да променливо е тоа не е дека само од тоа зависи..
 

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Секој ден не е Велигден :)

Убава е математиката, и камо секој ден да е така. Арно ама, со толку многу конкуренција...во Скопјево има кафиќ буквално на секои 10 метри.
Математиката е предвидливо нешто механичка работа, додека пак луѓето се жива материја не се толку лесно предвидливи. Од мое лично искуство ( не во кафич) Леандра нема многу многу искуство со работа која што ја започнува човек на почетокот од денот а на крај не знае колку и како ќе излези или заврши. Најдобро е човек ништо да не очекува, зошто ако очекува нешто а не излезе тоа што го очекува ќе се разочара, додека пак ако излезе тоа и плус нешто ќе се израдува, ама секогаш наредниот ден има разочарување.....


Инвентарот треба да е ефтин ама да не изгледа ефтино, за таа работа треба на ѓаволот дупката да му ја најдеш......
Разводнување на жестоките пијачки плус мразот, оти луѓево кога ќе се опијат не знаат што прават и плус ќе им треба повеќе за да се опијат.
Густо-бистрите сокови најдобро е човек дома да си ги прави ќе си купи кајсии, праски итн. и во соковник (сокот од боровница или сличните како него од портокал лимон можи да си ги купи за растворање обично одат од 60-100 денари во продавница, треба да се одбери ефтин ама квалитетен) и природно си е природно :icon_lol:.
Исто така кафето треба да биде ефтино мислам во набавката.
Кумот да ти е пазарен инспектор......
И тоа е тоа.....
 

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
До сега идеата од Трнот е најлуцидна :)
...проблем е што треба нешто ептен занимливо..некоја приказна да се смисли и да се направи модерен елегантен ентериер со детали кои ќе бидат невообичаени во Скопје....
.....со таква клиентела би можела домашнава сметка на Леандра да излезе и на пазар....
се друго не е за неа ..премногу е умна...за таква секојдневна заебанција со шкембе чорби,фалшиви сокови и разводнети пијалаци....!!! за сељачаана да не збориме...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom