Како сoседите го крадат Македонското историско наследство

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.615
RTM напиша:
...Както тие дни рече историк'т Пламен Павлов, професор во Великотрновскиот университет ...
Кој беше овој?
Ааааа сега ми текна, еве кој:

Филип и Александ'р Македонски вклјучени в поредица "Бележити б'лгари"

:tapp:

Ми го избришавте постот, ама не кажавте зошто ја презентирате „Историја славјаноболгарска“ како македонско културно наследство.
Не бришете овој пат, а кажете.
Мене баш ме интересира што те радува тебе во таа фантазмагорија пишувана под влијание на Раич??

Вас кој ви дозволил да ги испокрадете и чувате по депоата во Софија ракописите од Македонија во кои нема ни "б" од некакви "Бугари", а вие ги прикажувате како ваши?!

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Раич да не е подоцна?
Во кои ракописи нема ни б од некакви Бугари и ние ги прикажуваме како бугарски?
И не кажа зошто ја покажувате историјата на Паисија како македонско дело?

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.694
Поени од реакции
11.808
ми имаат кажувано дека во кратовско на некое археолшко наоѓалиште американци плаќале за нашиве да копаат и што се најде нешто веднаш наште ги испраќале дома и бог знае што ваделе од таму :)

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.615
Раич да не е подоцна?
Во кои ракописи нема ни б од некакви Бугари и ние ги прикажуваме како бугарски?
И не кажа зошто ја покажувате историјата на Паисија како македонско дело?
Не ми започнувај тука дискусија за фантазмагориите на Паисиј за кого првите бугарски кралеви се викале Вукич и Драгич, и слични моронштини.

Колку ракописи и артефакти од Македонија сте украле и чувате по вашите депоа, има ли број?

Македонски Глаголски и Кирилски Ракописи

Те поздрави побугарената србенда Љубомир Милетич

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Вулгер и Драггон, Паисије ги пишал како Вукич и Драгич.

Благодарам за книгата со убавите слики, утре ќе гледам дали се македонски, оти на прима виста видов дека некои и не се.

Од Милетич што си разбрал?
Јазикот на македонските словени од 9 век нема голема врска со вашиот јазик. Додека постоеле, солунските говори си биле со бугарски карактеристики и оние на Кирило и Методије. Нели се сеќаваш - жд, шт, јат.....

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.615
Ти реков, темата не е за фантастичните глупости на Паисиј, како на пример:

"...свети Кирил и Методиј по-к'сно били поставени за епископи на славјаните в Морава, не ср'бската Морава, којато тече през Шумадија, но друга Морава, при Окиан-море, което се нарича Балтинско море, при Брандибур. Оттам нај-напред са излезли б'лгарите, а онија, които са останали там, се наричат славени..."

Хаха, а со чив јазик има врска, со тој на Аспарух ли?

Ајде доста со глупирање, редно е да си научиш кој и каков бил бугарскиот јазик.

The Turkic Languages in a Nutshell

Пријатно читање, и слободно обрати се ако ти треба помош околу превод. ;)

.

H

HITCH

Гостин
Е, можеше да биде и "Старобугарски ракописи од Македониjа".
Ракописите са вредни и ште е штета да не се презентират.
Изложените ракописи во никој случај не може да бидат на „старобугарско“ писмо. Дали ти знаеш чии ракописи се поставени во поставките во музејот во Брисел? Те прашувам за имињата и да не ми вртиш од околу, само имиња.

Текстот ќе го разработуваме после, откако ќе расчистиме со имињата.

RTM

Член од
4 септември 2008
Мислења
846
Поени од реакции
218
Изложените ракописи во никој случај не може да бидат на „старобугарско“ писмо. Дали ти знаеш чии ракописи се поставени во поставките во музејот во Брисел? Те прашувам за имињата и да не ми вртиш од околу, само имиња.

Текстот ќе го разработуваме после, откако ќе расчистиме со имињата.
Сакаш да знаеш имиња?
Ето:
Исторїѧ славѣноболгарскаѧ

Ако вие се идентефекувате со славjанобугарската историjа - не е проблем. Ке го преживеем.
Но кога веке знаем античкиот ви произход, мисла дека не е уместно да правите изложба со насловот за коj зборехме.

H

HITCH

Гостин
Ти природно си глуп или со сила се правиш? Моето прашање е кристално јасно: чии се ракописите кои се објавени, ми требаат имињата на авторите, де. Не ми покажувај фалсификати, со кои се служите вие и некои wannabe историчари, произведени во Бугарија.

Ај, за промена и за почеток пробајте да не ги користите „вашите“ документи и да проверите Ватикан што има објавено за тој период, мојт? Убаво ти реков, прво кажи ми ги имињата, а после, ако треба, јас ќе ти ги раскажам делата со докази од Ватикан. Очигледно ќе треба да ве просветлам за документите кои ги објавува Ватикан за Словените и Македонците, оти вие не можете да сфатите дека вие сте неписмени дојденци, кои користат македонско писмо и македонски јазик.

Немате ни срам, ни перде... Крадете македонска историја, присвојувате Македонци и ги прикажувате како дел од вашата историја, а убаво знаете дека Борче ваш ги викнал Кире и Мете да ве стават в колосек, оди Аспарух ништо не ве научил.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Генетски е глуп. Што му доѓе као природно глуп.

RTM

Член од
4 септември 2008
Мислења
846
Поени од реакции
218
Ти природно си глуп или со сила се правиш? Моето прашање е кристално јасно: чии се ракописите кои се објавени, ми требаат имињата на авторите, де. Не ми покажувај фалсификати, со кои се служите вие и некои wannabe историчари, произведени во Бугарија.
И такаааа. Почнуваме.
Та чии са ракописите кои са објавени . . .
Од вестите кои ги гледах /владините "Сител" и "Канал 5"/, се споменуват Стружкиот сборник с творби на Св. Климент Охридски и Бенчевското четвероевангелие.

Стружкиот сборник е од средината на XVI век и е српска редакција. Каде е напишан самиот ракопис, е многу тешко да се утврди, бидејќи во времето на доцниот Среден век (XV - XVII век) Балканот имаат една унификациjа која се нарекува ресавски правопис. Таа е поврзана со Србија и со областа Ресава. Зборникот е подоцнежна копија, бидејќи има такви ракописи од XIV век, односно два века постари.

Бенчевското четвероевангелие е ракопис од XVI век. Нема податоци кој е создал ракописот, но подлогата на овој ракопис коj користел безименниот книжовник бил ракопис од Рилскиот манастир и е на познатиот книжовник Спиридон Рилски.

Еве ти ги вестите кои користех.

Сител /види што пише во ракописот на снимката од 00:56 до 00:59! Jаз читам "бльгарскаго предисловие". А ти?/.
Вести на Сител

Канал 5 /види што пише во ракописот на снимката од 01:05 до 00:14! Jаз читам "вьсточнаго црства греческаго и болгарскаго" и "Историjа славjаноблгарска" - Исторїѧ славѣноболгарскаѧ. А ти?/.
Вести на Канал 5

Та сега од тебе сакам да се аргументираш за тоа што збориш - дека ти покажунам фалшификати!!! Немаш доверба на владините медиуми?
Хаjде, нели си паметна!? Аргументи сакам!
Немате ни срам, ни перде... Крадете македонска историја, присвојувате Македонци и ги прикажувате како дел од вашата историја, а убаво знаете дека Борче ваш ги викнал Кире и Мете да ве стават в колосек . . .
:facepalm:
Ке те замола - един факт да ми дадеш.
Во коjа година е се е случило тоа?
Не сакам обjаснуваниjа и тролене!!!
Само едно - годината!!!
Веднага!!!
Аjде паметната, чекам те!

P.S. Борче, Кире или Мете ке викаш на дечковците ти! :tapp:
--- надополнето: 2 октомври 2012 во 22:55 ---
Генетски е глуп. Што му доѓе као природно глуп.
Наместо со тролене, излез ми со аргументи. Примерно по темата!
Чекам те! ;)

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.615
И такаааа. Почнуваме.
А не, пред пак да почнеш да се поганиш на темава ПРВО ќе одговориш на ова:

RTM напиша:
...Както тие дни рече историк'т Пламен Павлов, професор во Великотрновскиот университет "...
Кој беше овој?
Ааааа сега ми текна, еве кој:

Филип и Александ'р Македонски вклјучени в поредица "Бележити б'лгари"

:tapp:
А за ова :

RTM напиша:
Та чии са ракописите кои са објавени . . .
прво ќе се научиш убаво да цитираш што ти било кажано:

Изложените ракописи во никој случај не може да бидат на „старобугарско“ писмо.
за што многумина на овој форум дале аргументи, меѓу кои и јас.

Византискиот Император Михаил Трети (по кого вашиот турко-монгол Богорис се прекрстил во Михаил) во обраќањето кон светите браќа од Солун-МАКЕДОНИЈА Св. Константин-Кирил и Методиј пред да ги испрати на мисијата во Велика Моравија:

"Вие сте Солуњани, а сите Солуњани чисто словенски зборуваат"
истово дополнително на ОВАА ИСТА ТЕМА--НА ИСТАВА СТРАНА сум го поткрепил со ова:

Те поздрави побугарената србенда Љубомир Милетич

Ајт сега трк до Татарстан и Чувашија, да си ги научиш кои ти се вистинските роднини кои полека и убаво ќе ти раскажат кој и каков е бугарскиот јазик. ;)

Ч Е Н Т О напиша:
The Turkic Languages in a Nutshell

Пријатно читање, и слободно обрати се ако ти треба помош околу превод. ;)

Член од
4 септември 2012
Мислења
180
Поени од реакции
105
"Ајт сега трк до Татарстан и Чувашија, да си ги научиш кои ти се вистинските роднини кои полека и убаво ќе ти раскажат кој и каков е бугарскиот јазик."

Вероватно и ти треба да трчиш до некоја библиотека да се описмениш за потеклото на зборовите, коjто користиш. Во прво време прочитаj малце за трк, тркало, (х)убав, белег, бубрег, книга, куче, сиромав, шума. Потоа ќе ти поднесам и други (пра)бугаризми да си го научиш потеклото на jaзикот.

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.267
Ајт сега трк до Татарстан и Чувашија, да си ги научиш кои ти се вистинските роднини кои полека и убаво ќе ти раскажат кој и каков е бугарскиот јазик. ;)
Вероватно и ти треба да трчиш до некоја библиотека да се описмениш за потеклото на зборовите, коjто користиш. Во прво време прочитаj малце за трк, тркало, (х)убав, белег, бубрег, книга, куче, сиромав, шума. Потоа ќе ти поднесам и други (пра)бугаризми да си го научиш потеклото на jaзикот.[/quote]
Ај, на пример, да не мислиш дека ТРК е Бугарски (Турско-татарски) збор?
И, што би рекол на “латинскиот“ збор Trochanter? (Трохантер - Тркантер е зглобот на колкот кој служи за трчање :)). Од каде е Бугарскиот (Турски) збор ТРК - тркање во Латинскиот јазик? Или Тркало - Циркало (буквата “Ц“ во латиницата се добива со пишување на буквите "TZ")?
Твоите примери се сите без врска со Бугарскиот јазик.
Ако е така, во Англискиот јазик има збор “child“, а во нашиот го имаме зборот “челад“ што во основа е исто (има премногу “македонски“ зборови во Англискиот јазик, ова е само еден пример), ама пак не велам дека Англичаните се Македонци...

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Вероватно и ти треба да трчиш до некоја библиотека да се описмениш за потеклото на зборовите, коjто користиш. Во прво време прочитаj малце за трк, тркало, (х)убав, белег, бубрег, книга, куче, сиромав, шума. Потоа ќе ти поднесам и други (пра)бугаризми да си го научиш потеклото на jaзикот.
Вие дефинитивно не сте здрави.:tapp:
http://translate.google.com/?hl=en&tab=wT#en/el/run
http://translate.google.com/?hl=en&tab=wT#en/el/wheel

Трк, нав'н. Бјагај от лудницата.

Kajgana Shop

На врв Bottom