Како се снаоѓа Романија во своето ново друштво -ЕУ!

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Кинеска поговорка "If rape is inevitable lie down and enjoy it", е такво е твоето размислување, а тука не е тема Македонија никако зашто тоа е забрането на овој форум, затоа се дискутира за други. Значи Романија и Бугарија две мизерни држави примени во Европа поради интерес. На секој му е тоа јасно ама официјалната политика на европската унија негира такво нешто.
Викаш немаме ништо кое вреди... полошо од тоа кажано не може да биде. Кажи ми што толку сите се повредни од нас? Имам впечаток дека за вас претставува интелектуалец човек кој повеќе ќе ја навреди и критикува сопствената држава и народ.
Ах сега те разбирам што си ми кажал. Инаку уште имаш грешка, ама барем те разбирам.

Туку, Романија и Бугарија имаат море, имаат пазар од преку 15 милиони и едните и другите, економски тоа сигурно некој одлично би ти го срочил, јас само гледам одозгора.

Интелектуалците многу често ја напаѓаат власта во една земја и политичката ситуација, бидејќи не се без мозок како рајата која гласа. Ниту еден интелектуалец не зборува лошо за својата татковина, но без исклучок зборуваат лошо за нејзините внатрешни случувања и оние кои ја водат.

Како и да е, многу е смешно, детски и трагично да пишува или зборува човек дека ЕУ била неправедна и да се прашува зошто. Како ова на пример:
Goran_Makedon напиша:
По кои критериуми беа примени во ЕУ (бугарија и Романија) и дали истите важат за сите други земји кои посакуваат да бидат членки на оваа напредна организација.
Животот не е фер, Европа не е фер. Треба да е, но не е. Македонија е сиромашна. Треба да не е, но е. Факти, соочете се со нив и ако не ви се допаѓа, обидете се да смените нешто.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.854
Поени од реакции
12.386
This was further exacerbated by incessant preaching and hectoring of the representatives of those powers which had forsaken them. By the very people who reneged on promises. By countries and politicians whose own domestic politics and personal conduct were an object and abject lesson not to be emulated. Countries imbued with corruption preached to the Macedonians about good governance. Countries which suppressed their minorities in bloody campaigns reprimanded Macedonia for its treatment of its own minorities. Countries which sold weapons to every despicable dictator in every corner of the earth prevented Macedonia from trading with its neighbours.
Што да се каже повеќе, а, да...ова

[FONT=arial, arial ce, helvetica, helveticace][SIZE=-1]A different story[/SIZE][/FONT]
[FONT=arial, arial ce, helvetica, helveticace][SIZE=-1]Things had been very different only a few months before, when both the EU and NATO needed the good and naïve services of Macedonia. It was a honeyed courtship. Macedonia was then virtually besieged by a flood of world class politicians, all eager to make the acquaintance of the charming political class of the Balkans. Promises were doled out with abandon. Tony Blair promised tens of millions of pounds. Bill Clinton topped this by pledging hundreds of millions of dollars. And the grateful West offered billions. In the meantime, Macedonia's infrastructure was pulverized by heavy armour and light-footed refugees - a quarter of a million of them. [/SIZE][/FONT]
Но пошто не е тема Македонија, нели е соодветно некој да се најдат споредбени податоци што тоа другите имаат исполнето што Македонија го нема...освен промена на она што го спомнав на почетокот.

Кои се оценките за овие точки од Acquis Communautaire?

1. Free movement of goods
  2. Freedom of movement for workers
  3. Right of establishment and freedom to provide services
  4. Free movement of capital
  5. Public procurement
  6. Company law
... и така натаму

Понатаму, се работи за година 2000, ако некој најде споредбени понови пример околу 2004 година, уште подобро, кога е извршен приемот. Но и ова покажува нешто...стабилноста на економијата...
[FONT=arial, arial ce, helvetica, helveticace][SIZE=-1]If anyone should have been invited to join the EU it was poor Macedonia. Poor - but not as poor as Romania. Any comparison of the two bespeaks volumes about the West's betrayal. [/SIZE][/FONT]
[FONT=arial, arial ce, helvetica, helveticace][SIZE=-1]Romania's official inflation is 40% - Macedonia's is around 1% and has been, on average, less than 3% in the last three years. Romania's depleted GDP is collapsing. Macedonia has survived the Kosovo crisis with its GDP intact and is poised, according to the International Monetary Fund (IMF), to grow by 4-6% in the year 2000. Romania's average wage is less than USD 90 a month - Macedonia's is USD 160. [/SIZE][/FONT]
Понатаму, стабилност на институциите
Romania's governments change frequently and with little reason, often succumbing to the wishes of an ominously violent street. Macedonia's government has changed once in the last five years and that following a fair and democratic election.
But Macedonia is friendless in the EU. It has no patron saint, no Germany (as for Croatia and Czech Republic), no France (Romania), no Greece (Cyprus). It is too small to fear and small enough to ignore comfortably. It is a peaceful and docile nation. It is co-operative. It is trustworthy and has proven its devotion to the ideals of the West in good times and bad. Perhaps these qualities disqualify. Perhaps being taken for granted does not grant being taken. Whatever the explanation, the people of this tiny country grieve this short romance, so fleeting, so sweet, so dreamy and, as they are finding now, so surreal.
Стабилност на економија, институции...држава во целина не може да се оцени за 2-3 години, но ете, за Романија оцениле дека од 2000 година до 2004, истата е стабилна и подготвена за ЕУ.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Кинеска поговорка "If rape is inevitable lie down and enjoy it", е такво е твоето размислување, а тука не е тема Македонија никако зашто тоа е забрането на овој форум, затоа се дискутира за други. Значи Романија и Бугарија две мизерни држави примени во Европа поради интерес. На секој му е тоа јасно ама официјалната политика на европската унија негира такво нешто.
Викаш немаме ништо кое вреди... полошо од тоа кажано не може да биде. Кажи ми што толку сите се повредни од нас? Имам впечаток дека за вас претставува интелектуалец човек кој повеќе ќе ја навреди и критикува сопствената држава и народ.
Ке ти кажам зашто беха избрани Романиja и БГ.
Когато ние почнавме пристапни преговори за влез во униjaта,во този момент во Западен Балкан се водеха воjни.Западен Балкан се раздираше от воjните по разпад на СФРJ. Никоj не е предполагал дека Романиja и Бугариja ке бидат следните држави за прошируване,но ЕУ немаше друг избор.Немаше как да започнат преговори ни со остатаците от Jгославиja на чело со Милошевич,нито со РМ,кадето имаше кризата 2001,немаше как и ЕУ да започне преговори за влез и со БиХ,сите знаеме па и проблемите им сега. Главна цел на ЕУ винаги е била прошируването. Е,кога не може да има прошируване во реално наjблизките територии до ЕУ,започнаха предпристапни преговори со Романиja и Бугариja. Со този избор на тези држави ЕУ стапи за прав пат во црноморскиот басеjн.Географското положение на тези две држави беше стратегическо. реално патот Азиja-Европа минува или през Грциja или през Бугариja, а редко и преку Романиja.По този начин исто се стави контрол на ЕУ врз патот Европа-Азиja.
И когаго зборувам дека Западен Балкан и сите бивши Jгословенски држави,со изклучок на Словениja беха заложници на последиците от разпада на СФРJ,ви се лутите.Нема зашто да се лутите..... Точно този разпад натера ЕУ да гледа тези држави како ризкови и да не пристапва ком преговори и премането им.

Член од
28 јануари 2010
Мислења
493
Поени од реакции
117
Романците имат нафта, индустриа(леки коли, возови, товарни коли, бродови праат). Имат потенциал.

Член од
7 декември 2009
Мислења
207
Поени од реакции
12
Понатаму, се работи за година 2000, ако некој најде споредбени понови пример околу 2004 година, уште подобро, кога е извршен приемот. Но и ова покажува нешто...стабилноста на економијата...
Понатаму, стабилност на институциите
Ones man opinion ( da ne bi da e Sam Vaknin oti on pisese so vakov patos :) Idi na eurostat i vidi GDP na Makedonia i GDP na Romania Vidi vrabotenost na Romania i vrabotebost na Makedonia, vidi prosecna plata na Makedonia i prosecna plata na Romanija i nakraja veke nemate vizi , vzemi si partalkite i se prosetaj do Bukurest i togas moze bi ke razberes zasto oni se vo EU a vie ne :)

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
Животот не е фер, Европа не е фер. Треба да е, но не е. Македонија е сиромашна. Треба да не е, но е. Факти, соочете се со нив и ако не ви се допаѓа, обидете се да смените нешто.
Ако де, и Македонија не е дискриминатоска држава и дава најголеми малцински права во свет иако тоа малцинство е доселено во последниве 20 години и има цел што е со агресорски карактер према нашата република, ама сепак тоа не им пречи на Европјаните да ни го потенцираат спротивното. Зошто ние да не смееме да шириме анти ЕУ мислење и расположение и да им ја предочуваме нивната лицемерност? Нели тоа е основата на која почива таа нивна унија? Се што е денес реалност е делумно и нивна кривица, вклучувајќи ја сиромаштијата во Македонија.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.854
Поени од реакции
12.386
Потенцијалот Пирински го постирав погоре, за 2000 година. Споредбено. Доколку имаш некој податок за споредба, приложи го ако не ти е тешко, да видиме и споредиме кој е потенцијалот на таа држава.

Да Turchin, негово дело. Но, дали не е вистинито?
Не збориме за сега или за после 2004, збориме за период до пред пристап, тој период се оценува, следи и корегира или критикува. Оти, после влезот во ЕУ, Романија има најверојатно земено големи пари па сликата не е иста со периодот од пред 2004.
Оценките и проектите се некаде од 1995 година. Значи минимум 5-6 години дури и на Словенија и требаше за да се уверат во способноста на државата и нејзината институционална стабилност и економија.

Дколку реално збориме (иако не е тема) можеби Македонија и не е нешто подготвена, но дефинитивно ниту пола од другите кои пристапија 2004.

Еве уште еден линк, за сиромаштијата на Романија и Бугарија и...прочитајте
http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/en_GB/features/setimes/newsbriefs/2010/01/19/nb-03
BRUSSELS, Belgium -- Romania and Bulgaria are among the EU members whose citizens face the highest risk of poverty in the bloc, data supplied by the EU's statistical office, Eurostat, said on Monday (January 18th). Latvia tops the list, followed by Romania and Bulgaria. According to the data, 23% of Romanians are exposed to the risk of poverty, compared to 21% in Bulgaria. However, in terms of material deprivation, Bulgarians are first, with 51% of the population forced to deprive themselves of some material benefits. Romania is next with 50%. The lowest risk was reported in Luxembourg, with 4%. (AP, Dnevnik, Financiarul - 18/01/10)

Член од
7 декември 2009
Мислења
207
Поени од реакции
12
Ако де, и Македонија не е дискриминатоска држава и дава најголеми малцински права во свет иако тоа малцинство е доселено во последниве 20 години и има цел што е со агресорски карактер према нашата република, ама сепак тоа не им пречи на Европјаните да ни го потенцираат спротивното. Зошто ние да не смееме да шириме анти ЕУ мислење и расположение и да им ја предочуваме нивната лицемерност? Нели тоа е основата на која почива таа нивна унија? Се што е денес реалност е делумно и нивна кривица, вклучувајќи ја сиромаштијата во Македонија.
Ne gi e dala Makedonija a albancite so sila si izvojuvaa.Ima razlika

RTM

Член од
4 септември 2008
Мислења
846
Поени од реакции
218
Значи Романија и Бугарија две мизерни држави примени во Европа поради интерес. На секој му е тоа јасно ама официјалната политика на европската унија негира такво нешто.
Викаш немаме ништо кое вреди... полошо од тоа кажано не може да биде. Кажи ми што толку сите се повредни од нас? . . .
Кажи ми што толку Македониjа е повредна од една Романиjа?

Разбирам Французин или Швеганин да кажеше "Романија и Бугарија две мизерни држави", но што право имаш ти да говориш? Ти от дека си?

Само един факт:
Romanian GDP per person - 9 518 $
Macedonian GFP per person - 4 406 $

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
ЕУ виде 2001 и не сака да се повтори. Точно затова се смета дека даването на повеке малцинствени права ке осмири тензиите,а и реално има рамковен договор и ЕУ просто следи дали се изполнjaва. :toe:
Ако видиш последните податоци от вчера мислам - нетрпимоста во граганите на РМ нараства на нивото 2001-2002. Това е прецедент....

Член од
7 декември 2009
Мислења
207
Поени од реакции
12
Потенцијалот Пирински го постирав погоре, за 2000 година. Споредбено. Доколку имаш некој податок за споредба, приложи го ако не ти е тешко, да видиме и споредиме кој е потенцијалот на таа држава.

Не збориме за сега или за после 2004, збориме за период до пред пристап, тој период се оценува, следи и корегира или критикува. Оти, после влезот во ЕУ, Романија има најверојатно земено големи пари па сликата не е иста со периодот од пред 2004.
Оценките и проектите се некаде од 1995 година. Значи минимум 5-6 години дури и на Словенија и требаше за да се уверат во способноста на државата и нејзината институционална стабилност и економија.
Ne si postirat nisto Lurtz.Toa e edno intervu na Sam Vaknin ne oficialna statiskita.Istiot za vas e pisal i dosta neprijatni nesta.http://www.blitz.bg/news/article/21941

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Таман работа да не смеете. Не само што смеете, и одлично е да им ја предочувате нивната лицемерност.

Муабетот за малцинствата нема да го разгорувам, но ЕУ ја интересира кеш, пари, денарос... :) Нешто кое ние го немаме и немаме видлив потенцијал да го имаме.
Вака како што си кажал за малцинствата излегува дека и покрај муабетот кој ти го кажав за морето и индустријата, ти пак кенкаш дека сме обесправени. Правилото е едноставно, понуди и нешто на Европа и ќе влезеш. Лицемерието е друга работа.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.854
Поени од реакции
12.386
Знам дека пишал, но потенцирав, ако имате некој податоци, повелете.
Ене од Сеттајмс за кај вас и Романија.

Ne si postirat nisto Lurtz.Toa e edno intervu na Sam Vaknin ne oficialna statiskita.Istiot za vas e pisal i dosta neprijatni nesta.http://www.blitz.bg/news/article/21941
Ова и не е далеку од вистината за македонците, но и за бугарите, грците, турците, власите...
Вие ѓомити сакате вистина? :) Која е вистината????? Осим статистика на држава????

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
Фми тоа ти зборувам, единствен критериум што го исполнувале Бугарија и Романија е географски и сега нас некој ќе ни поставува услови за прием во стил колку кариесни заби сме имале... Абе смешка е таа европска унија. Декларативно се залага за едно нешто реално прави сосем друго. Зошто нас да ни биде забрането да го критикуваме тоа? Реков сите сме мизерија на Балканов ама нека не прават лице. Нека не интегрираат сите во ЕУ и онака природно припаѓаме таму па после заедно да ги решаваме економските проблеми зашто само тоа не врзува сите и ништо друго.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270

Дколку реално збориме (иако не е тема) можеби Македонија и не е нешто подготвена, но дефинитивно ниту пола од другите кои пристапија 2004.

Еве уште еден линк, за сиромаштијата на Романија и Бугарија и...прочитајте
http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/en_GB/features/setimes/newsbriefs/2010/01/19/nb-03
Точо заштото 2000-2001 година со сите инциденти во Косово и РМ, РМ получи лоша слава.Никоj инвеститор нема да доjди и да влага пари во држава,во коjaто имаше таков инцидент...Романиja беше стабилна след падането на режима на Чеушеско,а и беше минало доста време от тогава... Романиja беше пред влезот во НАТО.Това даваше уште повеке доверба во тази држава. Jaс неколко пати реков ЕУ нема услов за државите-стандарт на живот.

Kajgana Shop

На врв Bottom