- Член од
- 20 декември 2008
- Мислења
- 1.193
- Поени од реакции
- 75
Mislis ne bile dobrovolci?Хахахахахахах[DOUBLEPOST=1405781570][/DOUBLEPOST]
Доброволци, доброволци...
Многу си ми интересен, исто како и другите степски народи.
Znaci malku znaes. Treba citanje, ne samo povtoruvanje makedonisticki mantri.[DOUBLEPOST=1405789004][/DOUBLEPOST]
Не е важно што им значи на Грци, на Турци или некакви други.Околу "Македонските бугари"...
Терминот βουλγαρ – Вулгар = прост/поган/не свет јазик.
К.П. Мисирков - "За македонцките работи":
"За Грците се што е словенско беше грубо, бугарцко; бугари значат луге необразувани, варвари, кои се граничат со зверои."
Во средновековна Унгарија терминот ја означувал најнискиот сталеж (3 сталежа: грофови, рицари, и вулгари (види "Hungarian Prehistory from the Beginnings to King Stephen (1038)", Encyclopaedia Humana Hungarica, Andrea Farka).
Мал милион примери што значи тој термин (бугар,воулгарос - низок сталеж, поган јазик, прост навредлив збор кој го користат ромејците) и што значи името Македонија и Македонци (етнос).
Важно е што е бугарското име за самите Бугари и особено за оние од Македонија.
Ете за Јордан Хаџи Константинов Џинот
Не е честно мене, болгарину, да се отчајавам и да вракјам зло за зло. Болгарин – прави и верниј, и благородниј човек. Болгарин е лјубител всјакое добро, болгарин е срамота да се отрицава от својат род и јазик — тој болгарин, којто родо свој си хули, името му е ни ден, ни ношт. Аз с'м болгарин
А ете што му кажувале на Мисирков Македонците кои по руски наредби тој сакал да ги стори посебна народност (кога видел дека не му е дојдено времето, самиот се откажал)
И после, се горереченото, ке се наiдат мнозина коiи ке речат: ......како ниiе сега можиме да се велиме македонци и да создааме оддел'на
македонцка народност, кога: ниiе, нашите татковци, нашите дедовци и предедовци
сме се велеле бугари? Ниiе не можиме да се откажиме от тоа, зашчо тоа име ни iет
свето као и верата.
http://macedonia.auburn.edu/zmrConcordance/zmr.txt1.htm#3210