Како се нарекувале Македонците наспроти пропагандните тврдења!?

V

viktora

Гостин
Е конечно, а се прашував зошто доцни спамерската поддршка за Каснакоски. Ова е веќе позната тактика, секој еден пат кога ќе бидат бугариве у небрано, пробуваат да дефокусираат тема со еднонаменски јузери.Жално е што во сегашноста сеуште шетаат типчиња со пропаганда под кошулата.
Тоа царе.И јас се чудев во една тема кога во една дискусија тројца ми навалија.

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Алооо, каде ми летна Мисирков, бре Ченто?
Нешто не си допаѓа од неговите пишувања?

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Ти дадов целосна слобода да си ги аргументираш сите наводи за Мисирков, постовите никој не ти ги избриша и ниту ќе ги избрише и јас сум гарантот за тоа.

Но ако продолжиш да инсинуираш и обвинуваш дека после пропуштената шанса нешто да докажеш всушност си успеал да не побиеш ама ти било избришано тогаш верувај ми дека ќе бидеш баниран и нема да ти биде дадена наредна шанса.

Го злоупотреби просторот кој ти го оставив и кукавички се обидуваш да се извлечеш.

Не знам како не ти стана веќе јасно, после толку форумски дуели дека заостануваш неколку класи и во знаење и во карактер.

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Ако си неписмен и селективно слеп, тоа не е мој проблем.

Братот ти ги има разбиено сите илузии околу наводните "дилеми" кои сакаш да ги пласираш овде.

Тука завршува твоето намерно тролање на тема која не е специфично за Мисирков, а е издвоена во важни зашто на неа имаме покажано мноштво документи кои во срж ти ја растураат глупавата пропаганда.
Веќе ти беше кажано, имаме посебна тема за МИСИРКОВ

И како што видовме овде намерно само ги рециклираш истите глупости кои на соодветната тема ти се одамна растурени.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Статија за српските и бугарските фалсификати од 1900 година

„За Бугарските и Српските поправки на историјата , етнографијата и археологијата во Македонија„ - Петар Драганов објавена во рускиот весник
„ С-петербурски Вдомости„ Број 273 , 5 од 18 10 1900 година.

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.488910167815866.112949.167689016604651&type=1

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Прво да видиме што пишува во „Византијскиј временник“ на стр. 587.

стр. 586 /долу/

и цитираниот дел на 587 стр.

Ако ги споредиме текстовите ќе забележиме една голема разлика
Во македонскиот превод на Драганов пишува за „ожесточената српско-бугарска борба на територијата на Македонија“, додека во „Византијскиј временник“ пишува за „ожесточената борба на територијата на Македонија на бугарскиот и српскиот елемент

Дали Драганов цитирал погрешно или неговиот македонски преведувач намерно преведувал погрешно не знам, бидејќи го немаме оригиналниот текст на Драганов. Факт е дека има огромна разлика.

Ако го читаме македонскиот превод ќе разбереме дека некакви Бугари надвор од Македонија доаѓале и преправале стенописи во српските цркви и манастири.

Ако го читаме текстот, кој го цитирал Драганов ќе дознаеме дека преправките се дело на бугарскиот елемент од Македонија, демек - дело на Македонците.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Значи ти предлагаш дека Драганов, современик на случувањата од 1900г. кои се опишани, визионерски се обидел да ги изманипулира толкувањата како би ја попречил твојата пропаганда активна и 120 години подоцна?

Маестрално одиграно од Драганов, нема што. :)

Читајќи ги двете реченици, мене па баш втората многу повеќе ми делува во наша корист, бидејќи говори за „српско-бугарски елементи“, што со оглед на постоењето српска и бугарска држава може да означува само страни елемти уфрлени на територија на Македонија, а ниту најмалку не индицира дека двата или едниот од тие „елементи“ биле всушност Македонците, кои ти се обидуваш да ги прикажеш.

Ако го читаме текстот, кој го цитирал Драганов ќе дознаеме дека преправките се дело на бугарскиот елемент од Македонија, демек - дело на Македонците.
Ајде да си читаме на глас:

:rolleyes:

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Случувањата се од 1898 г. Драганов го цитира „Византијскиј временник“. Дали тој лаже или неговиот македонски преведувач не знам. Знам дека некој лаже.

Го гледаме Спас Игумнов, претседател на бугарската општина во Прилеп. Дали е Бугарин од Бугарија или е Бугарин од Македонија?
--- надополнето: 4 ноември 2012 во 19:52 ---
„В Прилеп през 1904 година / М. Ѓурлуков/ изп'лнјава см'ртната прис'да на ВМОРО срешту местнија свештеник Спас Игуменов.“

Значи нешто погрешил овој Спас пред ВМОРО!

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Случувањата се од 1898 г. Драганов го цитира „Византијскиј временник“. Дали тој лаже или неговиот македонски преведувач не знам. Знам дека некој лаже.
Сеедно бе, живеел и во времето на настаните за кои пишувал и ги опишал доста детално заложбите на двете пропагандни страни.

Не станува збор за никакво лажење, ти едноставно немаш друг избор отколку да наметнеш некаква божемна конспиративност во цитираното за да дефокусираш од делот кој ти посочив за читање на глас.

Али еве ти пак:

Шах-мат, тоа е то.

Го гледаме Спас Игумнов, претседател на бугарската општина во Прилеп. Дали е Бугарин од Бугарија или е Бугарин од Македонија?
„В Прилеп през 1904 година / М. Ѓурлуков/ изп'лнјава см'ртната прис'да на ВМОРО срешту местнија свештеник Спас Игуменов.“
Значи нешто погрешил овој Спас пред ВМОРО!

Аха значи ми даваш до знаење дека не ти одговара муабетот за Драганов па сега одма да преминеме на нешто друго? :icon_lol:

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Нема нешто да не ми одговара. Констатиран е или погрешен цитат на Драганов, кој ја менува смислата или пак погрешен превод.
Бугарскиот и српскиот елемент уништувале стенописи на противникот. Како пример го дадов еден од припадниците на бугарскиот елемент во Македонија, спомнатиот во текстот Спас Игуменов.

Што се однесува до Драганов, тој ја спроведувал тогашната руска политика.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Можеме да се договориме дека само тебе терминот „елементи“ ти го менува значењето на целиот текст од Драганов во кој конкретно посочува како се именувале Македонците самите себе - како Македонци.

Се друго ти е обична демагогија.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.719
Kasnakoski манипулира со фактите, и само она што му одговара, а кој било дел од изјавите и односот на македонските револуционери кон соседите центри на пропаганда го истакнува како единствена вистина.

Ако треба да бидеме реални мора да признаеме дека бугарската пропаганда постигнала најголем успех споредено со грчката и српската, но и бугарската пропаганда која имала за цел оформување на бугарска етно-национална свест кај Македонците, каква што не постоела, не успеала во тоа. Едноставно пишман-аџамии излегоа Бугарите.

Во Македонија не постоела бугарска национална свест и единство какви што им се привидуваат и претставуваат на бугаризираните Македонци со цел да се убедат во исправноста на нивната бугарштина.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Па нели се потврди погоре дека типот има акутно слепило во моментот кога се соочува со аргументите.

Убаво му објасни, меѓутоа да не му отвараме простор да пласира уште повеќе таква изветреана пропаганда. Објаснив во еден претходен пост која е целта на Каснакоски и неговата пропагаторска тактика.

Kajgana Shop

На врв Bottom