eve vi link za prosecni primanja vo AUS i NZ, pokrieni se gore dole site struki po glaven grad i region za site pozicii, dadena vi e prosecnata plata vo prvata kolona godisno vo 1000ci dolari i kolku varira vo vtorata kolona zavisno od sto ke se dogovoris, kolku iskustvo imas itn itn...
za smetkovdstvo vi se od 20ta do 37ma strana vi se dadeni za rabota vo komerc i drugi industrii a od 38ma do 48ma za poziciite vo smetkovoditelska firma...
za tie sto ne ste vo AUS ili ste novi HAYS se agenti/firma sto posreduva pri vrabotuvanje i e DALEKU NAJGOLEMA vo finansiskiot svet so kancelarii shirum AUS i NZ.
@Strenght nemam namera da se zamaram poveke ocigledno nikogas nisto nema da sfatish ili samo vodis inaet. eve ti vidi si kako e i da stavime kraj na muabetot za toa dali ili ne cinelo smetkovodstvo, tvoeto licno iskustvo si e tvoe i ne e relavantno koga se vo prasanje drugi luge isto ko i moeto sto ne e koga si ti ili nekoj tret u prasanje, jebi ga so inka ne mozam da ti stavam pamet...
eve vi link za prosecni primanja vo AUS i NZ, pokrieni se gore dole site struki po glaven grad i region za site pozicii, dadena vi e prosecnata plata vo prvata kolona godisno vo 1000ci dolari i kolku varira vo vtorata kolona zavisno od sto ke se dogovoris, kolku iskustvo imas itn itn...
za smetkovdstvo vi se od 20ta do 37ma strana vi se dadeni za rabota vo komerc i drugi industrii a od 38ma do 48ma za poziciite vo smetkovoditelska firma...
za tie sto ne ste vo AUS ili ste novi HAYS se agenti/firma sto posreduva pri vrabotuvanje i e DALEKU NAJGOLEMA vo finansiskiot svet so kancelarii shirum AUS i NZ.
@Strenght nemam namera da se zamaram poveke ocigledno nikogas nisto nema da sfatish ili samo vodis inaet. eve ti vidi si kako e i da stavime kraj na muabetot za toa dali ili ne cinelo smetkovodstvo, tvoeto licno iskustvo si e tvoe i ne e relavantno koga se vo prasanje drugi luge isto ko i moeto sto ne e koga si ti ili nekoj tret u prasanje, jebi ga so inka ne mozam da ti stavam pamet...
Друже дај бе не ме смарај со нешто што не се разбираш ЖИТИ СЕ
Ми праќаш PDF, од Hays. Си се вработил ли преку нив? Знаеш ли дека ставаат една сума на оглас а кога ке појдеш во канцеларија друга сума даваат и сосема 3та работа.
Еве ти австралски форум може го знаеш ке видиш колку зема цела Австралија, ова е реалната слика.
Друже дај бе не ме смарај со нешто што не се разбираш ЖИТИ СЕ
Ми праќаш PDF, од Hays. Си се вработил ли преку нив? Знаеш ли дека ставаат една сума на оглас а кога ке појдеш во канцеларија друга сума даваат и сосема 3та работа.
Еве ти австралски форум може го знаеш ке видиш колку зема цела Австралија, ова е реалната слика.
da sum se vrabotil preku hays kako i iljadnici drugi... ok, oni se nebitni, ti znaes zaebi... si razmislis deka moze do tebe e ili onoj sto go citiras na forumot od kaj gi crpis informaciite e duduk? celo vreme ti kazuvam deka ne te biva, 10 pati ni demonstira na forumot deka NISTO ne sfakas i toa raboti od strukata i sega hays nemale vrska ti si imal...
da sum se vrabotil preku hays kako i iljadnici drugi... ok, oni se nebitni, ti znaes zaebi... si razmislis deka moze do tebe e ili onoj sto go citiras na forumot od kaj gi crpis informaciite e duduk? celo vreme ti kazuvam deka ne te biva, 10 pati ni demonstira na forumot deka NISTO ne sfakas i toa raboti od strukata i sega hays nemale vrska ti si imal...
da da... na forum na wirlpool ke veruvam a ne na agencija sto ima 10K vraboteni menadzeri vo 32 drzavi u svetot i sto specijalizira za finansiskiot sektor... agencija preku koja odat oglasi na sekoja povisoka pozicija...
zaebi ti rekov nemozam so inka da ti stavam...
aj toa ama i procitaj gi prvite 10tina komentari na forumot sto go postiral i pak doaga na moeto deka BANKITE i baranje rabota vo BANKA ili nadvor od smetkovoditeskite kompanii e poisplatlivo... dzabe ti objasnuvam ocigledno.
koj se zaposlil preku ovie be... lol, ajde od nivniot sajt, eve za vreme na COVID kolku zaposlile...
We measure success by the impact we have on our clients’ businesses and our candidates’ careers. For the year ended 30 June 2021 we placed around 60,000 candidates into permanent jobs and around 220,000 people into temporary roles.
da da... na forum na wirlpool ke veruvam a ne na agencija sto ima 10K vraboteni menadzeri vo 32 drzavi u svetot i sto specijalizira za finansiskiot sektor... agencija preku koja odat oglasi na sekoja povisoka pozicija...
zaebi ti rekov nemozam so inka da ti stavam...
aj toa ama i procitaj gi prvite 10tina komentari na forumot sto go postiral i pak doaga na moeto deka BANKITE i baranje rabota vo BANKA ili nadvor od smetkovoditeskite kompanii e poisplatlivo... dzabe ti objasnuvam ocigledno.
koj se zaposlil preku ovie be... lol, ajde od nivniot sajt...
We measure success by the impact we have on our clients’ businesses and our candidates’ careers. For the year ended 30 June 2021 we placed around 60,000 candidates into permanent jobs and around 220,000 people into temporary roles.
Ова е кога зидар му кажува на бербер како да шиша.
"da sum se vrabotil preku hays kako i iljadnici drugi"
А како си се вработил во илјадници други? Нели бизнис имаше?
Во тајланд ли се вработуваше кај дрољите хаха
Ова е кога зидар му кажува на бербер како да шиша.
"da sum se vrabotil preku hays kako i iljadnici drugi"
А како си се вработил во илјадници други? Нели бизнис имаше?
Во тајланд ли се вработуваше кај дрољите хаха
jas ne sum ovde 13 godini ko tebe nego 30. pred da imam biznis rabotev za ANZ i CBA.
vo tajland majka ti odlicna beshe dodushe i ona ko tebe se zaleshe deka ne i cinel zivotot vo Sydney i deka bolje i bilo u nekoja shupa u azija ili mkd...
jas ne sum ovde 13 godini ko tebe nego 30. pred da imam biznis rabotev za ANZ i CBA.
vo tajland majka ti odlicna beshe dodushe i ona ko tebe se zaleshe deka ne i cinel zivotot vo Sydney i deka bolje i bilo u nekoja shupa u azija ili mkd...
Не била мајками во Тајланд си погрешил со твоите роднини што си ги носел по курварници. Секој 2 пост ти е за ороспиите и клубовите во Тајланд. Ти на такви места ли мајкати ја носеше пропалицо една? Па после ја тутна во старечки дом уџум надвор од Мелбурн, ебате бизнисменот што неможе да си дозволи достојно да ги дочува родителите.
Оди вратисе во тајланд поефтино ти е со ороспиите сида да фаќаш клошар еден.
Не била мајками во Тајланд си погрешил со твоите роднини што си ги носел по курварници. Секој 2 пост ти е за ороспиите и клубовите во Тајланд. Ти на такви места ли мајкати ја носеше пропалицо една? Па после ја тутна во старечки дом уџум надвор од Мелбурн, ебате бизнисменот што неможе да си дозволи достојно да ги дочува родителите.
Оди вратисе во тајланд поефтино ти е со ороспиите сида да фаќаш клошар еден.
taman rabota i majka ti da ti kaze tebe kaj bila... tebe i crno so belo koga ti pokazuvaat kako e ne sfakas ne pak nekoj da ti kaze nesto.
nema sto jas da gi docuvam mojte roditeli, za razlika od dedo ti oni ne ziveat u zlaten kafez od 4mil nego ziveat pola godina vo AUS pola godina shetaat niz svetot.
za razlika od dedo ti ne gi prodadoa site nekretnini sto gi imaat za da kupat poskapa kuka vo sidnej i da go zaebat sistemot, lol, mozam da go zamislam idiotot na 86 godini kako cisti sobi sto ne mu trebaat, ama vazno ete ima kuka od 4mil mesto da uziva...
mojve si gi zadrzaa nekretninite, si ziveat vo istata kuka sto ziveaa dur rabotea vo ista nasleba so site rodnini i prijateli. od kiriite si ziveat odlicno bez da mora nekoj da gi "docuvuva". toa e razlikata, ti si glup, ama kaj tebe toa e familjarno...
taman rabota i majka ti da ti kaze tebe kaj bila... tebe i crno so belo koga ti pokazuvaat kako e ne sfakas ne pak nekoj da ti kaze nesto.
nema sto jas da gi docuvam mojte roditeli, za razlika od dedo ti oni ne ziveat u zlaten kafez od 4mil nego ziveat pola godina vo AUS pola godina shetaat niz svetot.
za razlika od dedo ti ne gi prodadoa site nekretnini sto gi imaat za da kupat poskapa kuka vo sidnej i da go zaebat sistemot, lol, mozam da go zamislam idiotot na 86 godini kako cisti sobi sto ne mu trebaat, ama vazno ete ima kuka od 4mil mesto da uziva...
mojve si gi zadrzaa nekretninite, si ziveat vo istata kuka sto ziveaa dur rabotea vo ista nasleba so site rodnini i prijateli. od kiriite si ziveat odlicno bez da mora nekoj da gi "docuvuva". toa e razlikata, ti si glup, ama kaj tebe toa e familjarno...
Па прашај ја мајкати, којзнае од која дрканица си напраен што на 40-50 години уште по ку*** одиш во Тајланд.
Направи ДНК може од Тајланд ти е татко некој. Збориш за дедоми го заебавал системот а тој финансиски прави што му кажува стручен финансиски советник.
Затоа ти како грижлив човек не си плаќаш плата од бизнисот за да немаш данок ебате лигушот, ти ли ке збориш за заебување систем?
Уште еднаш провери кој ти е татко пошто на стари години по ороспии да се оди не е на арно. Проверувај често сида дали фаќаш од циганките.
Па прашај ја мајкати, којзнае од која дрканица си напраен што на 40-50 години уште по ку*** одиш во Тајланд.
Направи ДНК може од Тајланд ти е татко некој. Збориш за дедоми го заебавал системот а тој финансиски прави што му кажува стручен финансиски советник.
Затоа ти како грижлив човек не си плаќаш плата од бизнисот за да немаш данок ебате лигушот, ти ли ке збориш за заебување систем?
Уште еднаш провери кој ти е татко пошто на стари години по ороспии да се оди не е на арно. Проверувај често сида дали фаќаш од циганките.
peer ja spoebuvas temata so gluposti... koncentriraj se na sto e bitno.
#1 kaza deka ovde se plakalo 50% danok. ne ovde na 180K sto recisi nikoj ne gi zema sekako efektivno se plaka 30% odnostno nekoj 55K. ako imas investirano dosta raboti ke se odbijat, valjda znaes za negative gearing taka da pod 25% ke e...
# 2 posle drvese za medicare. medicare se plaka samo ako ne si privatno osiguran. mozes privatno da se osiguras za $50-80 mesecno ovde zavisi od nekolku faktori ama eve ako e cel da gi odbegnes tie 2% tolku e. Znaci nema $3600 da platis danok nego ke si platis $800 i ke imas private health insurance.
# 3 dedo ti... ni objasni deka gi prodal nekretninite i razdal imoti plus zel maksimum superannuation i penzija... OK. glup covek, slusal sovetnik sto isto e glupak, doduse moze sovetnikot i ne e glup, mozam da zamislam dedo ti ko tebe insistiral da ja dobie penzijata po sekoja cena, ovoj mu naplatil sto mu sklopil zlaten kafez u sidnejov... aj toa, ok, ne e bitno, dedo ti si odbral taka... AMA ti kako smetkovoditel sto se srami da ni kaze kade zavsil treba da znaes:
1. deka denes maksimum mozes da se dade 10K godisno kako poklon pred penzija ili vo penzija i toa 30K maks na sekoj 5 god, ni sekoja godina nemozes da dades po 10K...
2. deka vo AUS bez problem mozes da kupis kuka/stan kako investicija za pomalku od 1M sto ke ti nosi 600-700 nedelna kirija. ona sto ti kazav na drugata temata, za da zemel dedo ti 2K penzija izgubil barem 8-9K MESECEN prihod sto bi go ostavruval preku kirija. parite gi vlozil vo nefunkcionalna kuka sto mu e garant teret sega plus e zakovan ovde, odnosno za da gi zeme i tie 2K mesecno mora da e odreden period vo AUS sakal illi ne. nemoze kako mojve ako mu tekne u spanija ili mkd da posedi podolgo... zlaten kafez, kapiras?
#4 i sega posledniot post, ne sum si plakal plata za da izbegnam danok be... a nema corporate tax? ne samo sto si plakam na sebe nego plakam i na red drugi u familija za da go zaebam sistemot
ova se samo mal del od glupostite sto gi istropa sto se direktno povrzani so tvojata struka ovde. kako sakas posle ova da te sfatam seriozno?
ps. imas i red drugi budalashtini od primerot KEILOR, sto e 10KM od centar na MELB deka bilo udzum ili nadvor od MELB sto spomnuvas a ti zivees tamu 16 KM od grad lol... aj toa, ama i HAYS ne gi bivalo, agencija sto vo AUS postoi 60+ godini, sto ima obrt u 100tici miljoni dolari, forumot bil podobar indikator...
zaebi, nema razbiranje so tebe.
pps. ne me sfakaj gresno, jas sum ako moze da se zaebi drzavata da se zaebi i da se odbegne sve sto se nepotrebni davacki i od toj aspekt apsolutno mi e milo sto dedo ti uspeal da dade poklon na tvojte u toa vreme ali toa so kukata ne mu trebase, valjda tolku sfakas
peer ja spoebuvas temata so gluposti... koncentriraj se na sto e bitno.
#1 kaza deka ovde se plakalo 50% danok. ne ovde na 180K sto recisi nikoj ne gi zema sekako efektivno se plaka 30% odnostno nekoj 55K. ako imas investirano dosta raboti ke se odbijat, valjda znaes za negative gearing taka da pod 25% ke e...
# 2 posle drvese za medicare. medicare se plaka samo ako ne si privatno osiguran. mozes privatno da se osiguras za $50-80 mesecno ovde zavisi od nekolku faktori ama eve ako e cel da gi odbegnes tie 2% tolku e. Znaci nema $3600 da platis danok nego ke si platis $800 i ke imas private health insurance.
# 3 dedo ti... ni objasni deka gi prodal nekretninite i razdal imoti plus zel maksimum superannuation i penzija... OK. glup covek, slusal sovetnik sto isto e glupak, doduse moze sovetnikot i ne e glup, mozam da zamislam dedo ti ko tebe insistiral da ja dobie penzijata po sekoja cena, ovoj mu naplatil sto mu sklopil zlaten kafez u sidnejov... aj toa, ok, ne e bitno, dedo ti si odbral taka... AMA ti kako smetkovoditel sto se srami da ni kaze kade zavsil treba da znaes:
1. deka denes maksimum mozes da se dade 10K godisno kako poklon pred penzija ili vo penzija i toa 30K maks na sekoj 5 god, ni sekoja godina nemozes da dades po 10K...
2. deka vo AUS bez problem mozes da kupis kuka/stan kako investicija za pomalku od 1M sto ke ti nosi 600-700 nedelna kirija. ona sto ti kazav na drugata temata, za da zemel dedo ti 2K penzija izgubil barem 8-9K MESECEN prihod sto bi go ostavruval preku kirija. parite gi vlozil vo nefunkcionalna kuka sto mu e garant teret sega plus e zakovan ovde, odnosno za da gi zeme i tie 2K mesecno mora da e odreden period vo AUS sakal illi ne. nemoze kako mojve ako mu tekne u spanija ili mkd da posedi podolgo... zlaten kafez, kapiras?
#4 i sega posledniot post, ne sum si plakal plata za da izbegnam danok be... a nema corporate tax? ne samo sto si plakam na sebe nego plakam i na red drugi u familija za da go zaebam sistemot
ova se samo mal del od glupostite sto gi istropa sto se direktno povrzani so tvojata struka ovde. kako sakas posle ova da te sfatam seriozno?
ps. imas i red drugi budalashtini od primerot KEILOR, sto e 10KM od centar na MELB deka bilo udzum ili nadvor od MELB sto spomnuvas a ti zivees tamu 16 KM od grad lol... aj toa, ama i HAYS ne gi bivalo, agencija sto vo AUS postoi 60+ godini, sto ima obrt u 100tici miljoni dolari, forumot bil podobar indikator...
zaebi, nema razbiranje so tebe.
pps. ne me sfakaj gresno, jas sum ako moze da se zaebi drzavata da se zaebi i da se odbegne sve sto se nepotrebni davacki i od toj aspekt apsolutno mi e milo sto dedo ti uspeal da dade poklon na tvojte u toa vreme ali toa so kukata ne mu trebase, valjda tolku sfakas
40-50 години имаш олабави малку.
По к**** одиш во Тајланд и делиш совет на темава за миграција. Смениго форумот и не замарај кај си глуп па и досаден си.
40-50 години имаш олабави малку.
По к**** одиш во Тајланд и делиш совет на темава за миграција. Смениго форумот и не замарај кај си глуп па и досаден си.
lol, tebe treba da te slushaat kopilj sto ni strukata ne si ja znae, sto se srami da kaze kade zavrsil, pocnuvam da se somnevam dali voopsto imas zavrseno, sto e vo aus edvaj 10 god, sto ocigledno ni rabota ne znae kako da najde ni platen da e soodvetno...
Имигрантска сторија на Цане Зајаковски од Сиднеј***Copyright НАПОМЕНА: Сите видеа на овај канал се во сопственост на Австралиски живот.Секоја употреба,дистри...
www.youtube.com
Сите што се интересирате за Австралија прегледајте го видеово.
Не го знам дечково што го има каналот.
Нормален просечен Македонец што го поминал животот во Австралија.
Ова е во мое маало, каде што живеат повеќето Македонци.
Бабини деветини од луѓе што живеат во сиромашни населби во Мелбурн, се џапаат а не им држи гзот, скитаат по ороспии во Азија не ке да се точен патоказ ако сакате да дојдете и да мигрирате.
Пензија не постои, 300 илјади се пичкин дим за @kano, само што го нема како спонзор никаде да видиме кој е тој големџија. Успешните македонски фирми ги има како спонзори во секој наш клуб.
Спонзор може да биде во тајланд кај цигангите
Имигрантска сторија на Цане Зајаковски од Сиднеј***Copyright НАПОМЕНА: Сите видеа на овај канал се во сопственост на Австралиски живот.Секоја употреба,дистри...
www.youtube.com
Сите што се интересирате за Австралија прегледајте го видеово.
Не го знам дечково што го има каналот.
Нормален просечен Македонец што го поминал животот во Австралија.
Ова е во мое маало, каде што живеат повеќето Македонци.
Не бе не е нормално да си волку глуп... Ајде на кирилица може подобро ќе разбереш... Го изгледа ли видеото што го стави овде и што уствари сфати и сакаш да дебатираш?
ДА, ПОСТОИ ПЕНЗИЈА ВО АУС, еве и по втор пат ќе кажам дека технички постои ако тоа ти беше цел само што ни јас ни ти ни било кој на форумот во нормални услови нема да ја добиеме и тоа цело време ти го кажувам. Во суштина и тоа е се што се брои дури и на видеото тоа ти е кажано и објаснето, сам едноставно си се побиваш. Незнам што е поентата да дискутираме работи што никој од нас нема да ги види па поготово со членот на другата тема што е доктор во Германија и кога овде би дошол секако ни он нема да види пензија ако работи полн работен век. На другата тема дури и израчунато ти беше дека и со подпросечна плата на работник на аеродром што разнесува куфери со 30 год стаж (не пак со 45 год стаж ако почнал со работа на 18) нема да исполнуваш услови не пак како доктор...
Ајде да ти нацртам уште еднаш, АУС има релативно ниски даноци во спредба со остатокот на светот плус има даночен систем каде се дозволува легално намалување на данок доколку инвестираш поготово во некретнина (negative gearing, ова во оваа форма го има само во АУС, НЗ и Јапонија). За тие што не се во АУС и за @Strenght „сметководителот“ што се срами да кажи кој му дал диплома тоест дали ја има тоа е стратегија каде си го намалуваш приходот/платата и со тоа и данокот што го плаќаш ако инвстираш во нешто што ти носи помалку приход него што те кошта на годишно ниво. Во глобала иде нешто вака, ако имањето екстра стан како што има @Strenght го кошта 50К годишно во камати, одржување, трошоци плус амортизација (ова последното е клучно затоа што е стапка од 2,5% годишно за 40 год или ако он купил стан кај него у населба од 800К тоа е 20К годишно амортизација што он следните 40 години ги прикажува како трошок) а зима кирија од да кажеме 30К годишно он си го намалил приходот(од платата) за 20К за кој нема да плати данок, што зависно колку заработуваш може да е од 9К до 2-3К годишно еве ако сте неуспешен сметководител како овој што заработува под просекот. Е сега направете математика колку е тоа за еден работен век и колку @Strenght „заштедил“ благодарение на системот овде со тоа што он има 2 стана под кирија, бар така ни се пофали. Замислете колку имал дедо му што ги продал па си купил златен кафез од 4 милјони пред таму 20тина години...
Друга работа за разлика од ЕУ овде GST/VAT е 10% а не 20тина % плус има огромна палета на производи каде е 0% значително поголема него ЕУ или остатокот на развиениот свет, каде даночните стапки се пониски итн... Со други зборови овде во текот на работниот век системот ти ОСТАВА многу повеќе пари на располагање и ти дава многу подобри услови да ги инвестираш и тоа не само државата него и општо, еве почни од услови при зимање кредит итн... Овде порано имаше банки што даваа 105% од вредноста на куќата, значи цели 100% кредит плус 5% да си купиш намештај... Денес нема до толку, ама пак има начини како да купиш без да имаш депозит/заштеда, односно државата ти дава дел или ја дава таа гаранција итн... Види колкакви се акцизите за бензин овде во споредба со ЕУ, колку они плаќаат за литар а колку ние. Да не должам ќе отидеме премногу на други теми а пошто твоето мозоче не сфаќа основни работи, поентата е дека системот овде(не само даночниот) е драстично пофункционален и подобро скоцкан за да заработиш многу повеќе во твојот работен век за подоцна да не си терет на државата.
Зошто во АУС нормален човек баш како овој на видеото не „добива“ пензија од државата?
Затоа што во текот на работниот век типот работел и инвестирал и со тоа не само што стекнал капитал него и редовно легално си го НАМАЛУВАЛ ДАНОКОТ што нормално би го платил во некоја друга држава за да има гарантирана пензија на старост. На крајот на работниот век имал стекнато богатство од неколку милјони (типот спомна 2 милјони со сопругата за да не му ја дадат пензија) плус имал пари во superannuation. За тие што не се во АУС и за „сметководителот“ @Strenght ајде да го обојасниме и тоа чудо. Superannuation во куси црти се пари што ти ги исплаќа работадавецот (значи не ти, него работодавецот додатно од платата) за пензија. Историски ова започнува како незадолжителна давачка на бизнисите (значи требаше да се договориш за ова кога те примаат на работа и беше ЕПТЕН ретко) нормално со даночен бенефит некаде во 80тите за разноразни бизнисмени и директори да не „живеат“ од пензија од државата него да имаат доволен фонд на пари за во пензија. Во 90тите станува закон каде прво фирмите со голем обрт мора да уплаќаат прво 3% па се качува постепено и станува закон за сите фирми да го плаќаат на секој редовно вработен. Денес тоа е 11% со тоа што и сам можеш да доплатиш некој пари ако сакаш (имаш даночни бенефиции за тоа)... Е сега, пред @Strenght или ко оној во видеото да почнете да паламудите дека се тоа твој пари, ДА ТВОЈ се, никој не го спори дека си ги заработил, ама исплатени се од работодавецот што во нормални услови немало да ги добиеш. Никогаш, во ниту еден момент овде не беше намалена платата за да се исплати superannuation - супата напротив, покачувањата си течеа сосема нормално, ова дојде само како екстра данок/давачка за бизнисите во период кога бизнис климата во АУС и економијата беше во пораст. Колку за споредба во УСА 401К што им е пензиско, америте САМИ си уплаќаат % од платата. Во Германија на пример 18% од платата МОРАЛНО ти се одбива за на крај да имаш некоја државна мизерна пензија 1500е што у суштина е слична на австралската age pension за која @Strenght го тупи овде каде (некој 2000 АУС долари е) каде во ниеден момент ништо не ти одбиваат од плата и ја добиваш само со тоа што ги исполнуваш условите да си голтар ако си цел живот во АУС, да си се доселил на стари години што може да се случи ако на пример некој си ги повлече родителите од МКД (во таков случај таа пензија ти следува и без еден ден стаж, практично само со тоа што си стар и немаш средства/капитал за живот ти следува, затоа и јас ја ословувам повеќе со социјална помош) или глуп ко дедо му да си ги продадеш некретнините од кој си можел да живееш раскошно во пензија и да си купиш златен кафез.
Да резимираме, во АУС имаш систем каде просечна плата е повисока од поголем дел на развиениот свет, каде минималецот е неколку кратно повисок од УСА и развиениот свет, каде имаш одлични услови да инвестираш во текот на работниот век, каде главниот кеш за во пензија ти е платен од работодавецот а не од државата. Во АУС имаш можност и да ја земеш age pension што @Strenght веќе месец дена ревносно ја брани и мисли дека му следува само зашто работел и плаќал релативно мал данок овде цел живот покрај сите бенефиции што му ги нуди оваа држава. Типот не сфаќа дека таа пензија е наменета за мал % на луге во иднина што ќе ги исполнуваат условите. Во моментов тој % е некаде 50% и тоа е затоа што сеуште не сме прошле целосен круг од 40год работен стаж одкако е ова имплементирано. Целосен ефект ке видиме некаде 2035та год кога ќе ги имаме првите генерации што цел работен стаж имале платена „супа“ од работодавецот и тогаш таа пензија за која ви паламуди @Strenght ќе ја примаат само 2-3% од народот, практично НИКОЈ од нас на форумот. @Strenght баш затоа е и небитна. Е сега ако @Strenght е глуп ко дедо му и сака да си ги продаде становите и на стари години да живее во некоја скапа населба, да не може да излезе од АУС на подолго без да му ја скратат пензијата и да се чуди како да си плати сметки со парите од државата слободно нека си најде начин да ги добива тие пари, работел цел живот, ги заслужува исто ко што и сега ги заслужува бенефициите што ги ужива...
Бабини деветини од луѓе што живеат во сиромашни населби во Мелбурн, се џапаат а не им држи гзот, скитаат по ороспии во Азија не ке да се точен патоказ ако сакате да дојдете и да мигрирате.
Пензија не постои, 300 илјади се пичкин дим за @kano, само што го нема како спонзор никаде да видиме кој е тој големџија. Успешните македонски фирми ги има како спонзори во секој наш клуб.
Спонзор може да биде во тајланд кај цигангите
Јас не сум спомнал каде живеам, го спомнав Килор како населба во западниот дел на мелбурн што е 10км од центар на градот и е во прва зона, односно градска населба. Ти бе сељак еден не знаеше ни каде е тоа, се избламира на другата тема пишуваше дека е надвор од мелб или далеку некаде а ти живееш у стан 16км од центар на Сиднеј... Ти го спомнав во контекст каде има опции за смешни пари да живееш во пензионерски дом во иста населба каде што живеат нашите пошто нели тебе ти значело тоа.
Јас живеам на североисток, далеку од Килор, на сосема друга страна на градот.
Него ме копка дај кажи кој се тие ефтини населби во Мелбурн кога просечна цена на куќа е милјон долари... Ти бе најде да коментираш за кој како и каде живее а прво и основно живееш во стан? Човече овде станови се само за студенти и за луѓе што сакаат да живеат во центарот на Мелбурн, во населбите овде живееме во куќи зашто е 100 пати покомотно. Овде стан на 16км од центар прво и основно би било тешко и да најдеш зашто никој не сака да живее во стан кога може во куќа и ретко се градат станбени згради на таа дистанца од центар зашто никој не ги купува... Ама тоа е веќе друг муабет, за географиите на 2 различни градови.
Тоа што јас имам бизнис и сум често во Азија и можам да си дозволам што сакам ти е уште еден доказ бе дека јас имам и можам а ти си исфрустирано сељаче што поима нема. Друже ти ни просечна плата неможеш да си обезбедиш во струката, се чудиш колкави биле просеците и веруваш на некој тралалајски форуми место на статистика од една од најголемите агенции за вработување доволно кажува колку си способен.
ПС. ако толку те интересира како живеам иди на темата за виски, ќе видиш како е кај мене дома, на сликата само у виски имам повеќе од што ти заработуваш годишно бе копиљ.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.