Како живеат сега Бугарите во Европска унија?

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
8 октомври 2007
Мислења
53
Поени од реакции
0
Абе они дома си кукаат, знаат дека живеат сеуште у мизерија...кој е тој комплекс на пониска вредност кој го имаат па демек у ЕУ се и платите им биле баснословни, мед и млеко течело...и демек на нас треба да ни биде криво и да им завидуваме...Важи.
За твое сведение заплатите тргнаха нагоре доста преди да влезем во унијата.

Член од
8 октомври 2007
Мислења
53
Поени од реакции
0
Firmita za koja rabotam, kupuva nekoi repromaterijali od Sofija, bas toj industriski del Okolovrstno Shose. I odime tamu cesto, posleden pat minatata nedela. Obicen rabotnik, zema neto plataod 150 do 200 leva i lugeto ne znaat kako da preziveat.
I jas mozebi semam 1500 evra plata, no rabotnicite vo mojata firma zemaat 300 evra.
Да бе 150 - 200 лева. За толкова паре денеска тука никој нема да си мрдне прста. Братовчед ми в неговата фирма даваше 250 - 300 лв. на работниците си преди 3 години. Сега е принуден да дава от 750 лв. нагоре, заштото сите би му избегали. А иде реч за обикновени работници без образование и чужди езици.

Лошо платени тука са државните учители и лекари.

Аз лично под 1000 евро месечно не падам. Жена ми е с'с 750 евро.

Друг е в'проса и че цените скочиха. преди една година в крчмата дето ходја редовно, пивото беше 0,65 евро. Сега е 0,95 евро.:icon_frow

Член од
7 април 2008
Мислења
328
Поени од реакции
7
Firmita za koja rabotam, kupuva nekoi repromaterijali od Sofija, bas toj industriski del Okolovrstno Shose. I odime tamu cesto, posleden pat minatata nedela. Obicen rabotnik, zema neto plata od 150 do 200 leva i lugeto ne znaat kako da preziveat.
I jas mozebi semam 1500 evra plata, no rabotnicite vo mojata firma zemaat 300 evra.
Битушанец, 220 лева е минималната работна плата в БГ. А в Софија е мноооого по голема. В Софија 150-200 лева и пазач не се хвашта. Имај в предвид че официално всички приватни фирми декларират че дават 220 лева плата(за да плаштат данаци на тија пари) а дават 700-800. Вече в строителството не се фаштат за по малко от 1000.

Член од
7 април 2008
Мислења
328
Поени од реакции
7
Официалните данни са едно, а реалните - друго. Всекој кара западна кола. Вече с'бота и неделја не може да се п'тува по п'тја Софија - Кулата. В Благоевград супермаркетите са преп'лнени - Метро, Кауфланд, СБА. Пазаруват јако и всеки се оплаква. А в Банско знаеш ли какви са заплатите?

Член од
7 април 2008
Мислења
328
Поени од реакции
7
Абе они дома си кукаат, знаат дека живеат сеуште у мизерија...кој е тој комплекс на пониска вредност кој го имаат па демек у ЕУ се и платите им биле баснословни, мед и млеко течело...и демек на нас треба да ни биде криво и да им завидуваме...Важи.
Батка, вие ни уверувате дека у ЕУ е лошо. Така да биде. Лисицата кога не могла да стигне гроздето кажала дека оно е кисело. Мене ме аресва. Карам си Голф четворка, платата ми стига. Кога сакам, дека сакам могам да патувам. А вие си говорете дека е лошо во ЕУ. Аз мислам дека по 3-4 години ке се виде по арно.

Член од
8 октомври 2007
Мислења
53
Поени од реакции
0
tem23, на мен ми беше много интересно да прочета твоите впечатленија! Наистина, хората които не са били д'лго време в родината, могат да усетјат промените по-добре. На мен ми се иска основно 2 нешта за Софија - да б'де по-чиста и да се стројат по-красиви сгради. Хубавото е че напослед'к като че ли наистина има напред'к и в това отношение.
Б'ди здрав!:helou:
Атила, не знам дали живееш в Софија, но за мене като живушт тука има оште един огромен проблем, којто трјабва да се реши. Задр'стванијата. Стана ужасно. От Хладилника до Илиенци ти трјабват мин. 2 часа за да стигнеш.

BC

Член од
24 декември 2007
Мислења
94
Поени од реакции
2
Атила, не знам дали живееш в Софија, но за мене като живушт тука има оште един огромен проблем, којто трјабва да се реши. Задр'стванијата. Стана ужасно. От Хладилника до Илиенци ти трјабват мин. 2 часа за да стигнеш.
"Ужас" е нај-мекото определение за трафика в Софија.

А тази историја с 150-200 лв. заплата в Софија ми е доста с'мнителна. Не знам кој би работил за такава заплата, при положение, че в Софија безработица нјама. :toe:

BC

Член од
24 декември 2007
Мислења
94
Поени од реакции
2
Не, просто нештата не са такива, каквито вие ги представјате. А и не знам зашто трјабва да ви б'де криво, ако с'седите ви се развиват, богатите с'седи увеличават шанса и ти самијат да станеш богат, но пуст балкански манталитет...

Член од
9 март 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
220
Живеја до пазара "Иван Вазов", а работја на 10 минути пеша от нас, така че не ползвам автомобил и това по-малко ме засјага. Иначе да, това е може би нај-големија проблем на Софија.

Член од
26 септември 2007
Мислења
89
Поени од реакции
1
Една работа само ќе кажам за тоа како живеат Бугарите сега. Живеат со право на избор, ако не им се допаѓа тука, можат кога сакаат и каде сакаат да заминат. Е тоа браќа мои е и те како предност...

Член од
7 април 2008
Мислења
328
Поени од реакции
7
Една работа само ќе кажам за тоа како живеат Бугарите сега. Живеат со право на избор, ако не им се допаѓа тука, можат кога сакаат и каде сакаат да заминат. Е тоа браќа мои е и те како предност...
Aбсолутно си во право. Аз работам во ИТ и сум доволен овде. Ако не сум, шапка во рака и во странство. Ама нај убаво е да си доволен дома, во татковината си. Дај боже скоро и моите македонски пријатели да имат истата можност.

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.813
Добро бе значи и вас ве кренавме на нозе...и од вас држава ќе биде...

Сеа само уште нашава се чека...уствари ние ќе формираме алијанса "неврзаните"..:pos:

п.с И не летајте толку дека ќе можете да си летнете у странство...оти сигурно членките не се толку будали да немаат некој вид на селекција,за допуштање на доселеници...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom