Како живеат сега Бугарите во Европска унија?

Статус
Затворена за нови мислења.

BC

Член од
24 декември 2007
Мислења
94
Поени од реакции
2
Е арно де!
Тие пари пак влегуваат во Бугарија, и најверојатно се трошат ВО Бугарија, а тоа е убаво.
Остај ти тоа такви пари, онакви пари, таква власт, ваква власт...пари се пари!
Абсолјутно си прав. Западните банки като получаваха комунистическите пари, изнесени от Источна Европа дали се мр'штеха и дали отказваха да ги приемат? А сега дали част от тези пари се вр'штат тук по един или друг начин по-добре така, отколкото да стојат там. В Б'лгарија не е проблем'т в това, че се строи (освен предприемачите печелјат и всички, св'рзани с тази дејност, от производителите на строителни материали до работниците), а в това, че се строи хаотично и дори на места има презастројаване, но това е тема за друг разговор.

Член од
30 јули 2007
Мислења
352
Поени од реакции
3
Нема какво да се л'жем - тежко се живее. Заплатите били скочили, да ама и цените скочиха двојно. Не ме разбирајте погрешно, в Софија има много работа и добре се плашта, но Софија не е Б'лгарија. По селата хората едва св'рзват двата краја. Стана така че богатите станаха по-богати, а бедните по-бедни. Нај-развитите места са курортите - Банско, Златни пјас'ци, Албена и обшто взето всички морски градове. Но бих казал че нештата се подобрјават :).

Член од
7 април 2008
Мислења
328
Поени од реакции
7
И на мене ми е много чудно. Всеки се оплаква. Но като погледнеш - заведенијата п'лни. Бензина 2.20 лв. а задр'стванија и колите бр'мчат с по едн-двама души. Всеки с GSM. На морето лјатно време е фраш. Почивки в чужбина. Строи се постојанно, тук в Благоевград си купуват жилишта по 600-700 евро квадрарта и стенкат оти едвам св'рзват двата краја. Не мога да разбера как става таја.

Член од
9 март 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
220
И на мене ми е много чудно. Всеки се оплаква. Но като погледнеш - заведенијата п'лни. Бензина 2.20 лв. а задр'стванија и колите бр'мчат с по едн-двама души. Всеки с GSM. На морето лјатно време е фраш. Почивки в чужбина. Строи се постојанно, тук в Благоевград си купуват жилишта по 600-700 евро квадрарта и стенкат оти едвам св'рзват двата краја. Не мога да разбера как става таја.
Типично. Преди години - точно след голјамата криза от 1996-1997, когато с 300 германски марки можеше да живееш прилично, чувам как един шофьор на такси се оплаква на друг че последнија месец едва ли не гладувал - бил изкарал едва 600 марки.:pos:

Член од
8 октомври 2007
Мислења
53
Поени од реакции
0
Е арно де!
Тие пари пак влегуваат во Бугарија, и најверојатно се трошат ВО Бугарија, а тоа е убаво.
Остај ти тоа такви пари, онакви пари, таква власт, ваква власт...пари се пари!
Абе пари се пари, ама мене ми е гајле и как ке бидат инвестирани. Дали ке направат работни места за камериерки и сервирки или за инжинери, програмисти R&D центрови и т.н. Поентата ми е, като видим дека на зелена полјана Ситроен или Сони (или којато и да е светска фирма) дигнат фабрика и/или развоен центар и когато тие инвестиции се множат, то тогава аз ште с'м сигурен, че сериознијат и д'лгосрочен капитал е влјаз'л в Б'лгарија и, че правилата на играта вече са като в стара Европа.

Член од
7 април 2008
Мислења
328
Поени од реакции
7
Абе пари се пари, ама мене ми е гајле и как ке бидат инвестирани. Дали ке направат работни места за камериерки и сервирки или за инжинери, програмисти R&D центрови и т.н. Поентата ми е, като видим дека на зелена полјана Ситроен или Сони (или којато и да е светска фирма) дигнат фабрика и/или развоен центар и когато тие инвестиции се множат, то тогава аз ште с'м сигурен, че сериознијат и д'лгосрочен капитал е влјаз'л в Б'лгарија и, че правилата на играта вече са като в стара Европа.
Oho Boho, полека, полека. Не става с магическа пр'чка. Г'рција и Португалија да не се оправиха за една година?

BC

Член од
24 декември 2007
Мислења
94
Поени од реакции
2
http://steppenwolf.blog.bg/viewpost.php?id=159311

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Нешто слично е и кај нас...и сите немаат пари...е ај де?!

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
како живеат бугарите во еу...како бугари...

и во лондон отидоа па си направија картонски кукички...циган си е циган..кај и да иде циган ке си остане

Член од
8 октомври 2007
Мислења
53
Поени од реакции
0

и во лондон отидоа па си направија картонски кукички...циган си е циган..кај и да иде циган ке си остане
Не разбрав. Тие у Лондон цигани ли биле или бугари?

Член од
7 април 2008
Мислења
328
Поени од реакции
7

Mного злоба и завист има во тебе дечко. Апчинјата пиеш ли си редовно, или ти отказаа да ти дадат б'лгарски пасош?:helou:

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
Не разбрав. Тие у Лондон цигани ли биле или бугари?
кај ти е разликата тука???

ама ај..бугари беа..си напраја картонска населба со улици и се...и булевар си крстија....Картон Левски

Член од
9 октомври 2007
Мислења
1.126
Поени од реакции
24
Баш пред недела или така нешто си дојдов од бугарија, од семинар, леле луѓе, па нема ништо различно што би ме водело кон тоа да се осеќам дека сум во еу, па тие се бе позаостанати од нас бе! Сеуште се водат по некои нивни претпознатливи цигански политики на живеење да не набројувам, ама ајде изгледа една година им е малце за да сменат многу ствари и навики итн.. И не ми се свиѓа што сите сеа не корнат за името па и татариве мораше, мацедонија жити се?
И јас бев пред 10-ина дена во Бугарија. Но, изгледа Бугарија сме ја доживееле различно. Јас носев други тип на наочари, релаксирани од наметнатите стереотипи за Бугарија од времето на србокомунизмот во Македонија. Земја, во развој, каде многу се гради. Хигиена на многу повисоко ниво. Многу ретко ке видиш ѓубре, најлони или нешто слично по улиците. Во кафеаните луѓето се тивки, почитуваат ред. Спрема мене како Македонец се однесуваа коректно и гостопримливо.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom