Како живеат Македонците во Бугарија

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.209
Kако живеат... Татарите сметааат дека има 5-6000 се што признаваат дека се ментално болни другите се на лечење. Така живеат...:toe:
 

Joakim

Skopjanecot
Член од
17 јули 2008
Мислења
534
Поени од реакции
71
Замо сакам да се запрашаш зашто А1 не е направил репортаж за македонците во БГ да речиме преди 5 месеца или след 1 месец, а ТОЧНО при посетата....
Това е една ГОЛЕМО совпадение.....дали е намерно или не... това е прашане на виждане.
Зашто никоj не мисли и не зборува как да направиме така,дека хората от тази страна и от вашата да можат полесно да одат при своите сонародници?
Зашто нема ни един нормален граничен премин между двете ни држави?Зашто се уште нема пруга(проекта за таква пруга е от време на Отоманската империja)? Това зашто никоj не се праша? Зашто г-н Милошевски признава за железната завеса (видимо от неговите зборове е дека ние сме били от едната страна,вие от другата)... това не кажува ли се?
Тајмингот на репортажата не е битен . Битна е суштината , додека Милошоски и Младенов ќе ни продаваат чиста демагогија како двете држави имаат одлични односи , реалноста е сосема поинаква .

Добро си кажуваш ти дека нема гранични премини , пруга .....

И наместо приоритет во Договорот за пријателство и соработка да биде насочен кон економската соработка и градење на инфраструктура вие намерно го саботирате со провокаторски барања.

Ако Договорот не се потпише , вина барај на вашата страна.

Јас не знам зошто Бугарија намерно предлага работи (со кои директно се меша во македонската независност) за кои од општа култура би требало знае дека не се прифатливи .

Со други држави кога потпишувате вакви договори поставувате ли вакви барања?
Зарем не е тоа малку безобразно ?
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
А зашто нема гранични премини,зашто нема пруга?Можеш да ми отговориш? Зашто Милошовски зборува за Железна завеса???
Договора вклучува многу повеке,от това,което вашите медиуми изjaвиха.... но това никоj не го интересира. Мора да има сензациja...
Какво значи да бараме вина от нас,ако не се подпише договора? За да има договор мора да има 2 страни минимум.... вина ке имат и двете....
Некоj знае што е напишал Милошовски? Вие велите това,което понудиха бугарите не е приемливо за нас,а дали това което е дадено на Бугариja е приемливо за нас???
Со кое точно БГ се меши директно???
Слични договори имаме со доста држави...
 

Joakim

Skopjanecot
Член од
17 јули 2008
Мислења
534
Поени од реакции
71
Со кое точно БГ се меши директно???
.
Веќе дискутирано , ама ајде ќе повториме.

Бугарската претстава за добрососедство е:

1. Македонската држава целосно да ги гарантира правата на луѓето со бугарско самочувство, но Бугарија да не се обврзе со реципрочна мерка во однос на македонското национално малцинство и со регистрирање на ОМО „Илинден - Пирин“.

2. Македонските медиуми да престанат да и одговараат на секојдневната бугарска пропаганда за Македонија како за „света бугарска земја“, на критиките против македонската историја, јазик, култура, на исмејувањата за сметка на историски и современи македонски државни раководители.

3. Македонските учебници да не ги претставуваат бугарските војски како окупатори, туку како „ослободители“, дури и во случаите кога тие самите се нарекувале окупаторски, во учебниците по историја Македонија и Македонците да се разгледуваат како дел од Бугарија и од Бугарите.

4. Р. Македонија и Бугарија да празнуваат заеднички празници при што изборот што да се празнува ќе го прави бугарската страна.


http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&ArticleID=136516&EditionID=1970


-..."Договорот за пријателство што ни го нуди Софија не е прв предложен на релација Македонија и Бугарија, тврдат дипломатски извори, посочувајќи дека од 2000 до 2003 година нашата држава нудела таков документ, но тогашната бугарска влада го одбила како „реликт на минатото“. Она што тогаш не било прифатливо за Иван Костов сега го промовира како бугарска иницијатива Бојко Борисов, но разликата е голема, бидејки тогашниот договор бил правен по меѓународен терк, а овој сега според бугарски."

http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=C9D61B5771338B4CA2D5AC1EFC2E5F2D
 

demmian

Попиванов
Член од
9 јули 2008
Мислења
1.613
Поени од реакции
53
Toчно тоа е и грешката на договорот од 1999 г. Недостига реципроцитет.

Од тој договор може да се увиди дека Бугарија на софистициран начин врши притисок врз Македонија,за оваа да даде определени гаранции спрема Бугарија.

А,никаде во тој договор не гледам дека Бугарија дава некакви гаранции кон Македонија.Тоа не е добрососедство,тоа е хранење на некакви болни страсти.:toe:

Затоа е неопходно да се апелира до Владата добро да го разгледа понудениот договор за ,,добрососедство,, и да внимава што потпишува.

Љубчо ја направи таа фатална грешка во 1999,се надевам дека од сегашнава Влада се барем за нијанса поостроумни за да не го направат истиот кикс.
 

PowerUp

Реалист
Член од
21 септември 2009
Мислења
311
Поени од реакции
5
Па да, договoр требва за регулирање на работите. На пример: сегашниот број на гранични премини е премногу голем. Треба да се намалат со цел да се намали големината на ветерот. Бројот на нуклеарните бомби треба да се намали, бидејќи мора да има реципроцитет. Бројот на авионите не смее да биде поголем од 2000. Тенковите треба да се помалку од 5000. Двете земји не треба да имаат војска поголема од 1 милион секоја. Економските мерки : баба Гицка не може да извезува повеќе од 2 броја гашти месечно. Баба Пена ме може да извезува повеќе од два броја чорапи месечно. Ова со цел да не се создаваат вештачки економски балони и експлозивно движење на капитал. Границата може да се поминува само од еден премин и тоа само на велосипед. Патници не се дозволуваат. Воз да има да се гради? Еј, тоа е 2010 година, не е дивиот запад, кога се гради такви работи. Празниците се забрануваат и во двете земји. Ќе се зборува само на англиски. Мислам ова како се уреди, се сме уредиле. :smir::smir::smir:
 
E

emission

Гостин
Kако живеат... Татарите сметааат дека има 5-6000 се што признаваат дека се ментално болни другите се на лечење. Така живеат...:toe:
Точно е дека признаваат толку, меѓутоа тоа е исто како што Грција признава само Муслиманско малцинство а знаеме дека во Грција има и Македонци, Бугари, Власи, Албанци, Роми, Турци и други т.е. знаеме дека бројката не е ни приближно точна ни за Македонците во Грција ни во Бугарија. Исто така е точно дека ги сметаат сите за ментално болни или пијаници (според нивните изјави). НО, кога ќе им покажат дека се тоа обични луѓе што водат битка да преживеат како и сите други (значи тезата дека се болни или пијаници не е точна) велат дека изјавите се вадени од контекст иако кажа човекот „ние сме Македонци ама сме потиснати од Бугарите“. Може ли некој да го објасни тоа , на кој начин е вадење од контекст.
Дечко, ние сме се изиаснили. И ке ти кажа нешто, дека нема да ви ареса, ама е вистина.Б'лгарите от другите делови на БГ имат повеке симпатии кум вас одколко пиринците. Со тиа тврдениа и аспирации дека ги имате ве гледат с насмешка и презрение.
Бугариа дозволува двоино државианство. А запрашаи се колко пиринци сме посакале македонски пасош??? Се осекаш они скоро никои???

Вие не сте виновни. 60 години ви е пран мозокот. Аи со здраве.
Дечко, никој не ти вели дека не си се изјаснил. Ама остави и другите да се изјаснат .Никој не зборува за тебе, за твоите роднини, пријатели. Станува збор за луѓе кои не се сметаат исти како тебе. Зарем ти подобро знаеш од нив какви се или тие знаат подобро од тебе каков си? Не зборувај од име на сите бидејќи не те избрале за претставник.

На вас 60 години ви е пран мозокот. Реалноста го покажува тоа, не сте успеале да ги збришете нашите , бидејќи Македонецот е Пиреј.
 

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.209
„Во Бугарија нема македонско малцинство.не постојат никакви малцинства има само народи на кои им се почитуваат човековите права. Мислам дека ако бидеме поотворени кон медиумите и го кажуваме директно,отворено и мирно сето она што сакаме да го направиме, тогаш ќе го постигнеме посакуваниот ефект. Главната задача на политиката е да го направиме она што е најдобро. И за граѓаните на македонија и за граѓаните на Бугарија е важно како што ние сме во ЕУ и НАТО така и вие да бидете во ЕУ и НАТО“,
изјави Николај Младенов министер за надворешни работи на Бугарија.
http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=122866


:uvo: Kaде што логиката и здравиот разум завршува таму Бугарија Почнува
 

demmian

Попиванов
Член од
9 јули 2008
Мислења
1.613
Поени од реакции
53
Се додека користат таков јазик-нема потпишување на никаков договор.

Да пазат тие од Владата што потпишуваат.

И како немало малцинства во Бугарија, само Tурците и Циганите се над еден милион, што е една шестина од целовкупната бугарска популација.
 

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.209
Дедо ми е роден 1904 и бил секогаш Македонец ни ништо друго сум го чул 100 пати тоа со мои уши.

Ако некој дури и помисли нешто спротивно ќе го на.бе и тоа дебело.

Работата ја сваќам целосно лично. Така да... мислите после какви „добрососедски“ односи ќе праиме.

Ум во глава зошто лошо ќе биде. :toe:
 

skywallker77

realen pragmaticar
Член од
1 октомври 2009
Мислења
223
Поени од реакции
28
Това зависи от вашата влада,от вашата полициja,от вашите закони...
Во БГ се иска дозвола от министерство за надворешните работи за да доjдат чужди екипи да сликат,това е закона....

За делегациjaта-не е бил забранет влез, а не е дозволен влез. Има голема разлика. Когато сакам да се користат точните термини,вие се лутите.Едно е забранет,друго е не е дозволен влез... Што очекуваш да ги прават кога немат сите документи за влез?
Само се чудам,зашто се лутите,когато не ги изполнувате законите и ви налагат казна ?


A be kako ne ti e sram vodata se po svojata brazda da si ja teras gnasen eden?

KAKO SAMO NE TI E SRAM i kako ne mozis da svatis deka cela Bugarska politika i pravila se glupi i nelogicni kako tebe alloooooo!?

1 gram logika nema se ona sto go napisa na ovaa tema a i na site politicko istoriski temi na forumov glupco, ni eden post na vakvi temi ne ti e realen i se pobiva sam so sebe.

I uste mislis deka si pameten!?
 
Член од
14 септември 2009
Мислења
118
Поени од реакции
7
Не знам зошто, ама овој договор ми личи на втор рамковен за Македонија.
И да се потпише и да не се потпише се таа. Вистинскиот договор ќе се потпише кога ќе се изгради железо и автомобилски пат од Бугарија, преку Македонија до Драч Албанија. Од ова најмногу ќе има корист Македонија.
 
Член од
20 март 2009
Мислења
100
Поени од реакции
2
Epa imate 54 kilometra da postroite ot vashata jeleznica. Za 100 godini ne sakavte da ja postroite. Bugarija postroi svoiat pat. Ostanaa 2 kilometra do granicata s Makedonija. Zoshto vie ne stroite svoiot pat i da imame linia Sofija-Skopie za gragani i tovari. Prav si deka takvi dogovori sa samo da se kurchat politicharite, a obiknovenite gragani sakat poveke rabota i dobar jivot. Mene ne me interesira nito dogovorot za dobrososedstvo, nito nekakov govor na omrazata, ni koj makedonec, koj bugarin. Vo mojot jivot sam vospitan da uvajavam lugeto i da ne negiram nikoj vo negovoto jelanie da postoi kako makedonec ili nekoj drug i da govri ezikot na negovata majka. Ako nashite odnosi sa odnosi na uvajenie i jelanie za dobar biznes - dobre, a ako ne... Nikoj dogovor nema da nakara nikoj da posaka drugia ako nema razbiratelstvo.
 

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Многу глупа политика водат и двете влади.
Од лошите односи на двата народа губат и двата народа.
Како народи кои се и крвно поврзани не само културно и цивилизациски ние се фаќаме за нешта кои не се во доменот на државната политика туку исклучиво на индивидуалните права.
Државите се должни ако е Бугарин во Македонија, нека слободно ги негува неговите особености без притоа да го навреди народот во Македонија и неговите чувства. Тука може одреден кодекс да се направи, истото и за Македонците во Бугарија.
Мора да се простиме едни со други кога веќе им простивме на најголемите наши непријатели.

Најголем приоритет е коридорот кој ќе ги поврзе Бугарија, Македонија и Албанија.
Тој коридот ни е нова порта кон светот, нови можности за нашите производи.
Европа во годините што доаѓаат се понестабилна ќе биде и се потешко ќе биде да се работи на тој пазар, сакале ние тоа да го признаеме или не, така ќе биде.
 
Член од
14 септември 2009
Мислења
118
Поени од реакции
7
Добро е сега наместо да се зборува за името, јазикот и идентитетот, споменици и војни со Грција и да се пренасочува вниманието на народот, да се направи нешто реално за овој народ, да се побараат и добијат пари од ЕУ и се изгради овој најважен за Македонија коридор. Ова ќе биде најголем успех на оваа влада, а НАТО и ЕУ нема да избегаат. Со овој пат ќе се зголеми вредноста на Македонија како земја која има важни стратешки патишта.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom