Како да си направите вебстрана?

V

VeniVidiVici

Гостин
Ме интересира како на мојата веб страна да прикачам видео фајлови , на пр: од Јутуб?
Имам направено најобична веб страна со помош на MS Office Front Page.:toe:
OК Благодарам.
Заборавив да прашам : Како да направам да можат да се регистрираат посетителите и да профункционира тоа форумот. Веќе имам направено прашалник со полиња за внесување на некои податоци: име, возраст , пол, итн. но кога ќе сака некој да се регистрира се отвара веб страна на која кратко пишува дека нешто не е во ред со серверот каде што се хостира таа. Дали треба да се обратам кај тој што ја хостира или има нешто што не го знам од кај мене да го направ?
И дај батали тоа Front Page па и ти. ЗА почетници најдобро е Joomla. Симни ја, извади десетина туториали, инсталирај ја и се ке биде во ред.

Неможе тоа така. Мора да имаш MySQL датабаза, тие податоци мора да се чуваат некаде, ти текнува? Ти доколку си направил само form, тогаш тој не ти врши никаква работа доколку не го поврзеш со датабаза. Е сега тука е проблемот. Не би можел да ти напишам во кратки црти како да го направиш тоа, затоа што ако немаш искуство џабе ти е, а и плус не ти го знам хостгингот каков ти е. Побарај некој туториал за датабази и ке научиш.

fenomen

Сезнајко
Член од
17 јули 2008
Мислења
387
Поени од реакции
51
И дај батали тоа Front Page па и ти. ЗА почетници најдобро е Joomla. Симни ја, извади десетина туториали, инсталирај ја и се ке биде во ред.

Неможе тоа така. Мора да имаш MySQL датабаза, тие податоци мора да се чуваат некаде, ти текнува? Ти доколку си направил само form, тогаш тој не ти врши никаква работа доколку не го поврзеш со датабаза. Е сега тука е проблемот. Не би можел да ти напишам во кратки црти како да го направиш тоа, затоа што ако немаш искуство џабе ти е, а и плус не ти го знам хостгингот каков ти е. Побарај некој туториал за датабази и ке научиш.
Поедноставните програми можеби се минато но кога работиш на П2 на 400МХЗ... се ти е јасно. За мојот хостинг можеш да се информираш на http://www.whost.mk
Во секој случај фала на помошта.:wink:

Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382

Баш сакав за ова да прашам, океј е се, се дур не дојдам до местото со датабази .. дали ќе може во поркатки црти, заеби и гугл и се со тие мизерни табелички во ацесс или во нешто друго, како да ги кренеш, како да ги поврзеш со вебстраната, како на пример, да ставиш датабаза со почетно кодче и потоа сама од себе да се надоградува, како на форумов на пример, дали премиум темплејтите со себе вклучуваат и датабази... Знаете она основното, за што служат, како се сетираат, што понатака, како да вршиш надгледување + дали може уплоад преку фтп и за што потточно служи фтпто... во кратки црти, јас знам некои работи но сепак не ми е се јасно, а мислам и на повеќето други на форумов. Благодарам. :smir:

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Баш сакав за ова да прашам, океј е се, се дур не дојдам до местото со датабази .. дали ќе може во поркатки црти, заеби и гугл и се со тие мизерни табелички во ацесс или во нешто друго, како да ги кренеш, како да ги поврзеш со вебстраната, како на пример, да ставиш датабаза со почетно кодче и потоа сама од себе да се надоградува, како на форумов на пример, дали премиум темплејтите со себе вклучуваат и датабази... Знаете она основното, за што служат, како се сетираат, што понатака, како да вршиш надгледување + дали може уплоад преку фтп и за што потточно служи фтпто... во кратки црти, јас знам некои работи но сепак не ми е се јасно, а мислам и на повеќето други на форумов. Благодарам. :smir:
Вака сега, базите значи немаат никаква врска со темплејтите, тоа ти е само едно место каде што се сместуваат податоци. База може да биде и една обина датотека (*.txt).
Значи ако правиш сајт со база ондак мораш да ја имаш базата каде што ќе се запишуваат податоците.

- MS Access
- MS SQL
- MySQL
- Oracle
- SQLIte

Е сега за да возиш како што викаш ти „како на форумов“ ондак мораш да имаш инсталирано некоја од базите (доколку е серверска, а доколку не е серверска ондак доволен ти е само фајлот), после тоа, во кодот си одбираш програмски јазик (PHP, Python, ASP...) и правиш конекција (секоја технологија си има API за тоа како се прави конекција).
Е после тоа, правиш форми за запишување на податоци со код кој ќе ги запишуваат внесените податоци од корисникот или пак форми за читање и испишување на податоците од базата...

Како и е, неможеш да го избегнеш тоа „заеби google“ зашто ова се учи неколку месеци, неможе да се објасни во еден пост. :)

А за FTP, тоа ти е File transport protocol за да не се мачиш да се логираш во cPanel-от на хостот, туку дирекно преку него да ги аплоадираш фајловите на хостот (кога правиме муабет за сајтови).

Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382
Вака сега, базите значи немаат никаква врска со темплејтите, тоа ти е само едно место каде што се сместуваат податоци. База може да биде и една обина датотека (*.txt).
Значи ако правиш сајт со база ондак мораш да ја имаш базата каде што ќе се запишуваат податоците.

- MS Access
- MS SQL
- MySQL
- Oracle
- SQLIte

Е сега за да возиш како што викаш ти „како на форумов“ ондак мораш да имаш инсталирано некоја од базите (доколку е серверска, а доколку не е серверска ондак доволен ти е само фајлот), после тоа, во кодот си одбираш програмски јазик (PHP, Python, ASP...) и правиш конекција (секоја технологија си има API за тоа како се прави конекција).
Е после тоа, правиш форми за запишување на податоци со код кој ќе ги запишуваат внесените податоци од корисникот или пак форми за читање и испишување на податоците од базата...

Како и е, неможеш да го избегнеш тоа „заеби google“ зашто ова се учи неколку месеци, неможе да се објасни во еден пост. :)

А за FTP, тоа ти е File transport protocol за да не се мачиш да се логираш во cPanel-от на хостот, туку дирекно преку него да ги аплоадираш фајловите на хостот (кога правиме муабет за сајтови).
Ти завидувам како постираш, еден од најдобрите и најобилен, нервнонеоболен постирач на кајгана.. :smir:

Уште троа 2-3 мини прашања, затоа што одамна се обидувам да го научам ова и некако многу тешко ми оди ...

Вака, вебдизајн владеам, за статични вебстрани и слично(дримвивер), но едно не ми е јасно, сега на пример највеќе на интернет го практикуваат Phpmyadmin како најсоодветна опција.. во ред имам хост, го подджува горенаведеното, + mysql и слиќните нали ... Сега, кога на пример сакам да поставам бази... отварам да речеме нов ацес или другите. почнувам со табели, поставувам како треба да почне да речеме еве 1 јузер само со фулл ацесс на страната... и сега делот како тој јузер да т.е. база да ја поврзам со делот наменет за логирање на страната ...

И уште нешто .. значи гледам дека има македонски страници кои користат џоомла, читав од првиот пост на темава до крај, и сум сетирал т.е. инсталирал на локал хост како што објасни ти, сега, не ми е јасно како можам да ја инсталирам џомлата на постоечки хост преку пхпадмин некако неможам да дојдам до делот со сетапот, ја уплоадирав преку фтпто но како што реков... дали ако кренам вебстрана преку џомлата на локалхост т.е. јас да си се серверирам, можам полсем да целокупната работа да ја пренасочам на хостот, веројатно може само тоа понатака, да се задржиме на бејзикот... :vozbud: Учев вебдизајн у семос, онака задоволен... имаше и дел со бази, се утепаф од прашување и глупирање дури незгодно ми стана, учев пред 4 години и баталив, сега ми дојде висок нагон пак да напнам, така да знам нешто но како таратур ми е во главата.... :smir:

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Некој погоре спомна започни со Joomla што е сосема лош почеток за еден почетник. Ама тотална утка!

Се знае, секој полеток се оди олд скул, ноутпад и едно серверче (вамп препорачувам) и 100-200 часа куцање код, од пишување обични тагови до динамичко програмирање. Се да се помине па тек после да се сработи нешто солидно. Само така се станува добар програмер.

Никогаш нема да е доволна само чиста инсталација на Joomla ако веќе се одлучите за тоа решение, сепак за некои работи ќе мора да засукате ракави и да ги допишете во кодот, бар моето искуство досега така се покажало. И ако се одлучите за готова платформа, пред да ја инсталирате прочитајте го цел девелоупер мануал за да не си ја чукате главата на следниот апгрејд кога ќе побара клинетот некоја опција што ја нема во платформата па ќе треба сами да ја правите

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Ти завидувам како постираш, еден од најдобрите и најобилен, нервнонеоболен постирач на кајгана.. :smir:
Немој вака ќе ме усрамиш :kesa: :icon_lol:
П.С. Благодарам :)

Уште троа 2-3 мини прашања, затоа што одамна се обидувам да го научам ова и некако многу тешко ми оди ...

Вака, вебдизајн владеам, за статични вебстрани и слично(дримвивер), но едно не ми е јасно, сега на пример највеќе на интернет го практикуваат Phpmyadmin како најсоодветна опција.. во ред имам хост, го подджува горенаведеното, + mysql и слиќните нали ... Сега, кога на пример сакам да поставам бази... отварам да речеме нов ацес или другите. почнувам со табели, поставувам како треба да почне да речеме еве 1 јузер само со фулл ацесс на страната... и сега делот како тој јузер да т.е. база да ја поврзам со делот наменет за логирање на страната ...
Е сега, се извињавам унапред, али пак ќе треба да те насочам кон гугл и туторијали :/

Значи за да можеш да бараташ со сајтови + бази ондак ќе треба да знаеш и некој програмски јазик и да ги познаваш барем основните SQL команди.
Преку phpMyAdmin ја менаџираш базата (креираш табели, јузери, бази и слично), со HTML и CSS го градиш дизајнот на страната, а со некој програмски јазик воспоставуш комуникација на сајтот со базата (ако можам така да се изразам).

Е сега ти како што кажа, форма за логирање... За ова ќе ти треба да имаш база со минимум една табела и таа табела да има 2 колони (јузер и лозинка), после тоа на сајтот ќе ставиш 2 текст бокса (за внесување на јузер и лозинка) и едно дугме.
Е сега, наредниот дел ќе треба да го испрограмираш со некој програмски јазик, еве да речеме дека тоа ќе биде PHP.
Значи ќе креираш еден PHP фајл (да речеме дека тоа е loginScript.php) и него ќе го испрограмираш такашто ќе воспостави конекција со базата и ќе провери дали внесените јузер и лозинка ги има запишано во базата и доколку ги има да продолжи сесија како логиран корисник, а во спротивно да ти даде ерор порака дека не постои таков јузер или лозинка, а во формата со текст боксовите и дугмето ќе ставиш action="loginScript.php".

Е сега да пишувам кодови мислам дека џабе би било зашто ништо нема да ме разбереш, најубаво да земеш Step by step

- SQL Tutorial
- phpMyAdmin Tutorial
- PHP Connect to MySQL
- PHP Login Script Example

И уште нешто .. значи гледам дека има македонски страници кои користат џоомла, читав од првиот пост на темава до крај, и сум сетирал т.е. инсталирал на локал хост како што објасни ти, сега, не ми е јасно како можам да ја инсталирам џомлата на постоечки хост преку пхпадмин некако неможам да дојдам до делот со сетапот, ја уплоадирав преку фтпто но како што реков... дали ако кренам вебстрана преку џомлата на локалхост т.е. јас да си се серверирам, можам полсем да целокупната работа да ја пренасочам на хостот, веројатно може само тоа понатака, да се задржиме на бејзикот... :vozbud: Учев вебдизајн у семос, онака задоволен... имаше и дел со бази, се утепаф од прашување и глупирање дури незгодно ми стана, учев пред 4 години и баталив, сега ми дојде висок нагон пак да напнам, така да знам нешто но како таратур ми е во главата.... :smir:
Ќе ја аплоадираш џумлата на хостот и во Address Bar-от на прелистувачот пиши ја патеката до фолдерот каде што ти се наоѓа џумлата (не заборавај да ја одзипуваш) и ќе започне инсталацијата, само пред да ја инсталираш ќе треба да креираш база и јузер за базата.

Иначе за експериментирање земи си WAMP сервер и експериментирај и после кога ќе сакаш сработеното да го префрлиш на хост следи ги овие чекори. :)

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
За џумла има посебна тема, не ја трујте оваа тема!

fenomen

Сезнајко
Член од
17 јули 2008
Мислења
387
Поени од реакции
51
Барам совет

Embed кодот внеси го во страната :toe:
Го копирав кодот но пак ништо. Ми го дава само кодот како текст а не како прозорец со видео клипот. Дали можеш да ми објасниш подетално. на пр: каде да го копирам ембед кодот? Така само на местото каде што сакам да стои, не можи го дава само како текст.
ПС. Однапред ти се заблагодарувам!:smir:

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Го копирав кодот но пак ништо. Ми го дава само кодот како текст а не како прозорец со видео клипот. Дали можеш да ми објасниш подетално. на пр: каде да го копирам ембед кодот? Така само на местото каде што сакам да стои, не можи го дава само како текст.
ПС. Однапред ти се заблагодарувам!:smir:
Отвори Notepad, пастирај го долниот код, стисни Save As, зачувај го каде сакаш (пример на десктоп) вака -> index.html и на десктоп треба да ти се појави index фајл, десен клик на него и отвори го со мозила, опера или што и да користиш и не заборавај да го изглеаш цел клип, добро ќе ти дојде пред нова година. :)

HTML:
<html>
<body>
<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/-VBOKLIeF9g&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/-VBOKLIeF9g&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>
</body>
</html>
Иначе, кога ќе го копираш емблед кодот, видеото нема да ти се прикаже во Front Page (како на пример слика кога ќе додадеш), ќе мора да го стартуваш со некој прелистувач за да се прикаже видеото и исто така мора компјутерот да има интернет конекција.

calipso

Search Girls from your town for night
Член од
27 декември 2009
Мислења
130
Поени од реакции
55
http://www.ucoz.com
Na ovoj sajt mozete da napravite besplatna web strana.

Da razmenime iskustva i soveti pri pravenjeto na web strani.

Ako moze nekoj da mi pomogne kako da napravam transfer na domen preku ovaa web stranica, bidejki veke imam zakupeno domen.

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Темава е супер, многу корисна. Некој да напишеше нешто за ЈаваСкрипт ќе беше уште посупер :smir:

Член од
19 февруари 2010
Мислења
5
Поени од реакции
0
Еве една добра страна за Free Hosting

http://www.con.mk/freehosting.php <--- си се регистрирате и натаму че си прочитате имате објаснето мене ме мрзи да писувам :kesa::salut:

Kajgana Shop

На врв Bottom