P
Princ
Гостин
Embed кодот внеси го во страната
И дај батали тоа Front Page па и ти. ЗА почетници најдобро е Joomla. Симни ја, извади десетина туториали, инсталирај ја и се ке биде во ред.Ме интересира како на мојата веб страна да прикачам видео фајлови , на пр: од Јутуб?
Имам направено најобична веб страна со помош на MS Office Front Page.
OК Благодарам.
Заборавив да прашам : Како да направам да можат да се регистрираат посетителите и да профункционира тоа форумот. Веќе имам направено прашалник со полиња за внесување на некои податоци: име, возраст , пол, итн. но кога ќе сака некој да се регистрира се отвара веб страна на која кратко пишува дека нешто не е во ред со серверот каде што се хостира таа. Дали треба да се обратам кај тој што ја хостира или има нешто што не го знам од кај мене да го направ?
Поедноставните програми можеби се минато но кога работиш на П2 на 400МХЗ... се ти е јасно. За мојот хостинг можеш да се информираш на http://www.whost.mkИ дај батали тоа Front Page па и ти. ЗА почетници најдобро е Joomla. Симни ја, извади десетина туториали, инсталирај ја и се ке биде во ред.
Неможе тоа така. Мора да имаш MySQL датабаза, тие податоци мора да се чуваат некаде, ти текнува? Ти доколку си направил само form, тогаш тој не ти врши никаква работа доколку не го поврзеш со датабаза. Е сега тука е проблемот. Не би можел да ти напишам во кратки црти како да го направиш тоа, затоа што ако немаш искуство џабе ти е, а и плус не ти го знам хостгингот каков ти е. Побарај некој туториал за датабази и ке научиш.
Баш сакав за ова да прашам, океј е се, се дур не дојдам до местото со датабази .. дали ќе може во поркатки црти, заеби и гугл и се со тие мизерни табелички во ацесс или во нешто друго, како да ги кренеш, како да ги поврзеш со вебстраната, како на пример, да ставиш датабаза со почетно кодче и потоа сама од себе да се надоградува, како на форумов на пример, дали премиум темплејтите со себе вклучуваат и датабази... Знаете она основното, за што служат, како се сетираат, што понатака, како да вршиш надгледување + дали може уплоад преку фтп и за што потточно служи фтпто... во кратки црти, јас знам некои работи но сепак не ми е се јасно, а мислам и на повеќето други на форумов. Благодарам. :smir:И дај батали тоа Front Page па и ти. ЗА почетници најдобро е Joomla. Симни ја, извади десетина туториали, инсталирај ја и се ке биде во ред.
Неможе тоа така. Мора да имаш MySQL датабаза, тие податоци мора да се чуваат некаде, ти текнува? Ти доколку си направил само form, тогаш тој не ти врши никаква работа доколку не го поврзеш со датабаза. Е сега тука е проблемот. Не би можел да ти напишам во кратки црти како да го направиш тоа, затоа што ако немаш искуство џабе ти е, а и плус не ти го знам хостгингот каков ти е. Побарај некој туториал за датабази и ке научиш.
Вака сега, базите значи немаат никаква врска со темплејтите, тоа ти е само едно место каде што се сместуваат податоци. База може да биде и една обина датотека (*.txt).Баш сакав за ова да прашам, океј е се, се дур не дојдам до местото со датабази .. дали ќе може во поркатки црти, заеби и гугл и се со тие мизерни табелички во ацесс или во нешто друго, како да ги кренеш, како да ги поврзеш со вебстраната, како на пример, да ставиш датабаза со почетно кодче и потоа сама од себе да се надоградува, како на форумов на пример, дали премиум темплејтите со себе вклучуваат и датабази... Знаете она основното, за што служат, како се сетираат, што понатака, како да вршиш надгледување + дали може уплоад преку фтп и за што потточно служи фтпто... во кратки црти, јас знам некои работи но сепак не ми е се јасно, а мислам и на повеќето други на форумов. Благодарам. :smir:
Ти завидувам како постираш, еден од најдобрите и најобилен, нервнонеоболен постирач на кајгана.. :smir:Вака сега, базите значи немаат никаква врска со темплејтите, тоа ти е само едно место каде што се сместуваат податоци. База може да биде и една обина датотека (*.txt).
Значи ако правиш сајт со база ондак мораш да ја имаш базата каде што ќе се запишуваат податоците.
- MS Access
- MS SQL
- MySQL
- Oracle
- SQLIte
Е сега за да возиш како што викаш ти „како на форумов“ ондак мораш да имаш инсталирано некоја од базите (доколку е серверска, а доколку не е серверска ондак доволен ти е само фајлот), после тоа, во кодот си одбираш програмски јазик (PHP, Python, ASP...) и правиш конекција (секоја технологија си има API за тоа како се прави конекција).
Е после тоа, правиш форми за запишување на податоци со код кој ќе ги запишуваат внесените податоци од корисникот или пак форми за читање и испишување на податоците од базата...
Како и е, неможеш да го избегнеш тоа „заеби google“ зашто ова се учи неколку месеци, неможе да се објасни во еден пост.
А за FTP, тоа ти е File transport protocol за да не се мачиш да се логираш во cPanel-от на хостот, туку дирекно преку него да ги аплоадираш фајловите на хостот (кога правиме муабет за сајтови).
Немој вака ќе ме усрамиш :kesa:Ти завидувам како постираш, еден од најдобрите и најобилен, нервнонеоболен постирач на кајгана.. :smir:
Е сега, се извињавам унапред, али пак ќе треба да те насочам кон гугл и туторијали :/Уште троа 2-3 мини прашања, затоа што одамна се обидувам да го научам ова и некако многу тешко ми оди ...
Вака, вебдизајн владеам, за статични вебстрани и слично(дримвивер), но едно не ми е јасно, сега на пример највеќе на интернет го практикуваат Phpmyadmin како најсоодветна опција.. во ред имам хост, го подджува горенаведеното, + mysql и слиќните нали ... Сега, кога на пример сакам да поставам бази... отварам да речеме нов ацес или другите. почнувам со табели, поставувам како треба да почне да речеме еве 1 јузер само со фулл ацесс на страната... и сега делот како тој јузер да т.е. база да ја поврзам со делот наменет за логирање на страната ...
Ќе ја аплоадираш џумлата на хостот и во Address Bar-от на прелистувачот пиши ја патеката до фолдерот каде што ти се наоѓа џумлата (не заборавај да ја одзипуваш) и ќе започне инсталацијата, само пред да ја инсталираш ќе треба да креираш база и јузер за базата.И уште нешто .. значи гледам дека има македонски страници кои користат џоомла, читав од првиот пост на темава до крај, и сум сетирал т.е. инсталирал на локал хост како што објасни ти, сега, не ми е јасно како можам да ја инсталирам џомлата на постоечки хост преку пхпадмин некако неможам да дојдам до делот со сетапот, ја уплоадирав преку фтпто но како што реков... дали ако кренам вебстрана преку џомлата на локалхост т.е. јас да си се серверирам, можам полсем да целокупната работа да ја пренасочам на хостот, веројатно може само тоа понатака, да се задржиме на бејзикот... Учев вебдизајн у семос, онака задоволен... имаше и дел со бази, се утепаф од прашување и глупирање дури незгодно ми стана, учев пред 4 години и баталив, сега ми дојде висок нагон пак да напнам, така да знам нешто но како таратур ми е во главата.... :smir:
Го копирав кодот но пак ништо. Ми го дава само кодот како текст а не како прозорец со видео клипот. Дали можеш да ми објасниш подетално. на пр: каде да го копирам ембед кодот? Така само на местото каде што сакам да стои, не можи го дава само како текст.Embed кодот внеси го во страната
Отвори Notepad, пастирај го долниот код, стисни Save As, зачувај го каде сакаш (пример на десктоп) вака -> index.html и на десктоп треба да ти се појави index фајл, десен клик на него и отвори го со мозила, опера или што и да користиш и не заборавај да го изглеаш цел клип, добро ќе ти дојде пред нова година.Го копирав кодот но пак ништо. Ми го дава само кодот како текст а не како прозорец со видео клипот. Дали можеш да ми објасниш подетално. на пр: каде да го копирам ембед кодот? Така само на местото каде што сакам да стои, не можи го дава само како текст.
ПС. Однапред ти се заблагодарувам!:smir:
<html>
<body>
<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/-VBOKLIeF9g&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/-VBOKLIeF9g&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>
</body>
</html>