Како да се помогне на стечајците?

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
1.Тотална ревизија на приватизацијата-најпрво кај некогашните индустриски гиганти а потоа и кај останатите помали фирми

2.
Не само судење на мафијашите кои ги опљачкаа фабриките (мислам пред се на Бранковите џаци) туку и одземање на имотот.Зошто? Затоа што џабе ќе го осудиш на 5 години затвор,кога заради добро однесување и некое евро за подмачкување на судијата,ќе излезе за 2-3 години и што сме направиле? Пак ќе си ужива во милиончиањата а народот ќе остане со прстот во уста!

3.
Откако ќе се исполнат првите погоре наведени 2 точки,дури тогаш ќе можеме да дискутираме за начини како да им се помогне на кутрите и заебани стечајци(тие се криви најмногу-спиеа и дудлаа кога им ги крадеа фабриките)!!! :helou:
ne se zanesuvaj....od vek i navek e poznato deka : ebaniot e eban -tepaniot, ostanuva tepan...
...vrakanje na toa koj , kako , sto .....ne vodi nikade..treba da se gleda kako UTRE i toa realno , a ne so roze ocila....
...nekolku pati povtoruvam deka STECAJCITE se ekonomski i finansiski MRTVI, ostanuva onaka koj kako moze da go isturka ostatokot od zivotot daden od Boga...
..da razmisluvas za nivno spasenie e plemenito , no krajno uvredlivo, gi stavas vo istata kutija so raznoraznite otfrleni domasni milenici i AKCIITE na Brizit Bardo za nivno spasuvanje....
.....gledajte vie sto moze da se stori za MLADITE GENERACII ostaveni na milost i nemilost, bez realna sansa za rabota i normalen zivot....bidejki nivnoto BEGANJE nadvor od vukojebinata znaci nejzino propaganje,kako zemja na Makedonskiot narod....od sto ne moze da ja spasi ni toa sto se vika MAKEDONIJA....
..covek moze da vlijae samo na svojata idnina, minatoto i segasnosta se veke odredeni i kako takvi...nedofatlivi....

Член од
28 март 2006
Мислења
17.793
Поени од реакции
12.275
Берет, иако приватизацијата е каква што е, првите 2 точки ќе се злоупотребат. Од една страна ниедна странска фирма нема да е сигурна во тоа дека некому нема да му текне да му го одземе еден ден вложеното во Македонија. Од друга страна злоупотреба на претпоставено ревидирање (иако тоа и од практичен аспект е премногу сложено -долгови, побарувања, давачки, вработени...дури и затворање на фирма во нормални денешни услови е доста сложено) -тој што ќе ги ревидира овие активности е само човек, не е имун на присвојување и користење на моментот за богатење.
Со други зборови, од едно лонче ќе се преточи во друго, а несигурноста на потенцијалните инвеститори (домашни и странски) ќе се зголеми.

Може едино со пренасочување на парите кои одат на вишок државни вработувања и проекти како Скопје ххх кон оваа група граѓани кои сеуште се немаат снајдено (оние што работат макар и "на црно" не би требало да влезат во оваа група).

M

marsovka

Гостин
Како да им се помогне на стечајците ... хм... океј ми текнува на една идеа ...

Не за друго, за кратење на сопсвените маки, уствари е препорачливо за секого кој очекува оваа држава да се смилува на нив без оглед дали е за правда или било што, освен ако не сакаат да бидат статисти во некој политички спот...

MiloBilderce

Bukake anyone ?
Член од
7 ноември 2009
Мислења
1.238
Поени од реакции
70
Како да им се помогне на стечајците ... хм... океј ми текнува на една идеа ...

Не за друго, за кратење на сопсвените маки, уствари е препорачливо за секого кој очекува оваа држава да се смилува на нив без оглед дали е за правда или било што, освен ако не сакаат да бидат статисти во некој политички спот...
Ова е еутаназија или нешо друго ?

M

marsovka

Гостин
Ова е еутаназија или нешо друго ?
Неам поим наречи го како сакаш, али расправање со институциите и корумпираната бирократија на РМ е најболното нешто на планетава земја според мене и не вреди да се надеваш дека нешто добро од тоа ќе извлечеш, ако животот од тоа ти зависи, подобро сам да си го прекратиш барем ти си го направил а не некој милојко, стојко на шалтер кој ти лупнал одбиено само затоа што си немал 50 евричи да му даеш .
Можеби е еутанзија што знам .

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Неам поим наречи го како сакаш, али расправање со институциите и корумпираната бирократија на РМ е најболното нешто на планетава земја според мене и не вреди да се надеваш дека нешто добро од тоа ќе извлечеш, ако животот од тоа ти зависи, подобро сам да си го прекратиш барем ти си го направил а не некој милојко, стојко на шалтер кој ти лупнал одбиено само затоа што си немал 50 евричи да му даеш .
Можеби е еутанзија што знам .
добро бе, не ти текна да додадеш една соодветна на денот препорака???? секој корисник на пукалото, да си направи придружба од по 3 буџетари....колку тие повисоко на скалилото на буџетот, толку тој поблиску до Христа.....:)
..што повеќеТодевци од Пивара........тоа подобро......за сите :) да бевме народ на место до сеа наместо со Че Гевара , ќе се продаваа маици со Тоде од Пивара!!!!!!:)

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
..што повеќеТодевци од Пивара........тоа подобро......за сите :) да бевме народ на место до сеа наместо со Че Гевара , ќе се продаваа маици со Тоде од Пивара!!!!!!:)
:eek:ftopic:
За жал и тој не ја доврши работата како што треба.
.......последниот му избега гс преку глава кроз прозор, го гледам скоро секој ден како си ја грицка „малечката’’ му пензиичка.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
:eek:ftopic:
За жал и тој не ја доврши работата како што треба.
.......последниот му избега гс преку глава кроз прозор, го гледам скоро секој ден како си ја грицка „малечката’’ му пензиичка.
..............kakov, takov, zasluzuva da bide na maica...ima li negde fotografija na Tode od Pivara???:)

Sassy

sultan instead of the sultan
Член од
5 ноември 2008
Мислења
329
Поени од реакции
72
Resenie ednostavno: Parite za mnogubrojnite spomenici da se prinamenat za gradenje na fabriki, mali proizvodni pogoni i slicno i da se vrabotat ovie lugje. Dravata ke bide sopstvenik na ovie taka nareceni fabriki i taa ke raspolaga so imotot i so ishodot od rabotata. Podocna taa ke gi plsira na pazarot i ke gi prodade. So prihotot ke giplati rabotnicite i rabotata e resena...
znam deka resenievo e malce nevozmozno bidejki i ne sum bas sigurno deka drzavata moze da prezeme vakvi merki, no sepak bi bilo prekrasno koga bi im se dala takva moznost na stecajite i na site dr sto ostanaa nevraboteni vo nasava drzava.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.324
Поени од реакции
15.576
Resenie ednostavno: Parite za mnogubrojnite spomenici da se prinamenat za gradenje na fabriki, mali proizvodni pogoni i slicno i da se vrabotat ovie lugje. Dravata ke bide sopstvenik na ovie taka nareceni fabriki i taa ke raspolaga so imotot i so ishodot od rabotata. Podocna taa ke gi plsira na pazarot i ke gi prodade. So prihotot ke giplati rabotnicite i rabotata e resena...
znam deka resenievo e malce nevozmozno bidejki i ne sum bas sigurno deka drzavata moze da prezeme vakvi merki, no sepak bi bilo prekrasno koga bi im se dala takva moznost na stecajite i na site dr sto ostanaa nevraboteni vo nasava drzava.
Епа не е возможно државата да гради фабрики, така да тоа отпаѓа...
Има други мерки кои би помогнале за ФАКТИЧКО заживување на економијата, но тоа не значи директно помаѓање на стечајците... Тие се производ на транзицијата/приватизацијата и мислам дека како одминува време така и се намалува бројот на стечајците(се мисли на нивната смрт, далеку од повторно вработување)... Можеби повторното рестартирање на некои фабрики кои се во стечај ќе помогнат да се вработат некои од нив но тоа тешко иде... Почнавме да ПЛАЌАМЕ странски "експерти" за тендери иако имаме многу економисти/правници во земјава... Плаќаме за спотови за презентација на земјава како економски рај(а не кажуваат за правниот/политички пекол) а инвестиции имаме дури 0...

жално

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Епа не е возможно државата да гради фабрики, така да тоа отпаѓа...
Зошто не е возможно да гради?Мислиш нема концепти за ваков чекор?

H

^HITMAN^

Гостин
Зошто не е возможно да гради?Мислиш нема концепти за ваков чекор?
Погрешно за држава која иднината на економијата ја гледа во странски инвестиции да отвара државни фабрики, директна конкуренција на приватните во едно капиталистичко-демократско општество.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Погрешно за држава која иднината на економијата ја гледа во странски инвестиции да отвара државни фабрики, директна конкуренција на приватните во едно капиталистичко-демократско општество.
А што ако отвори и потоа ги продаде акциите?Што ако вработи 200 души,ја стабилизира и ја даде на продажба?Што ако отвори повеќе такви извозни фабрики за готови производи?
Не мора да значи ако еден систем не ни одговара и никако неможеме да живееме во него да не го смениме.Се бараат алтернативи,ова е една која мислам дека е добро да се разгледа.
А дали е погрешно или правилно,подобро е со полн стомак да се размислува.Од друга страна ќе и даде воздух на домашната економија,кога еден сектор влече нагоре ги влече и останатите.

H

^HITMAN^

Гостин
А што ако отвори и потоа ги продаде акциите?Што ако вработи 200 души,ја стабилизира и ја даде на продажба?Што ако отвори повеќе такви извозни фабрики за готови производи?
Не мора да значи ако еден систем не ни одговара и никако неможеме да живееме во него да не го смениме.Се бараат алтернативи,ова е една која мислам дека е добро да се разгледа.
А дали е погрешно или правилно,подобро е со полн стомак да се размислува.Од друга страна ќе и даде воздух на домашната економија,кога еден сектор влече нагоре ги влече и останатите.
Не дека не ја поддржувам таквата идеја. Јас поддржувам секаков чекор кој би се превземал со цел да им се помогне на стечајците. Но, незнам Леандра, дали во капиталистичко општество е дозволиво тоа и што таквиот чекор ќе повлече со себе. Имаше минатата година дури и национализација на банки во капиталистички општества но тоа се случи во време на најголемата светска криза после 70 години. Доколку такво нешто се случеше пред 3 години, таквата држава ќе беше окарактеризирана како иста со диктарутата во Венецуела.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Не дека не ја поддржувам таквата идеја. Јас поддржувам секаков чекор кој би се превземал со цел да им се помогне на стечајците. Но, незнам Леандра, дали во капиталистичко општество е дозволиво тоа и што таквиот чекор ќе повлече со себе. Имаше минатата година дури и национализација на банки во капиталистички општества но тоа се случи во време на најголемата светска криза после 70 години. Доколку такво нешто се случеше пред 3 години, таквата држава ќе беше окарактеризирана како иста со диктарутата во Венецуела.
Токму овој потег ми ја даде идејава за нашата земја.Гледаме дека сме за нигде,не јаде бирократија,невработеност,сите не тапкаат по рамо а светлина не гледаме.Во име на кризата и нашите економски показатели со добра надворешна политика може да помине нов систем,незнам како би се нарекол.Државата отвара извозни капацитети,си го вработува населението,договорно го зголемува стандардот и ја подобрува сликата.Нејзино е да отвори капацитети за готови прозиводи,во одбрани сектори,да откупи дел од полупроизводите кои ни се маана и да пласира надвор.Потоа веднаш нека ја продаде,само да изигра како електро шок во економија.
И така економските промотери немаат работа барем нека продаваат.Услови не се создаваат,странски инвестиции нема,конкуренција никаква.
Од друга страна може и курсот на НБРМ да се измени во флуктуирачки,после „шокот“.
(ова нали би успеало само со луѓе кој сакаат добро на народот)

Kajgana Shop

На врв Bottom