Како да се мотивираат вработените?

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Во земја како Македонија со толкава невработеност?!
Може ќе звучи тиранички ама ретко кој ќе се мучи со методите на Сусаро...

Ако има слаба продуктивност ставаш ултиматум на мин. произведени единици...
Ако е под него тогаш работникот со најмалку произведени иде одма аут...

Другите се стегаат и иако е робовладетелски ова е извонредно ефикасен начин.

Но да напоменам збориме за фабрики и слабо-квалификувана работна маса

Со покомплицирани професии de facto најефикасен метод е методот на парите...

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
tie nevraboteni sto se vo tolkav broj se ustvari nevraboteni samo vo zavot, a golem del od niv rabotat kaj privatnjaci koi ne gi prijavuvaat i im davaat podminimalec a ovoj ne smee da pobara povisoka plata zosto ke go izbrkaat poso i taka e nevraboten. a tie pak sto se prijaveni se prijaveni na minimalec. e sea kaj nas nikoj ne gleda da gi motivira rabotnicite. site gledaat da go maskimisiraat profitot. a ako ne im odgovara na rabotnicite da rabotat za taa plata sto gazdata im ja dava, neka si odat, kaj nas odma se naoga nekoj sto saka da raboti za malku. i zaradi ovoj fakt sopstvenicite ne se zamaraat so motiviranje. zosto ako ne si ti ke dojde nekoj drug da raboti.

Има нелогичност твојава констатација во болдираното. Ако се вработени само не се пријавени, тогаш работодавецот тешко ќе најде нов вработен за мали пари.

А пошто лесно се најдува некој кој ќе работи за мали пари тогаш стварно е голема невработеноста. Во спротивно ќе растат платите.

Член од
16 ноември 2007
Мислења
430
Поени од реакции
6
abe ne rekov deka se site. ama eve na primer jas. rabotam, a gazdata ne me prijavuva, i vo zavot se vodam kako ne vraboten. redovno se prijavuvam i sl. a koga pobarav pogolema plata gazdata mi rece idi si ako ne ti odgovara. posle nekoe vreme kolegata si otide od ista pricina i najdoa zamena za 1 den.:)

Член од
17 јануари 2006
Мислења
28
Поени од реакции
1
Казните за тие што не ги пријавуваат работниците да бидат гоооолеми. А не како сега поголема е казната за брзо возење од казната за непријавен работник. А да не зборуваме за сите недостатоци на трудовата инспекција која работи се, освен тоа што и е работа.

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Казните за тие што не ги пријавуваат работниците да бидат гоооолеми. А не како сега поголема е казната за брзо возење од казната за непријавен работник. А да не зборуваме за сите недостатоци на трудовата инспекција која работи се, освен тоа што и е работа.
Ако е до овоја тогаш ОК, се надевам дека од скоро работниците ќе бидат многу повеќе мотивирани, затоа што во овој се изготвуваат измени во законот со кој со кој се предвидува дека доколку работодавецот ти ги нема платено придонесите за пензиско и инвалидско осигурување по автоматизам не му е дозволено да ти исплаќа плата-нешто што е практика и за заштитет механизам против работата на “црно“ во поголемиот дел од европските земји.

R

RAYTHEON23

Гостин
BITKA MEGU CLASSIC I BEHAVIOR MANAGEMENT AMA IMAJKI GO PREDVID HOTORNSKIOT EKSPERIMENT KOJ POKAZAL DEKA ODNOSITE POMEGU LUGETO SE BITEN FAKTOR A PARITE ODLUCUVAAT ZAVISNO OD SVESTA NA COVEKOT I OD MATERIJALIZIRANOSTA NA OPSTESTVOTO(KOLKU IM E ISPRAN MOZOKOT I KOLKU SE POCITUVAAT MEGUSEBNO VO IME NA ALTRUIZMOT)

R

RAYTHEON23

Гостин
INTERESNO NASPROTI OCEKUVANJATA NA EKSPERTITE PRI PROIZVODNA LENTA NA VRABOTENITE IM DOZVOLILE DA JA PREKINAT SO KOPCE I EKSPERTITE TVRDELE DEKA PRODUKTIVNOSTA KE OPADNE ZA 40% AMA NE NAPROTIV SE ZGOLEMILA EDNOSTAVNO RABOTNIKOT NE SE CUVSTVUVAL KAKO MASINA TUKU RABOTEL POSLOBODNO ZABELEZANO E I DEKA VIDLIVOSTA BILA NAMALENA(KOJA PO CLASICNATA TEORIJA SMETA NA RABOTATA)ODLUCETE SAMI:salut:

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
Па од Хенри Форд кој ги вовел платите за ефикасност, или повисоки плати од стандардните за да ги мотивира работниците , досега нема никој измислено подбар модел на мотивација... макар што се знае дека треба некакво тјунирање да не се претера, да не си речи човекот доволно заработувам и со помалце сати,па да има спротивен ефект...
И друго нешто што е исто така јако е стравот од надзор, значи цело време да се плашат од надзор, порано ова не беше толку изводливо, ама сега со камери се средува и тоа како, доволно е да ги наместиш камерите, не мора да гледаш во лентите доволно е што ќе бидат тука.

Член од
6 ноември 2007
Мислења
848
Поени од реакции
44
Не е се во парите.Мислам нормално дека и тие се мотивација можеби најголема,но не и единствена..тука исто така влегува и комуникацијата со предпоставените и со колегите не ми е гајле колкава плата земам ако тие мене не ме почитуваат и постојано ми го уништуваат денот нормално дека ке си заминам веднаш.А иам уште други ред фактори..за некого мотивацијата се парите за некого не,едноставно има натпреварувачки дух и сака да биде прв тоа е доволна мотивација за него и.т.н

WindChill

3NitY
Член од
13 февруари 2008
Мислења
138
Поени од реакции
2
Не е се во парите.Мислам нормално дека и тие се мотивација можеби најголема,но не и единствена..тука исто така влегува и комуникацијата со предпоставените и со колегите не ми е гајле колкава плата земам ако тие мене не ме почитуваат и постојано ми го уништуваат денот нормално дека ке си заминам веднаш.А иам уште други ред фактори..за некого мотивацијата се парите за некого не,едноставно има натпреварувачки дух и сака да биде прв тоа е доволна мотивација за него и.т.н
Многу точно. Човекот е комплексно битие кое се задоволува на најразлични начини, поради што и системот за мотивација треба да содржи и нематеријални аспекти. Користењето на знаењето и креативноста може да помогне во потикнувањето на вработените така што ќе се нагласува професионализмот наспроти хиерархијата. Значи вработените ќе имаат учество во креирањето на целите, донесувањето одлуки, а исто така и ќе се усовршуваат на сметка на орагнизацијата. Или тимската работа. Таа дава чуство на припадност на групата, пријателски врски и слично, со што се задоволуваат и социјалните потреби на вработените.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Јас познавам многу лица кој работат под несфатливи меѓучовечки односи поради висока плата.Од таму можам да извадам заклучок дека парите се главна мотивација се да проголташ или да имаш дебели живци.Трето нема.Имаш позиција,имаш висока плата,напорен шеф и колеги кој ќе те прегазат без око да им трепне.Ти си таму поради пари,ништо друго не би те држело.Ако најдеш подобро место со таа плата ќе се префрлиш,но ако не најдеш ќе умираш од нервоза секој ден.
Мене главна мотивација ми се парите и добриот збор од шефот.За среќа имам прекрасни колеги со кој сме како семејство и имам одлични услови за работа.Некогаш шефот знае да ме фати на пик и да ми ги расипе неделите или месеците,но некогаш знае и да ме пофали.Ме храни признанието за добро завршена работа.Но ако платата не ме задоволи,иако има одлични услови,ќе морам да барам друга.Сепак од празни зборови не се живее.Сакам и успевам финансиски да сум независна и да си ги задоволам сите потреби.

Член од
6 ноември 2007
Мислења
848
Поени од реакции
44
Јас познавам многу лица кој работат под несфатливи меѓучовечки односи поради висока плата.Од таму можам да извадам заклучок дека парите се главна мотивација се да проголташ или да имаш дебели живци.Трето нема.Имаш позиција,имаш висока плата,напорен шеф и колеги кој ќе те прегазат без око да им трепне.Ти си таму поради пари,ништо друго не би те држело.Ако најдеш подобро место со таа плата ќе се префрлиш,но ако не најдеш ќе умираш од нервоза секој ден.
Мене главна мотивација ми се парите и добриот збор од шефот.За среќа имам прекрасни колеги со кој сме како семејство и имам одлични услови за работа.Некогаш шефот знае да ме фати на пик и да ми ги расипе неделите или месеците,но некогаш знае и да ме пофали.Ме храни признанието за добро завршена работа.Но ако платата не ме задоволи,иако има одлични услови,ќе морам да барам друга.Сепак од празни зборови не се живее.Сакам и успевам финансиски да сум независна и да си ги задоволам сите потреби.

Можеби ама тие луге ако се доволно усовршени и се доволно свесни за своето знаење и професионалност нема да имаат никаков страв да го напуштат тоа работно место затоа што ќе знаат дека тоа место не им е соодветно на нивниот труд што го имаат вложено во нивно предходно остручување за некој да си поигрува со нив.Ќе бидат свесни дека се пожелни во друга фирма нормално за тоа треба да имаат самодоверба,а сег аза сега самодовербата и особено,преземањето на ризик се најголеми карактеристики на поголемите и нормално поуспесни компании.Како помал ризик е и да излезиш од досегашното работно место кое наместо да ти понуди соодветни услови,не ти нуди никакви,а ако нема да го прифатиш тој ризик што останува за понатаму.

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Мене главната мотивација ми е работата што ја работам да ја сакам и секако да работам работа според она што го имам стекнато како образование и како знаење позади мене.

Воопшто не ми е битна платата, ама не сакам да работам за џабе а да гледам како друг се богати на „мој грб“.

Значи најважно ми е карактерот на работата што ја работам, добрите меѓучовечки односи во фирмата ми се ненормално важни и секако важно ми е да ме почитуваат претпоставените за да имаме добро разбирање и работата да биде завршена како што треба-тогаш јас ќе бидам најзадоволен.

Работев во една фирма со 70тина вработени, во фирмата имаше сектор за човечки ресурси, она што мене не ми се допадна е што тој сектор не знаеше вистински да управува со луѓето, да ги мотивира и воедно да воспостави хармонизиран однос помеѓу вработените-нешто што би требало да биде во основата на секоја фирма, со цел фирмата да функционира како што треба и да се остваруваат резултатите.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Можеби ама тие луге ако се доволно усовршени и се доволно свесни за своето знаење и професионалност нема да имаат никаков страв да го напуштат тоа работно место затоа што ќе знаат дека тоа место не им е соодветно на нивниот труд што го имаат вложено во нивно предходно остручување за некој да си поигрува со нив.Ќе бидат свесни дека се пожелни во друга фирма нормално за тоа треба да имаат самодоверба,а сег аза сега самодовербата и особено,преземањето на ризик се најголеми карактеристики на поголемите и нормално поуспесни компании.Како помал ризик е и да излезиш од досегашното работно место кое наместо да ти понуди соодветни услови,не ти нуди никакви,а ако нема да го прифатиш тој ризик што останува за понатаму.
Проблемот не е во стравот за напуштање на работното место.Они се свесни за квалитетот што го поседуваат,проблемот е што нивната цена на пазарот на труд е премногу висока за просечна и подпросечна фирма.Никој не им нуди стартна висока,бидејќи за пониска цена ќе земат друга особа со помало искуство и ќе им работи задоволително.А не би работеле за половина од сегашната,бидејќи и самите се ценат на таа цена.

Kajgana Shop

На врв Bottom