Како да се мотивираат вработените?

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
За да работам некоја работа, прв и основен мотив би ми била љубовта кон работата, односно дали го сакам она што го работам. Доколку е така, тогаш имам најголем мотив и елан за работа. И парите имаат удел, но тие се од второстепена важност според мене.
 
N

n/a

Гостин
Za mene:
Prva i osnovna motivacija predstavuva krajniot produkt...t.e slobodnite pari koi sto ostanuvaat vo mojot djep.
Nema crni i beli pari. Ima..pari!
Nema den i nok koga rabotime za da brkame deadline...
Nemam nikakvi startni preduslovi...bi rabotel direktno ili indirektno i so najgolemiot neprijatel...za zaedno da pravime cash.
Ke vidime posle koj popametno i pocelishodno ke go potrosi negoviot del:pos2:
Sekogas koga baratam so pari sum max precizen(do denar i po moznost do sekunda).

megjutoa...:
Se si ima cena...i ako startnata brojka sto ke ja cujam ne mi se bendisuva(ne mi fakja oko),kako i nacinot na isplata...nema deal.
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
За да работам некоја работа,прв и основен мотив би ми била љубовта кон работата,односно дали го сакам она што го работам.Доколку е така,тогаш имам најголем мотив и елан за работа.И парите имаат удел,но тие се од второстепена важност според мене.
Zboris kako nekoj sto ima golema 0 rabotno iskustvo :smir:
 

Necrophilia

Optimal Сasual Dating - Authentic Ladies
Член од
13 август 2006
Мислења
7.633
Поени од реакции
140
ок, малце забегавте од темава. Змачи ако подобро сфативте темава е наменета за менаџери :) се разбира никој не би направил договор за работа пример да работиш 4 години дневно по 14 часа и тоа работа што ке те исполнува еве пример да седиш на компјутер и да пишуваш документи или не знам што вас ве исполнува. Сепак немора да значи дека парите се на прво место, во секој случај Парите се Фактор за мотивираност.

Јас сабајлево ја отворив мобиларава за да заработам некој денар :)
а воедно затоа што ми е и интересно или пак можеби ми останало во навика :pos: леееее
 

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Да во темата во општи муабети, која беше посветена на успехот имаше нели дилеми и дебати кои главно се сведуваат на тоа дека менаџерите т.е. шефовите се тие кои треба да ги мотивираат вработените за да постигнуваат подобри резултатати а со тоа и претпријатието да работи поуспешно?

Меѓу другото и теоретски, мотивацијата е едно од работите која тѕреба да ги врши менаџерот во претпријатието.
А факт е дека во Македонија, голем дел од работниците работат во лоши услови, со ниски примања, без наградувања и слично.

Да се ставиме во улога на менаџер, што би презеле вие со цел подобра мотивација на вработените, а со тоа подобри резултати на претпријатието?

Дали поголеми плати, повишувања, награди, бенефефиции? Подобри услови за работа? Организирање дружења, екскурзии итн.

Конкретно што вие би презеле како менаџер на едно претпријатие?
 
Член од
12 јули 2007
Мислења
140
Поени од реакции
6
Отвори овде и види како се мотивираат работниците. Ова кај нас нема да се случи во наредните 100 години, сепак Google е голема фирма и може да си го дозволи тоа
 

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
5.704
Поени од реакции
22.117
Во Македонија трендот е насочен кон задоволството на клиентите и малку е разработена проблематиката со вработените. По мое видување постојат материјален и нематеријален начин на мотивација.

Материјален начин-пари

Парите дали во дирекна или индирекна форма се секогаш добредојдени. Дали тоа ќе бидат дирекни бонуси, покачување на плата, платен викенд во некое туристичко место итн. Акционерските друштва на Запад имаат одлична метода со доделување на акции место бонуси. Методата е ефикасна и за двете страни затоа што трудот на работникот влијае на цената на акцијата така што вработените ќе вложат поголем труд за зголемувањето на сопствените средства (акциите) што ќе се одрази на позитивниот успех на работодавецот.

Нематеријален начин

Тука постојат повеќе методи.

1. Време

Не секогаш парите се правиот избор. Ако вработениот подолго време заглавува на работа слободното време станува многу битно. Повеќе ќе му/и значи ако да речеме го дадете петокот како слободен ден за да спои викенд и да се одмори малку.

2. Услови за работа

Немањето соодветни услови делува премногу демотивирачки. Од најбанални работи како хартија и прибор за пишување па се до климатизација, компјутер, службен телефон итн. Успешниот менаџер секогаш гледа неговите вработени да ги имаат потребните услови за работа.

3. Компатибилност на тимот

Колегите може да делуваат или како мотивациски или како стрес фактор. Составувањето на компатибилен тим и разрешувањето на евентуалните караници и недоразбирања се кључни за прогресот и на работникот и на компанијата.

4. Признание за трудот

Тактиката на прогласување на Најдобар вработен на месецот атакува на човековата потреба за почит, его слава. Ако на влезот од фирмата стои вашата слика и сите ви честитаат и се обидуваат да ве стигнат ве става на позиција на некој макар и привремен врв што поттикнува самодоверба , позитивна гордост и сатисфакција што делуваат максимално мотивирачки. Унапредувањето од пониска на повисока позиција го има истиот ефект.

5. Дирекната улога на менаџерот

Менаџерот треба да биде пример за сите. Прв да доаѓа на работа а последен да си заминува. Вработените треба да гледаат во него лидер којшто е тука за нив условно кажано присутен на самиот фронт како и нив и подложен на куршуми исто како нив . Треба да се избегнат двете крајности

а) Тиранизација на работникот преку висење над глава, повишување на тон, трупање со прекумерна недостижна работа и третирање на вработените како робови.

б) Латентност и рамнодушност каде што менаџерот не покажува никаква заинтересираност за работникот и неговиот труд туку го препушта едноставно сам на себе.

Македонија за жал е уште далеку од овие стандарди. Тука да те пријават како вработен е успех.
 

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Ко од учебник да си го извадил ова.
 

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
5.704
Поени од реакции
22.117
Не бе колега никаков учебник само профи-деформација и флешбек од семинарските, книгите како и искуството мое и на моите пријатели.
 

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Не бе колега никаков учебник само профи-деформација и флешбек од семинарските, книгите како и искуството мое и на моите пријатели.
Колега ја уствари те пофалив и покрај фактот што пред 2 год си дипломирал пак клучните работи ги знаеш. Тоа е за поздравување.
 

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
kako da se stimuliraat vrabotenite ????...pa so soliden tovar na grbot, lastegarka i kuso jaze.......epten potvrden nacin na stimulacija koga se magarinja vo prasanje...., a toa na Sussario.....toa kaj nas go ima samo vo sarenite knigi....koi veke ja imaat istata funkcija na crkovnite....opisuvaat nekoj raj vo sledniot zivot ...:):)!!!
 

Marchence

In love with Ssss
Член од
17 мај 2007
Мислења
483
Поени од реакции
1
uslovite za rabota i okolinata se mnogu vazni, ama para si e para bratce!!!!!
 

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Со камшик шљус шљус и по некој бокс хехехехе

Најдобро е со психологија пари не помагаат толку колку убав збор , опуштениот збор повеке помага од 500 денари покачување плата.

И нормално техника не липши магарче до зелене траве помага да тегне појако ако има некој сон за промоција пред него значи мотивација од сите аспекти.

Но никако да не се заборави да се потенцира дека не е незаменлив оти тогаш доага до опуштање.

Значи топло ладно да те поштуе , не мора да те сака работникот ама важно да те поштуе.


Но во РМ за жал нема многу такви фирми сите се ко искочени од робовладетелство каде газда е фараон и има да рмбаш дур не цркнеш а покачување плата ке имаш еднаш на 2 години по 300 денари. Да се разбереме , сељачана тешко да има манири а во рацете на сељаците се скоро сите фирми во РМ. Така да дудлање, удирање на ножови на колеги е неопходно да се изгурате да бидете миленици на шефовите и у погоден момент да ги сместите за да идете Вие напред.
 
Член од
16 ноември 2007
Мислења
430
Поени од реакции
6
koi rabotnici, pa site se nevraboteni.. so pogolema plata se znae kako..
tie nevraboteni sto se vo tolkav broj se ustvari nevraboteni samo vo zavot, a golem del od niv rabotat kaj privatnjaci koi ne gi prijavuvaat i im davaat podminimalec a ovoj ne smee da pobara povisoka plata zosto ke go izbrkaat poso i taka e nevraboten. a tie pak sto se prijaveni se prijaveni na minimalec. e sea kaj nas nikoj ne gleda da gi motivira rabotnicite. site gledaat da go maskimisiraat profitot. a ako ne im odgovara na rabotnicite da rabotat za taa plata sto gazdata im ja dava, neka si odat, kaj nas odma se naoga nekoj sto saka da raboti za malku. i zaradi ovoj fakt sopstvenicite ne se zamaraat so motiviranje. zosto ako ne si ti ke dojde nekoj drug da raboti.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom