Како ги замислувате пеколот и рајот (ако воопшто постојат)?

C

Cool Hand Luke

Гостин
Raj - mir vo dusata sto nisto ne moze da go narusi. So toj mir moze cela vecnost da se zivee bidejki e srž na secija dusa. A dusata e besmrtna.
Pekol - emocii sekakvi, kompleksi neizziveani, se dodeka ne zamrat, a sigurno ke zamrat bidejki se nasilni i nemaat osnova a mirot e osnova na dusata kako sto napisav. Na krajot site ke se najdeme vo rajot isto kako posle snimanje na film koga site negativci i pozitivci si se dobri megju sebe.
 

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962
T

trilobite

Гостин
Bada Bing! напиша:
Додуше, со оглед на тоа што треба да поверувам дека тип пловел со илјада животињи на брод, пеколот е мачја кашлица. Вечна болка и мизерија? Пф, зошто да не?! Ионака сите интересни луѓе се во пеколот.
Обично она што умот не сака да го прифати а се плаши,најчесто пробува да го исмее.Ваквиот метод се покажал како привремен одбрамбен механизам против стравот уште од памтивек.Затоа толку силни пародии...а у ствари е селф-дистрактвив психолошки трик.
Тоа за сите табу теми важи.А нејќеме табу теми нели...
 

Gadfly Baba

Registered Loser
Член од
20 февруари 2007
Мислења
997
Поени од реакции
21
Пекол,болка,неуспех,нешто на што неможеш да се навикнеш, што знаеш дека ќе заврши,но не завршува...
 

Crash Override

H4CK1N6 15 N07 4 KR1M3
Член од
14 јуни 2007
Мислења
157
Поени од реакции
0
pekolot...hmmmzz....vecna bolka najverovatno vo sulfurnoto ezero pojma neam....a rajot immortal world where everyone love eachother :):):)
 

Wake up

Music lover
Член од
19 јули 2006
Мислења
145
Поени од реакции
0
Decki, kakvi se pekolot i rajot?! Otvorete Biblija i citajte Otkrovenie. Ke dobiete priblizna slika, iako nasata imaginacija e prilicno ogranicena. A sekoj ke vide eden den kakvi se, vo zavisnost od destinacijata do koja toj patuva. Se nadevam deka za poveketo ke e rajot. Ama ima samo eden pat.
"Isus rece, "Jas sum Patot, Vistinata i Zivotot". Ako go sledime toj pat, ke dobieme dom kaj nasiot Sozdatel. Toa e toa.
 

a n g e l c e

^ Poison Girl ^
Член од
25 јануари 2007
Мислења
1.202
Поени од реакции
5
пффф како не сега зучиш како поп сори ако те навредив немав вакава намера на искрена сум. не сум расмислувала многу на таа тема но мислам дека не постојат,па сите ние сме големи грешници и тоа значи дека ке одиме во пеколкот, а кој ке оди во рајот само светците изгледа или ако се каам за моите направени гревови на смртната постела и ај простено ке ми биде и одам во рајот, а цел живот сум го поминал како најголем морон.мислам нема никаква логика
 

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Еве го Божјиот Шатор меѓу луѓето и Тој ќе живее со нив; и тие ќе бидат Негов народ, а Самиот Бог ќе биде со нив, и ќе ја избрише секоја солза од нивните очи, и смрт нема да има веќе, ни тага, ни плач, ниту болка - РАЈ (Откровение 21:3,4)

Пеколот од друга страна не е секогаш место, на пламени јазици и уништување. Во Матеј 25:30 е претставен како место на плач и шкрипање на заби. Споерд ова пеколот повеке би бил место на отуѓеност,изолираност.
 

Vikuska

I know the pieces fit...
Член од
17 јуни 2007
Мислења
879
Поени од реакции
7
jas za bolo sto sekogas imam podeleno mislenje ( poveke ili pomalku ). tocno e deka vo sredniot vek crkvata za da go drzi narodot pokoren i smiren go plasela so sekakvi gluposti vo smisla na natprirodni sili za narodot da si ja prifati situacijata kakva sto e. ama pak od druga strana sekojdnevno ima filmovi i dokumentarci na tb so takva tematika i ne moze da se kreva tolkava prasina za nesto sto ne postoi. a jas si go zamisluvam pekolot kako edno temno mesto postojano se slusaat bolni vrisoci, bez nikakva nadez, i dusite se site na razlicno stradanje vo odnos na grevot- bas kako dante sto opisuva. a rajot- mirno, bezbedno mesto nekade nad oblacite, kade dusite cuvstvuvaat vecna smirenost i sreka.
 

Necrophilia

Find Beautiful Womans from your city for night
Член од
13 август 2006
Мислења
7.633
Поени од реакции
140
Рајот е ова моментално што го правиме, што го живееме што ни се нуди...
пеколот е сикс фит андер!
 

LoveAshlee

I dont have a plan..thats the point
Член од
27 мај 2007
Мислења
475
Поени од реакции
2
Barem spored moe mislenje , ne postoi rajot bidejki nikoj od nas ne e bezgresen , no dokolku se iscisti posle srmtta vo Cistilisteto , a za Pekolot - samiot zbor vi dava slika :)
 
R

Razorblade Kiss

Гостин
Како го замислувам рајот...премногу добро за да биде вистинито.Тебе некој ќе ти стои над глава и ќе ти става зрна грозје во уста а друг ќе те лади со голем лист(ова од времето на Зевс,така ми останало во глава:))оти си го воздигнувал името Господово.
Пеколот...зар има попекол од ова сега што го доживуваме?
На крај,сите одиме 6 метра под земја,а ако некој се врати од овие 2 места со слики,примамливи можности и плаќање на рати,би размислила.
 
S

Sith_Lord

Гостин
Пеколот е постоење без смисла, без претходно дадена причина, без нешто однадвор што ќе те води низ него. Без постоечки a priori ГОЛЕМИ ВИСТИНИ кои ќе ти го покажат вистинскиот пат.

Рајот? Истото.

Со разликата што во Пеколот бесполезно ќе се бориш против апсурдот. Во Рајот ќе го прифатиш и ќе изградиш сопствена смисла и причина, сопствен водич, и покрај свесноста дека ништо само по себе нема смисла.

Sith
 
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.778
Поени од реакции
8.228
Ne sakam da ja baram razlikata megju rajot i pekolot...pri dovolno pustanje na mozokot na pasenje i nivno zamisluvanje doagjam redovno do istiot zaklucok.Deka bas vo toj kontrast lezi ubavinata na balansot i poentata na postoenjeto.

Rajot e haven for mortals.Mesto kaj sto lugeto koi ziveele pod odreden kodeks i pravilnik ja dobivaat svojata nagrada vo vecen mir,blagosostojba,zeleni poljanki,pecen leb i grozje....rezignacija na duhot.

Pekolot e mesto za onie koi sakale da bidat bessmrtni.Koi ostavile krater zad sebe.Bile uragan,infekcija,cuma,poplava vo opstestvoto,no bile poveke od prosecnosta na onoj konformist koj se razladuva vo rajot i uziva zatoa sto bil premnogu obicen i ist....vo pekolot nema globalizacija :)

Kako i da e,sakam da citam crkovna beletristika vo koja se objasnuvaat ovie raboti i doagjam do eden interesen zaklucok....whoever wrote this was high :zlo:
 
Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382
Razorblade Kiss напиша:
Како го замислувам рајот...премногу добро за да биде вистинито.Тебе некој ќе ти стои над глава и ќе ти става зрна грозје во уста а друг ќе те лади со голем лист

А тие што те ладат што е со нив , или тоа им е казната да помагаат на луѓе како тебе што ги заслужиле овие привилегии или тие се некои роботи со наприродна интелигенција : ))) поздраф .
 

Kajgana Shop

На врв Bottom