Како влијае марихуаната на здравјето...

• Креатор на темата MSV
  • Време на започнување

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Епа затоа пола свет има намален мозок! Научен факт батка, не си попаметен од научниците што со години истражувале.
А што кога пола научници конзумираат дроги?

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Не намалува ништо ни мозок ни полови органи. Туку едноставно марихуаната те прави глуп. После поминувањето на дејството нејзино ми се има случувано сакам да кажам но не можам да речам. Влијае на умот со тоа што се намалува потенцијалот за размислување и рассудување т.е. се станува глуп. Односно така ми беше мене на времето, ако на некој со марихуаната му се зголемува концентрацијата слободно нека пиши.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Моментално најсигурниот начин на конзумирање канабис е преку Vaporizer.
Ова е направа,која го загрева растението до одредена точка,но не го гори,како што тоа е случај со пушењето на истото.
Самото име наложува на тоа:
Vaporizing=испарување.
Поентата на ова е тоа што,при ваквото загревање,не се постигнува доволна температура за да се ослободат штетни гасови(катран,јаглерод диоксид и слично),а сепак таа температура е оптимална за ослободување на активните состојки од растенијата(велам растенијата,бидејќи Vaporizer не се користи само за конзумација на марихуана,туку на широк спектар од различни видови медицински растенија).
Како и да е,ова е најнештетен начин на конзумација.
Далеку е побезбеден од цигарите и од пушењето на канабис,бидејќи во телото се внесуваат многу помалку отрови.
Друг битен елемент е неговата ефикасност.
При пушење канабис,голем дел од THC се уништува во процесот на горењето.
Всушност,кога се пуши,ние добиваме отприлика 20% од целокупната содржина на THC.
Со Vaporizer,се ослободува голем дел од активната состојка,па на тој начин е потребна многу помала конзумација.
На пример,ако по пат на пушење е потребен еден грам марихуана за да се постигне саканиот ефект,при испарување е потребно само околу четвртина грам,што е далеку помала количина.
На запад,оваа направа е широко користена,и се продава скоро насекаде.
Активистите за легализација се надеваат дека токму ова ќе биде нивниот главен адут кој ќе докаже дека канабисот има повеќе позитивни страни,отколку негативни.
Нормално,како и се останато на светов,има свои лоши страни и никој не го негира тоа,али сепак,не треба да се заборават и позитивните.
Постов не е за дебата,туку бидејќи темава е за марихуана,мислам дека треба да се знаат начините на кои таа се конзумира на запад,во земји далеку понапредни од нашата.
Еве и по некоја слика:

Ова е најпознатиот Vaporizer во светот,наречен Volcano.
И веројатно најдобриот од сите на пазарот.

Ако веќе почнуваш да се интересираш за вакви помагал со кои ќе внесуваш поголеми количества ТНС во себе тое е силен индикатро дека почнуваш да стануваш зависен од ТНС бидејќи си ја надминал резистентната фаза и почнуваш да влегуваш во зависната фаза.

Како и да е очигледно по не знам кој пат некој го мрзи да чита цела тема па без врска се вадат одново стари муабети.
Моето мото е дека сакам да уживам во убавините и богатството на реалниот свет, тие знаат да бидат многу интересни и убаво, и немма потреба од конзумирање на какви и да било средства за да доживувам илузии со цел да бидам среќен.

Fabullous_178

Psychonautics:.
Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
Ако веќе почнуваш да се интересираш за вакви помагал со кои ќе внесуваш поголеми количества ТНС во себе тое е силен индикатро дека почнуваш да стануваш зависен од ТНС бидејќи си ја надминал резистентната фаза и почнуваш да влегуваш во зависната фаза.
Не се интересирам за вакви помагала бидејќи со нив ќе внесувам повеќе THC,туку,бидејќи за нив пишува дека се побезбедни,мислам дека тоа го прочита во мојот пост.
Втора работа,ја веројатно никад нема да користам вакво нешто,дури и да сакам,бидејќи нема шанси да дојдам до него.
Трета работа(не дека е битно,али гледам дека ме влечеш за јазик),не конзумирам THC веќе две недели воопшто(а два месеца нередовно),ради рецесија,јбг,и уопште не осеќам никаква зависност или потреба whatsoever за канабис,ниту пак чувствувам дека мојот живот е изменет на било каков начин.
Не ми е јасно зошто е репликата,ја само сакав да ставам информации за работите кои се користат на запад,без никаква лоша намера.
Мојот интерес спрема ова растение е поттикнат од љубов кон него,а не од зависност од истото и мојот став спрема него ќе остане ист засекогаш,без разлика дали го конзумирам или не-тоа не игра никаква улога,верувај ми.

Член од
21 октомври 2008
Мислења
178
Поени од реакции
3
Ти си веројатно природно глуп,па за тоа да ти се случува.
Без навреда.
Ама,мене ниеднаш ми се нема случено тоа.
Воопшто не ми се намалува потенцијалот за размислување,туку напротив,дефитивно ми се зголемува.
Прво мислев дека тоа е некој пласибо(лажен) ефект,ама подоцна сватив дека навистина се случува нешто,особено кога почнав да го запишувам сето тоа што го размислувам додека сум хај.И секогаш кога го читам тоа наредниот ден,звучи навистина логично.
Да не бидам сватен погрешно,не викам дека марихуаната те прави паметен или ти го зголемува потенцијалот за размислување(ако е некој глуп,ќе биде глуп без разлика на се и обратно,ако е некој интелигентен,таков и ќе остане),само велам дека го нема спротивниот ефект(намалување на потенцијалот за размислување).

Јасно е сега дури.
Сите твои негативни оценки за канабисот,се базираат на твоите лоши искуства со него.
А нормално е дека ќе имаш лошо искуство.
Ако не го почитуваш растението и тоа нема да те почитува тебе.
Веројатно си го зел канабисот здраво за готово,и затоа си добил такви негативни резултати.
И најверојатно,не треба да пробуваш уште еднаш.
kOLKU si ulaf ...........pozzz
vo sekoj slucaj marihuanata ako e prirodna ne pomesana so hemiski supsatnacii moze mnogu da pomogne vo medicinata za lekuvanje na luge bolni od psihia pa i drugo no so pravilen tretman sto e mnogu podobro od lekuvanje so tableti

R

RAYTHEON23

Гостин
sepak e relativno..zavisi kolku cesto konzumiras a tezata deka e priroda e tocno..ama aj da vi kazam sto drugo e prirodno(pa ke vidite deka marihuanata e pomalo zlo)
od afionot..T.E katranot(neli e priroden afionot)
ima
Oxymorphine-naj jak opijat 10 pati pojak od heroin
Codeine-isto taka jakopijat-ima medicinska primena(kako antitusik-protiv kaslanje15mg)
heroin-NO COMMENT
morfium-nasiot afion imal duri 13 morfinski edinici(made in macedonia-not avganistan)
a potoa sleduvaat nivnite derivati na primer metadon-ot
a i tramadol e derivat na Codeine-znaci na vtoriot po red opijat
pa taka da moram da biram bi ja odbral marihuana:helou:

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Се што е „природно“ не значи дека е и здраво.
На пример многу растенија имаат во себе стрихнин, па ако сте доволно будали мислејќи дека се што „природно“ е здраво, слободно почнете да си јадете кое сакате растение, ама после не ви гарантирам дека на токсикологија би можеле да ве спасат.
Сите психотропни супстанци инаку кои се наоѓаат кај различните растенија се со цел да одвратата некои животни повторно да ги јадат. А верувајте ако сте животно под опасност од предатр дефинитивно не би сакале да бидете „надувани“.

А тој што сакаше да си одгледува плантажи на Canabis sativa , епа на времето во америка многу се одгледувало на огромни плантажи, само има една мала разлика тие не ја користеле за пушење туку за правење коноп.

girlll

§įмθπŞ ďª φΪШ
Член од
28 јануари 2007
Мислења
3.418
Поени од реакции
111
Да, се што е природно немора да е здраво ама..
Ја една ствар не сфаќам..
Кој е тој закон што може да и се контра на природата па и да ја успорува?
А иначе.. Има разлика од природа до природа..
Афионот да природен е..
Но опијатите од афионот за да се стигне до опијатите што се конзумираат и реално што дејствуваат на човекот се толку многу хемиски преработувани што повеќе не е останато П од природа..
Така да ганџа си е ганџа неможе со хорс и кока ни да се споредува..
Кој филинг и да го даваат хероинот, кокаинот и тн.. тие се и понатака хемија.. Тревата е природа.. И да не е здрава скроз.. Природа е. А природата неможе во никој случај да е ни премногу штетна. Така да мислам дека више дискусии вака до бескрај може да се цепаат на темава..
Тревата е она измеѓу, ствар што си има и негативни и позитивни страни.. Секогаш ќе се најде реално и засновано на факти и позитивно и негативно мислење од некого.. 96 страни исти муабети.. :nesum:

Член од
26 јануари 2009
Мислења
12.007
Поени од реакции
18.809
Во однос на прашањето дали марихуаната штети одговорот е релативен, преголемото конзумирање на трева сигурно дека штети и влијае на намалување на интелектуалниот капацитет и на концентрацијата, но доколку се користи во оптимални количини не мислам дека е премногу штетно за конзумирање, а под оптимални се подразбира еднаш до два пати месечно, онака викендашки колку да се опуштиш и да се излуфтираш, ја лично не ја конзумирам едно три - четири години пошто добриот помин и зезанцијата можеш да ги најдеш и вака доколку сакаш, but never say never:vozbud:, и сеа више кога сме кај природа, кркал ли некој печурки у задње време и какво мислење има за нив, на што лупа псилобинот поише на срце или на мозок:pos2::pos2::pos2:, и што мислите позитивно е тоа или не е :pos2::pos2::pos2::pos2:

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
А тој што сакаше да си одгледува плантажи на Canabis sativa , епа на времето во америка многу се одгледувало на огромни плантажи, само има една мала разлика тие не ја користеле за пушење туку за правење коноп.
Исто и во Македонија, мојот прадедо одгледувал тука, баш во скопско поле, тргувал со коноп. Ама не го пушеле јебига...

Член од
27 јули 2008
Мислења
46
Поени од реакции
3
Искрено, не ме згрозува, ама несфатлив ми е фактот како некој со сила може да дрогира - со цел да биде "COOL".
http://kajgana.com/statija_5410.html

Нема да објаснувам многу многу. Еве, дечково е светски првак-рекордер во пливање и во дување. А на него белите дробови не му требаат?

Член од
3 јануари 2008
Мислења
39
Поени од реакции
1
Не кревајте толку паника кога ќе се спомне марихуана. Секој кој пробал видел дека не е светско чудо. И стварно не знам зошто се крева толку прав оклу марихуаната кога алкохолот е 100000 пати погадна ствар и поотровна од неа. Кога ги читам постовите на некои луѓе гледам дека појма немата и правите од мравка слон, како да слушам некои баби што зборуваат.
Еве ви страна на која се разработени митовите околу тоа дека затупавува и дека е заразна, од страна на научници и разни институции.
http://www.drugpolicy.org/marijuana/factsmyths/

Јас ниикога не сакам да натера да земе марихуана, но не секам кога луѓе зборуваат некои работи кои немаат врска и се преувеличени.

Penja

Stajk-City is Wild West
Член од
1 ноември 2008
Мислења
82
Поени од реакции
2
samo ke kazam deka tuka ima luge koi se lecat od kompleksi ili imaat loso iskustvo so dar od prirodata(Marihuanata)!:toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom