Каков темперамент имате?

каков темперамент имате?

• Вкупно гласачи
    370

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
Има повеќе класификации, делби и поделби околу оваа тематика, но се одлучив според онаа на Хипокрит, кој ја дава во 4 поделби, не е многу сложена (можеби поради ова и има недостатоци) но како и да е решив да ја отворам темава.

Темпераментот се однесува на брзината на манифестирање на емоционалните реакции, нивната јачиња и времетраење.

Хипокрит пишувал за:
1.Колерик
2.Сангвиник
3.Флегматик
4.Меланхолик

—Колерик - брзи емоционални реакции, неговите емоции се многу силни, траењето им е долго, надворешно ги манифестира, а основниот емотивен тон им е лутина (гнев). Тоа е човек што брзо пламнува на емоционални дразби, со силни емоционални реакции кои доста долго траат со карактеристична експресивност. Заради неговите нагли реакции често запаѓа во судир со околината. Накратко, колеричниот темперамент се карактеризира со : нагли, брзи и јаки реакции.

—Сангвик - Брзи емоционални реакции, неговите емоции се слаби, траењето им е кратко, надворешно ги манифестира, а основниот емотивен тон е ведро расположение. Тоа е човек кој брзо пламнува, но и брзо се смирува. Експресивноста му е карактеристична и важи за весел и комуникативен човек кој е прифатен од околината. Во целина овој тип го карактеризираат брзи, но слаби реакции.

Меланхолик - бавни емоционални реакции, неговите емоции се силни, траењето им е долго, надворешно не ги манифестира, а основниот емотивен тон е тага. Тоа е човек кој ретко реагира, но кога ќе реагира, реагира со силни емоции кои не се експресивни, а се долготрајни. Најчесто неговите реакции се во врска со неговата личност. Тешко носи одлуки, не е многу подвижен, чувствува загриженост. Кај него преовладуваат непријатни чувства, тага и загриженост.

Флегматик - бавни емоционални реакции, неговите емоции се слаби, трањето им е кратко, надворешно не ги манифестира, а основниот тон е рамнодушност. Тоа е мирен, сталожен, слабо осетлив и слабо подвижен човек. Неговите емоционални доживувања не се експресивни, така што оддава впечаток на незаинтересираност за надворешните случувања. Основни карактеристики на овој тип се : слаби и спори реакции.

Или подетално на сликава би било вака.

Па прашањево е доколку одберете, каде се сместувате себеси меѓу овие 4 видови? :D

Член од
25 јуни 2015
Мислења
462
Поени од реакции
417
Најмногу се пронаоѓам во Меланхолик во однос на реакциите но за разлика од тој тип на темперамент многу добро се справувам со негативни емоции и најчесто тажните емоции за брзо ги преобразувам во ведри...

sankerce

прогресиФ
Член од
6 март 2009
Мислења
3.072
Поени од реакции
4.942
Сангвик! Јао :(
Ако нешто не ми е по кеф, се дешава и да се раскарам со првиот шо ќе ми дојде во околина...
Среќа па брзо ми проаѓа :)

Т

Триптико

Гостин
30% сангвиник, 70% колерик. Некогаш доаѓа обратно, ама се поретко во последно време.

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
Па неможе да се рече дека еден човек е тој и тој темперамент и толку, од проста причина што најчесто се случува луѓето да бидат мешавина од два или евентуално три темперамента.

Јас сум 80% колерик, 20% сангвик:)

Т

Триптико

Гостин
Па неможе да се рече дека еден човек е тој и тој темперамент и толку, од проста причина што најчесто се случува луѓето да бидат мешавина од два или евентуално три темперамента.

Јас сум 80% колерик, 20% сангвик:)
Далеку си ти од колерик, освен, ако пцуеш при пишување :D

Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.147
Поени од реакции
16.082
Нешто фаќам и од другите, но најмногу си се пронаоѓам во флегматик.

Член од
24 мај 2014
Мислења
5.303
Поени од реакции
5.905
Убава е темава многу само уште по убаво би било не членовите да си се групираат каде сакаат него да има еден или повеке членови кои преку тест или прашања да одредат кој човек кај одговара.

Јас сум нешто измеѓу сите 4 темпераментни делби што ги има овде. :)

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.888
Поени од реакции
42.575
флегматик со некои особини на сангвиник според дијаграмот погоре

Kajgana Shop

На врв Bottom