Каков бизнис да започнам со 5000 евра?

D

DeviL_32`

Гостин
Плати сметки за струја вода интернет кабловска па што ќе остане...

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Бре, бре, се бизнисмени по учебник. Истражување на пазар, бизнис план и оп - готово, богат си. Гарантирано ти успева бизнисот. Океј, тие поими ги знае секој копиљ, не ни требаат теоретичари и познавачи на термини, ни требаат луѓе со кликер.

На некој му се џабе и 5 милиони евра да почне бизнис, дај му ги и ќе ги скурца. На бриљантни умови им се поим и 5.000 евра, пошто овие ко за малер, секогаш немаат ебан денар, а камоли 5.000 евра за некоја идеја да ја реализираат.

Јас поштувам бизниси кај што единствена инвестиција ми се идеите, времето, трудот и инатот (и се разбира некоја ситна, ама ептен ситна парична инвестиција која е предвидена за основни трошоци). Не сум хазардерски тип, не сум шизик на ризик, а и немам голем буџет, ниту пак сакам да си играм со туѓи пари. Башка, предизвик ми е од ништо да правам нешто. Поинтересно е така. Секој знае по систем "купи едно, продај две".

Јеби га, трговијата умре (останаа само големите играчи), а производството е скап и милионски бизнис (во кој ако изгубиш ќе изгубиш многу и после по улица кога ќе одиш ќе си збориш сам со себе). Иднината, барем сега за сега во Македонија е во услужната дејност. Единствен потенцијален ризик ти е изгубеното време и нереализираната идеја. Немаш многу за губење.

Идеи има пун курац. Сум ја мозгал една долго време (гарант и други ја мозгале, пошто има и други паметни глави), ја чекав да зрее, да зрее, чекав да созреат условите за да може да функционира овде (се што е на запад доаѓа и кај нас, само што доаѓа задоцнето, а треба да знаеш кога е вистинскиот момент, ем да не задоцниш, ем да не си пред времето), старата добра и проверена екипа ја засилив со нови играчи кои имаат добро и проверено портфолио и од вторник почнуваме да работиме на реализација, процес за кој ќе требаат неколку месеци и инвестиција од неколку илјади евра (пола од твојов буџет од 5.000), а бизнисот ветува огромен, ама ептен огрооомен потенцијал.

Во позадина имам уште неколку сто два кома пет посто сигурни идеи, ама пусто време. Ќе дојдат и тие на ред.

Инаку, ако некој планира да постира на темава, или нека дава идеи, или нека не мрси муда и тропа глупи финти. Ќе бенуем.

Член од
30 јуни 2008
Мислења
2.802
Поени од реакции
98
Идеи има пун курац. Сум ја мозгал една долго време (гарант и други ја мозгале, пошто има и други паметни глави), ја чекав да зрее, да зрее, чекав да созреат условите за да може да функционира овде (се што е на запад доаѓа и кај нас, само што доаѓа задоцнето, а треба да знаеш кога е вистинскиот момент, ем да не задоцниш, ем да не си пред времето), старата добра и проверена екипа ја засилив со нови играчи кои имаат добро и проверено портфолио и од вторник почнуваме да работиме на реализација, процес за кој ќе требаат неколку месеци и инвестиција од неколку илјади евра (пола од твојов буџет од 5.000), а бизнисот ветува огромен, ама ептен огрооомен потенцијал.

Sto ideja e sto si ja mozgal tolku vreme ???? I taka ke ja realizirash nemoze ti ja ukrade nikoj pred nos ...pa me interesira :toe::toe:

Член од
30 јуни 2008
Мислења
2.802
Поени од реакции
98
Ti be eptem safety igrach si bil ... ako ako i taka e dobro ... samo kazi mi dali e vrzano so stranstvo ili tuka ostanuva vo Makedonija uslugata ?

Член од
30 јуни 2008
Мислења
2.802
Поени од реакции
98
Ti ke rabotish marketing 100 % sum siguren samo toa moze rabotis so tie pari ... na bilteni da stavas reklami na zadnja strana ... ili eden slicen vid marketing hmmmm kazi be sto ideja ke bese ova mamata :toe:

Член од
25 мај 2008
Мислења
547
Поени од реакции
14
Со 5000 евра брат ништо не правиш е така да се почнуваше некој бизнис сите ќе беа богати него присобери уште некој денар а у меѓу време размислувај што да започнеш

Член од
2 март 2008
Мислења
84
Поени од реакции
10
Со 5000 евра брат ништо не правиш е така да се почнуваше некој бизнис сите ќе беа богати него присобери уште некој денар а у меѓу време размислувај што да започнеш
Pa soznam dodeka da razmislam so ke pravam, ama sigurno ke bide nesto vo vrska so uslugi, ke posoberam use nekoe evro pa moze na kraj i nekoe kreditce za realizacija. :salut:

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Ако сум ја мозгал три години, ти може да се стрпиш три месеци за да дознаеш :smir:
Se nadevam posle tie tri meseca ke ja prezentiras...kako a case study ...da podnaucime nesto,..........................nie sto odime po ulici i sami so sebe zboruvame... :)
...pred nekoj den gledam eden i cel performans pravi... :)

Sega na strana , razmisluvanjevo na Misticniov e EPTEN DOBRO..., no kako sto spomna in Tobacco momcevo......vo kofa voda (legen???)tesko se pravi SOFISTICIRANA bura.....

toiise

Паско Кузман
Член од
17 декември 2007
Мислења
661
Поени од реакции
94
concrete;1692496 Sega na strana напиша:
со добри услови се е можно.некои од најбогатите денешни луге започнале од 0 а изградиле Кула.покрај знаење мораш да имаш и доза на срека инаку џабе ти е се останато

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Некако сите како да заборавивте на здравјето ебаго,со 5 000 евра најдобро е да ги инвестирате во своето здравје и со малку Божја помош,да си ги реализирате сите идеи кој ќе ви дојдат на ум.Се друго е безвредно,од бизниси до милиони евра.:toe:

Член од
31 јули 2007
Мислења
1.580
Поени од реакции
39
Потполно се согласувам со Мистикот во однос на студирањето на пазарот и УЧЕБНИКАРСКИОТ поглед на бизнисот ... реалноста не е на учебник јбг... се зависи од условите во општеството конкуренцијата и пред се дали имаш брендиран конкурент во бизнисот во кои сакаш да се вклучеш...

Јас имам 3 потенцијални идеи и до некаде осмислени планови за бисниси... со еден почнав летово сега се оставам на времето да покаже што ќе биде секако потребно е и многу труд и мака.. мене проблемот ми е само што не сум во Македонија па да си го терам онака како што јас сакам .. туку морам да давам инструкции на други ...

Според мене во Македонија имаш услови за успех во полето на туризам и угостителство (со оглед дека конкуренцијата ти е НУЛА, особено во Охрид), туризмот да ти е таргетиран на повозрасни луѓе кои сакаат историја и култура пошто за жал сеуште на младите од ЕУ и светот не можиме да му понудиме атракција и забава како што може пр, Шпанија, Италија, Мароко.... за тоа алтернативен туризам... Македонија има многу да му понуди на луѓето од средна генерација ... пр. газдата од станов кај што живеам покрај што го убедив дека Мк е подобра од Гр успеав и да го заљубам во убавините на МК. Кокино, Смоларски водопади, Стоби, Ендемичните орли на Орли Врв крај Тиквешкото Езеро, Охрид, Македонското село... Македонската храна... типот сака пак да дојде дур зимово :) Имам пријател туристички агент од Англија, сонего моментално средувам добро планче за тоа да донесеме енглези ... па ќе видиме што ќе биде иначе за да се запознаи со условите у мк Мр. Џонатан ќе дојде зимово на една обиколка околу Македонија ... се надевам т.е сигурен сум дека ќе го освои убавината на МК па кога ќе завршам со школо планирам да го почнам и тој бизнис...
не сум ко Мистик и не го кријам ова бидејќи мислам дека има доволно простор за мнооогу луѓе да почнат оваков бизнис.. + и не ти требаат огромни финансии само многу имагинација и менаџерски способности ...

Имам уште еден бизнис во гла. во однос на угостителство ... нешто што сум го видел во европава а го нема во МК тоа баш и нема да го откријам што е :) се надевам ќе му дојде ред да го реализирам

Накрај би рекол добро е младината да почне да се занимава со Земјоделие ... јас ќе го направам тоа... имаме добра платформа за земјоделие.... сеа политиката да се надеваме ќе е добра и ќе се остварат најавите од владата за субвенции ..

Член од
30 јуни 2008
Мислења
2.802
Поени од реакции
98
Ne e pere naiven selski turizam e super ...ama ne se prai so 5000 evra ...

Inaku... se sto ne e vrzano so stranstvo ... 90 % propagas so 5000 evra

Kajgana Shop

На врв Bottom