I
IBIZA SOUND
Гостин
kolku so imam slusnato tie somovi vo tikvesko so se teski po nekolku tona se naogjaat kaj mestoto kade sto e inkata zs tamu ezeroto e najdlaboko i tamu se ukotveni tie i ne mrdaat nikako samo jadat i lezat
Абре луѓе, ве молам престанете со лудостите, никаде нема да стигните! Немојте само од блогови и од шарлатански книги (научна фантастика) да читате! Земете сериозно барајте извори и добро научете се пред било што и да напишете! Ако еден на форумов може детално да ми го објасни името Алшар етимолошки и фонетски (на коешто рамниште најдобро може да се класифицира генеалошки), нека повели, па после да правиме муабет! Тоа е трохејско име, барем гледано низ македонска ортоеписка призма, и припаѓа на готската етимологија, на јазик што сега е изумрен. Ете, побарајте малце и етнологија, и ќе видите дека присуството на Готите во Македонија е забележливо (и тоа во неколку наврати имаме такви контакти, сега точно хронолошки ќе прашате некој историчар да ви објасни). Е сега, во познатата „Морфоантропологија“ (книга, на која тим научници работат цели 10 години и во којашто е опишано антрополошки буквално секое селце во поранешна Југославија, издадена е во Сараево, има над 3 изданија, едно од 1972г.), даден е и опис на населението во околината на Берово, и се гледа дека генетски и физиономски тие луѓе се совпаѓаат со описите на Готските племиња, иако културолошки се Македонци. Ете, побарајте и нешто за Саса, ќе видите дека и тој рудник (иако древен) е создаден од Сасите, итн...Алшар бил некој научник-филозоф во антиката и бил добар пријател со Александар.Бил еден од телохранителите на Александар.Тој го открил лорандитот и неговата моќ и му ја претставил на Александар кој ја користел во битките.Тој имал 30 и нешто години кога умрел Александар а по неговата смрт живеел уште 50 години во Персија и учел некои одбрани луѓе за неговата филозофија (наука).
После јас сум мешалАбре луѓе, ве молам престанете со лудостите, никаде нема да стигните! Немојте само од блогови и од шарлатански книги (научна фантастика) да читате! Земете сериозно барајте извори и добро научете се пред било што и да напишете! Ако еден на форумов може детално да ми го објасни името Алшар етимолошки и фонетски (на коешто рамниште најдобро може да се класифицира генеалошки), нека повели, па после да правиме муабет! Тоа е трохејско име, барем гледано низ македонска ортоеписка призма, и припаѓа на готската етимологија, на јазик што сега е изумрен. Ете, побарајте малце и етнологија, и ќе видите дека присуството на Готите во Македонија е забележливо (и тоа во неколку наврати имаме такви контакти, сега точно хронолошки ќе прашате некој историчар да ви објасни). Е сега, во познатата „Морфоантропологија“ (книга, на која тим научници работат цели 10 години и во којашто е опишано антрополошки буквално секое селце во поранешна Југославија, издадена е во Сараево, има над 3 изданија, едно од 1972г.), даден е и опис на населението во околината на Берово, и се гледа дека генетски и физиономски тие луѓе се совпаѓаат со описите на Готските племиња, иако културолошки се Македонци. Ете, побарајте и нешто за Саса, ќе видите дека и тој рудник (иако древен) е создаден од Сасите, итн...
Во Византија се’ и сешто се мешало, само проучувајте и ќе откриете занимливи работи...
поздрав:smir:
Абре луѓе, ве молам престанете со лудостите, никаде нема да стигните! Немојте само од блогови и од шарлатански книги (научна фантастика) да читате! Земете сериозно барајте извори и добро научете се пред било што и да напишете! Ако еден на форумов може детално да ми го објасни името Алшар етимолошки и фонетски (на коешто рамниште најдобро може да се класифицира генеалошки), нека повели, па после да правиме муабет! Тоа е трохејско име, барем гледано низ македонска ортоеписка призма, и припаѓа на готската етимологија, на јазик што сега е изумрен. Ете, побарајте малце и етнологија, и ќе видите дека присуството на Готите во Македонија е забележливо (и тоа во неколку наврати имаме такви контакти, сега точно хронолошки ќе прашате некој историчар да ви објасни). Е сега, во познатата „Морфоантропологија“ (книга, на која тим научници работат цели 10 години и во којашто е опишано антрополошки буквално секое селце во поранешна Југославија, издадена е во Сараево, има над 3 изданија, едно од 1972г.), даден е и опис на населението во околината на Берово, и се гледа дека генетски и физиономски тие луѓе се совпаѓаат со описите на Готските племиња, иако културолошки се Македонци. Ете, побарајте и нешто за Саса, ќе видите дека и тој рудник (иако древен) е создаден од Сасите, итн...
Во Византија се’ и сешто се мешало, само проучувајте и ќе откриете занимливи работи...
поздрав:smir:
Си кажав јас како што е правилно. Прифатете дека е така и нема ништо мистериозно со името. До рудата е мистериозноста!Денешното име на рудникот е кратенка од првите букви на имињата на луѓето што управувале со него во првата половина на 20 век: Алатини, француско банкарско семејство и Шарто, рударскиот инженер.
Алатини и Шарто. Од таму е името.
Точно рудата е мистериозна.Јас само ја напишав легендата како и кој ја открил.Не мора да значи дека е вистина.Си кажав јас како што е правилно. Прифатете дека е така и нема ништо мистериозно со името. До рудата е мистериозноста!
Да се разбереме дека Готите биле прите кои успеале да го завојат Константинопол и на неговите ѕидини да се вее нивниот симбол...После јас сум мешал.Како прво реков дека ова е легенда која ја прочитав на интернет незнам точно каде.Како второ готите и да се населиле тие глава не можеле да дигнат од Источната Римска Империја,камо ни да откриваат минерали да копаат злато и да крстуваат рудници.А тоа дека се совпаѓаат со описите на готските племиња е чиста коинциденција.
![]()
Јас тој историски факт не го знам а добро знам дека готите малку се населиле на балканот а другите се населиле во денешна Италија.Да се разбереме дека Готите биле прите кои успеале да го завојат Константинопол и на неговите ѕидини да се вее нивниот симбол...
Па во тој период тие сакале да ги освојат овдешните територии. Инаку готите се номадско племе кое се разделило во три групи, една дошла овде, другата кај италија а третата не знам баш. И тие што дошле овде биле упорни и успеале да го ’превземат ’’ Константинопол, го држеле во опсада, и на крајот склучиле договор, со што на ѕидините ке се вее нивниот симбол( како да го освоиле му иде).Јас тој историски факт не го знам а добро знам дека готите малку се населиле на балканот а другите се населиле во денешна Италија.
Визготите се населиле во Вишевска Франција,да ти кажам пошто не знаеш баш.Точно дека се веел симболот на Готите ама пак си владеел(во тоа време)Македонец.Значи Готите се населиле на територијата на денешна егејска Македонија.Тие биле окулу 2 села народ и не можеле да населат многу многу.Затоа рудникот си е чисто Македонски.Готите населени на нашата територија до сега се скроз избришани.Па во тој период тие сакале да ги освојат овдешните територии. Инаку готите се номадско племе кое се разделило во три групи, една дошла овде, другата кај италија а третата не знам баш. И тие што дошле овде биле упорни и успеале да го ’превземат ’’ Константинопол, го држеле во опсада, и на крајот склучиле договор, со што на ѕидините ке се вее нивниот симбол( како да го освоиле му иде).
Ама Беровчаните значи може да се фалат дека имаат готско потекло :smir:.Визготите се населиле во Вишевска Франција,да ти кажам пошто не знаеш баш.Точно дека се веел симболот на Готите ама пак си владеел(во тоа време)Македонец.Значи Готите се населиле на територијата на денешна егејска Македонија.Тие биле окулу 2 села народ и не можеле да населат многу многу.Затоа рудникот си е чисто Македонски.Готите населени на нашата територија до сега се скроз избришани.
Беровчаните се чисти Македонци немаат ништо Готско.Ама Беровчаните значи може да се фалат дека имаат готско потекло :smir:.
ПС. Имало и Остроготи!
Тоа е готско племе...Ама Беровчаните значи може да се фалат дека имаат готско потекло :smir:.
ПС. Имало и Остроготи!