- Член од
- 20 септември 2008
- Мислења
- 12.775
- Поени од реакции
- 9.903
Сте ги изеле, а сега ние го плаќаме долгот за тој систем.
Што мислевте, зошто е толку убаво во Југославија? Требаше да се запрашате „каде одат парите“ многу одамна, во времето кога уживавте во сите поволности кои ви ги овозможуваше државата (и кои секако - чинат многу пари). Парите одеа кај неработниците, кај државните фирми кои само трошеа без никаков приход, за илјадниците вработени (лежачи) во компаниите од типот МРТВ, Македонски железници, Нова Македонија и другите загубари. Сега, кога дојде време да се фатите за работа и вистински да ги заработите парите почнавте да кукате за нив. Човече, со сета почит, колку е само смешно да го завршиш текстот со „Како е на запад“ и „Може ли да се бараат дел од парите“?
Каде се? Ги зема дедо ми (и останатите како него) повеќе 48 години по ред.
Треба да имаш во предвид дека има луѓе кои немаат среќа, но има и луѓе со малку повеќе среќа од останатите. Дедо ми се има пензионирано на 40 години, а веќе 48 години зема пензија. Значи, ја „заебал“ државата. Таму се.
Да одбивале повеќе, можеби ќе сме имале подобро школство. Оправдувањето од типот „никој не не прашал дали имаме деца и дали сме оделе во училиште“ е бедно. Како може некој воопшто да има против вложување во образованието, без разлика дали самиот има деца?
Очигледно имаш проблем со разбирање на поимот „Општество“. Каде, според моето сфаќање, сите живеат заедно и сите треба да придонесат за доброто на сите. За тоа се и даноците. Или, треба да се проценува секој граѓанин (и селанин) дали во животот возел кола и дали до работа оди пешки, со велосипед, по земјена или асфалтирана патека, пред да го даде својот скромен дел за државата (од која понатаму бара секакви услуги и сервиси и црпе разни ресурси).
Со твоите пари се лекувале останатите на кои им била потребна здравствена грижа. Дали мислиш дека ако (не дај Боже) ти се разболиш потешко, твоите „бедни“ 300 денари месечно кои ги даваш за здравството ќе бидат доволно за да се платат сите вработени, лекарите, лековите, ресурсите и тн. до твоето успешно закрепнување? Не, туку ќе помогнат и моите пари и на останатите кои не сме посетиле (фала Богу) доктор со години. Тоа е поентата на колективниот живот и на општеството. Твоето размислување е во најмала рака себично. „Плаќам здравствено, а не сум бил на лекар - вратете ми ги парите!“.
Објасни го подетално овој дел, имам чувство дека и тука си ги помешал брзините.
Acid за претседател,не на кајгана на Македонија!
Добар пост за отварање на очите на хард-кор социјал-утопистите.