Mnogu me nervira sto temava dojde do merenje na kurovi, faktite se deka sekoj so svoeto iskustvo i svojata zelba, normalno, nema potreba od megusebno vreganje, koj saka kaj saka neka zivee, nema potreba ni od vreganje ili omalozuvanje na tie sto resile da ostanat vo mkd ili ne uspeale da zaminat. I vo mkd denes ima luge koj sto solidno zarabotuvaat, ne gi spomnuvam ovie od IT industrijata, luge so dobri zanaeti, so denesniov nedostig na rabotna raka ne mozat da postignat a naplakaat solidno, ima luge koj sto resile da ostanat tamu ama da go smenat pristapot/ili mentalitetot za nekoj raboti se navistina solidni, so solidni zarabotuvacki, kuki, koli i ne znam sto.
I nadvor ima sekavi slucaevi, od pouspesni luge koj sto se na povisoku primanja do luge koj navistina ziveat skromen zivot so prosecni ili mali primanja, ima luge koj ja kazuvaat realnata slika i luge koj pretervat so nekoj prikaski za koj i mene ne mi se veruva koga gi slusam ili citam zs sum dovolno dolgo vreme nadvor, pred sve nadvor sum i roden, i znam koj se matematikite. Na kraj pak ke kazam, sekoj si ima izbor, ne sekoj zaminal od mkd samo radi pari, jas ke se zemam prv za takov primer, koga zaminav parite ne bea problem, kaj mene drug bese slucajot....
Sega licno za mene e tesko da odlucam sto ponataka, od edna strana veke sum naviknat vamu, imam nekoj red vo zivotot, malku poteskotii mi se da gi isturkam decava da zavrsat skolo zasto plakam privatno skolo.
Inaku so site mani sto gi ima MKD jas licno bi se vratil, od dve pricini.
1. Ne sakam vamu da rabotam do penzija
2. Imam soliden imot vo mkd + plus vamu da napravam cash out na imotov sto go imam (za edno dve godini koga ocekuvam cenive da odat do nebo so otvoranjevo na vtoriov Aerodrom vo Sydney), slobdodno mozam da kazam deka mozam da si teram zivotot tamu bez grizi, nezavisen od sistemot ili bilo sto.
E sega tuka ima edna zaebancija, vaka si zborvime doma i so decava mu go crtam planov, pomaliov sin, sega da go nosam, zbor nema da rece, toj mnogu saka, AMA pogolemiov mi e malku podrug karakter i ne mu se slusa, mi vika "I think I like it here, I do not mind to stay here".