Каде ова лето? - прашања и предлози за туристички дестинации

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Малку несоодветно прашање, но кога нема посебна тема за тоа ќе го пишам тука:
Колку би коштало од Скопје да патувам со воз до Полска, Краков. А колку со автобус?
Благодарам :)

Violent Femme

I am as lovely as a dream in stone..
Член од
27 мај 2011
Мислења
725
Поени од реакции
525
Пелистер,Охрид,Струга...

Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.237
Поени од реакции
959
Дали некој од тука има бидено во Уранополис во Грција?
Околните хотели?

Читам коментари на TripAdvisor, какви се контрадикторни :confused:
Еден, празен бил базенот, друг што бил 10 дена после него - супер беше базенот.
Некој - храната е многу еднообразна, друг - храната беше супер.
Конкретно во Akti Ouranoupolis да не бил некој?

M

macgowan

Гостин
Јас не сум бил во Уранополис но сум слушнал пофалби за чистото убаво море таму од мои познаници.За хотелите во околината исто дека(тие малку поскапите)се солидни.

Но,на трипадвајзор игнорирај ги поплаките на англичаните(претежно-да не грешам душа) кои се обично за работи кои ние ама ич не ги ставаме на дикат и на крај на памет нема да ти текни да го спомниш.Тие ќе се однесуваат како да им било се перфектно дури се таму и или ќе се отпуштат максимално ако се друштво или ќе бидат најтивки и ќе се смешкаат ако се сами - во сите замисливи комбинации,ама кога ќе пишат review нема да заборават да спомнат дека `кога тој во 3 и пол по полноќ пристигнал во хотелот на рецепција како намќор да го опулил рецепционерот` или `видел баш тогаш дека во базенот имало инсекти` замисли те молам а `надвор дувало ветар` па `секое сабајле бил едностран доручекот` или имало `многу деца околу базенот` па `гласни комшиите од источна европа` а морето или ќе биди lovely или не го споменува пошто не го ни помирисале...

smole

Ѕверотилук
Член од
26 јануари 2007
Мислења
1.700
Поени од реакции
288
Еве моја кратка рецензија за местата на кои сум летувал, можеби на некого ќе помогнам:

1. Родос - фантастични плажи, треба кола нормално, главниот град е преубав. Јас бев сместен во Фалираки, рај за искачање, пиење до (а и после) зори, пијани англичанки и доста тепачки. Во Фалираки плажите се ок и песочни.

Се искача на бар стрит, за цените не се сеќавам бидејќи бев пред 7-8 години.

Патот ваљда би бил до Патра (пристаништето кај Атина) со бус (до Солун од МК), па после бус или воз, после клацкање на фери, а можда има и од Солун, не би знаел јас летав со авион.

2. Крф - убави плажи, троа ладна водата бидејќи јас сум навикнат на Егејското море, бев сместен во Кавос,кое исто како и Фалираки е за искачање со тоа што идат до 19 годишни енглези и до 26 годишни срби.

Плажите во Кавос се песочни со камчиња, али преку ден сите се или на базените од смештајот, или во кревет. Денска шема послабо.

Градот Крф е изграден во венецијански стил со тесни улички, супер град. Башка има и пар Лидл маркети на островот во кои пуниш залихи некогаш поефтино и од наше Кам, а одличен квалитет. Кола ти треба, може и моторче ако си сместен во Ипсос кое е на пар км од Крф градот и е помирно место, али така повеќе ќе се клацкаш до убавите и студени плажи на северот.

Се искача на 1 км долгата барстрит, гага влез, сите стојат на улица и денсаат, коктелите се од 5е за 2 комада па нагоре, пиво ретко кој пие.

Патот од Скопје со бус е 540km, одприлика 10 саати сосе фери (со бус), 6-7 со кола, ама со ферито кое е пократко од 1 саат до Лефкими, не до градот Крф (тоа фери е поскапо и подолго). Автопатот е џам, се качува до врх планине, па надоле кроз мн тунели, али нема кривини и сл срања. 1 застанување, на пола пат меѓу граница и Игуменица (пристаништето). Со бус беше 60е од човек, со кола поефтино, 2 патарини на грчка страна, плин може да се стави на Shell пумпата на која застануваат автобусите, а ваљда може и во Игуменица. За островот Крф не би знаел.

3. Скијатос - фантастични плажи до кои се стига со бусче, моторче или чамче (доста е мал за кола), најубави плажи на кои што сум бил за сите 3 дена кои бев таму - Банана и Кукунариес. Има и други но се немаше време. Најверојатно ќе бидете сместени во главниот град каде е и искачањето на бар стрит, неколку отворени дискотеки во кои не се плаќа влез, али затоас пиво е 7 евра минимум. Нема Лидл има неколку други маркети кои се на 15 мин од центарот, а и не се ефтини.

Во главниот град Скијатос плажа за бањање нема, треба да идете или на градската плажа која е 20 мин од центарот пешки, или не некоја од фантастичните плажи за каде ви треба превоз (буе е 1.50 до Банана и Кукунариес - 1 до друга се).

Скијатос е генерално поскап остров поради фактот дека на него доаѓаат подобростоечи грци од Солун и Атина, данци, италијани и енглези со јахти.

Патот (до Волос - пристаништето) со кола е 420км, значи 5-6 саати со се граница, и после брод мин саат време макс 2.30 - 3 зависи од цената на билетот. По пат има 2 патарини мислам (на грчка страна) мислам дека сеа со пуштањето на тој тунелот се е автопат. Плин до Волос по автопат би требало да има - барајте Shell, таму највеќе може да се најде. Друга опција е со бус до Солун, после со бус од Солун од Волос, воз мислам не иде до волос туку до Лариса па од таму пак би требало со бус. Мислам дека има и фери од Солун, али ќе да е доста клацкање и пари.

4. Тасос - убава природа со поприлично тапа плажи, пензионерско место, пун пенис оси и пчели.

За патот не би знаел да кажам бидејќи бев мнооогу одамна.

Се надевам дека овој пост ќе му помогне на некого.

M

macgowan

Гостин
Смоле секоја чест за трудот!
Малку да корегирам оти сепак,форумот е да си поможиме па да не дојде до некоја забуна терминолошки.

1.Родос немам одено.Но секако се оди од Pireas - Пиреј...е најголемото грчко пристаниште и гордо преградие(за ова се јади салам ќотек оти Пиреј е приказна за себе...Olimpiaкos) не само предградие и башка општина на Атина од каде многу наши сонародници кажаа збогум на времето...за `Пиреј` на Божин Павловски имало доста полемики дека сето што го напишал не било негово туку на неговиот сожител од родното место кого сите го знаат како `Шате`...; Од таму се оди за сите Грчки острови вклучувајќи го Родос.
Patras е второ пристаниште по големина во Грција и е `скоро` исто валкано како Пиреја но ...секако не е за одење накај Родос,таму одат/идат ferrу-те за Италија,остатокот од Медитеранот и/или евентуално за Јонските острови но во секој случај е поскапо повторно отколку од помалите места кои имаат редовни `car ferries` до нив.

2.Крф е многу,многу убав остров,еден од најубавите грчки острови и е многу блиску до нас и ни е мислам најдостапен и според убавината бр.1.Гледам евтини аранжмани има за млади луѓе и е за секоја препорака!Крф е се само не Кавос...Кавоси има на сите острови само поинаку ги имат крстено и само истоварат младина...тоа ти е како Амди Бајрам(ама diet coke)...Крф е кога ќе тргнеш накај северниот/планинскиот дел и да ја осетиш мешавината на јадранот со медитеранот.Планините се труполат во морето.Одиш обратно од стрелката на часовникот и осеќаш многу мириси,разлики во релјефот кои максимално ќе те освежат!

3.Скијатос ги има најдобрите плажи на m2...за жал немам најдобри спомени од таму бидејќи имавме здравствени проблеми со детенцето но за тие неколку дена што бевме само можам да кажам дека медицинските служби иако се доста ограничени(општи лекари) им се навистина на врвно ниво и го заслужуваат секое евро и се пример за организација и хуманост!
Бевме сместени Канапица и покрај се прошетавме и тоа доста,вистина е малечок островот но е фантастичен!
Мене тоа што ме нервира и на сите им го нагласувам е скапото ferry!
Да е поевтино...не би размислувал каде да одам воопшто во конкуренција со другите острови!
А цените ...беа приближно како и секаде во остатокот на грција,ништо поскапо и поексклузивно.Само тој бродот крева ....

4.Тасос - е барем плажите/морето се супер!Се друго беше навистина `пензионерски` но убав е островот,морето е топло и убаво и има најевтин бродски пат од сите бидејќи е најблиску до копното!Оси имаше ама тој проблем е скоро секаде...

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
Планираме да одиме некаде околу 20ти јули, па меѓу местата од кои се мислиме најверојатно ќе се оди Прага. Дали знае некој како е во Прага тој период, од 15-20ти јули до 15-20ти август, дали има луѓе или не?

Член од
20 февруари 2011
Мислења
146
Поени од реакции
60
За финансиски по моќните од вас, еве колекција на места со слики и инфо каде би моѓело да се отиде летово. Јас лично би сакал еден ден да го посетам Тајланд... поради голем број на причини :)

Кликни овде или овде

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
За финансиски по моќните од вас, еве колекција на места со слики и инфо каде би моѓело да се отиде летово. Јас лично би сакал еден ден да го посетам Тајланд... поради голем број на причини :)

Кликни овде или овде
или овде;)
http://www.youtube.com/watch?v=uFbkbTqT2j0&feature=player_embedded

Член од
12 јуни 2011
Мислења
12
Поени од реакции
2
Па, конечно дојде тоа наше посакувано лето 2011! :cool:
Ахх... Сонце, наочари за сонце, море/езеро, плажа.....има ли нешто поубаво? :) 7 или 10 дена уживанција... Каде се одлучивте да одите ова лето? :)

T

Torchyrus

Гостин
Се мислам дали 7 и пол или 10 и пол дена никако да одлучам дај некој нека ми помогне :confused:

P

Princ

Гостин
Аххххх, најпосле лето (се надевам, деновиве ко есен да доаѓа изгледаше)
Туку, каде не годинава.
Планирам викенд-два во Охрид, а вистинскиот одмор во Јули во Албанија некаде. Планови се ова, не значи дека ќе се реализираат, може и ќе се надминат...

inb4, OP is a male :O

Член од
12 јуни 2011
Мислења
12
Поени од реакции
2
Аххххх, најпосле лето (се надевам, деновиве ко есен да доаѓа изгледаше)
Туку, каде не годинава.
Планирам викенд-два во Охрид, а вистинскиот одмор во Јули во Албанија некаде. Планови се ова, не значи дека ќе се реализираат, може и ќе се надминат...

inb4, OP is a male :O
Супер... :) :cool:

A

Auditore

Гостин
10 дена, најверојатно во Олимпик Бич, Грција.

Kajgana Shop

На врв Bottom