Кабелски интернет, предности, штети...

Член од
21 февруари 2007
Мислења
234
Поени од реакции
10
лелеле камо ја немам јас таа срејќа...
јас сам сум си :(
али па и вака ми е супер :D
а една IP имате или...??

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
G_O_C_E напиша:
Струмикс
колку имаш за трансвер и се разбира во Македонија се прашува пред се патите??:D:)
Како што реков, неограничен трансфер на се и сешто, и од локален сервер и од интернет и ни брзина паѓа, ни ништо.
За 710 ден/месец.
И сам сум си. Забрането е делење или поврзување повеќе комшии на иста линија. Секој е за себе.

Член од
8 мај 2007
Мислења
250
Поени од реакции
1
Поздрав, ај да го сефтосам форумов.
Колку што знам во македонија има два типа на кабелски интернет (ако некој има друг тип нека каже). Едниот е оној кој баш се вика кабелски инернет со коаксијален кабел и го има во Ск (телекабел и неговите 2 други фирми во Ск) како и Битола и Штип каде е истиот сопственик. Најверојатно и Струмица и Прилеп е исто ама не сум сигурен. Е оној вториот е класичен LAN. Знам дeка таков постои во Велес. Тамуи низ мрежа можете да си размените фајлови, да си играте ово оно ....
Е сега за она кој колку нуди, точни цени немам, но имав од Телекабел и не бев задоволен од подршката, а слушам дека и сеуште така. Тоа е еден од најголемите проблеми, другиот проблем се мајсторите кои си прават „уради сам” по дома и ја унакзуваат кабелската структура па имате ослабување на сигнал ... и повторно проблеми. А дека нешто многу се добива со кабелски не верувам си ги држат цените и едните и другит и третите ... така да се уште ке си плаќаме скап интернет.
Инаку колку што сум запознаен за kujtesa, во Македонија има фирми кои зимаат дирекно од нив интернет. А мислам дека они зимаат од американската база - bonstill.

Член од
2 април 2007
Мислења
394
Поени од реакции
13
Goce,ако си во Скопје ставај си Телекабел 1024/256кбс неограничен трафик за 1500ден.Симнувам во просек 25-30Гб, играм Call of duty 2 на нет (најчесто на амерички сервери, пингот ми е од 100-200).И не сум имал никакви проблеми откога сум нивен претплатник.А за тоа дали е исто со другите провајдери не сум баш сигурен, ни по цените ни по брзината.Не сум луд да им плакам на ОННЕТ и МТНЕТ за 10гб трафик такви сулуди суми пари и тоа со договор на 2 години.
Едит:"...CabelTEL, бугарско-американската кабелска, интернет и телефонска компанија вчера(07.05.2007) платила 12.600.000 евра за купување на 13 македонски кабелски оператори.40 милиони евра ќе бидат инвестирани за развој на купените кабелските оператори: скопските Зора, Зора кабел, Кабелскоп, Максат и Наумовски, Кабелсат и Галакси, кочанската Кабелфокс, кумановските Астра 99 и Старкс, штипската Кадис 2002, велешката Спринт, и тетовските Мултиком и Сат медиа. Со надградба на мрежата, ќе биде понуден triple-play сервис, односно телефон, интернет и кабелска телевизија.
Покрај развојот на македонската мрежа, компанијата инвестира и во развојот на мрежите во Бугарија и Србија, и до крајот на годинава, на овој милионски пазар, ќе понуди и High Definition Television, односно телевизија со висока резолуција.Бесплатни локални телефонски разговори за корисниците на 13-те купени кабелски оператори. Меѓуградски разговори по минимална цена и интернет за 20 евра. Ова ќе биде новата понуда на македонскиот пазар, со која CableTEL ќе стартува за неколку месеци.
Пред три месеци, пак, и Кабелскиот оператор Телекабел најави дека до крајов на годинава ќе понуди телефонски услуги во Скопје, Битола и Штип. Влезот во фиксната телефонија ќе се направи со австрискиот партнер ``АИ-Кол``. Но, понудата на CableTEL ќе стаса побрзо. ..."

Член од
21 февруари 2007
Мислења
234
Поени од реакции
10
kolize
убаво е да влезе странски конпани во Кабелскиот интернет во Македонија да внесат некои светски и странски стандарти и искуства...

vmx

Член од
25 април 2005
Мислења
5.633
Поени од реакции
201
The Blob напиша:
Goce плаќам 1500 денари месечно. Јас тоа го имам поделено со 3 комшии и ни иди по 500. Само внимателно бирајте ги комшиите со кои ставате (делите) интернет. Моите во 6 месеци откако имаме ставено, немаат ни мп3ка една симнато,камоли филм или нешто друго.само пошта си проверуваат и на мсн еднаш во 2 недели. И си останува целиот bandwidth за мене :)
Блазеси ти, камо ја да имав такви комшии. Бидејќи сега сум на АДСЛ и моиве комшии за 2 дена го надминуваат лимитот од 4 гига, па затоа сега на 1-ви мај си седев дома и сам го надминав лимитов дур комшииве беа на излети, за да им вратам за минатиот месец кога они ми го надминаа лимитот а ја нишо не симнав, абе со моиве комшии се тепаме за интернет и брзина. :)
Сеа од 1-ви јуни ќе мигрирам на кабловски исто со комшииве, па ќе биде тоа тепачка, цела мрежа ќе биде down од нас. :pos:

Член од
21 февруари 2007
Мислења
234
Поени од реакции
10
e vodkamixx и јас тоа викам камо да имав такви комши....
али негај ГОСПОТ ко твојве....
што му текнало да симнува и тие...
и сега 00:00:01h и поцнувата да симнувате кој це нацека арно кој НЕ пак арно :D:)

T

The Blob

Гостин
Абе да знаете само како ги барав....одоколу прашував еден по еден дали и колку користи интернет, па до колку пари би платиле, дали би биле редовни, дали спуштаат работи од интернет (или пак знаат што значи download :) ), и така одбрав овие двајцата. имам место уште за еден на рутерот, и би ни дошло и по 380 денари, ама тој што бара да се вклучи дополнително, знам дека ќе сака да сурфа по цел ден, па го откачив :)

п.с Во некој претходен пост прочитав дека не било легално делењето на интернетот. Кај мене во договорот не пишува дека не смее да се дели, туку ако некој сака да подели (за себе на повеќе компјутери или пак со други соседи) треба самиот тоа да го направи, а кабелскиот оператор не одговара за евентуални проблеми во конекцијата при делењето

Член од
21 февруари 2007
Мислења
234
Поени од реакции
10
абе :mad::mad: како не ја имав јас таа срејча...!
Али па мене вака добро ми е и вака 600денари месечно...6gb брзина стабилна и добра ...може и побрз интернет!!

Swifty

Никола
Член од
5 февруари 2007
Мислења
992
Поени од реакции
2
КТВ Зора

- 1024/256 kbps
- Неограничен трансфер на податоци.
- Стабилна врска.
- 1500 ден. месечен надомест.

Задоволен, многу. :wink:

Член од
21 февруари 2007
Мислења
234
Поени од реакции
10
Swifty
а брзинава ви е иста за симнување и качување податоци!
ако е така...И брзината ако е реална и таа 1024/256 kbps
Тогаш тоа е повеќе од доволно!;):D:)

Swifty

Никола
Член од
5 февруари 2007
Мислења
992
Поени од реакции
2
1024 download
256 upload

Никад не ме изневерила. :wink:

Член од
21 февруари 2007
Мислења
234
Поени од реакции
10
Swifty
блазесити...со брзинава ...
нас и download и upload ни е ист!!
но ибаво е што сите што сме корисници на истиот кабелски интернет брзината лета преку 2000 е и не зема од месецниот трансвер :D

Член од
2 април 2007
Мислења
394
Поени од реакции
13

Telekabel
1500 ден.
трафик-неограничен
пинг за игри на интернет стабилен(на амерички сервери Call of duty 2)
просек ми е месечно 25-30Гб
макс. 65 ГБ трафик
1024/256кбс(до 5Гб 2048/512кбс)
стабилно веќе 2 години кај мене(Центар-Скопје)

Член од
21 февруари 2007
Мислења
234
Поени од реакции
10
абе како ја немам јас таа срејќа со брзинав!!
блазеси ти kolize и на сите други!!!
тоа е животов:D

Kajgana Shop

На врв Bottom