Кабала и нејзината симболика

Aleksandar Nevski

Окултисти свих земаља ... чувајте се! Доваѓам!
Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
Кај вас егото е Исус Христос, знам, чиј број е 666. Ама бидејќи немате ум да пресметате, не знаете дека тоа е број на Човек !
Види наназад низ темава во врска со Јехешуа... ;)
Леле леле мудрост и знаење...види ти! Знам дека мешање баби и жаби ви е у карактер ама овој пут утнавте како американец на испит по географија...

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306
Леле леле мудрост и знаење...види ти! Знам дека мешање баби и жаби ви е у карактер ама овој пут утнавте како американец на испит по географија...
:pos::pos::pos:
Nevski, kje te molam po hemija da ne mi davas domasno!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Moze li nesto povekje za ritualot na kabalisticki krst

Sent from my E16i using Tapatalk 2
I. За кабалистичкиот крст

Кабалистичкиот крст се изведува пред и после секој истерувачки или призивен ритуал. За да се разбере целта и потребата од овој ритуал, ќе го разгледаме неговото изведување во однос на Дрвото на Животот.

Пред да се допре челото, раката се крева над главата визуелизирајќи како повлекувате божествена светлина надолу кон себе си.

Изведувајќи го кабалистичкиот крст, Вие правите две работи, и тоа:

1. божествената светлина од Кетер (Атех) ја пренесувате до Малкут (кралството) – директна вертикална линија од највисокото кон најниското.
  2. ги урамнотежувате активниот елемент, сефирата Гебурах и пасивниот елемент, сефирата Хесед, со хоризонталната врска, како што може и да видите на сликата.
Вака добивате огромен крст од светлина кој што минува низ Вас. Сепак божественото е во секој од нас, ако им веруваме на сите свети книги и пракси.

Прекрстените раце на градите пак, ако добро ја визуелизирате целата ваша положба, со главата градат пентаграм кој што е на средината на крстот изграден од светлина. Уште една форма на ружа и крст можеби.

Мал Истерувачки Ритуал на Пентаграм – 2

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
„Пред мене Рафаел (רפאל), зад мене Габриел (גבריאל); од моја десна страна Михаел (מיכאל), од моја лева страна (А)Уриел (אוריאל); Околу мене пламтат Пентаграми, во столбот сјае Хексаграм.“

Во православната и католичката црква позастапени се архангелите Михаел (Микаел, Михаил) и Габриел (Гаврил). Рафаел скоро и да не се спомнува, а мислам дека само неколку источни цркви се посветени на Уриел. Во исламот целиот акцент е на Габриел. Зошто одредени архангели се фаворизирани (односно запоставени) и која е улогата на Рафаел и Уриел во кабалата?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
„Пред мене Рафаел (רפאל), зад мене Габриел (גבריאל); од моја десна страна Михаел (מיכאל), од моја лева страна (А)Уриел (אוריאל); Околу мене пламтат Пентаграми, во столбот сјае Хексаграм.“

Во православната и католичката црква позастапени се архангелите Михаел (Микаел, Михаил) и Габриел (Гаврил). Рафаел скоро и да не се спомнува, а мислам дека само неколку источни цркви се посветени на Уриел. Во исламот целиот акцент е на Габриел. Зошто одредени архангели се фаворизирани (односно запоставени) и која е улогата на Рафаел и Уриел во кабалата?
Архангелите се архетипски сили или интелегенции што произлегуваат од Божественото и нивните карактеристики се асоцирани со сефиротите од Дрвото на животот. Секој сефирот има конкретна карактеристика или особина.
Во кабалата Рафаел се асоцира со сефиротот Тифарет а Уриел со Нецах.

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Зависи кој како ја толкува.Некој скриена мистика,некој скриена мудрост,некој мистично Христијанство.По мене е мистика.Кажав дека немам читано многу од книгите што пишуваат за тоа.Но сепак Библијата е Библија.Во неа се нуди она што е најважно за нас луѓето,спасението.Не знам дали некаде во Кабалата се опишува тоа така детално како што е Библијата со Откривението.
По што се разликуваат ортодоксната и херметичката кабала? Кој се нивните карактеристики? И во која од овие две би го вброил "мистичното христијанство"?
Еве нешто поосновно, колку да почнеме дискусија.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
По што се разликуваат ортодоксната и херметичката кабала? Кој се нивните карактеристики? И во која од овие две би го вброил "мистичното христијанство"?
Еве нешто поосновно, колку да почнеме дискусија.
Eте тешко ти беше ова да го прашаш фино и културно ? За жал неможам да ти дадам одговор на твоите прашања затоа што веќе спомнав, тоа што сум го читал не сум до дочитал до крај.Она за што се осдувам за зборам е Библијата во целост(за Библијата,тоа што содржи и мислења за тоа),Талмудот(до добар процент) и Куранот когај како.Така да извини,немам големи познавања за ова.. за жал..

D

Daedalus

Гостин
Кој е поупатен во Кабала, ме интересира разликата во учењата напишани во Зохарот од Шимон и учењата на Исак Луриа (@arakenx , Исак бил) во кратки црти секако. Дали толкувањата на значењата кои стиховите од Тората ги имаат се различни, има и други разлики во основната идеологија или учењава се комплементарни меѓусебно?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.199
Нема разлика. И има разлика е точниот одговор. :)
Барем јас така сметам и не сум кој знае колку упатен во овие учења. Ако некој има друго објаснување, ќе биде одлично.

Луриa e „наследник“ на душата на Шимеон. А Шимеон, Симеон или како и да е, е „наследник“ на душата на Моше или Мојсеј :)
Една душа која постојано се инкарнира всушност. Така би му дошло. Редоследот на ова „повторно враќање на Духот“ се: Абрахам, Мојсеј, Раби Шимон, Луриа и Раби Јехуда Ашлаг. Сите даваат коментари на Тората, ги цитираат своите претходници (можеби за да ја задржат „линијата“).
И не постои различна идеологија во Кабалата. Една е!

Секоја генерација има обновување и ново презентирање на Законот, на повисоко духовно ниво или потемелно објаснување и дополнување на „старото“. Секако, ова според учењата е тајно објавување преку симболи кое ќе биде достапно само за оние кои навистина сакаат да бидат дел од божественоста, бидејќи сеуште не е дојден Месијата.

П.С. За „инкарнацијата“ во кабалата има и пишани текстови кои зборуваат за инкарнацијата на душата (која има нели 5 дела, според оваа доктрина).

Shaar HaGilgulim е еден од нив. Дава одлична слика на Дрвото на Животот, на световите, на деловите на душата и како се врзани со секој од тие светови и се дел од ЕДНОТО Дрво на Животот и како да оди човек нагоре по Скалата.
Едно е Дрвото, објаснувањата се многу бидејќи СЕ се содржи во Него. :)

Aleksandar Nevski

Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
Кој е поупатен во Кабала, ме интересира разликата во учењата напишани во Зохарот од Шимон и учењата на Исак Луриа (@arakenx , Исак бил) во кратки црти секако. Дали толкувањата на значењата кои стиховите од Тората ги имаат се различни, има и други разлики во основната идеологија или учењава се комплементарни меѓусебно?
Лурија учи дека "бог" се распарчил, з=демек неговите 6 садови се скршиле и за да се соедини, му бил потребен Лурија за да преку неговата магија се соедини (глупости бесмислени, нели?) додека Зохарот има по ПАНТЕИСТИЧКИ пристап, демек "бог" еманира (происходи) во 4 света (пак глупости, нели?). Тоа е накратнко.[DOUBLEPOST=1411252871][/DOUBLEPOST]
Луриa e „наследник“ на душата на Шимеон. А Шимеон, Симеон или како и да е, е „наследник“ на душата на Моше или Мојсеј :)
Една душа која постојано се инкарнира всушност. Така би му дошло. Редоследот на ова „повторно враќање на Духот“ се: Абрахам, Мојсеј, Раби Шимон, Луриа и Раби Јехуда Ашлаг. Сите даваат коментари на Тората, ги цитираат своите претходници (можеби за да ја задржат „линијата“).
И не постои различна идеологија во Кабалата. Една е!...
Кога велиш НАСЛЕДНИК тврдиш дека душата реинкарнирала по редоследот кој го наброја? И ти веруваш во тоа? Догматски, или ... ? Доколку некој бар малку се бавел со наука сигурно ќе откриел дека жената на Мојсеј де Леон тврдела дека всушност нејзиниот маж ја напишал книгата на Зохар и дека тоа го направил за пари (типично еврејска култура, нали..), Хе, хепта...? Нјама те лутко... лонг тајм ноу си!

Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.199
Чуден момак си... ти веруваш дека некој воскреснал па ништо, а прашуваш други како така веруваат во инкарнација... па и догма?
Тука зборуваме она што знаеме нели? Што сме прочитале... не зборуваме за тоа дали веруваме, сме имале искуство или било што. Јас не тврдам ништо, не на форум :) НИту пак расправам за моите надежи и верувања во ова Човештво! :)
Адам Кадмон :)

И пак исто... кај ја наоѓаш таа омраза кон сите, не знам! Кој ѓавол те храни, не знам? Заглавен во некој клифот? Знаеш што е тоа нели во кабалата?
Од тебе не очекувам убав збор за ниту еден евреин. Христијанска омраза да си шириш помеѓу „браќата“, не насекаде. Дај малку љубов кон браќата што ти го подарија богот и надежта! Не биди таков.

И научи нешто кабала, не постојано да биваш дрдорко со погани зборови кон секој.
Јазк :)

Aleksandar Nevski

Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
I. За кабалистичкиот крст...
Значи и крстови се копираат, до даска да се извитопери Христијанството. А тоа у средина е АДАМ КАДМОН?[DOUBLEPOST=1411254726][/DOUBLEPOST]
И научи нешто кабала, не постојано да биваш дрдорко со погани зборови кон секој.
Јазк
Едно сигурно знам а тоа е дека знам повеќе за кабала од соекој еден на форумов, а Бога ми и пошироко...

Kajgana Shop

На врв Bottom