Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

Член од
26 октомври 2016
Мислења
2.026
Поени од реакции
1.521
Поздрав момци, почнав да вежбам пред 1 месец ми треба помош околу исхраната т.е. што да додадам во моменталнава и во кој дел од денот.

Моменталнава ми изгледа вака:

Прв оброк
1. Јајца, грчки јогурт, салата, банана
2. Овес, банана, шумско овошје, путер од кикирики/ореви и бадеми.

Втор оброк
Пилешко/Телешко/Мисиркино со компир/ориз/тестенини, салата

Трет оброк

Пилешко/Телешко/Мисиркино со грчки јогурт и салата, овошје, whey isolate

Четврти оброк
Протеински пудинг

Веќе цел месец сум на оваа исхрана и почнува да ми досадува, да ми се гади од некој оброци, ме интересира што би можел да променам/додадам?
Веј протеин со овез и млеко.
Гриз,веј и путер од кикири.
Протеински палачинки со веј правена смеса.
Чоколино,замрзнато овошје,веј и путер од фстаци.
Помфрит мешавина со бел компир и компир батат.
Ловечка плескавица да си правиш хамбургери...Тоа јадеме скоро сите секој ден.

Член од
21 јуни 2021
Мислења
1.397
Поени од реакции
3.821
Риба јадам да, сум заборавил да ја пишам. Чоколадо?
Добро е за енергија чоколадото. Мастите и шеќерите се исто битни како и протеините. Ако ги нема доволно телото ќе ги користи протеините за извор на гориво.

Член од
22 септември 2018
Мислења
194
Поени од реакции
125
Немора исхраната да биде досадна и монотона секој ден посебно ако имаш време сам да ја спремаш. Сам ги правам 5те оброци во текот на денот, тоа се 35 оброци неделно. Има милион рецепти и благи и солени што можеш да ги направиш според макронутриентите што ти се одредени во текот на денот и никогаш да не ти се здосади или да кажеш дека ти се гади од оброкот.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
7.584
Поени од реакции
6.314
Немора исхраната да биде досадна и монотона секој ден посебно ако имаш време сам да ја спремаш. Сам ги правам 5те оброци во текот на денот, тоа се 35 оброци неделно. Има милион рецепти и благи и солени што можеш да ги направиш според макронутриентите што ти се одредени во текот на денот и никогаш да не ти се здосади или да кажеш дека ти се гади од оброкот.
Не ми се досадни главните оброци со месо и компир/ориз/тестенини но ете пример јајцата и грчкиот јогурт некој денови ги голтам на сила. Нема врска, фала на одговорите. :)

Протеини, калории, јаглехидрати.. на која апликација/веб страна мерите?

Член од
22 декември 2011
Мислења
2.323
Поени од реакции
5.361
Палента со урда и грчки
туна салата, пилешка салата
интегрална тортиља, со што сакаш можеш да ја комбинираш, пилешко, риба, салата ставам, пченка, наут.
Смути правам со млеко, банана, урми, кикирики, семки од тиква и чиа семе. Имам огромно смути и знам да направам по литро смути.
Паста со школки или туна
Палачинки
Полнети пиперки со мисиркино мелено и ориз или со урда

Последно уредено:

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
12.705
Поени од реакции
11.523
Ако ти пишува на храната што ја купуваш (на пр. оризот, овесни снегулки) од таму гледаш нутритивна вредност (во примеров јаглехидрати) и запишуваш.
Ако не, отвараш wolframalpha.com и пишуваш на пр. "250 g raw chicken breast/salmon" за да не ти даде инфо за веќе подготвена храна..

McLovin

Politically Incorrect/Comedian/Mastrubator
Член од
11 август 2016
Мислења
3.427
Поени од реакции
13.485
Или симни си myfitnesspal. Скенираш бар код на пеоизвод, пишеш колку грама јадеш и ти смета калории и макроси.

Член од
14 октомври 2017
Мислења
239
Поени од реакции
109
Знае ли некој колку калории има во оваа сардина? На конзервата пишува се само калориска вредност не. adrijus-sardina-125gr.jpg

Член од
23 септември 2015
Мислења
876
Поени од реакции
440
Автоматски споено мислење:

Знае ли некој колку калории има во оваа сардина? На конзервата пишува се само калориска вредност не. Прегледај го приврзокот 402985

1г протеин - 4 калории.
1г јх - 4 калории
1г фат - 9 калории
Повели пресметај си.

PS. Од прилика 190-200 калории.

Член од
27 октомври 2017
Мислења
635
Поени од реакции
917
Пишува ама само со микроскоп ќе прочиташ. Подобро земи ги оние во доматен сос и рачунај окулу 200 кал. Овие во масло зависи колку добро ќе го исцедиш маслото окулу 350 кал.

Kajgana Shop

На врв Bottom