Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

Член од
15 февруари 2008
Мислења
395
Поени од реакции
397
Јас со ротации 200-200-50 смакнав 9 кг, сакам иште 4-5 кг последниот месец со кето. Првите две недели да одам со <30 јх е после полнењето не ми е баш јасно па уште две недели <30 јх и финиш

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Јас со ротации 200-200-50 смакнав 9 кг, сакам иште 4-5 кг последниот месец со кето. Првите две недели да одам со <30 јх е после полнењето не ми е баш јасно па уште две недели <30 јх и финиш
Имаш доста инфо на нет за кето диета како да ја држиш правилно, има и билдери на кето шо си грмат ама тоа настрана, сакам нешо друго да ти посочам.
Доста голем проблем кај кето диетава е фајберот, скоро и да немаш од кај да го внесуваш а многу е потребен пошо серката ќе ти стане жива мука.
Затоа ти препорачувам тоа Мааааалце ЈХ шо го внесуваш да глеаш да биде нешо со многу фајбер. По можност Единствен ЈХ шо ќе внесуваш да ти бидат зеленкасти зеленчуци. Друго, да знаеш дека кето диета и low carb се 2 различни ствари. На права кето диета, за да се топиш ко луд треба 70% од калорискиот внес да ти е мрсно, некои си 20-25% да ти е протеин пошо си вежбач.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Комбо од кето и лоу карб ви е добитната комбинација, посебно ако работите работа каде што треба да размислувате, со чист кето светот ќе ви биде магла, успорена снимка станувате.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Комбо од кето и лоу карб ви е добитната комбинација, посебно ако работите работа каде што треба да размислувате, со чист кето светот ќе ви биде магла, успорена снимка станувате.
Ова е класична грешка шо ја прават многу луѓе шо пробуваат кето диета.
Самата кето адаптација може да трае 3-4 па и недела дена, а можеш да ја сјебеш само со еден high carb оброк.
Магливост и тие срања се дешаваат при кето адаптација, коа веќе телото и мозокот ќе почнат да ти работат на кетончиња перформансите се многу подобри во споредба со обични диети.
За вакви работи ви препорачувам да си го слушате Tim Ferris, човекот си пробува све на себе и си документира, крајно е научен и методичен а богами и искусен во сите овие ствари.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Ова е класична грешка шо ја прават многу луѓе шо пробуваат кето диета.
Самата кето адаптација може да трае 3-4 па и недела дена, а можеш да ја сјебеш само со еден high carb оброк.
Магливост и тие срања се дешаваат при кето адаптација, коа веќе телото и мозокот ќе почнат да ти работат на кетончиња перформансите се многу подобри во споредба со обични диети.
За вакви работи ви препорачувам да си го слушате Tim Ferris, човекот си пробува све на себе и си документира, крајно е научен и методичен а богами и искусен во сите овие ствари.
како ти ќе кажеш стручњак ;) јас не се разбирам многу во спортов :D

Член од
5 април 2010
Мислења
602
Поени од реакции
214
Абе а при низок внес на ЈХ, кој зеленчуци ги јадете ? Гледам кромидот,патлиџанот,краставицата содржат ЈХ. А ги внесувам доста при секој оброк, и сега гледам да каснам за доручек,ручек,вечера и ке се собере бројка од 30-50 јх само од салата. Што да се јаде друго од салативе и дали да ги избегнувам овиее.?

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
како ти ќе кажеш стручњак ;) јас не се разбирам многу во спортов :D
Уопште не сум стручњак и ова нема везе со спортов. Само ти кажуем пошо темелно се иам замарано конкретно за диетава.
Ако сааш да си ги мериме сеа со научни истражувања и срања нема проблем, само многу е по едноставно да ме земеш за збор..[DOUBLEPOST=1432756588][/DOUBLEPOST]
Абе а при низок внес на ЈХ, кој зеленчуци ги јадете ? Гледам кромидот,патлиџанот,краставицата содржат ЈХ. А ги внесувам доста при секој оброк, и сега гледам да каснам за доручек,ручек,вечера и ке се собере бројка од 30-50 јх само од салата. Што да се јаде друго од салативе и дали да ги избегнувам овиее.?
Патличанот ако моеш избегавај го и пребаци се на све шо е зелено, марула, зелка, брокула, спанаќ итн..

Edit: Уствари нема везе, нез зашо мислев дека патлиџанот има повисок GI од другиве..
Терај немај гајле

Член од
15 февруари 2008
Мислења
395
Поени од реакции
397
Колку е соодносот
Месо vs Коски и Koжа на кокошка?
Има ли 50 % месо?

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Колку е соодносот
Месо vs Коски и Koжа на кокошка?
Има ли 50 % месо?
Зависи од пилето/кокошката, ако земеш поквалитетно и некое со повеќе месо (словенските обично) имаш поголем процент месо, али од оние постарите што ги викаме во Прилеп „стриптизерки“ ептен слабо излегува. Последно кога мерев од пиле со тежина од 1.1кг ми остана после варењето 430 грама чисто месо, останатотите беше кожа, коски и вода. Горе долу доаѓа исто со правење на комбинација неделно од копани, стек и џигер, само што вака ќе се малтретираш додека да го исчистиш посебно грбот.

Член од
28 ноември 2012
Мислења
91
Поени од реакции
46
Здраво би сакал да прашам нешто,имам 21 год бев некаде 65кг па пред два месеци купив онака за почеток Dymatize Elite Mega Gainer качив 75-76кг на маса но не баш редовно барем 4 дена во неделата си вежбам на домашни справи не е нешто нај нај но бркат работа правени од чичкоми кога го фурал филм за вежбање :D
Ме интересира сега дали да земам креатин,протеин или пак некој гејнер затоа што сум при крај со овој башка во мегувреме голтам Омега 3,пивски квасец пијам ц витамини?
Нема сало на телото сакам да градам само на мускул али пак мислам 75кг е малце за височина 1,80 и нешто?
Друго што ме интересира е неделната исхрана некој линк или мислења ваши од по искусни барав на Херкулес Мк но не најдив ништо.

Поззз:zloo:

Член од
21 јули 2014
Мислења
549
Поени од реакции
544
Дечки околу исхранава да прашам дали некој има пробано да се води според iifym калкулаторот и колку би било ефективно еве јас на пример сум 173 со 70 кила е сега сакам да качувам на килажа според iifym треба да внесувам 2800 калории (тренирам 4-5 пати во неделата) за да качам 15% килажа плус. Ме интересира колкав сооднос е добро во однос на протеини-јаглехидрати-масти доколку мојата цел е да имам повеќе енергија за време на тренинг ама и да не се замастувам премногу дали е добро на пример 40-40-20 или 50-30-20 онака напамет пишувам сега ме интересира поконкретно некој ако може да ми каже

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Дечки околу исхранава да прашам дали некој има пробано да се води според iifym калкулаторот и колку би било ефективно еве јас на пример сум 173 со 70 кила е сега сакам да качувам на килажа според iifym треба да внесувам 2800 калории (тренирам 4-5 пати во неделата) за да качам 15% килажа плус. Ме интересира колкав сооднос е добро во однос на протеини-јаглехидрати-масти доколку мојата цел е да имам повеќе енергија за време на тренинг ама и да не се замастувам премногу дали е добро на пример 40-40-20 или 50-30-20 онака напамет пишувам сега ме интересира поконкретно некој ако може да ми каже
Не се води по според соодноси знае да излезе нереално, јас на твое место би одел со 165гр протеин, 70 масти, 380 ЈХ.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Kako e najdobro da se prigotvuva oriz?
Ја праам кафеав ама иам праено и бел и топ искача, мислам дека више еднаш иам напишано:
Го стааш да се вари, у водата не стааш нишо, за тоа време у тафче на грас-фед путер праиш златна мешавина да се напраи убао, го цедиш оризот го проаѓаш низ вода да излезе старчот тоа срањето и го пукаш у тафчето и го зачинуваш со ноктец, вегетица, биберка нешо а у шо ти прија и си додаваш путер по желба и зависи дал си на кат или булк. го праиш на висок оган за одредени парчиња од оризот такви малце да се запечат, по сув да биде да се двои секое зрно ти текнуе.

Мноу јако иде со стек, туна, ово оно...
Со црвено месо обично поише поштуем пире/печен компир одколку ориз.

Kajgana Shop

На врв Bottom